Jarecki79 28.05.2012 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 mam pytanie zamowilem wlasnie sztokera mini i ma pytanie jak najlepiej dostosowac do niego instalacje czy montowac zawor czwordrozny a moze druga pompe mieszajaca a moze dzieki jego konstrukcji i braku punktu rosy poprostu wystarczy instalacja na jendej pompie na co i jednej na cwu. proszy o rady moze jednak warto zainwestowac w aligayor np. Jak masz podłogówkę, to wówczas trzeba pomyślec o jej sterowaniu, można wówczas wykorzystać np. zawór mieszający. Ja jestem zwolennikiem prostych rozwiązań, jak jest możliwość jednej pompy na c.o. i jednej na cwu, to do tego bym dążył. Zawór może być 3drogowy do układu C.O., ręcznie sterowany (automatyke dla zaworu zawsze można później dołożyć), jeżeli będziesz chciał puszczać na dom temperatury <40st.C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
levis66 19.06.2012 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Witam Serdecznie wszystkich Użytkowników forum. Od kilku tygodni czytam ,czytam , ale przyszedł czas na rejestrację decyzja ,,prawie zapadła'' - SZTOKER pozdrawiam levis66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.06.2012 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 To fajnie, a o której mocy/wielkości Sztokera myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
levis66 19.06.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Myślę o mini 15 .( ale 25 jest od paru lat na rynku a mini to nowość)dom 12mx12m (117 pow.użytkowej +zasobnik ok 100l) ściana cegła silikat+8cm styropian+suporeks ;strop 10cm ;podłogi 10 cm.Jestem na etapie szukania takiego pieca w ,,okolicy '' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.06.2012 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 No to też nie będzie się miał na czym napracować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.06.2012 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Myślę o mini 15 .( ale 25 jest od paru lat na rynku a mini to nowość) dom 12mx12m (117 pow.użytkowej +zasobnik ok 100l) ściana cegła silikat+8cm styropian+suporeks ;strop 10cm ;podłogi 10 cm. Jestem na etapie szukania takiego pieca w ,,okolicy '' Polecam Ci kolego Sztokera-mini 15, bardzo fajniutki, zgrabny. Będzie dużo lepszy na to Twoje 117m2 pow. użytkowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
levis66 20.06.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Czyli mini będzie odpowiedni. Jedno mnie tylko martwi - mam komin z kamionką 14x14 ok 5,5m -czy wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.06.2012 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 21.06.2012 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Czyli mini będzie odpowiedni. Jedno mnie tylko martwi - mam komin z kamionką 14x14 ok 5,5m -czy wystarczy? Tak, jak rozmawiałem z twórcą tego Sztokera-mini ich celem było zrobienie małego kotła, który można podłączyć pod kominy wentylacyjne. Wyjście spalin w Sztokerze-mini ma 120mm średnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
levis66 21.06.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Bardzo dziękuję za pomoc w wyjaśnieniu wszystkich moich wątpliwości. Sztoker mini powinien idealnie wpasować się do mojej kotłowni . Chciałbym zobaczyc go przed kupnem . Szukałem ofert w mojej okolicy ale tam gdzie najbliżej --facet jeszcze nie zdecydował czy podpisze umowe na sztokery pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 24.06.2012 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Kilka fotek znajdziesz pod opisem tego kociołka na mojej stronce, co do oględzin to też za daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a360 19.07.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Witam. Szukam kotła do mieszkanie w nieocieplonym bloku. powierzchnia mieszkania 70m2, piec będzie montowany w piwnicy. Zainteresował mnie Sztoker mini kW15 z kilku powodów: -Nie wymaga wkładu kominowego , -Czas palenia to 3-5 dni, -modulacja mocyAle że nie znam się na kotłach mam kilka pytań1. dlaczego nie wymaga wkładu?2. jaki może być średnie zużycie zimą ekogroszku ( producent podaje 2kg przy 15kW, u mnie powinno chyba być mniej?)3. czy piec sprawdzi sie na mojej powierzchni najbardziej jestem ciekaw kosztów ogrzewania, bo mam dostęp do darmowego drzewa, ale z tego co wiem musiałbym wtedy chodzić do piwnicy co 2-4 godziny:( a tak przy sztokerze miałbym spokojniejsze życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.07.2012 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Ciężko znaleźć coś na taką małą powierzchnię. Szukałbym coś jeszcze mniejszego bo niby to mały kocioł ale jednak 15kW.Najmniejsze to w okolicach 10kW.Te 2kg to na godzinę, ile spalisz to też zależy od wielu czynników, jak bardzo przewiewne okna, jaką temp. będziesz utrzymywał w domu.Te 2 do 4 godzin to bardzo optymistyczne rokowania jak na palenie na ruszcie awaryjnym.Wkład nie jest potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.07.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Witam. Szukam kotła do mieszkanie w nieocieplonym bloku. powierzchnia mieszkania 70m2, piec będzie montowany w piwnicy. Zainteresował mnie Sztoker mini kW15 z kilku powodów: -Nie wymaga wkładu kominowego , -Czas palenia to 3-5 dni, -modulacja mocy Ale że nie znam się na kotłach mam kilka pytań 1. dlaczego nie wymaga wkładu? 2. jaki może być średnie zużycie zimą ekogroszku ( producent podaje 2kg przy 15kW, u mnie powinno chyba być mniej?) 3. czy piec sprawdzi sie na mojej powierzchni najbardziej jestem ciekaw kosztów ogrzewania, bo mam dostęp do darmowego drzewa, ale z tego co wiem musiałbym wtedy chodzić do piwnicy co 2-4 godziny:( a tak przy sztokerze miałbym spokojniejsze życie Przy mocy ok. 4,3kW ok.0,58kg/h i pewnie koło tego będzie się u Pana kręcić. Szczerze mówiąc nie wiem dlaczego zdecydowano się ostatecznie na moc znamionową 15kW, bo w fazie projektowania i testów była mowa o mniejszej mocy. Przypuszczam,że zaważyły opinie instalatorów. Założeniami p.Zbigniewa, projektanta była możliwość oferowania tego kotła także do starych kamienic i podłączania go pod kominy 14na14cm, czyli typowo wentylacyjne. Pod takie założenia robiono ten mały kociołek. Nie trzeba wkładu, bo jest utrzymywany stały ruch spalin przy pomocy algorytmu sterownika. Dopasowanie i wydajność tego paleniska są najmniejsze gabarytowo ze wszystkich znanych mi konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a360 19.07.2012 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Jeżeli kominierz wypisał mi opinie że wkład kominowy wymagany jest w przypadku pieca z nadmuchem, to czy piece tego typu przejdą mi odbiór techniczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.07.2012 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Zadzwoń sobie do firmy Komiz i porozmawiaj:Komiz:tel+48 62 74 20 940 kom.: 517 540 830 Może trzeba to skonsultować na linii producent - kominiarz.Ja na to pytanie odpowiedzi nie znam. Wyjście spalin małego Sztoker to 120mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.07.2012 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 "Widzi mi się" pana kominiarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a360 23.07.2012 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 A więc po konsultacji z producentem wiem że takiego pieca już nie zamontuje. Ciekawi mnie skąd te przekonanie u kominiarzy że jak słyszą piec z nadmuchem odrazu stwierdzają że będzie potrzedny wkład komninowy. Czy rególują to jakieś przepisy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sumek3 29.07.2012 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Np i mam go w koncu sztoker mini juz stoi w piwnicy podlaczony i po pierwszym odpaleniu. Pierwsze wrazenia. Hmmm jakosc wykonania jest ok moze co do jakosci spawo niektorych elementow mozna sie przyczepic ale to moze tylko moje bledne myslenie ne jestem specjalista w tym temcacie. Kociolek bardzo zgrabny idealnie pasuje do mojej kotlowni i nie jest jakims klosem ja chcialem maly piecyk na maly domek i taki mam. Po pierwszym odpaleniu na eko groszku chyba ze wschodu 740t w workach pali sie bardzo ladnie ale przy tak wysokic temp ciagle palil nie przechodzilw stan podtrzymania dopiero jak go przelaczylem tylko na wode wtedy pobor opalu wrecz stanal w miejscy super sprawaz ta woda kociolek pali supe malo wtedy. Mysle ze bede zadowolny z kociolka o ile bedzie sprawowal sie bez awaryjnie przez ladnych pare lat. jak wykoncze kotlownie wrzuce fotki. Teraz mial bym prosbe tylko o jakies rady co do tego kotla. Sterownik cobra w menu ma nie wiele funkcji z duzo po przez kody prosil bym o kilka najwazniejszych jesli mozna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sumek3 29.07.2012 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Są osobne wyjścia do zasilania na instalację C.O. oraz sobne na CWU (bojler) Są osobne powroty z instalacji grzewczej i z układu CWU (bojlera) Powinno się to łączyć krzyżowo - zamiennie W sztkoerze mini tez sa osobe wyjscia? ja mam podlaczone pod jedno wyjscie z pieca cos mam nie tak z instalacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts