karoka65 06.02.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Jarek on pytał o coś nowoczesnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gieś 06.02.2012 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 ...mocno dokręcam i nie smaruje niczym Też bym tak chciał, ale się nie da. W pewnym momencie producent wprowadził pewną modernizację, która polega na tym, że pokrywa wyczystki przytrzymuje ruszt. Wcześniej tę funkcję spełniał króciutki płaskownik naspawany od czoła ponad pokrywą wyczystki. Wtedy pokrywa była krótsza. Widać to na zdjęciach sztokera zamieszczonych na stronie KOMIZU - tutaj zestawienie obu rozwiązań: http://www.mojalbum.com.pl/index.php?m=fto&a=73&id=272435986&key=QI8P4DUC I teraz w moim przypadku płyta rusztu wystaje jakieś 2 mm w stosunku do czoła wyczystki i pokrywa opiera się o nią uniemożliwiając szczelne zamknięcie komory powietrznej. W fabryce widocznie nie chciało im się tego lepiej spasować i nakładli kitu żeby uszczelnić komorę. i teraz ja muszę robić to samo Na wiosnę trzeba będzie płyt rusztu zeszlifować i wtedy będzie git. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baksiu 07.02.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 odczytałem, dzięki, bardzo fajny ten skam-p premium mam tylko dwa pytania: jak z serwisem w Żywcu, czy ktoś tu do mnie dotrze, jak mnie zasypie w zimie ważna jest dl mnie możliwość spalenia papieru, drewna owocowego z sadu itp, która wersja lepsza: z rusztem żeliwnym, czy wodnym, chodzi mi też o sprawność przy paleniu na ruszcie dodatkowym, w moim obecnym tez mam ruszt wodny, ale palone na nim drewno ogrzewa komin, chciałbym, żeby grzało wodę, boję się trochę tego dokładnego rusztu, czy to aby nie za dużo roboty, potem trzeba go zdjąć jak będzie nagrzany, czy można palić jednocześnie brucerem i drewnem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.02.2012 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Ten wątek jest jednak o Sztokerze, zapraszam Cię do zadawania pytań tutaj:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169888-kocio%C5%82-SKAM-P-i-sterownik-Puma/page126 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paul2502 07.02.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Witam sztokerowców Mam problem tego typu, że mój wspaniały piec jeszcze nigdy nie uzyskał zadanej temperatury. Próbowałem różnych ustawień podawania i przerwy i nic. Początkowo piec bardzo dużo spalał (ok. 60 kg na dobę) i nie dopalał ekogroszku ale po wskazówkach od Rostko13 spalanie spadło do ok. zasobnik na dwa dni a spalanie ekogroszku jest dużo, dużo lepsze. Przy ustawieniach podawanie 8, przerwa 50 max. temp uzyskana to 36 stopni; 10 sekund na 50 - temp. 38 stopni; 12 sekund na 50 - temp. ok 40 stopni. Teraz mam ustawione 10 na 45 i mam max temp. 43-44 stopnie. Przy dłuższym podawaniu niż 14 sekund palący się groszek wpadał do popielnika. Czy ktoś wie o co w tym chodzi? Przesyłam zdjęcia. Zdjęcia zrobiłem przy tańszym ekogroszku (675 zł/t) i pojawia się tam trochę spieków a zasobnik na nim starcza na 1,5 dnia. Normalnie palę droższym (850 zł/t) i nie ma spieków a spalanie to zasobnik na 2 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekw33wp.pl 07.02.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 WitamMam prośbę do Jareckiego lub kogoś innego kto posiada ostatni soft ten w beta wersji (nie 9.39 ten mam) o przysłanie mi go na priva też bym chętnie potestował. z góry dzęki pozdrawiam Darek:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paul2502 07.02.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 jeszcze kilka zdjęć wspomnę jeszcze, że cały czas mam zadane 53 stopnie i nigdy jeszcze na piecu tyle nie miałem a piec cały czas chodzi na 100 % (dzień i noc) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gieś 07.02.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 (edytowane) jeszcze kilka zdjęć wspomnę jeszcze, że cały czas mam zadane 53 stopnie i nigdy jeszcze na piecu tyle nie miałem a piec cały czas chodzi na 100 % (dzień i noc) Ze zdjęcia SAM_0155.jpg wynika, że albo masz źle założoną płytę deflektora, albo nie masz jej wcale. Gdyby była założona dobrze, nie byłoby widać takiego wielkiego płomienia, gdyż powinna się znajdować tuż nad paleniskiem. Tu ilustracja z instrukcji: http://www.mojalbum.com.pl/index.php?m=fto&a=73&id=264945044&key=6L3AXTL6 Przyglądam się zdjęciom z wyświetlacza cobry i wyglądają inaczej niż u mnie. Czcionka jest inna, prostsza i poszczególne ekrany też wyglądają inaczej - moim zdaniem lepiej. Jaki masz soft? Edytowane 7 Lutego 2012 przez Gieś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekw33wp.pl 07.02.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 paul2502 a czy mógłbyś jeszcze powiedzieć jaką masz temperature wody na powrocie do pieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paul2502 07.02.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 płyta deflektora jest założona dziurkami do środka, górny ruszt teżwcześniej ktoś pisał, że tak powinno być założone soft to vA.09- nie jest jeszcze dostępny - dostałem go od jednego użytkownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paul2502 07.02.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 temp wody na powrocie 27,6 stopnie jest to na zdjęciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 07.02.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 janek, który chcesz ? A07, A09 czy A013 ?Daj maila na priva to ci wyślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekw33wp.pl 07.02.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 A013 mój mail [email protected]paul2502 sorry nie zauważyłem tej temperatury bo mam starszy soft, a swoją drogą tą temperature masz bardzo niską, ja na początku sezonu kiedy na piecu miałem 45 stopni to temperatura powrotu była 36-38, a przy włączonym adc piec tak grzał i pracował pompą c.o. ,że wzrastała ponad 40. teraz przy nastawie 60 stopni na piecu przy grzaniu c.co. i c.w.u. temp. powrotu 42-43, a przy samym c.o. 43-45 stopni. Dodam że wiekszość rur w piwnicy do c.o mam ocieplonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.02.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Paul, mam nadzieję,że ta dziura w kominie jest szczelna..tj. podłączenie kotła za pomoca rury z kominem musi być szczelne. Jak masz 10 na 45 i nie dochodzisz do zadanej, to musisz zmniejszyć ten stosunek.Możesz zrobic do danego groszku np. 9sekund na 35-37sekund8sekund na 32-34sekundy7sekund na 26-28sekund6sekund na 22-24sekundy5sekund na 18-20sekundlub4sekundy na 14-16sekund... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gieś 07.02.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 płyta deflektora jest założona dziurkami do środka, górny ruszt też wcześniej ktoś pisał, że tak powinno być założone Jeżeli masz płytę założoną jak w instrukcji to skąd te płomienie na zdjęciu ze środkowych drzwiczek? Jak otworzę u siebie te drzwiczki to widzę tylko takie cienkie nitki ognia, które przechodzą przez te otworki w płycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gieś 07.02.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 janek, który chcesz ? A07, A09 czy A013 ? Daj maila na priva to ci wyślę. Karoka a co to oznacza, że te softy są nieoficjalne? Czy są skuteczne, bezpieczne, zatwierdzone itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.02.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 To są softy z tygodniowym programatorem i nową grafiką. Sa już przetestowane, ale możliwe, że jeszcze coś jest nie tak z jakimś okienkiem, grafiką.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekw33wp.pl 07.02.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Dzieki jarecki za soft i instrukcje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.02.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 A07 to jeden z pierwszych udostępnionych do testowania, są w nim jeszcze inaczej podpisane dwie ikonkiA09 ma drobne korekty i zmianę podpisu ikonekA13 ma większe poprawki dotyczące głównie modulacji pompy c.o. przy współpracy z CWU a także sztywno działającą w/g nastawy histerezę pompy CWU - w tym sofcie m.in wysłuchano kilku uwag kolegi Marka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 07.02.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Elektro-Miz także cały czas pracuje, coś się poprawia, dobrze jak na bieżąco ktoś to sprawdza. Oficjalne wersje są na stronie ale te nieoficjalne są również sprawdzane i na pewno nic nie wybuchnie Widzisz nie dawno była wersja A09 ale po dyskusji w innym wątku od razu poszła do poprawki z woli użytkowników, chodziło o grzanie CWU i pracę pomp. Proponuję zajrzeć także o wątku o Pumie tam dużo można się dowiedzieć o nowościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts