Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

Dla kol. Zejman

Tak już wygląda gotowy wyrób.

Zdecydowano się jednak ostatecznie na nazwę Sztoker-mini 15

Tak jak wspominałem:

- wymiennik samoczyszczący na przodzie są w sumie 3 prostokątne kanały pionowe, ich układ oraz sposób spalania powoduje okresowe wypalenie "sadzy", która sama spada do skrzynki popielnikowej. Dalej spaliny trafiają do 2rur pionowych i do komina. Rury mają dostęp od góry do czyszczenia, ale widziałem wymiennik po miesiącu pracy i nie był na rurach niczym obklejony. Wygląda na to,że idea samoczyszczenia się sprawdza a z całą pewnością, jeżeli nawet będzie trzeba to robić, to będzie to rzadka czynność

- jest już powiększona skrzynka popielnikowa dzięki innowacyjnej konstrukcji wymiennika

- kociołek cały czas pracuje i jest monitorowany

- na życzenie może być doposażony w ruszt awaryjny wykonany z jednej płyty odlewu żeliwnego

Mam do Pana pytanie jestem na etapie kupna pieca do swojego domu aktualnie jest to 90m2 w tym polowa tego to niskie poddasze w przyszlym roku dojdzie jeszcze jakies 20 m2 plus bojler ok 100l dom jest z lat 90tych bialy pustak styropian plus polowa pustaka w przyszlosci dojdzie jeszcze 5 styropian na zewnatrz zainteresowany pylem sztokerem ale uwazam ze 25kw jest zdecydowanie za duzy wiec pod uwage biore skam-p uni 15kw i tu mam pytanie czym ta konstrukcja rozni sie od sztokera, bardzo interesujaca propozycja ktora biore pod uwage jest rowniez konkurencja ogniwo eku plus 16kw. Jaki piec wybrac moze warto poczekac na sztokera mini kiedy bedzie w sprzedazy? i w jakiej cenie

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Najbardziej zainteresowal mnie ogniwo eko plus 16kw bo tam mozna w razie co zmiejszyc moc palnika bez problemu bo jest ten sam co w 10kw a cena jest bardzo zblizona aczkolwiek ciekawe sa dla mnie propozycje z podajnikiem z tylu ze zgledu na waska kotlownie dlatego zainteresowalem sie skam-p uni no i sztoker ale sztoker to tylko mini ale jeszcze go nie ma dlatego czekam na odpowiedz kiedy sie ukaze bo byl by ciekawa propozycja jak dla mnie

[ATTACH=CONFIG]112989[/ATTACH]przesylam szkic kotlowni wlot komina nie ma dla mnie znaczenia bo i tak bedzie robiony nowy na dzien dzisiejszy jest z drugiej strony kotlownia jest przenoszona na druga strone komina

Może tu być Sztoker mini 15 nie ma jeszcze instrukcji do niego, ale przypuszczam, że będe go mógł już "zorganizować"

Mam już jego wycenę, wyślę info na priva.

Może tu być Skam-P Premium 12kW, w zależności od odległości do ściany kosz może być z prawej lub lewej strony, na głębokość z typowym czopuchem 82-85cm, więc zostaje jeszcze ponad 1m na obsługe na tej ścianie 190cm.

N/t małego Skam-Pa możesz śmiało pisać z Karoką.

Edytowane przez Jarecki79

Cobra sama w sobie ma zegar i strefy czasowe, dlatego sugeruję, abyś na początek zaczął od tego, co oferuje sterownik kotła, bo czas na dołożenie termostatu pokojowego będziesz miał zawsze.

W tym układzie Sztoker-mini zajmie najmniej miejsca a mogę zapewnić, że jego praca jest bardzo dobra a zespół podający cicho pracuje.

Witam. Mój czas zakupu kotła zbliża się nieubłaganie. Od początku byłem zdecydowany na ten piec. Chciałem zapytać tylko czy w najbliższym czasie (lato) planowana jest modernizacja tego pieca chodzo 25KW. Czytając o mini 15KW tj poprawnieniu kanałów i samoczyszczeniu czy cos takiego planowane jest również w 25KW czy jest to możliwe? Na forum pisały również osoby ze popielnik mógłby być wiekszy. Dlatego pytam o ewentualne ulepszenia. Moze Jarecki coś wie. Z góry dziękuje za ewentualne info.

Czy latem są moze jakies promocje na kotły?

Kloskak

Sztoker-25 posiada atest i jest po badaniach.

Jego konstrukcja kanałów z tego powodu raczej nie będzie zmieniana.

Drobnej zmianie uległa izolacja oraz nieco większej drzwiczki. Od jakiegoś czasu drzwiczki można samodzielnie przekładać na otwieranie lewe lub prawe.

Pytanie, czy Twojego domu nie obsłuży ten model 15kW. Widziałem w jeden dzień, jak brykał prawie na 17kW z temp. spalin na poziomie ok.180st.C

W sumie producent długo kombinował czy zrobić go jako 12kW czy 15kW....

Z kilku powodów stanęło na 15kW.

Witam, a czemu wyłączyć ADC? Musze wygrzać posadzki i zastanawiam się jak to najlepiej (ekonomicznie) zrobić. :)

ADC może być włączone przy stałym odbiorze ciepła, kiedy przechodzimy na okres letni i ogrzewany tylko CWU powinno się wyłączyć ADC. Jeżeli suszysz posadzki to masz stały odbiór ciepła i ADC może być.

Nie wiem czy warto na niego czekać przy moim metrażu, czy kupić Sztokera 25KW ? Mam powierzchni użytkowej prawie 130 metrów ale w tym ogród zimowy (duże przeszklenia od południa) no i duże piwnice (50m2). Nie chcę wprawdzie piwnic ogrzewać, ale kubaturę mi robią...

w/g planu Sztoker-mini 15 ma być dostępny pod koniec maja.

Warto czekac, to moc akurat dla Pani

Dostępna jest już także pośrednia wielkość między 25 a 50kW, czyli 35kW....

Ze względu na długi weekend majowy jest wolne do 7maja.

Edytowane przez Jarecki79

Znajda sie tu jakies osoby tzn uzytkownicy sztokera ktozy beda go chwalic a nie piszac tylko o problemach i ustawieniach. Szczerze mowiac mam ochote na zakup tego piecyka w wersji 15kw ale czytajac te forum nie jest on wcale taki wspanialy jak pisza o nim przedstawiciele i producenci. Moze ktos z uzytkownikow napisze jak sie go ekspoatuje i jak sie piecyk zachowuje po przepracowaniu sezonu badz dluzej.

Gość Rostko13

Witam

Od dawna tu nie zaglądałem...

Ja o sztokerze 25 nie dam powiedzieć złego słowa. Całą zimę sprawował się rewelacyjnie, żadnej awarii, żadnych innych problemów. Do tej pory palę na CWU. Mam bojler z grzałką, ale nie zamierza wygaszać, bo ten kociołek w lato też pracuje rewelacyjnie. I dodam jeszcze, że chyba 2 tygodnie temu konkretnie go wyczyściłem, włącznie z demontażem klapki od kanału nawiewnego. Wszystko jest bardzo proste do zrobienia.

To jest mój pierwszy kocioł na ekogroszek, więc nie mam porównania, ale w rodzinie jest trochę różnych kotłów różnych producentów. Nie zamienił bym się... :)

Później wstawię kilka fotek z czyszczenia i podzielę się spostrzeżeniami.

Sumek3 nie rozumiem Twojej opinii. Skąd takie wnioski? Czytałeś cały temat???

Ten kocioł ma jedną wadę: bardzo mały popielnik.

Edytowane przez Rostko13