zawijan 04.04.2012 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Wymiennik jest samoczyszczący... Jak to rozumieć? Nie trzeba go czyścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 04.04.2012 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 No tak!! Właściciel pozwolił na publikację fotki przedprodukcyjnego modelu. Moc znamionowa ma być 12kW, praca do 14,5-14,7kW.. Kilka dni temu widziałem kociołek przy pracy na 8kW, w poniedziałek widziałem puszczony na większą moc 16,7kW odczyt ciepłomierza, temp. spalin przy tej mocy była 178st.C, także rezerwy też są W wersji juz gotowej do produkcji dało radę zrobić małe przeróbki i udało się jednak zaprojektować ruszt awaryjny!! Wymiennik jest samoczyszczący bardzo innowacyjny z 3przekrojami kanałów prostokątnych oraz reszty pionowych okrągłych. Wszystko samo spada na dół do szkrzynki. W pierwszym prostokątnym jest element wypalający, bardzo ładnie wypalają się też gazy. Badany egzemplarz będzie deczko zmodernizowany w celach pokazowych, ale szczegóły za kilkanaście dni do stopniowego odkrywania Tymczasem fotka gotowego egzemplarza.... na stanowisku próbnym A co to za wielka "nowość" ? Piec 12KW ? Szczerze mówiąc myślałem że wreszcie ktoś zrobi piec 6-8KW tak aby ładnie schodził z mocą do 1-2KW ... Ja mam dom 105m2 pow mieszkalnej i u mnie Skam-P 12KW się często chodzi w trybie podtrzymania bo mimo że ma palnik pracuje od 3,6-15KW widać że te nawet 3,6 bardzo często u mnie to stanowczo za dużo ... Nawet Ogniwo Eko Plus ma piec w wersji 10KW choć nie widziałem tego nigdzie w sprzedaży ... Choć na pewno Sztoker w wersji 12KW będzie fajnym produktem. Sam myślałem nad nim ale nie potrzebny był mi piec 25KW ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2709gg 11.04.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Witam Wszystkich! Widzę że sztokery zostały okiełznane a mój własnie zaczął płatać figle : ( Przy dużych mrozach miał problemy z wejsciem na zadaną tem. więc zmieniłem soft na v.937 a później v.939 i trochę to pomogło ale po zmianie softu przy obecnej pogodzie w kratkę zaczął się blokować. Załączała się blokada i wyswietlał komunikat o braku opału w koszu ( mimo że opał był) z reguły w godz. popołudniowyh gdy wchodził w grzanie. Ponownie zmieniłem soft na v.19 i trochę się uspokoił ale dzisiaj wieczorem po powrocie z pracy zastałem temp. na piecu 30 st. i pełny popielnik węgla a piec dalej próbował rozpalić żar którego już dawno nie było. Czy mieliscie podobne przypadki? Może coś nie tak z moimi ustawieniami? PROSZĘ O RADĘ!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 11.04.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Wrzuć sobie A019, jak nie masz to podaj maila na priva to jutro ci wyślę, chyba że jesteś przy kompie to jak dostanę teraz to zaraz wyślę, jeszcze chwilę będę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 11.04.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Aha, na jakiej wartości masz ustawioną minimalną moc kotła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2709gg 11.04.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Mam właśnie A019 właśnie od Ciebie a minimalna moc kotła jest ustawiona na 3, Adv wyłączyłem bo mam termostat pokojowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2709gg 11.04.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Dokładnie mam soft vA.19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 11.04.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Możliwe że termostat wyłączył pompkę CO i został gwałtownie odcięty odbiór ciepła przez co z rozpędu temp. kotła poszła mocno za wysoko i zadziałało zabezpieczenie przed przegrzaniem i podajnik przesypał opał. W okresach przejściowych takie rzeczy są możliwe.Przy 3% nie powinien wygasnąć. W zeszłym sezonie miałem na Cobrze 1% bo przy 3 a nawet 2 dużo przeciągała przy podgrzewaniu samej CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2709gg 12.04.2012 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Patrząc na wykres temperatur to było odwrotnie (chyba ?) Temperatura na kotle 45 st. i kiedy ruszyła pompa CO to temperatura zaczęła spadać i wtedy musiał przesypać opał. Jeszcze dzisiaj go poobserwuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.04.2012 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Patrząc na wykres temperatur to było odwrotnie (chyba ?) Temperatura na kotle 45 st. i kiedy ruszyła pompa CO to temperatura zaczęła spadać i wtedy musiał przesypać opał. Jeszcze dzisiaj go poobserwuję. W takim razie wygląda na to że paliwo którego używasz słabo trzyma żar, przygasło na palniku i sterownik nie dał rady już tego rozdmuchać. Proponuję w takim razie zmianę parametru min, moc kotła na wyższą wartość może 7%, gdybyś miał duże przeregulowania temp. to powoli obniżaj ten parametr do momentu aż przerosty będą mniejsze ale żeby kocioł nie gasł. Jeśli masz zamiar grzać CWU latem to możesz zaopatrzyć się w mniej kaloryczny groszek. Ja na lato używam czeskiego z Komoran, trochę sadzuje ale tanio wychodzi, dobrze przechowuje żar i nie ma przerostów temperatury. Gdzie kupiłeś kocioł jak można wiedzieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2709gg 14.04.2012 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 (edytowane) Dzięki za radę. Kocioł kupiłem w Grotnikach. Na razie chodzi bez ekscesów, chyba to faktycznie wina węgla bo miałem jeszcze jeden worek jakiegoś wysoko kalorycznego który dostałem do testowania zimą. Zmieszałem go ze swoim i jakoś na razie idzie. Zastanowiło mnie tylko że nie wszedł w blokadę jak nie mógł podnieść temperatury, tylko pchał ciągle węgiel. Jakie macie nastawy? U mnie chodzi 10 s podawanie i 110 s przerwy. Edytowane 14 Kwietnia 2012 przez 2709gg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja_albert 15.04.2012 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Witam.Od grudnia jestem użytkownikiem Sztokera 25kW i jestem zadowolony, że dokonałem takiego zakupu. Zimą sprawował się rewelacyjnie, ale przyszła wiosna CO jest wyłączone i niestety od 2 tygodni walczę z ustawieniami tylko do ogrzewania CWU niestety piec gaśnie. Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.04.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Witam. Od grudnia jestem użytkownikiem Sztokera 25kW i jestem zadowolony, że dokonałem takiego zakupu. Zimą sprawował się rewelacyjnie, ale przyszła wiosna CO jest wyłączone i niestety od 2 tygodni walczę z ustawieniami tylko do ogrzewania CWU niestety piec gaśnie. Proszę o pomoc. Tak jak koledze wyżej doradzę zwiększenie parametru min. moc kotła na wyższy i zakup na lato jakiegoś słabszego paliwa. Przepraszam ale rzadko ostatnio zaglądam na forum bo wiosna i roboty kupa a ostatnie kilka dni to już masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2709gg 15.04.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Witam. Od grudnia jestem użytkownikiem Sztokera 25kW i jestem zadowolony, że dokonałem takiego zakupu. Zimą sprawował się rewelacyjnie, ale przyszła wiosna CO jest wyłączone i niestety od 2 tygodni walczę z ustawieniami tylko do ogrzewania CWU niestety piec gaśnie. Proszę o pomoc. Pamiętaj żeby wyłączyć ADC i daj mu trochę czasu żeby sobie wyrównał parametry. Już ktoś wcześniej pisał że najgorszym doradcą jest panika laika : ) Też to kiedyś przerabiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zejman7 16.04.2012 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Jestem nowy na tym forum.Mam pól bliżniaka nie ocieplonego o powierzchni 90 m kw.Czy inwestowanie w Sztokera 25 kw ma sens.Główną zaletą dla mnie jest jak czytam automatyczne ustawianie się pieca przy zmianie ekogroszku.Czy kocioł przy tej powierzchni pracując na około 50% będzie w miare oszczędny?.Bardzo bym prosił doświadczonych urzytkowników Sztokera o odpowiedż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 16.04.2012 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 (edytowane) Jestem nowy na tym forum.Mam pól bliżniaka nie ocieplonego o powierzchni 90 m kw.Czy inwestowanie w Sztokera 25 kw ma sens.Główną zaletą dla mnie jest jak czytam automatyczne ustawianie się pieca przy zmianie ekogroszku.Czy kocioł przy tej powierzchni pracując na około 50% będzie w miare oszczędny?.Bardzo bym prosił doświadczonych urzytkowników Sztokera o odpowiedż. Jeszcze odrobina cierpliwości i będzie juz dostępny Sztoker-12, taki model będzie miał większy sens na 90m.kw Muszą go dobrze wytestować, myślę, że spokojnie jeszcze z miesiąc czasu. Fotka tego malucha na stanowisku próbnym była na ostatniej stronie Edytowane 16 Kwietnia 2012 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keruk_r 18.04.2012 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Pamiętaj żeby wyłączyć ADC i daj mu trochę czasu żeby sobie wyrównał parametry. Już ktoś wcześniej pisał że najgorszym doradcą jest panika laika : ) Też to kiedyś przerabiałem Witam, a czemu wyłączyć ADC? Musze wygrzać posadzki i zastanawiam się jak to najlepiej (ekonomicznie) zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.04.2012 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Dla kol. Zejman Tak już wygląda gotowy wyrób. Zdecydowano się jednak ostatecznie na nazwę Sztoker-mini 15 Tak jak wspominałem: - wymiennik samoczyszczący na przodzie są w sumie 3 prostokątne kanały pionowe, ich układ oraz sposób spalania powoduje okresowe wypalenie "sadzy", która sama spada do skrzynki popielnikowej. Dalej spaliny trafiają do 2rur pionowych i do komina. Rury mają dostęp od góry do czyszczenia, ale widziałem wymiennik po miesiącu pracy i nie był na rurach niczym obklejony. Wygląda na to,że idea samoczyszczenia się sprawdza a z całą pewnością, jeżeli nawet będzie trzeba to robić, to będzie to rzadka czynność - jest już powiększona skrzynka popielnikowa dzięki innowacyjnej konstrukcji wymiennika - kociołek cały czas pracuje i jest monitorowany - na życzenie może być doposażony w ruszt awaryjny wykonany z jednej płyty odlewu żeliwnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zejman7 20.04.2012 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Dziękuje za informacje.To chyba będzie to co szukałem na mój metraż.Teraz jeszcze zebrać kasę bo jednak jest to wydatek okoła 10 000 złotych wraz z opałem,ale za wygodę się płaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miszelo 20.04.2012 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 witam chciałem zapytać czy piec o którym mowa na tym wątku będzie dla mnie odpowiedni?Do ogrzania jest 180m2 + ok70m2 piwnica i garaż grzane w mniejszym stopniu.Nowy, docieplony budynek przenikalność ścian i dachu ok U=0,2.Do tego w okresach przejściowych ogrzewana CWU. Drugie pytanie: Ile spala Wam Sztoker 25kw tylko przy ogrzewaniu cwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts