Jarecki79 08.02.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 aa... OK np -10, 0,+10 i nachylasz krzywą wg swoich potrzeb?? Ja do tej pory miałem styk z czyms takim i to jest w zupełności wystarczające. Moim zdaniem szkoda komplikować, powinno być max. prosto - 15st.C - np. 65 lub 60st.C na kotle ustawiasz jako użytkownik 0st.C - np. ustawiasz 54st.C czy tam 56st.C jako użytkownik +10st.C - np. ustawiasz 40st.C czy tam 42st.C Podział na 3nastawy daje opcję bardziej agresywnej krzywej dla temp. ujemnych i można później krzywą wypłaszczyć od 0 do +10st.C dla temp. dodatnich. albo zrobić dwa punkty i wówczas ruszamy całą krzywą od dołu i góry, czyli - 15st.C i np. Ty zadajesz jako użytkownik +65st.C +10st.C i np. zadajemy 40st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 08.02.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Spoko, tak się pytam:) mam własnie opcje korekcji w 2 temp, ale własnie jak Włodek pisał o życzeniach to jakoś tak samo dodało mi się ta trzecią cyferkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.02.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Spoko, tak się pytam:) mam własnie opcje korekcji w 2 temp, ale własnie jak Włodek pisał o życzeniach to jakoś tak samo dodało mi się ta trzecią cyferkę To trzecie to dobry pomysł, tak jest min. w menuecie. Moim zdaniem wówczas nieco lepiej idzie to dobrać i mniej trzeba zmieniać, ale w dwóch punktach też nie jest źle. w/g mnie ma być przede wszystkim prosto. Bez zbędnych komplikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekw33wp.pl 09.02.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Witam mam pytanie odnośnie modułu aligator, na stronie producenta napisali ,że w drugiej połowie sierpnia wchodzi do sprzedaży i na tym koniec. Może ktoś z użytkowników ma jakieś informacje na ten temat, chętnie też dowiem sie co nieco o innych modułach. pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekw33wp.pl 09.02.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 dodam że chodziło o sierpień 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.02.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Witam mam pytanie odnośnie modułu aligator, na stronie producenta napisali ,że w drugiej połowie sierpnia wchodzi do sprzedaży i na tym koniec. Może ktoś z użytkowników ma jakieś informacje na ten temat, chętnie też dowiem sie co nieco o innych modułach. pozdrawiam:) Tak, moduł jest od kilku dni dostępny, mogę Ci dosłać instrukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekw33wp.pl 10.02.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Poprosiłbym o tą instrukcję Jarecki na maila, dzięki z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekw33wp.pl 10.02.2012 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Dzięki jarecki już jest instrukcja dopiero póżniej spojrzałem na maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekw33wp.pl 10.02.2012 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Mam jeszcze jedno pytanie o zawór z siłownikiem który będzie dobrze współpracował z tym modułem, pytam dlatego gdyż w temacie zaworów trójdrożnych jestem zupełnym laikiem i nie wiem którzy producenci są godni uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.02.2012 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Tego na rynku trochę jest.Zawór może być np. ESBE, napędy też mają. Zawory z serii VRG i siłowniki z serii ARA Masz też napędy WOMIX, napędy serii MP-06 i odpowiedni zawór do tego ich produkcji MIX-M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekCzm 11.02.2012 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 (edytowane) Dziś zainstalowałem najnowszy sterownik do Cobry. Plik jaki otrzymałem nazywa się Co_vA_13.bin natomiast na sterowniku jest wyświetlana informacje o wersji A.12 - nie wiem czy mam się tym przejmować. W nowym sterowniku mam też problem z "przedmuchami". W ustawieniach spalania przedmuchy są wyłączone, moc dmuchawy ograniczona do 90%, a mimo to, że piec pracuje na 100% mocy, to po zakończeniu podawania dmuchawa wchodzi na wyższe obroty! O ile dobrze pamiętam w poprzedniej wersji softu (9.37) pomogła dopiero blokada przedmuchów pod kodem 2207, ale w nowej wersji oprogramowania nie mam chyba już tego kodu. Ktoś się już spotkał z takim zachowaniem dmuchawy pod nowym sterownikiem i wie jak temu zaradzić? EDIT... Po 24 godzinach niestety musiałem się rozstać z wersją A.13. Prócz tego co pisałem wyżej, nie potrafiłem sobie również poradzić ze skokami temperatury, które dochodziły do 15 st (poniżej foto "wykresów"). Trochę mnie to martwi, bo wiem że inni używają tej wersji i sobie ją chwalą, a u mnie takie numery odstawia... Edytowane 12 Lutego 2012 przez MarekCzm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edekmax 12.02.2012 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 (edytowane) witam też mam wgrany A13,a w menu A12 jest pewna różnica po między A09 w modulacji dmuchawy po podaniu węgla robi przedmuch i często zmienia obroty ,ale za to piecyk chodzi równo u mnie na mocy ok50% poprzednio zdarzało się że zaszalał potem zmniejszał moc do ok 10% moje ustawienia 9/38 i moc dmuchawy 70% Edytowane 12 Lutego 2012 przez edekmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.02.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 W nowym sterowniku mam też problem z "przedmuchami". W ustawieniach spalania przedmuchy są wyłączone, moc dmuchawy ograniczona do 90%, a mimo to, że piec pracuje na 100% mocy, to po zakończeniu podawania dmuchawa wchodzi na wyższe obroty! O ile dobrze pamiętam w poprzedniej wersji softu (9.37) pomogła dopiero blokada przedmuchów pod kodem 2207, ale w nowej wersji oprogramowania nie mam chyba już tego kodu. Ktoś się już spotkał z takim zachowaniem dmuchawy pod nowym sterownikiem i wie jak temu zaradzić? EDIT... Po 24 godzinach niestety musiałem się rozstać z wersją A.13. Prócz tego co pisałem wyżej, nie potrafiłem sobie również poradzić ze skokami temperatury, które dochodziły do 15 st (poniżej foto "wykresów"). Trochę mnie to martwi, bo wiem że inni używają tej wersji i sobie ją chwalą, a u mnie takie numery odstawia... Cześć Marek, dopiero doczytałem, co napisałeś. W sofcie A-13 masz to w kodzie 3111 Nie mogę w tej chwili sprawdzić co tam dokładnie było, ale powinny być 3ikonki - wybór typu podajnika ślimak/tłok - modulacja - i to musisz wyłączyć na 0%, aby Ci nie zmieniało dmuchawy przy podawaniu - i chyba jest zdublowana ikona z przedmuchami..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gieś 13.02.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Dziś zainstalowałem najnowszy sterownik do Cobry. Plik jaki otrzymałem nazywa się Co_vA_13.bin Mam od niedawna ten sam sterownik i tez pewne spostrzeżenia: - nie mogę wyłączyć grzania CO - lecę w dół do 40 stopni i przy następnym kroku zamiast pokazać sie STOP i wyłączyć pompę (jak w poprzednich wersjach) pokazuje 39 stopni i cały ekran zaczyna migać intensywnie. Natomiast CWU wyłącza się jak należy. - przy ustawieniach np. CO 40 stopni, CWU 50 stopni mam na piecu ok 56 stopni i pompa CO kręci na 100%, co mi daje upał istny, za to CWU nie może się dogrzać jak należy. Co z tym? Ktoś pisał, że wracał do poprzedniej wersji bo 13 jeszcze niedopieszczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekCzm 15.02.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Najnowszą wersję softu przetestuję w weekend, bo teraz mam inny problem Na ulicy gdzie mieszkam nie ma wody (ponoć zamarzła w rurach). Skoro nie ma wody, na sterowniku wyłączyłem grzanie CWU i co prawda na wyświetlaczy w miejscy CWU jest znaczek "STOP", ale po sprawdzeniu woda cały czas ma powyżej 45 st (nawet sprawdzając "ręcznie" - rurki od CWU są bardzo ciepłe). Zastanawiam się czy jest możliwe aby wyłączona pompka do CWU "przepuszczała" gorącą wodę z kotła? Wcześniej ta właśnie pompka była główną od CO ale po wymianie starego pieca na sztokera jest już tylko od grzania CWU - czyli ma już około 7 lat. Niestety jest zainstalowana w takim miejscu, że bardzo ciężko będzie się do niej dostać i sprawdzić "na ucho" czy faktycznie jest odłączona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 15.02.2012 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Może przebijac grawitacyjnie, jeżeli nie masz na tym układzie zaworu zwrotnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekCzm 18.02.2012 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Przyznam się, że trochę dziwne jest dla mnie różne zachowanie pieca podczas grzania CWU i CO oraz samego CO. Sam bojler ma tylko 150 l i w porównaniu do całego budynku jaki musi ogrzać sztoker jest chyba pomijalny. A mimo to sterownik zachowuje się zdecydowanie inaczej gdy musi nagrzewać również CWU. Poniżej zdjęcie z "wykresu": po lewej stronie bez grzania CWU (płaski wykres, kocioł pracuje cały czas w zakresie 30-70%) po prawej z grzaniem CWU (wykres "sinusoidalny", kocioł pracuje 0-100%, dochodząc do zadanej temp. wyłącza się). Nie wiem która wersja grzania jest "lepsza" (mniejsze spalanie itp). PS1 Co oznacza "Głębokość modulacji [%]" pod kodem "3111"? U mnie ustawiona jest na 40%. PS2 Czy w razie zaniku prądu istnieje ryzyko cofnięcia się płomienia do kosza? Pytam bo ostatnio miałem, na szczęście nie długi zanik i w koszu były kłęby czarnego dymu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 18.02.2012 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 (edytowane) Zapotrzebowanie na CWU może być wysokie.Dla nagrzania ponownego CWU po spadku o histerezę u znajomego potrzeba ok.20minut bardziej intensywnej pracy, nic dziwnego,że wówczas trochę wykres pracuje. Ta modulacja to dodatkowe sprawy związane z siłą nadmuchu, tak jak pisałem wcześniej, jak chcesz, aby szedł jednostajnie, to zadaj to na 0% Korzystasz ze stref na CWU? Zadaj sobie histerezę 3st.C i wybierz godziny, w których w tygodniu grzanie ma sens, później niech sobie CWU stoi. Średni spadek temp. w bojlerze to 1st.c na godzinę, to są straty postojowe. Na weekend dobrać inne strefy, gdzie dogrzewamy CWU a dalej niech sobie czeka. Między koszem a paleniskiem jest schładzająca poduszka wodna, ale jakieś ryzyko cofki żaru zawsze istnieje. Edytowane 18 Lutego 2012 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekCzm 18.02.2012 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Zapotrzebowanie na CWU może być wysokie. Dla nagrzania ponownego CWU po spadku o histerezę u znajomego potrzeba ok.20minut bardziej intensywnej pracy, nic dziwnego,że wówczas trochę wykres pracuje. Wg. instrukcji bojler bierze max 8 kW, kocioł ma 50 kW, więc dziwne mi się wydawało że te 8 kW powoduje takie zapotrzebowanie na moc. Nawet przy największych mrozach, w nocy, gdy wg stref CWU jest odłączone, wykres CO był płaski choć piec ciężko pracował w granicach 80-90% bez przerwy. Po załączeniu CWU od razu wykres robi się w sinusoidę i przechodzi do pracy 100% - odpoczynek. Teraz na najnowszej wersji A.14 bez CWU mam tak samo - piec pracuje cały czas (bez postojów) na jakieś 50-60% mocy. Przy okazji: jaka jest lepsza praca kotła: taka ciągła na 50% bez postojów (u mnie w przypadku odłączonego CWU) czy też taka gdzie z większą mocą dochodzi do zadanej temperatury a potem przechodzi w podtrzymanie (u mnie z załączonym CWU). Ta modulacja to dodatkowe sprawy związane z siłą nadmuchu, tak jak pisałem wcześniej, jak chcesz, aby szedł jednostajnie, to zadaj to na 0% Trochę dziwna sytuacja - w wersji A.14 mam "fabrycznie" ustawione na 40% a nie słyszę żeby dmuchawa zmieniała obroty w zakresie jednej mocy... Dziś też przez pomyłkę wbiłem kod 1981 (zamiast 1982) i moim oczom ukazała się jakaś plansza "modulacja przedmuchów". Szybko oddaliłem się od niej, nie wiedząc cóż to... Korzystasz ze stref na CWU? Zadaj sobie histerezę 3st.C i wybierz godziny, w których w tygodniu grzanie ma sens, później niech sobie CWU stoi. Średni spadek temp. w bojlerze to 1st.c na godzinę, to są straty postojowe. Na weekend dobrać inne strefy, gdzie dogrzewamy CWU a dalej niech sobie czeka. Tak też mam zrobione. Nie licząc tego tygodnia, gdy jestem odcięty od takiego luksusu jakim jest bieżąca woda Między koszem a paleniskiem jest schładzająca poduszka wodna, ale jakieś ryzyko cofki żaru zawsze istnieje. Tu już mnie nie tylko zmartwiłeś ale przeraziłeś... W starej retorcie mogłem bez obawy rano zatrzymać piec i później wieczorem go rozpalić z resztki żaru jaka się do wieczora zachowała. Nie miałem nawet dymu w koszu. Jeszcze jedną sprawę chciałem poruszyć, z którą nie potrafię sobie dać rady W sztokerze do dziś walczę z dymem w koszu (oczywiście dym podczas normalnej pracy kotła). Dziś podczas czyszczenia pieca musiałem zdrapywać sporą ilość "smoły" z tylnej części paleniska (po prawej stronie ślimaka) oraz jakąś dziwną "narośl" na spodzie dolnej płyty żeliwnej (taka dziwna zwęglona smoła, którą ciężko się odrywa). Być może te 2 rzeczy są powiązane ze sobą (dym w koszu i smoła w palenisku), ale nie wiem z czego to wynika (czy ze złych ustawień lub jakiegoś błędu podczas instalacji) i jak się tego pozbyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.02.2012 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Ja nie znam modelu 50kW w pracy, nie widziałem tej jednostki jak pracuje na żywo.Oglądałem tylko 100kW i przy otwarciu kosza żadnego dymu nie było. Może faktycznie kwestia nastaw, trochę za bardzo wyżyłowane?W/g mnie lepsza stabilna praca ciągła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts