karoka65 07.02.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Paul, patrząc na zdjęcia, za daleko masz odsunięty żar do zasobnika. Proponuję zwiększyć troszkę podawanie lub zmniejszyć przerwę między podawaniem.Jak masz ustawioną dmuchawę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 07.02.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 NO własnie Jarecki ,gadaj tu szybciutko ile taki gad (aligator ) kosztuje??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 07.02.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Zaraz zaraz.... to ile kobra musi miec modułów?? 1-aligator, 2-buran,3-spider hola hola ile to kosztuje???? sam sterownik z 900zł + 3 moduły to ile będzie razem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.02.2012 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Zaraz zaraz.... to ile kobra musi miec modułów?? 1-aligator, 2-buran,3-spider hola hola ile to kosztuje???? sam sterownik z 900zł + 3 moduły to ile będzie razem?? Moduły dobierasz w zależności od potrzeb. Nie musisz mieć żadnego. Chcesz mieć 4pompy w układzie, zawór, osobne dwa obiegi grzewcze - to alligator Jest to większy obiekt z dużym kotłem, to możesz obsłużyć jeszcze kolejny układ następnym Alligatorem. Chcesz mieć przez komórkę - to Spider Zwierzyniec możesz powiększać w/g własnego widzi mi się. Nie musisz tego robić w jednym czasie, możesz inwestycje rozciągnąć w czasie. Buran to tylko dla celów testowych i rozwoju softu. Nie jest dystrybuowany dla użytkowników prywatnych (z tego, co mi wiadomo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 07.02.2012 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 No dobra już jarecki nie ściemniaj chcę miec wszystkie moduły w sterowniku (lubie miec fajne rzeczy) ile to kosztuje??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.02.2012 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Ty pytasz, aby krytykować, przecież nie masz Cobry, po co Ci ta wiedza Użytkownicy Cobry, jak będą moduł chcieli, to się odezwą do E-M czy się na priva zapytają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.02.2012 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Gieś luknij priva ok? Jutro odpiszę jakby co.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 07.02.2012 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 No jarecki nie wygłupiaj sie.... z ciekawosci pytam... a jak zechcę wymienić swoj ster na np, cobre i będe chciał kupić wszytskie moduły?? to co nie sprzedasz mi?? zreszta GDZIE na TWOIM wątku cię krytykowałem??? krytykuje tylko na ogólnym... no i jak przesadzasz z reklamą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.02.2012 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 To napiszę Ci na priva dla Twojej prywatnej wiadomości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 07.02.2012 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Nooo dobre chociaż tyle, a swoja drogą cwaniak jesteś bo wiesz że priw to jest PRIV ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekCzm 07.02.2012 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Ze zdjęcia SAM_0155.jpg wynika, że albo masz źle założoną płytę deflektora, albo nie masz jej wcale. Gdyby była założona dobrze, nie byłoby widać takiego wielkiego płomienia, gdyż powinna się znajdować tuż nad paleniskiem No to mam małą zagwozdkę... Sam mam dużo większy płomień niż paul2502, fakt, że piec 50 kW i zupełnie inny budynek do ogrzania, ale to chyba nie ma znaczenia (deflektory mam dobrze założone). I czy to oznacza, że źle mam "ustawiony" serownik mają taki duży płomień? Zauważyłem jeszcze że większość osób które piszą o swoich nastawach mają obniżoną moc dmuchawy do ok. 80-85%. Ja poniżej 90% mam problem z dogrzaniem - może to też jest przyczynia niedogrzania paul2502? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toker 07.02.2012 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 płyta deflektora jest założona dziurkami do środka, górny ruszt też wcześniej ktoś pisał, że tak powinno być założone soft to vA.09- nie jest jeszcze dostępny - dostałem go od jednego użytkownika Witam. Na Twoim zdjęciu SAM_0155.jpg w ogóle nie widac śladu płomienia przez otwory w deflektorze. może ten dolny masz za krótki ? Załączam poglądowe zdjęcia. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 07.02.2012 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Zaraz zaraz.... to ile kobra musi miec modułów?? 1-aligator, 2-buran,3-spider hola hola ile to kosztuje???? sam sterownik z 900zł + 3 moduły to ile będzie razem?? Ale czy musisz je kupować? Do eCoala czy bruli nie możesz podłączyć żadnego modułu, nawet jakbyś bardzo chciał, a Cobrę i Pumę możesz rozbudować. To chyba dobrze? Modułów będzie jeszcze kilka, ale przecież Cobra czy Puma bez problemu pracują same na typowej instalacji (podajnik, dmuchawa, pompa CO i CWU). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 07.02.2012 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Wlodek_PID ale ja lubię MIEĆ !! jarecki jakby co, to nie ja zaczełem burana i spidera do ecoala/bruli nie muszę kupować bo ma net w sobie ,pompę mieszająca też ma.... i pewnie również znalazloby się miejsce i na modół no ale dosć tego dobrego... to wątek o sztokerze i nie będę tu pisał ( Ty Wlodek_PID moze też nie porównój bo i po co mamy poł wątku wymieniać poglądy ) o innych sterach, bo jarecki zaraz powie że się czepiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gieś 07.02.2012 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 (edytowane) No to mam małą zagwozdkę... Sam mam dużo większy płomień niż paul2502...paul2502? Tak wygląda wnętrze mojego Sztokera 25 na poziomie drugich drzwiczek: http://www.mojalbum.com.pl/index.php?m=fto&a=73&id=272634514&key=RI7AYZFM Jak widać płomyki tylko przez otwory przy dmuchawie 90% Edytowane 7 Lutego 2012 przez Gieś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekCzm 07.02.2012 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Tak wygląda wnętrze mojego Sztokera 25 na poziomie drugich drzwiczek: http://www.mojalbum.com.pl/index.php?m=fto&a=73&id=272634514&key=RI7AYZFM A jakie masz nastawy aby takie ogień utrzymać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 08.02.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 ...wspomnę jeszcze, że cały czas mam zadane 53 stopnie i nigdy jeszcze na piecu tyle nie miałem a piec cały czas chodzi na 100 % (dzień i noc) Czy masz zawór 3D lub 4D, bo wydaje mi się, że nie. Świadczy o tym temp. powrotu (bardzo niska). Twój kocioł chodzi cały czas na 100% oczywiście dlatego, że nie ma na wyjściu temp. zadanej. A dlaczego nie ma? Bo bez zaworu nie sposób ogrzać wodę z temp. 27 st. do zadanej. Zawór załatwił by sprawę dogrzania wody w kotle, a tym samym piec zszedłby na mniejszą moc. Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 08.02.2012 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Rostko, E-M Ci wysłał świeży soft. Marek ja z kolei wysłałem do Ciebie. Będziecie mieli chwilunie, to dajcie znać jak chodzi. U mnie lepiej sprawdza się soft '09. Gdy pompa CO zwalnia wtedy CWU szybciej się nagrzewa, na powrocie w tym czasie mam znacznie wyższą temp. no i wykres robi się bardziej płaski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekCzm 08.02.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Bo bez zaworu nie sposób ogrzać wodę z temp. 27 st. do zadanej. I znowu muszę się odwołać do mojego przykładu Co prawda mam zawór 3D, ale cały czas jest ustawiony tak, aby 100% wody z kotła była kierowana na CO (więc tak jakby nie było zaworu 3D). Temperatura ustawiona to 62-64 st (wg stref i jest bez problemu osiągana) a temperatura powrotu to ok. 35 st. A więc mam prawie 30 stopni różnicy i kocioł nie ma problemu z grzaniem (nie licząc ilości groszku, który jest do tego zużywany ) I co najważniejsze w tej sytuacji: te 35 st. powrotu mam dopiero po kilkunastu godzinach od rozpalenia zaczynając grzać od 20 st. na powrocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 08.02.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Jakoś nikt się nie kwapi, żeby coś doradzić koledze... Ja nie mam pomysłu. Nie zdarzyło się, żeby nie mógł dogrzać wody, no chyba, że przegiąłem z nastawami paul2502 pisze, że wyrzuca mu niedopalony groszek do popielnika, a jak obniży dawkę, albo zwiększy przerwę to temp. zaczyna spadać. Duże znaczenie ma też to, że tynki kolega paul robił jeśli dobrze pamiętam we wrześniu lub październiku. To wszystko jest świeże, dużo wilgoci w murach siedzi, może dlatego kocioł tak się męczy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts