Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wlodek_PID ale ja lubię MIEĆ !! jarecki jakby co, to nie ja zaczełem :) burana i spidera do ecoala/bruli nie muszę kupować bo ma net w sobie ,pompę mieszająca też ma.... i pewnie również znalazloby się miejsce i na modół ;) no ale dosć tego dobrego... to wątek o sztokerze i nie będę tu pisał ( Ty Wlodek_PID moze też nie porównój bo i po co mamy poł wątku wymieniać poglądy ;) ) o innych sterach, bo jarecki zaraz powie że się czepiam...;)

Napisz proszę, jakie cechy - Twoim zdaniem - powinien mieć sterownik.

Co dodałbyś do Cobry i Pumy, a co zmienił? Wiem o Internecie, ale co

jeszcze?

Ten wątek jest tak samo dobry, jak każdy inny...

Gość Rostko13

Powiem tak, jak dmuchawa chodzi na ok. 90% to rura do komina jest gorąca, jak zmieniłem na 70-65% jest o wiele chłodniejsza i temp. szybciej dochodzi do zadanej.

Ty Marek masz sztokera 50 i z tego co widzę w DTR o jedną komorę więcej niż ja w sztokerze 25, więc możesz sobie pozwolić na wyższe obroty dmuchawy, bo spaliny dłużej krążą po kociołku zanim trafią do czopucha...

jeszcze?

Co prawda pytanie nie do mnie, ale pozwolę sobie wtrącić swoje 2 grosze ;)

Czy można przerzucić "wykresy" (kod 1203) oraz "dodatkowe informacje" (kod 1982) pod jakieś "ikonki szybkiego wybierania"? Często zaglądam właśnie pod te 2 informacje i dużym ułatwieniem byłoby móc szybko tam zajrzeć. Chyba nie da się nic na tych informacjach "zepsuć" (namieszać w ustawieniach).

jeszcze?

Ten wątek jest tak samo dobry, jak każdy inny...

Skoro tak uwazasz.....hmm ja to bym chciał tak jak w erze ;).. dobry sterownik wg mnie, oczywiście po za poprawnym i ekonomicznym spalniem

1-Porządną łatwą i konfigurowalną i oczywiscie ładną platormę www - to co oferuje buran to wg mnie to porażka

2- sterowanie kotłem przez tel (pełna opcja-chocby na adroidzie) a nie, rozmowa sms z kotłem

3- możliwość konfiguracji wielu pomp,zaworów n-drogowych wg mnie spider jest dobrym dodatkiem ale jak jest rozwiazanie w przypadku podłączenia wielu(4pomp) czy możliwe jest ustawienie 2 róznych temp wewnętrznych ?wg 2 czujników czy 2 termostatów?? np w pokojach z grzejnikami 24 st a w pomieszczeniach z podłogówką 22st

4-łatwe ustawianie stref czasowych

5-pogodówkę z możliwością ustawienia przez użytkownika krzywej grzania

są to dodatki które ułatwiają życie,nie są oczywiście niezbędne do poprawnej pracy kotła a po prostu pozwalają lepiej zarządzac kotłem.To tak na szybko...

Czy można przerzucić "wykresy" (kod 1203) oraz "dodatkowe informacje" (kod 1982) pod jakieś "ikonki szybkiego wybierania"? Często zaglądam właśnie pod te 2 informacje i dużym ułatwieniem byłoby móc szybko tam zajrzeć. Chyba nie da się nic na tych informacjach "zepsuć" (namieszać w ustawieniach).

O to, to. Kolega w sedno utrafił. Bardzo fajne i do tego stricte informacyjne ekrany - nie ma na nich żadnych ustawień. A ile to się trza naklikać zanim się do nich dotrze... Moim zdaniem ekran 1982 powinien być ekranem podstawowym.

Nadmieniam, że od dziś mam nowy sofcik po liftingu graficznym, na który mógłbym patrzeć godzinami - elegancka czcionka z wygładzonymi brzegami (miód!). To co bym zmienił, to miganie godziny na przemian z mocą dmuchawy w lewym dolnym rogu. Taki zabieg stosuje się w sytuacji gdy jest więcej informacji niż miejsca na displayu - jedna znika, pojawia się druga. Ale tutaj? Zaraz pod spodem jest niewykorzystana linia na tekst, więc zmieściłoby się wszytko. No i nachalnie, prawie alarmowo migająca ikona wyjścia z tego ekranu - jakby mi się zaraz miała wyczerpać bateria :) Ja bym ją zdecydowanie uspokoił.

Jestem grafikiem i jak patrzyłem na poprzednia wersję z pogrubionym Times'em z poszarpanymi brzegami to mi się coś w środku przewracało :)

Dzięki Jarecki! Pozdrawiam.

Jestem grafikiem i jak patrzyłem na poprzednia wersję z pogrubionym Times'em z poszarpanymi brzegami to mi się coś w środku przewracało :)

Mnie też się przewracało... :-). Niestety w procku nie ma systemu operacyjnego

i taka czcionka to dużo pracy. Ciszę się, że się podoba.

Pozostałe sugestie omówię z producentem.

Pozdrowienia,

Włodek

Skoro tak uwazasz.....hmm ja to bym chciał tak jak w erze ;).. dobry sterownik wg mnie, oczywiście po za poprawnym i ekonomicznym spalniem

1-Porządną łatwą i konfigurowalną i oczywiscie ładną platormę www - to co oferuje buran to wg mnie to porażka

2- sterowanie kotłem przez tel (pełna opcja-chocby na adroidzie) a nie, rozmowa sms z kotłem

3- możliwość konfiguracji wielu pomp,zaworów n-drogowych wg mnie spider jest dobrym dodatkiem ale jak jest rozwiazanie w przypadku podłączenia wielu(4pomp) czy możliwe jest ustawienie 2 róznych temp wewnętrznych ?wg 2 czujników czy 2 termostatów?? np w pokojach z grzejnikami 24 st a w pomieszczeniach z podłogówką 22st

4-łatwe ustawianie stref czasowych

5-pogodówkę z możliwością ustawienia przez użytkownika krzywej grzania

są to dodatki które ułatwiają życie,nie są oczywiście niezbędne do poprawnej pracy kotła a po prostu pozwalają lepiej zarządzac kotłem.To tak na szybko...

1, 2. Platforma www - na razie pracujemy. Umożliwi dostęp przy pomocy

przeglądarki internetowej z dowolnego urządzenia.

3. Każdy Aligator steruje osobnym siłownikiem zaworu, ma osobną

nastawę temperatury i można do każdego z nich podłączyć termostat.

2 Aligatory to 2 różne temperatury i 3 termostaty (2 na Aligatorach

i 1 na sterowniku).

Jest wiele przypadków, że 1 kocioł grzeje 2 rodziny, wtedy przydaje

się kilka termostatów.

4. Strefy czasowe - zarówno dobowe, jak i tygodniowe - ustawia się b. łatwo

ze sterownika i przy pomocy Internetu.

5. Sterowanie pogodowe. Pewnie kiedyś dorobię taki moduł, albo właściwie taką

opcję, że 1 z czujników Aligatora będzie wykorzystany do pogodówki. Aligator

ma 3 czujniki temperatury.

Nie lubię tego rozwiązania, bo nie można przewidzieć zapotrzebowania na ciepło

tylko na podstawie pomiaru temperatury. W domku 1 rodzinnym dużo lepsze są

termostaty. Ale klient nasz pan - pewnie to dopiszę...

Pozdrowienia,

Włodek

Wlodek_PID

3. Każdy Aligator steruje osobnym siłownikiem zaworu, ma osobną

nastawę temperatury i można do każdego z nich podłączyć termostat.

2 Aligatory to 2 różne temperatury i 3 termostaty (2 na Aligatorach

i 1 na sterowniku)

czyli co? chcący miec 2 rózne temperatury w pomieszczeniach musiałbym kupić 2 aligatory??

Gieś, te miejsca sa tylko pozornie puste,bo jak podłączysz termostat pokojowy, moduły, to wówczas wyświetlacz wykorzystany.

Myślę,że Włodka połechtałeś tym info o wygładzeniu czcionki, bo jakbym go słyszał czytając Twój opis tego tematu

Szczerze, to tak ciutkę przeczuwałem, że może tam być pole zarezerwowane na inne dane.

Tak spoglądam se na twój avatar Jarek i wiesz... jesteś jakby lekko... yhm... nietrendy ;) A Włodkowi, rozumiem, że miał swój udział w nowym dizajnie, gratuluję i pozdrawiam.

Szczerze, to tak ciutkę przeczuwałem, że może tam być pole zarezerwowane na inne dane.

Tak spoglądam se na twój avatar Jarek i wiesz... jesteś jakby lekko... yhm... nietrendy ;) A Włodkowi, rozumiem, że miał swój udział w nowym dizajnie, gratuluję i pozdrawiam.

Włodek jest twórcą oprogramowania sterownika i nowej grafiki.

A ja mój avatar jakoś polubiłem, może w weekendzik aktualizację machnę :)

p.Włodku, w sumie to Alligator ma wyjście na 3czujniki a wykorzystywany jest obecnie jeden, Andrew też mówił, że woli pogodówkę....

więc pewnie trzeba będzie to przemyśleć.... skoro ktoś chce ustawić sobie krzywe grzewcze, to luz. Styknie w dwóch punktach np. dla -15st.C np. 60st.C na układ grzewczy i na np. +10st.C powiedzmy 40st.C na układ grzewczy. To -15st.C i +10st.C może zostać jako stałe dane a do naniesienia tylko temperatury....

W menuecie były trzy dane jak pamiętam dla -10st.C, 0st.C oraz +10st.C. Wartości pośrednie same się wyliczały.

Nie zrozumiałeś.

Na sztywno zostaje:

-15st.C

+ 10st.C

Powiedzmy,że to dane pogodowe, bo i tak wszystkie pogodówki są ułomne i wymagają drobnych korekcji..

a ustawiasz sobie temperatury na kotle dla tych danych, więc dobierasz samodzielnie krzywą, która Ci odpowiada, mniej lub bardziej pochyloną.

Ty zdecydujesz czy ma t być 50, 60 czy 75st.C na kotle dla temp. minusowej oraz czy to ma być 40 czy 45st.C dla wartości na plusie

wartości pośrednie wyliczają się same a przekraczające zakres nie powodują dalszych korekt