Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

Witam wszystkich

Ostatnio pojawił mi się mały problem, przy grzaniu tylko c.w.u. woda z pieca przebija się grawitacyjnie do grzejników, przez zawór zwrotny, kocioł mam tak podłaczony jak na schemacie w instrukcji od sztokera. Czy można temu jakoś zaradzić.

pozdrawiam

Albo pozakręcać zawory przy grzejnikach albo zamontować zawór przelotowy za pompą CO i zamknąć dopływ na CO.

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jakiś czas się nie odzywałem, bo i z piecem nic ciekawego/złego się nie działo.

Teraz jednak, gdy na dworze prawie wiosna, zastanawiam się nad grzaniem tylko przez część doby (w nocy). Dzięki temu, że w Cobrze są strefy, sprawa wydaje się banalna, ale...

Zastanawiam się nad wpływem takich dużych skoków temperatury na żywotność kotła. Sam nie wiem co będzie "zdrowsze" dla pieca: wyłączenie za dnia czy też trzymanie na 40 st.? Co z tym "punktem rosy", który ponoć przy niskich temperaturach potrafi "wykończyć" najlepsze kotły.

Przy poprzednim kotle stosowałem właśnie taką "taktykę" grzania wczesną jesienią i wiosną: w dzień gaszenie pieca i ponowne rozpalanie na noc. Piec wytrzymał zaledwie 6 lat i nie wiem czy takie własnie gaszenie i rozpalanie nie przyczyniło się do jego krótkiego żywota...

Witam

chciałem zapytać jak sztoker współpracuje z termostatem pokojowym przy zaworze n-drożnym gdy na piecu mam 55 stopni a na wyjściu na grzejniki 40 stopni,podobno w piecu może się wygasić czy to prawda i czy jest on funkcjonalny.

Do Cobry możesz dobrac moduł zaworu mieszajacego Alligator.

Wówczas możesz do alligatora dołączyć termostat pokojowy. Na sterowniku Cobra wybierasz co robić, gdy temp. za zaworem jest ok, ale zadziała termostat pokojowy.

W nowym sofcie możesz działać płynnie, tj. obniżyć mocniej temperaturę za zaworem na czas utrzymania t.powietrza w pomieszczeniu.

Bo napisał,że chce pracowac z zaworem n-drogowym, na kotle chce mieć 55 a za zaworem 40st.C

Mogłem jednak źle zrozumiec i kolega tylko chce ręcznie przestawiac zawór a termostat ma byc podłączony do Cobry, wówczas Cobra będzie rozłączac pracę pompy c.o. na czas utrzymania temp. powietrza. 2minuty praca pompy a przerwę dobieramy w/g potrzeb obiektu, domyślnie jest 18minut.

Przy 40 stopniach cieknie mi woda z komina a poza tym instalator powiedział że najlepiej dla pieca 55-60 stopni a temperaturę na grzejniki reguluje sobie zaworem.

Moje pytanie czy lepiej zainwestować w termostat pokojowy czy w termostaty przy grzejnikach a może jedno i drugie czy będzie to skutkowało mniejszym spalaniem eko-groszku w chwili obecnej mam włączony ADC i PID ,spalanie około 25kg na dobę ,moim zdaniem to trochę dużo przy 150m2 na poddaszu 30wełny ,ściana 15styropian szary i okna trzy szyby,piec odpaliłem dwa tygodnie temu w nowym domu jeszcze niezamieszkałym.

Z góry dziękuje za porady

Nowy dom, jeszce nie zamieszkały, świeżo odpalone- wynik 25kg nie jest wysoki.

Co do temperatur.

Zaworem manualnie sterowanym możesz zrobić tak,że na sterowniku będzie np. 55st.c a zaworem puścisz na dom 40 czy 38st.C

Zawory na grzejnikach pozwalają natomiast na regulacje indywidualnej temperatury w każdym pomieszczeniu, można to zrobić dodatkowo, komfort sterowania będzie wyższy. Wszystko kwestia zasobności portfela, dobrego instalatora.

To może ja opiszę ideę mojego sterowania.

Instalacja PEX\Al\PEX na trójnikach - kotłownia w miedzi.

Kocioł 12 kW Skam.

Z pieca wychodzi zasilanie na nim trójnik - wyjście na naczynie przelewowe - wyjście na obieg do grzania cwu i wyjście na zawór 4d ( obieg kotłowy ) zawór strowany sterownikiem ( z siłownikiem ) sterownik ustawia temp na grzejnikch zgodnie z krzywą pogodówki - dadatkowo ochrona powrotu , ochrona kotła i współpraca z teromostatem pokojowym.

I teraz teoria bo jeszcze nie praktyka Na piecu powiedzmy 57 st ( sterownik COBRA ) - woda CWU 51 st - temp na grzenikach zgodnie z pogodówką - powiedzmy dzis - 43 st. Wode cwu grzeje woda bezpośrednio z kotła przed zaworem - czyli wstępnie już nagrzana do 57 st. na grzejniki leci woda 43 st - reszta wraca podgrzewając powrót. Gdy termostat pokojowy powie dość sterownik zaworu obniża temp wody na grzenikach do 33 st. - podobnie jest w nocy kiedy obniżam temp o 3 st. w domu - za pomocą regulatora pokojowego. Dodatkowo regulacja termostatmi na grzejnikach - czyli każde pomieszczenie może mieć własny poziom temp. Czy to dobrze czy za dużo a może za mało dam znać za jakis rok :)

pozdrawiam może komuś sie przyda

Jedyne nad czym nie mam kontroli to temp spalin... ale to się unormuje gdy jeszta będzie rozsądnie ustawiona :)

Dostałem zgodę na publikację pierwszych informacji, więc podaję :)

Aktualnie badany jest na stanowisku w firmie Komiz mniejszy model kociołka.

Dzisiaj widziałem jak sobie pykał na 8kW.

Zgrabniutki, mały kociołek, wymiennik jest samoczyszczący, trzeba tylko z dołu wybrać spadający pyłek.

Deklaracja mocy znamionowej jeszcze nie zapadła, będzie coś między 12-14,5kW, jeszcze kwestia najbliższych 2tygodni.

Drobne poprawki i następne badanie poprawionego wymiennika w ciągu następnych kilku dni.

Myślę,że będzie hit na małogabarytowe budownictwo. Cichutka praca napędu, wygodny wymiennik, małe gabaryty.

Co do wylotu spalin- średnica 120mm !!

Zamysł przy tym czopuchu oraz małym kotle Sztoker był w/g konstruktora taki, aby dało się go podłączyć także do wymiarów tzw. ciągów wentylacyjnych budowanych na 14na14cm w które idzie włożyć wkłady kominowe 120mm, czy to słuszne podejście, czas pokaże

Zatem idzie to tak:

Sztoker 12-14,5kW ma średnicę 120mm

Sztoker 25kW ma średnicę 160mm

Sztoker 50kW ma średnicę 180mm

Edytowane przez Jarecki79

• 2 weeks później...
Dostałem zgodę na publikację pierwszych informacji, więc podaję :)

Aktualnie badany jest na stanowisku w firmie Komiz mniejszy model kociołka.

Dzisiaj widziałem jak sobie pykał na 8kW.

Zgrabniutki, mały kociołek, wymiennik jest samoczyszczący, trzeba tylko z dołu wybrać spadający pyłek.

Deklaracja mocy znamionowej jeszcze nie zapadła, będzie coś między 12-14,5kW, jeszcze kwestia najbliższych 2tygodni.

Drobne poprawki i następne badanie poprawionego wymiennika w ciągu następnych kilku dni.

Myślę,że będzie hit na małogabarytowe budownictwo. Cichutka praca napędu, wygodny wymiennik, małe gabaryty.

Co do wylotu spalin- średnica 120mm !!

Zamysł przy tym czopuchu oraz małym kotle Sztoker był w/g konstruktora taki, aby dało się go podłączyć także do wymiarów tzw. ciągów wentylacyjnych budowanych na 14na14cm w które idzie włożyć wkłady kominowe 120mm, czy to słuszne podejście, czas pokaże

Zatem idzie to tak:

Sztoker 12-14,5kW ma średnicę 120mm

Sztoker 25kW ma średnicę 160mm

Sztoker 50kW ma średnicę 180mm

A jednak doczekam się małego Sztokera 12 -14,5kW do mojego domu:) Super!

A jednak doczekam się małego Sztokera 12 -14,5kW do mojego domu:) Super!

No tak!!

Właściciel pozwolił na publikację fotki przedprodukcyjnego modelu.

Moc znamionowa ma być 12kW, praca do 14,5-14,7kW..

Kilka dni temu widziałem kociołek przy pracy na 8kW, w poniedziałek widziałem puszczony na większą moc 16,7kW odczyt ciepłomierza, temp. spalin przy tej mocy była 178st.C, także rezerwy też są :)

W wersji juz gotowej do produkcji dało radę zrobić małe przeróbki i udało się jednak zaprojektować ruszt awaryjny!!

Wymiennik jest samoczyszczący bardzo innowacyjny z 3przekrojami kanałów prostokątnych oraz reszty pionowych okrągłych. Wszystko samo spada na dół do szkrzynki. W pierwszym prostokątnym jest element wypalający, bardzo ładnie wypalają się też gazy. Badany egzemplarz będzie deczko zmodernizowany w celach pokazowych, ale szczegóły za kilkanaście dni do stopniowego odkrywania :)

Tymczasem fotka gotowego egzemplarza.... na stanowisku próbnym

Sztoker12.jpg

Edytowane przez Jarecki79