Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Jestem nowy na tym forum - witam wszystkich aktywnych, oraz sympatyków.

Sam czytam wpisy od dłuższego czasu w związku z krystalizującą się decyzją o nabyciu SZTOKERA. Być może będę miał pytania na które na tym forum nie znalazłem odpowiedzi i liczę na uzyskanie pomocy.

Pozdrawiam wszystkich.

Gość Rostko13
Jak będziesz mógł zerknąć za te 2-3dni ile Ci teraz schodzi, to byłoby miło :)

Słuchaj Jarek, wczoraj o 8.00 w koszu była już resztka groszku, wyłaniał się ślimak. Wsypałem 21 kg. groszku i dziś o 10.30 wszystko się wypaliło. Nie wiem ile może być groszku na całej długości ślimaka, 2 kg? Wydaje mi się, że te 21 kg. mogło wystarczyć na równą dobę. Zgodzisz się?

Witam wszystkich.

dośc długo sie nie odzywałem ale czasami tu wpadałem wiec jestem na bieżąco.Mam podobne ojiawy jak u IrekS1.Kociął dogrzewa sie bardzo długo do temperatury zadanej mimo iż pracuje na 80-100% mocy.Pragne zaznaczyć że zaczyna dogrzewać od temperatury 5-6 st C niższej niż zadana (wczeniej było to +,- 2-3st.C).Gdy dojdzie do temperatury zadanej (czasami brakuje mu 01-03st C) wchodzi wstan spoczynku i czasami na kilka sekund włącza się dmuchawa .Brakuje mi tu podglądu dmuchawy gdzie widziałem jej prace .Teraz mam wrazenie ze cały czas pracuje z jednakową mocą albo sie wyłacza.Oczywiscie że wystarczy zmienic ustawienia (zwiekszyć dawke ,zmiejszyć czas miedzy dawkami lub zwiekszyć dmuchawę )ale doszedlem do najbardziej optymalnych ustawien .Codzi mi o ilość spalonego opału oraz wygladu popiołu.Mimo iż nadal mam troche żużla ale jest on wypalony i po sciśnięciu kruszy sie .Widocznie taki groszek mam .Teraz spalam 15-17kg na dobe .Czesto jednak czyszcze kociął (1-2 razy w tygodniu)niestety sadzy mam duzo .

Gość Rostko13
Też wgrałem wersję v_18, ale u mnie się nie sprawdza. Nadbija temperaturę o 5 stopni w górę i spada też ok. 3-5 stopni od zadanej. Jak do tej pory najlepsza wersja jaką testowałem to v_09. Wykres jest prawie płaski. Sterownik szybko reaguje na spadek temp.

Witam też testowałem nowe softy ale u mnie to samo najlepiej chodzi na v09 póżniej inne wersje chyba mają zmiany szczególnie inaczej chodzi dmuchawa jakby szybciej częściej zmienia obroty.

Jedynie co mnie denerwuje to skoki temperatury jak się włączy grzanie CW u mnie nawet o 10 stopni od zadanej ponosi jak piec chodzi tylko CO jest dobrze odchyłka od zadanej ok 2 stopnie

Edytowane przez edekmax

Z moich obserwacji:

1. Przy niskich temperaturach na piecu (40-43 C) - najlepiej pracuje v_939

2. Przy temperaturach na piecu (43-50 C) - v_937

3. Przy temperaturach powyżej 50 C - żadna wersja nie jest do opanowania (łącznie z _11 i _14, _18 jeszcze nie mam)

jedynym kryterium oceny jest ilość spalanego opału

Najnowsze wersje (wypróbowałem chyba 2586 kombinacji ustawień wszystkich parametrów), tak jak pisałem wcześniej moim zdaniem zbyt delikatnie podnoszą temperaturę do zadanej (po dopuszczeniu do spadku znacznie poniżej). Wydaje mi się mało efektywna praca przez godzinę na 20-25% i pompowanie opału bez skutku, po czym podniesienie do 30-35% w 10 minut załatwia problem i zapewnia spokojną pracę w następnym, dłuższym okresie.

Może ktoś mi wyjaśnić dlaczego tak jest, że:

40 C na piecu - spalanie 14-18 kg/dobę

50 C na piecu - spalanie 28-30 kg/dobę

60 C na piecu - spalanie 55-60 kg/dobę

To, że są skoki to rozumiem. Ale aż takie?

Może ktoś mi powiedzieć czy to tak musi być

• 2 weeks później...
Jarecki bardzo proszę o radę. Jestem przed wyborem zakupu kotła i sztoker 25 bardzo ale to bardzo mi się podoba. Mój dom to 175m i 20m garaż łącznie 195m. Już docieplony 15cm, 3 szyby i 30cm wełny, latem solary viessmann do wody. Jednak kotłownia moja jakaś nieustawna, chciałam tam zmieścić 400l na wodę. Czy piec jest odpowiedni (mieszkam w górach) ewentualnie może jakiś inny do wyboru polecisz. W okolicy znany jest kocioł Stefaniaka (ale tłokowy) lub Klimosz.

Witam Wszystkich !!!! Dawno nie zaglądałem na forum i widzę że pojawiły się nowe softy a u mnie ciągle prauje v.937, czy ktos mogłby podesłać mi jakie nowsze bo na stronie elektro-miz jest tylko v.939 ?

Mam jeszze pytanie: czy kto miał taki przypadek, w sobotę w czasie czyszczenia zauważyłem że dolny deflektor ma niewielkie pęknięie i wygina się

Jarecki bardzo proszę o radę. Jestem przed wyborem zakupu kotła i sztoker 25 bardzo ale to bardzo mi się podoba. Mój dom to 175m i 20m garaż łącznie 195m. Już docieplony 15cm, 3 szyby i 30cm wełny, latem solary viessmann do wody. Jednak kotłownia moja jakaś nieustawna, chciałam tam zmieścić 400l na wodę. Czy piec jest odpowiedni (mieszkam w górach) ewentualnie może jakiś inny do wyboru polecisz. W okolicy znany jest kocioł Stefaniaka (ale tłokowy) lub Klimosz.

Jeśli twoja podana lokalizacja jest prawidłowa to możesz podjechać i zobaczyć Sztokera na żywo, jareckiego Skam-p też stoi bo pewnie będzie taka propozycja.