sumek3 22.04.2012 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Dla kol. Zejman Tak już wygląda gotowy wyrób. Zdecydowano się jednak ostatecznie na nazwę Sztoker-mini 15 Tak jak wspominałem: - wymiennik samoczyszczący na przodzie są w sumie 3 prostokątne kanały pionowe, ich układ oraz sposób spalania powoduje okresowe wypalenie "sadzy", która sama spada do skrzynki popielnikowej. Dalej spaliny trafiają do 2rur pionowych i do komina. Rury mają dostęp od góry do czyszczenia, ale widziałem wymiennik po miesiącu pracy i nie był na rurach niczym obklejony. Wygląda na to,że idea samoczyszczenia się sprawdza a z całą pewnością, jeżeli nawet będzie trzeba to robić, to będzie to rzadka czynność - jest już powiększona skrzynka popielnikowa dzięki innowacyjnej konstrukcji wymiennika - kociołek cały czas pracuje i jest monitorowany - na życzenie może być doposażony w ruszt awaryjny wykonany z jednej płyty odlewu żeliwnego Mam do Pana pytanie jestem na etapie kupna pieca do swojego domu aktualnie jest to 90m2 w tym polowa tego to niskie poddasze w przyszlym roku dojdzie jeszcze jakies 20 m2 plus bojler ok 100l dom jest z lat 90tych bialy pustak styropian plus polowa pustaka w przyszlosci dojdzie jeszcze 5 styropian na zewnatrz zainteresowany pylem sztokerem ale uwazam ze 25kw jest zdecydowanie za duzy wiec pod uwage biore skam-p uni 15kw i tu mam pytanie czym ta konstrukcja rozni sie od sztokera, bardzo interesujaca propozycja ktora biore pod uwage jest rowniez konkurencja ogniwo eku plus 16kw. Jaki piec wybrac moze warto poczekac na sztokera mini kiedy bedzie w sprzedazy? i w jakiej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 22.04.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 sumek3 - fachowcy się tu na pewno zaraz wypowiedzą ale na taką powierzchnię sugerowałbym 10 do 12 kw i nic więcej - lepiej nie mieć problemów z przewymiarowanym kotłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.04.2012 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 sumek na taką powierzchnię proponuję RBR=Ekouniwersal 11kW, Skam-p Premium 12kW lub Ogniwo Eko Plus 10kW.Nie potrzebujesz większego kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sumek3 22.04.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Najbardziej zainteresowal mnie ogniwo eko plus 16kw bo tam mozna w razie co zmiejszyc moc palnika bez problemu bo jest ten sam co w 10kw a cena jest bardzo zblizona aczkolwiek ciekawe sa dla mnie propozycje z podajnikiem z tylu ze zgledu na waska kotlownie dlatego zainteresowalem sie skam-p uni no i sztoker ale sztoker to tylko mini ale jeszcze go nie ma dlatego czekam na odpowiedz kiedy sie ukaze bo byl by ciekawa propozycja jak dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.04.2012 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Rzuć jakiś szkic kotłowni z rozmiarami i usytuowaniem komina, na jakiej wysokości masz wlot spalin ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sumek3 22.04.2012 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Bezprzesylam szkic kotlowni wlot komina nie ma dla mnie znaczenia bo i tak bedzie robiony nowy na dzien dzisiejszy jest z drugiej strony kotlownia jest przenoszona na druga strone kominaBez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.04.2012 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 (edytowane) [ATTACH=CONFIG]112989[/ATTACH]przesylam szkic kotlowni wlot komina nie ma dla mnie znaczenia bo i tak bedzie robiony nowy na dzien dzisiejszy jest z drugiej strony kotlownia jest przenoszona na druga strone komina Może tu być Sztoker mini 15 nie ma jeszcze instrukcji do niego, ale przypuszczam, że będe go mógł już "zorganizować" Mam już jego wycenę, wyślę info na priva. Może tu być Skam-P Premium 12kW, w zależności od odległości do ściany kosz może być z prawej lub lewej strony, na głębokość z typowym czopuchem 82-85cm, więc zostaje jeszcze ponad 1m na obsługe na tej ścianie 190cm. N/t małego Skam-Pa możesz śmiało pisać z Karoką. Edytowane 22 Kwietnia 2012 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.04.2012 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 To nie jest mała kotłownia, możesz prawie wszystko tam wstawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sumek3 22.04.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 mala nie ale musze ja zagospodarowac jak najlepiej poniewaz musze tam jeszcze skaldowac opal workowany jeszcze jedno jaki sterownik najlepiej wspolpracuje ze sterownikiem pokojowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.04.2012 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Cobra sama w sobie ma zegar i strefy czasowe, dlatego sugeruję, abyś na początek zaczął od tego, co oferuje sterownik kotła, bo czas na dołożenie termostatu pokojowego będziesz miał zawsze. W tym układzie Sztoker-mini zajmie najmniej miejsca a mogę zapewnić, że jego praca jest bardzo dobra a zespół podający cicho pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloskak 22.04.2012 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Witam. Mój czas zakupu kotła zbliża się nieubłaganie. Od początku byłem zdecydowany na ten piec. Chciałem zapytać tylko czy w najbliższym czasie (lato) planowana jest modernizacja tego pieca chodzo 25KW. Czytając o mini 15KW tj poprawnieniu kanałów i samoczyszczeniu czy cos takiego planowane jest również w 25KW czy jest to możliwe? Na forum pisały również osoby ze popielnik mógłby być wiekszy. Dlatego pytam o ewentualne ulepszenia. Moze Jarecki coś wie. Z góry dziękuje za ewentualne info. Czy latem są moze jakies promocje na kotły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.04.2012 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 KloskakSztoker-25 posiada atest i jest po badaniach. Jego konstrukcja kanałów z tego powodu raczej nie będzie zmieniana. Drobnej zmianie uległa izolacja oraz nieco większej drzwiczki. Od jakiegoś czasu drzwiczki można samodzielnie przekładać na otwieranie lewe lub prawe. Pytanie, czy Twojego domu nie obsłuży ten model 15kW. Widziałem w jeden dzień, jak brykał prawie na 17kW z temp. spalin na poziomie ok.180st.CW sumie producent długo kombinował czy zrobić go jako 12kW czy 15kW.... Z kilku powodów stanęło na 15kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2709gg 25.04.2012 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Witam, a czemu wyłączyć ADC? Musze wygrzać posadzki i zastanawiam się jak to najlepiej (ekonomicznie) zrobić. ADC może być włączone przy stałym odbiorze ciepła, kiedy przechodzimy na okres letni i ogrzewany tylko CWU powinno się wyłączyć ADC. Jeżeli suszysz posadzki to masz stały odbiór ciepła i ADC może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eugenia 27.04.2012 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Nie wiem czy warto na niego czekać przy moim metrażu, czy kupić Sztokera 25KW ? Mam powierzchni użytkowej prawie 130 metrów ale w tym ogród zimowy (duże przeszklenia od południa) no i duże piwnice (50m2). Nie chcę wprawdzie piwnic ogrzewać, ale kubaturę mi robią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.04.2012 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 (edytowane) Nie wiem czy warto na niego czekać przy moim metrażu, czy kupić Sztokera 25KW ? Mam powierzchni użytkowej prawie 130 metrów ale w tym ogród zimowy (duże przeszklenia od południa) no i duże piwnice (50m2). Nie chcę wprawdzie piwnic ogrzewać, ale kubaturę mi robią... w/g planu Sztoker-mini 15 ma być dostępny pod koniec maja. Warto czekac, to moc akurat dla Pani Dostępna jest już także pośrednia wielkość między 25 a 50kW, czyli 35kW.... Ze względu na długi weekend majowy jest wolne do 7maja. Edytowane 27 Kwietnia 2012 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sumek3 01.05.2012 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Znajda sie tu jakies osoby tzn uzytkownicy sztokera ktozy beda go chwalic a nie piszac tylko o problemach i ustawieniach. Szczerze mowiac mam ochote na zakup tego piecyka w wersji 15kw ale czytajac te forum nie jest on wcale taki wspanialy jak pisza o nim przedstawiciele i producenci. Moze ktos z uzytkownikow napisze jak sie go ekspoatuje i jak sie piecyk zachowuje po przepracowaniu sezonu badz dluzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sumek3 07.05.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 No niezle nie widze nawet jednego zadowolonego uzytkownika? a szkoda bo mialem ochote na zakup tego pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.05.2012 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Mamy prawie środek maja, nie wiem, czy ktoś jeszcze pali.Zadowolony był AK1973, Robos, Rostko. Spróbuj napisać na priva do Rostko, on chyba najdłużej z tego wątku Sztokerem pali. Nie wiem jednak, czy na forum zaglądają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edekmax 08.05.2012 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 ja też jestem z tego pieca zadowolony teraz to sobie wodę grzeje w bojlerze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 11.05.2012 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 (edytowane) Witam Od dawna tu nie zaglądałem... Ja o sztokerze 25 nie dam powiedzieć złego słowa. Całą zimę sprawował się rewelacyjnie, żadnej awarii, żadnych innych problemów. Do tej pory palę na CWU. Mam bojler z grzałką, ale nie zamierza wygaszać, bo ten kociołek w lato też pracuje rewelacyjnie. I dodam jeszcze, że chyba 2 tygodnie temu konkretnie go wyczyściłem, włącznie z demontażem klapki od kanału nawiewnego. Wszystko jest bardzo proste do zrobienia. To jest mój pierwszy kocioł na ekogroszek, więc nie mam porównania, ale w rodzinie jest trochę różnych kotłów różnych producentów. Nie zamienił bym się... Później wstawię kilka fotek z czyszczenia i podzielę się spostrzeżeniami. Sumek3 nie rozumiem Twojej opinii. Skąd takie wnioski? Czytałeś cały temat??? Ten kocioł ma jedną wadę: bardzo mały popielnik. Edytowane 11 Maja 2012 przez Rostko13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts