sumek3 12.05.2012 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 moja opinia wynika z tego iz spalanie nie jest do konca takie rewelacyjne palnik o takiej konstrukcji zostawia sporo spiekow o czym sam pisales. Maly popielnik pkus spieki to jest juz jakis problem. Mam pytanie do jareckiego z jakiej blachy ten piecyk jest robiony nikt tego nigdzie nie podaje o to wazne dla mnie bo piec jest nowy i nikt z nas nie wie ile sezonow wytrzyma. ja jestem zainteresowany sztokerem mini a on podobno ma wiekszy popielnik. ciekaw jestem tylko jak on sie sprawdzi bo jeszcze kilka postow wczesniej jarecki pisal ze palenisko jest tak waskie ze nie moze byc mniejsze a tu prosze wkrotce ukarze sie sztoker mini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 12.05.2012 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 W moim przypadku spieki to nic dziwnego. Przecież pisałem, że kupowałem groszek po 670 zł. i w dodatku mokry. No cudów nie wymagaj Z takiego paliwa pewnie w każdym kotle były by spieki. Pisałem też, że spieki te bez problemy skruszam w dłoni i nie ma niedopalonego węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekCzm 13.05.2012 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Dawno tu nie zaglądałem, wiadomo - koniec sezonu - koniec problemów Z tego co wiem, część osób w okresie letnim grzeje CWU. Sam też próbowałem, ale wydaje mi się, że to bardzo nie ekonomiczne. Ciepłą wodę potrzebuje tak naprawdę tylko rano i wieczorem, a kocioł (w moim przypadku Sztoker 50) musi pracować 24/h i większość ciepła idzie w komin. Jak nic wychodzi mi z 25 kg groszku na dobę (1 worek retopalu). Dlatego mam do Was pytanie o ustawienia jakich używacie w przypadku grzania tylko CWU i jaka ilość opału jest potrzebna do tego np. na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.05.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 U mnie co prawda na innym kotle ( 19kW) potrzebuję niecałe 3kg/dobę marnego kalorycznie groszku.Bojler 140L na 7 osób, większość woli prysznic. Zaczynam 4-ty sezon letni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 17.05.2012 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Otrzymałem oficjalną informację że kocioł Sztoker (mini) 15kW będzie dostępny w sprzedaży od 04-06-2012rKilka fotek zamieściłem na swojej stronie internetowej ( do ściągnięcia pod opisem kotła ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sumek3 18.05.2012 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 karoka obejrzalem sobie fotki na twojej stronie sztokera mini czy mi sie wydaje czy piec ten juz nie ma paleniska klepsydrowego. jaka jest twoja opinia na temat tego kociolka daj znac jak bedziesz widzial gotowy produkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 18.05.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 karoka obejrzalem sobie fotki na twojej stronie sztokera mini czy mi sie wydaje czy piec ten juz nie ma paleniska klepsydrowego. jaka jest twoja opinia na temat tego kociolka daj znac jak bedziesz widzial gotowy produkt Gotowy produkt mam okazję oglądać dobrze od ponad miesiąca podczas pracy. Konstrukcja paleniska (przewężenie) oraz zasada pchania paliwa pozostała taka sama jak u większych braci. Tyle,że spaliny odprowadzane są w górę kanałem w kształcie prostokąta. Jest powiększony na całą szerokość i długość popielnik. Wszystkie pyły dzięki konstrukcji wymiennika spadają do popielnika (tej skrzynki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.05.2012 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 karoka obejrzalem sobie fotki na twojej stronie sztokera mini czy mi sie wydaje czy piec ten juz nie ma paleniska klepsydrowego. jaka jest twoja opinia na temat tego kociolka daj znac jak bedziesz widzial gotowy produkt Jarek już ci po części odpowiedział a co do mojej opinii to może być teraz uważana za niewiarygodną, dlaczego ? widać że nie jestem już teraz tylko userem ale sprzedaję kotły dlatego szukaj opinii użytkowników tego kotła oni ogrzewali nim domki i mogą na pewno więcej powiedzieć. Co mogę ci powiedzieć, kocioł ładnie i estetycznie wykonany, fajnie zabudowany sterownik (Cobra), możliwość montażu w wąskich kotłowniach z racji tego że zasobnik na paliwo jest umiejscowiony za kotłem, tak jak w modelach tłokowych, małe opory podawania dlatego że ślimak przesuwa tylko paliwo na palnik w jednym poziomie a nie musi go wypiętrzać do góry ale to już było pisane nie raz. Z wad, mały pojemnik na popiół, mowa o kotle 25kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.05.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Aaa zapomniałem dopisać że kocioł Sztoker mini 15kW dostępny jest już w przedsprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekCzm 19.05.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 U mnie co prawda na innym kotle ( 19kW) potrzebuję niecałe 3kg/dobę marnego kalorycznie groszku. Bojler 140L na 7 osób, większość woli prysznic. Zaczynam 4-ty sezon letni. A można wiedzieć jakie ustawienia masz na sterowniku? Chodzi mi głównie czas podtrzymania. Co prawda piec masz ponad 2 razy mniejszy, ale to nie usprawiedliwia kilkukrotnie większego spalania u mnie. Mam wrażenie ze zdecydowanie za dużo opału idzie mi właśnie na ten czas gdy piec jedyne co musi zrobić to nie zgasnąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.05.2012 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Na Cobrze nastawy wyjściowe o ile dobrze pamiętam 4/22, minimalna moc kotła 1 czy 2%.W tamtym roku na Bruli wychodziło mi 2,7kg/dobę nastawy w podtrzymaniu miałem ustawione 8s podawania, krotność 2 co 20s i czas postoju podajnika na 150min, czyli co 2,5 godziny dwa podania po 8s w odstępie 20s i znowu 2,5 godziny żadnego podkładania i dmuchania. Kocioł nigdy nie wygasł.Paliłem czeskim eko groszkiem z kopalni Komorany.Obecnie to samo paliwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekCzm 19.05.2012 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Dzięki za tak szybką odpowiedź Zastanawiam mnie jak ustawić u mnie na Cobrze tak aby mieć to co Ty czyli: nastawy w podtrzymaniu miałem ustawione 8s podawania, krotność 2 co 20s i czas postoju podajnika na 150min, czyli co 2,5 godziny dwa podania po 8s w odstępie 20s i znowu 2,5 godziny żadnego podkładania i dmuchania. Kocioł nigdy nie wygasł. Jest to zupełnie inne ustawienie niż moje i być może tu jest tajemnica mojego dużego spalania. A przy okazji - jak takie całoroczne palenie w kotle wpływa na jego trwałość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.05.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Zastanawiam mnie jak ustawić u mnie na Cobrze tak aby mieć to co Ty czyli: nastawy w podtrzymaniu miałem ustawione 8s podawania, krotność 2 co 20s i czas postoju podajnika na 150min, czyli co 2,5 godziny dwa podania po 8s w odstępie 20s i znowu 2,5 godziny żadnego podkładania i dmuchania. Kocioł nigdy nie wygasł. Jest to zupełnie inne ustawienie niż moje i być może tu jest tajemnica mojego dużego spalania. A przy okazji - jak takie całoroczne palenie w kotle wpływa na jego trwałość? Marku to co wyróżniłeś na czerwono to nastawy ze sterownika Bruli, jak było na Cobrze jest wyżej. Palę już 4-ty sezon non-stop czyli lato-zima i nie zauważyłem nic niepokojącego a mam kocioł na pewno gorszej jakości niż Twój. Nie wiem czy mam rację ale wydaje mi się że nawet jest lepiej dla niego jak sobie pyka latem niż miałby stać i rdzewieć Nie muszę pamiętać o wietrzeniu kotłowni, otwieraniu drzwiczek latem żeby nie łapał wilgoci a i aspekt ekonomiczny zaważa, bo za 81gr/dobę niczym nie zapewnię CWU dla całej rodziny. Latem palę czechem po 300pln/tonę także przy spaleniu 2,7kg/dobę wychodzi mi taki koszt CWU. Szkoda że ten groszek mi się kończy. Ostatnio żona nieopatrznie wyłączyła sterownik około 8-ej rano gdy wieczorem zaczęło robić się chłodno w domu poszedłem żeby włączyć pompkę CO a tu w środku ciemność i palnik zimny jak nieboszczyka du..., myślę trzeba będzie rozpalać ale włączyłem sterownik, myślę zobaczę co będzie. Cobra w kilka podań wskrzesiła ogień, prawie cały dzień kocioł był wyłączony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekCzm 20.05.2012 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Może spróbuję zapodać długą przerwę (kilka godzin), tak żeby kocioł przez kilka godzin nie ogrzewał komina. Dzięki za podpowiedź, a jak się uda dam znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.05.2012 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Heh, nie szalej tak ostro od razu bo jak masz jakieś kaloryczne paliwo które słabo przechowuje żar to kociołek może wygasnąć nawet po godzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.05.2012 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Podejdę później do kotła a dawno tam nie zaglądałem i sprawdzę jakie mam nastawy na Cobrze.Co prawda inny kocioł i palnik ale może coś dopracujesz u siebie z tych ustawień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekCzm 22.05.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Heh, nie szalej tak ostro od razu bo jak masz jakieś kaloryczne paliwo które słabo przechowuje żar to kociołek może wygasnąć nawet po godzinie. Na starej retorcie Retopal, ten sam którym teraz palę, trzymał żar od rana (kiedy to wyłączyłem piec) aż do wieczora (delikatnie dmuchawą rozpalałem) czyli mogłem zrobić taką przerwę na jakieś 10-12 godzin. Czy to oznacza że ten Retopal jest tak mało kaloryczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.05.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Powiedziałbym że jego kaloryczność jest na poziomie średnim, podają coś około 24 czy 25MJ/kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 24.05.2012 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Pod opisem Cobry na mojej stronce można pobrać nowy soft: Co_vA_29bin CobraPoprawiona jest regulacja CWU w trybie LATO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sumek3 27.05.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 mam pytanie zamowilem wlasnie sztokera mini i ma pytanie jak najlepiej dostosowac do niego instalacje czy montowac zawor czwordrozny a moze druga pompe mieszajaca a moze dzieki jego konstrukcji i braku punktu rosy poprostu wystarczy instalacja na jendej pompie na co i jednej na cwu. proszy o rady moze jednak warto zainwestowac w aligayor np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts