Jarecki79 30.07.2012 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 To kwestia instalator, co wykorzystuje. Można pod jedno. Nie wiem jaką masz instalację..... Nie wiem też jaką masz wersję softu w sterowniku, bo przy nowych z tygodniówką żadne kody nie sa potrzebne.Przy starszych (ostatni oficjalny soft na stronie http://www.elektro-miz.pl) przyda Ci się podstawowy kod 3111 - tam są wyjściowe czasy podawania i pauzy dla 100%mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.07.2012 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 W sztkoerze mini tez sa osobe wyjscia? ja mam podlaczone pod jedno wyjscie z pieca cos mam nie tak z instalacja? Może być pod jednym ale skoro miałeś do dyspozycji dwa to mogłeś je wykorzystać i rozdzielić CO i CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sumek3 31.07.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Panowie nie wiem co mam za wersje softu ale pownna byc w miare nowa skoro kociolek mam od kilku dni. Mam tylko problem bo nie moge znlezsc ADC nie ma go w menu pod PId tez go nie ma.? Mam jeszcze jedno pytanie czyna podtrzymaniu mzna zmniejszyc ilosc przedmuchow u mnie mimo iz woda ciepla to co chwile zalacza dmuchawe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sumek3 31.07.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 mam jeszcze jedno pytanie na sterowniku cobra wyswietla mi temperature 50C za to na barometrze 40C czym to jest spowodowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fixed 03.08.2012 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Witam, nie będę ukrywał że jestem zainteresowany kotłem Sztoker, mam dom 180m2 + piwnica ~90m2. Czy kocioł 25kW będzie za duży, lub inaczej - czy 15KW będzie za mały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.08.2012 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Witam, nie będę ukrywał że jestem zainteresowany kotłem Sztoker, mam dom 180m2 + piwnica ~90m2. Czy kocioł 25kW będzie za duży, lub inaczej - czy 15KW będzie za mały? Ta piwnica też ogrzewana ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.08.2012 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Panowie nie wiem co mam za wersje softu ale pownna byc w miare nowa skoro kociolek mam od kilku dni. Mam tylko problem bo nie moge znlezsc ADC nie ma go w menu pod PId tez go nie ma.? Mam jeszcze jedno pytanie czyna podtrzymaniu mzna zmniejszyc ilosc przedmuchow u mnie mimo iz woda ciepla to co chwile zalacza dmuchawe . Pewnie masz oryginalną, oficjalną wersję, więc wszystko jest tak, jak w instrukcji dołączonej do sterownika. Wersję softu widać przy załączeniu sterownika, wyświetla się wówczas przez chwilę na ekranie Możesz zmniejszyć moc minimalną na 2 lub 1% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.08.2012 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Witam, nie będę ukrywał że jestem zainteresowany kotłem Sztoker, mam dom 180m2 + piwnica ~90m2. Czy kocioł 25kW będzie za duży, lub inaczej - czy 15KW będzie za mały? W wypadku tego kotła 15kW może być za mały. Powinieneś w przypadku Sztokera wybrać 25-kę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 04.08.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 W wypadku tego kotła 15kW może być za mały. Powinieneś w przypadku Sztokera wybrać 25-kę możesz rozwinąć myśl? przecież kW w tym i innym są tymi samymi kW, ani większymi, ani mniejszymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 04.08.2012 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 ,,,, przecież kW w tym i innym są tymi samymi kW, ani większymi, ani mniejszymi W tym wypadku Vld się mylisz. Producenci kotłów na swój własny użytek opracowali nową jednostkę mocy Robocza Moc Cieplna Proszę tutaj masz przykład: http://www.kotrem.pl/parametry2.php Podejrzewam, że przy tej Roboczej Mocy Cieplnej w czasie badań atestacyjnych, mogliby tylko pomarzyć o Świadectwie Badań na "Znak Bezpieczeństwa Ekologicznego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.08.2012 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 To nie jest wątek o kotłach kotrem....A Sztoker badania posiada, można raport ściągnąć ze strony producenta. Został skonstruowany tak, aby przede wszystkim dobrze pracować na niskich mocach.Konstruktor i producent poleca małą wersję do 120m2, moja sugestia jest do 150m2 Ponieważ bliżej tej konstrukcji do kotłów tłokowych, to taki dobór jest zdecydowanie najlepszy, jeżeli ma pracować dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 04.08.2012 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Został skonstruowany tak, aby przede wszystkim dobrze pracować na niskich mocach. uściślij: tak został skonstruowany palnik czy wymiennik? I dlaczego pracuje "źle" przy wyższych mocach? Ponieważ bliżej tej konstrukcji do kotłów tłokowych, to taki dobór jest zdecydowanie najlepszy, jeżeli ma pracować dobrze. do tłoka mu równie daleko jak do retorty, ale z tym, że taki dobór jest zdecydowanie najlepszy nie idzie się nie zgodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 04.08.2012 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 W tym wypadku Vld się mylisz. Producenci kotłów na swój własny użytek opracowali nową jednostkę mocy Robocza Moc Cieplna Proszę tutaj masz przykład: http://www.kotrem.pl/parametry2.php Podejrzewam, że przy tej Roboczej Mocy Cieplnej w czasie badań atestacyjnych, mogliby tylko pomarzyć o Świadectwie Badań na "Znak Bezpieczeństwa Ekologicznego" powiem krótko: wymyślać to oni sobie mogą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.08.2012 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 (edytowane) Powtarzam, że jest to wątek o kotle Sztoker.Ten kocioł ma przede wszystkim dobrze pracować z mocami niższymi od znamionowej, bo tak jest przez zdecydowana większość sezonu grzewczego.Moc znamionowa jest potrzebna tylko kilka dni, w innym wypadku wszystkie kotły pracują <50%mocy. Pod względem dosuwu paliwa na palenisko oraz pod względem sposobu napowietrzenia palnika jak najbardziej bliżej mu do tłoka (dosuwanie paliwa w poziomie bez większych oporów mechanicznych oraz napowietrzenie paliwa od dołu). Pod względem sposobu transportu paliwa można mówić o retorcie, bo mamy ślimak, choć plasowałbym to między tłokiem a rynną. Reszta to już indywidualne rozwiązania tej konstrukcji. Jest to konstrukcja inna i zalecany dobór 25kW przez konstruktora jest do 200m2 a sztokera-mini do 120m2Przy dobrej izolacji mógłbym ich 25 polecić do 250 a model sztoker-mini do 150m2 Jest inaczej skonstruowane palenisko oraz wymiennik ciepła jak w każdym innym kotle na rynku i tyle informacji powinno wystarczyć. Edytowane 4 Sierpnia 2012 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 04.08.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Jest inaczej skonstruowane palenisko oraz wymiennik ciepła jak w każdym innym kotle na rynku i tyle informacji powinno wystarczyć. trudno takie stwierdzenie uznać za odpowiedź na pytanie co determinuje taki wybór mocy kotła. W praktyce, przy zapotrzebowaniu 10-12 kW, a takie maksymalne może wystąpić w nowo budowanych domach 200m2 , zalecacie 25 kW mimo, iż 15 powinna sprostać temu zadaniu. Narażacie tym samym przeszłego użytkownika na sadze smoły i kondensaty w kominie przy minimalnym zapotrzebowaniu kwitując to krótko "tyle informacji powinno wystarczyć" Nie było by uczciwiej, napisać, że w kotłach sztoker powinno się spalać wyłącznie węgle kamienne typu 31 i węgle brunatne typu "czech", a przy węglach typu 32 i wyższe będą powstawać buły wielkości pięści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.08.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 (edytowane) Nie zalecacie, bo ja tego kotła nie produkuję.... to razDwa, to nudne jest powtarzanie 1000raz na entym wątku, że np. w/g pracowników OTGiS większość sezonu (ok.80%dni) kotły kręcą się w okolicy swoich 30%mocy, bo tylko uzupełniają straty ciepła.Trzy podane wielkości pomieszczeń są sugerowane przez producenta, z doświadczenia z tymi kotłami mogę powiedzieć,że model 25 najlepiej sprawdza się na powierzchniach od min. ok.140 do 180m2, bardzo dobrze jest jeszcze do 220m2, wówczas popiół jest bardzo fajny. Kotły z podajnikiem pracują na różnych mocach a po nagrzaniu i wygrzaniu danego budynku głównym zadaniem kotła jest tylko uzupełnianie strat ciepła.Nigdzie, w żadnym wypadku żadna konstrukcja podajnikowa nie pracuje non stop na 100%mocy. Za to prawie wszystkie idą na mocach <50% Jakie paliwo należy stosować podano w DTR kotła Edytowane 4 Sierpnia 2012 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 04.08.2012 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Nie zalecacie, bo ja tego kotła nie produkuję.... to raz Dwa, to nudne jest powtarzanie 1000raz na entym wątku, że np. w/g pracowników OTGiS większość sezonu (ok.80%dni) kotły kręcą się w okolicy swoich 30%mocy, bo tylko uzupełniają straty ciepła. Nigdzie, w żadnym wypadku żadna konstrukcja podajnikowa nie pracuje non stop na 100%mocy. Za to prawie wszystkie idą na mocach <50% Jakie paliwo należy stosować podano w DTR kotła znów pudło, ale co tam skoro kociołek ma pracować miedzy 30% a 50% mocy, co dla nowego budynku 200m2 oznacza przez 180 dni praca na mocy ok 3 kW, a przez 15-20 dni ok 6 kW to dlaczego do takiego domu zalecacie kocioł 25 kW? On w żadne widełki się nie łapie, bo przy 0C idzie na 12% mocy, a przy - 20C odpowiednio na 24%. Czy tylko dla wyglądu popiołu? Sorry, ale mi to się w głowie nie mieści! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 04.08.2012 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 trudno takie stwierdzenie uznać za odpowiedź na pytanie co determinuje taki wybór mocy kotła. W praktyce, przy zapotrzebowaniu 10-12 kW, a takie maksymalne może wystąpić w nowo budowanych domach 200m2 , zalecacie 25 kW mimo, iż 15 powinna sprostać temu zadaniu. Narażacie tym samym przeszłego użytkownika na sadze smoły i kondensaty w kominie przy minimalnym zapotrzebowaniu kwitując to krótko "tyle informacji powinno wystarczyć" Nie było by uczciwiej, napisać, że w kotłach sztoker powinno się spalać wyłącznie węgle kamienne typu 31 i węgle brunatne typu "czech", a przy węglach typu 32 i wyższe będą powstawać buły wielkości pięści. Niezupełnie masz rację. Żużel przy małej mocy nie będzie powstawał wcale lub w małej ilości. Tylko przy dużej mocy będzie tak, jak piszesz. Ale ten problem dotyczy każdego palnika i każdego kotła.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 04.08.2012 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 (edytowane) Włodek ja mam nadzieje, że niebawem do każdego kotła szanującego się producenta, będą dołączane wykresy z charakterystyką pracy w całym zakresie jego użytecznej mocy i to zrobione dla różnych gatunków paliwa. Edytowane 4 Sierpnia 2012 przez Andrzej_M_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 04.08.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Niezupełnie masz rację. Żużel przy małej mocy nie będzie powstawał wcale lub w małej ilości. Tylko przy dużej mocy będzie tak, jak piszesz. Ale ten problem dotyczy każdego palnika i każdego kotła.... Witam już dużo celniej wszyscy wiemy, np prawie, że przy małych mocach są niskie temperatury w złożu i nie topi tak popiołu jak przy większych ale też wiemy, że w grubej warstwie paliwa temperatura w złożu jest znacznie wyższa niż w cieńszej przy tej samej mocy. Dlaczego więc producent popełnił taki palnik, który spiętrza opał tak wysoko w górę i tym samym powoduje topienie popiołu wewnątrz złoża? Owszem problem dotyczy wielu palników, ale w różnym stopniu i tak jak z STB trzeba raczej równać w górę, do najlepszych. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts