Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zaraz zaraz.... to ile kobra musi miec modułów?? 1-aligator, 2-buran,3-spider hola hola ile to kosztuje???? sam sterownik z 900zł + 3 moduły to ile będzie razem??

Moduły dobierasz w zależności od potrzeb.

Nie musisz mieć żadnego.

Chcesz mieć 4pompy w układzie, zawór, osobne dwa obiegi grzewcze - to alligator

Jest to większy obiekt z dużym kotłem, to możesz obsłużyć jeszcze kolejny układ następnym Alligatorem.

Chcesz mieć przez komórkę - to Spider

Zwierzyniec możesz powiększać w/g własnego widzi mi się. Nie musisz tego robić w jednym czasie, możesz inwestycje rozciągnąć w czasie.

Buran to tylko dla celów testowych i rozwoju softu. Nie jest dystrybuowany dla użytkowników prywatnych (z tego, co mi wiadomo).

Ze zdjęcia SAM_0155.jpg wynika, że albo masz źle założoną płytę deflektora, albo nie masz jej wcale. Gdyby była założona dobrze, nie byłoby widać takiego wielkiego płomienia, gdyż powinna się znajdować tuż nad paleniskiem

No to mam małą zagwozdkę... Sam mam dużo większy płomień niż paul2502, fakt, że piec 50 kW i zupełnie inny budynek do ogrzania, ale to chyba nie ma znaczenia (deflektory mam dobrze założone). I czy to oznacza, że źle mam "ustawiony" serownik mają taki duży płomień?

Zauważyłem jeszcze że większość osób które piszą o swoich nastawach mają obniżoną moc dmuchawy do ok. 80-85%. Ja poniżej 90% mam problem z dogrzaniem - może to też jest przyczynia niedogrzania paul2502?

DSCN0463.jpg

płyta deflektora jest założona dziurkami do środka, górny ruszt też

wcześniej ktoś pisał, że tak powinno być założone

soft to vA.09- nie jest jeszcze dostępny - dostałem go od jednego użytkownika

Witam. Na Twoim zdjęciu SAM_0155.jpg w ogóle nie widac śladu płomienia przez otwory w deflektorze. może ten dolny masz za krótki ? Załączam poglądowe zdjęcia.

pozdrawiam

Obraz 8600.jpg

Obraz 8583.jpg

Zaraz zaraz.... to ile kobra musi miec modułów?? 1-aligator, 2-buran,3-spider hola hola ile to kosztuje???? sam sterownik z 900zł + 3 moduły to ile będzie razem??

Ale czy musisz je kupować? Do eCoala czy bruli nie możesz podłączyć

żadnego modułu, nawet jakbyś bardzo chciał, a Cobrę i Pumę możesz

rozbudować.

To chyba dobrze?

Modułów będzie jeszcze kilka, ale przecież Cobra czy Puma bez problemu

pracują same na typowej instalacji (podajnik, dmuchawa, pompa CO i CWU).

Wlodek_PID ale ja lubię MIEĆ !! jarecki jakby co, to nie ja zaczełem :) burana i spidera do ecoala/bruli nie muszę kupować bo ma net w sobie ,pompę mieszająca też ma.... i pewnie również znalazloby się miejsce i na modół ;) no ale dosć tego dobrego... to wątek o sztokerze i nie będę tu pisał ( Ty Wlodek_PID moze też nie porównój bo i po co mamy poł wątku wymieniać poglądy ;) ) o innych sterach, bo jarecki zaraz powie że się czepiam...;)

No to mam małą zagwozdkę... Sam mam dużo większy płomień niż paul2502...paul2502?

Tak wygląda wnętrze mojego Sztokera 25 na poziomie drugich drzwiczek: http://www.mojalbum.com.pl/index.php?m=fto&a=73&id=272634514&key=RI7AYZFM

Jak widać płomyki tylko przez otwory przy dmuchawie 90%

Edytowane przez Gieś

Gość Rostko13

...wspomnę jeszcze, że cały czas mam zadane 53 stopnie i nigdy jeszcze na piecu tyle nie miałem a piec cały czas chodzi na 100 % (dzień i noc)

Czy masz zawór 3D lub 4D, bo wydaje mi się, że nie. Świadczy o tym temp. powrotu (bardzo niska). Twój kocioł chodzi cały czas na 100% oczywiście dlatego, że nie ma na wyjściu temp. zadanej. A dlaczego nie ma? Bo bez zaworu nie sposób ogrzać wodę z temp. 27 st. do zadanej. Zawór załatwił by sprawę dogrzania wody w kotle, a tym samym piec zszedłby na mniejszą moc. Co Wy na to?

Gość Rostko13
Rostko, E-M Ci wysłał świeży soft.

Marek ja z kolei wysłałem do Ciebie.

Będziecie mieli chwilunie, to dajcie znać jak chodzi.

U mnie lepiej sprawdza się soft '09. Gdy pompa CO zwalnia wtedy CWU szybciej się nagrzewa, na powrocie w tym czasie mam znacznie wyższą temp. no i wykres robi się bardziej płaski.

Bo bez zaworu nie sposób ogrzać wodę z temp. 27 st. do zadanej.

I znowu muszę się odwołać do mojego przykładu ;)

Co prawda mam zawór 3D, ale cały czas jest ustawiony tak, aby 100% wody z kotła była kierowana na CO (więc tak jakby nie było zaworu 3D). Temperatura ustawiona to 62-64 st (wg stref i jest bez problemu osiągana) a temperatura powrotu to ok. 35 st. A więc mam prawie 30 stopni różnicy i kocioł nie ma problemu z grzaniem (nie licząc ilości groszku, który jest do tego zużywany ;) )

I co najważniejsze w tej sytuacji: te 35 st. powrotu mam dopiero po kilkunastu godzinach od rozpalenia zaczynając grzać od 20 st. na powrocie.

Gość Rostko13

Jakoś nikt się nie kwapi, żeby coś doradzić koledze...

Ja nie mam pomysłu. Nie zdarzyło się, żeby nie mógł dogrzać wody, no chyba, że przegiąłem z nastawami :)

paul2502 pisze, że wyrzuca mu niedopalony groszek do popielnika, a jak obniży dawkę, albo zwiększy przerwę to temp. zaczyna spadać. Duże znaczenie ma też to, że tynki kolega paul robił jeśli dobrze pamiętam we wrześniu lub październiku. To wszystko jest świeże, dużo wilgoci w murach siedzi, może dlatego kocioł tak się męczy???