Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

Włodek ja mam nadzieje, że niebawem do każdego kotła szanującego się producenta, będą dołączane wykresy z charakterystyką pracy w całym zakresie jego użytecznej mocy i to zrobione dla różnych gatunków paliwa.

to tak jak by Amber Gold w profilu działalności napisał "piramida finansowa"

owszem prawda, ale kto to kupi!?

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Powtarzam, że jest to wątek o kotle Sztoker.

Ten kocioł ma przede wszystkim dobrze pracować z mocami niższymi od znamionowej, bo tak jest przez zdecydowana większość sezonu grzewczego.

Moc znamionowa jest potrzebna tylko kilka dni, w innym wypadku wszystkie kotły pracują <50%mocy. ,,,,

Jarecki79 nie chciałbym abyś odniósł wrażenie, że my tutaj razem z kolegą Vld zawarliśmy jakieś przymierze przeciwko Tobie, stawiając niewygodne pytania. Określiłbym to raczej jako, naszą dociekliwość w poznawaniu tajników związanych z szeroko rozumianym kotlarstwem.

Nawiązując do Twojej wczorajszej wypowiedzi i fragmentu który wyodrębniłem, czy zgodziłbyś się z taką oto moją tezą.

Skoro nowo budowane budynki potrzebują zdecydowanie mniej energii i jest bardzo duże zainteresowanie kotłami o małej mocy, o czym wielokrotnie sam osobiście wspominałeś a kocioł Sztoker został opracowany i zbudowany tak aby pracował najefektywniej na jego 50%-wej mocy znamionowej.

To czy nie lepiej byłoby producentowi kotła zadeklarować moc kotłów odpowiednio 7,5 kW i 12,5 kW z adnotacją, że kotły te mogą pracować z 100% nadwyżką mocy przez długi okres czasu.

Edytowane przez Andrzej_M_

Jarecki79 nie chciałbym abyś odniósł wrażenia, że my tutaj razem z kolegą Vld zawarliśmy jakieś przymierze przeciwko Tobie, stawiając niewygodne pytania. Określiłbym to raczej jako, naszą dociekliwość w poznawaniu tajników związanych z szeroko rozumianym kotlarstwem.

Nawiązując do Twojej wczorajszej wypowiedzi i fragmentu który wyodrębniłem, czy zgodziłbyś się z taką oto moją tezą.

Skoro nowo budowane budynki potrzebują zdecydowanie mniej energii i jest bardzo duże zainteresowanie kotłami o małej mocy, o czym wielokrotnie wspominałeś a kocioł Sztoker został opracowany i zbudowany tak aby pracował najefektywniej na jego 50%-wej mocy znamionowej.

To czy nie lepiej byłoby producentowi kotła zadeklarować moc kotłów odpowiednio 7,5 kW i 12,5 kW i z adnotacją, że kotły te mogą pracować z 100% nadwyżką mocy w długim okresie czasu.

Opracowano kocioł o mocy 15kW. Jeśli będzie zainteresowanie, zostaną opracowane

inne moce.

Producent trzyma się reguł, tzn bada kocioł na zadeklarowanej mocy (15kW, 25kW)

i podaje wyniki tych badań.

Gdyby podać moc znamionową 7.5kW i 12.5kW i wykonać badania dla takich mocy,

wyniki sprawności i emisji będą gorsze niż dla 15kW i 25kW - świetnie o tym wiesz...

,,,, Gdyby podać moc znamionową 7.5kW i 12.5kW i wykonać badania dla takich mocy,

wyniki sprawności i emisji będą gorsze niż dla 15kW i 25kW - świetnie o tym wiesz...

Włodek_PID może sprostuje nieco Twoją wypowiedź. Ja bym to określił bardziej zachowawczo słowem, że się domyślam.

Ale problem w tym, że oficjalnie nikt o tym nie pisze, nie mówi, nawet nie wspomina.

Dlatego wypadało by, Tobie podziękować za chwile szczerości.

Skoro nowo budowane budynki potrzebują zdecydowanie mniej energii i jest bardzo duże zainteresowanie kotłami o małej mocy, o czym wielokrotnie sam osobiście wspominałeś a kocioł Sztoker został opracowany i zbudowany tak aby pracował najefektywniej na jego 50%-wej mocy znamionowej.

To czy nie lepiej byłoby producentowi kotła zadeklarować moc kotłów odpowiednio 7,5 kW i 12,5 kW z adnotacją, że kotły te mogą pracować z 100% nadwyżką mocy przez długi okres czasu.

Ja napisałem, że większość kotłów z podajnikiem (w zasadzie wszystkie bez wyjątku) w ciągu całego sezonu grzewczego pracują z mocami <50% a nie z mocą 50%

Idąc jeszcze dalej na uzupełnianie strat ciepła potrzebne jest do 30%mocy znamionowej, dlatego sztoker ma dobrze pracować na małych mocach.

Badania z 19.05.2010 Model 25kW na mocy 27,09kW osiągnął sprawność 86,74 przy lambdzie 1,70 dla paliwa 28,464MJ/kg

Kolejne badania z 01.2011 model 25 na mocy 25,09 osiągnął sprawność 88,96% przy lambdzie 1,42 dla paliwa 28,758MJ/kg i spełnia wymagania dla tzw klasy A odnośnie emisji

a na mocy 7,70kW sprawność wynosiła 87,65 przy lambdzie 2,67

Pisałem także, że wykonano mniejszy kocioł i miał on być o mocy znamionowej 12kW, prawdopodobnie ze względu na instalatorów ustalono ostatecznie, że sztoker-mini będzie miał jednak 15kW mocy znamionowej. Wcześniej na tym wątku podawałem kilka informacji o tym małym modelu, pisałem także,że potrafi pracować z mocą nawet lekko powyżej 16kW.

Praca tego kotła na niskich mocach przy opalaniu paliwem podstawowym jest dużo lepsza od tłoka. Problemy z wygaszaniem w trybie letnim są marginalne i zależą wyłącznie od jakości paliwa. Mam okazję co jakiś czas obserwować sztokera-25 pracującego w trybie letnim, który na dobę zużywa średnio 2kg ekogroszku i nie wygasza. Ten sam kocioł Włodek może podglądać przez internet.

Przede wszystkim ma to być kocioł pracujący cicho, bezawaryjnie i bezproblemowo na paliwie podstawowym.

Włodek_PID może sprostuje nieco Twoją wypowiedź. Ja bym to określił bardziej zachowawczo słowem, że się domyślam.

Ale problem w tym, że oficjalnie nikt o tym nie pisze, nie mówi, nawet nie wspomina.

Dlatego wypadało by, Tobie podziękować za chwile szczerości.

Wyniki będą gorsze, ale nie będą złe. Tylko po co robić zamieszanie i podawać je

inaczej niż wszyscy? To tylko zdezorientuje klientów.

Ja napisałem, że większość kotłów z podajnikiem (w zasadzie wszystkie bez wyjątku) w ciągu całego sezonu grzewczego pracują z mocami <50% a nie z mocą 50%

Idąc jeszcze dalej na uzupełnianie strat ciepła potrzebne jest do 30%mocy znamionowej, dlatego sztoker ma dobrze pracować na małych mocach.

Badania z 19.05.2010 Model 25kW na mocy 27,09kW osiągnął sprawność 86,74 przy lambdzie 1,70 dla paliwa 28,464MJ/kg

Kolejne badania z 01.2011 model 25 na mocy 25,09 osiągnął sprawność 88,96% przy lambdzie 1,42 dla paliwa 28,758MJ/kg i spełnia wymagania dla tzw klasy A odnośnie emisji

a na mocy 7,70kW sprawność wynosiła 87,65 przy lambdzie 2,67

Pisałem także, że wykonano mniejszy kocioł i miał on być o mocy znamionowej 12kW, prawdopodobnie ze względu na instalatorów ustalono ostatecznie, że sztoker-mini będzie miał jednak 15kW mocy znamionowej. Wcześniej na tym wątku podawałem kilka informacji o tym małym modelu, pisałem także,że potrafi pracować z mocą nawet lekko powyżej 16kW.

Praca tego kotła na niskich mocach przy opalaniu paliwem podstawowym jest dużo lepsza od tłoka. Problemy z wygaszaniem w trybie letnim są marginalne i zależą wyłącznie od jakości paliwa. Mam okazję co jakiś czas obserwować sztokera-25 pracującego w trybie letnim, który na dobę zużywa średnio 2kg ekogroszku i nie wygasza. Ten sam kocioł Włodek może podglądać przez internet.

Przede wszystkim ma to być kocioł pracujący cicho, bezawaryjnie i bezproblemowo na paliwie podstawowym.

Witam konstrukcja sztokera- palnika łudząco podobna do kotla SPYRA Z PSZCZYNY tylko z podajnikiem tłokowym a PAN SPYRA produkuje te piece bodajże na początku 2001 roku w okolicy producenta bardzo dużo jest użytkowników tego pieca który jest bardzo oszczędny -bardzo mało palą i wszelkimi węglami ja osobiscie mialem z nim stycznosc-utrzymowałem go w czystosci u brata jedyną wadą jest sterownik geco dwustanowy -on potrzebuje sterownika ala PID typu ognik-cobra-tatarek wg mojej wiedzy wtedy by należał do czołówki super pieców pozdr

Prawda jest taka że nawet "najmniejszy" Sztoker jest tak naprawdę za duży i za mocny ...

Obecnie odchodzi się od budowania wielkich domów. Obecne domy to w wiekszości małe domy (około 100m2) a dodatkowo dość dobrze ocieplone. W takich domach zapotrzebowanie na ciepło drastycznie spada. Dodatkowo dużo domów ma już ogrzewanie podłogowe jak i WM z rekuperatorem ...

Niestety producenci pieców tego nie widzą. Oni ciągle są w latach chyba 80 i projektują piece do domów z tego okresy czasu ...

Ja mam dom (pow. mieszkalna 100m2) i piec Skam-P 12KW z Ognik II PID. Przez poprzednią zimę piec u mnie się działał bardzo często poniżej minimalnej mocy palnika. Spowodowało to że piec był mokry a komin dostał wykwitów ...

Obecnie robię poddasze i przybędzie trochę metrów i mam nadzieję że dzięki temu piec będzie działałna trochę wyższej mocy bo przy mocy z jaką działał i tym samym temp. spalin się podniesie ( u mnie piec generował temp. spalin około 50-70 stopni ...) i bardzo sporadycznie leciał na wyższej mocy (wyższa temp spalin).

Niestety niska moc to niska temp. spalin. Niby powinienem się cieszyć bo mało idzie w komin ale co z tego jak komin mi piec niszczy ?

A dodatkowo produkuje dużo sadzy ...

Dodatkowo nie ma się co oszukiwać spada drastycznie sprawność ...

Dlatego czas aby wreszcie jakiś producent się obudził i zrobił palnik to obecnych "normalnych" domów a nie domów rodem z lat 80 ...

Czas na palniki np. 6KW , takie które potrafią pracować powiedzmy od 1KW do 8KW ...

CI któzy kupują najnowsze piece z podajnikiem to w większości ludzie którzy mają nowe domy ...

Od czasu Twojego zakupu konstrukcja 12kW została zmodyfikowana i poprawiona, nie ma już opcji wyboru rusztu wodnego przy tej mocy kotła.

Nie ma też z tego powodu takiego kłopotu z sadzami na małych mocach, jest możliwość wpływu na końcową temp. spalin poprzez manewrowanie płytami żeliwnymi.

Na indywidualne zamówienie produkujemy także kociołek 7kW, jest on zmodyfikowany, z małą dmuchawą. Pracuje jednak płynnie od 3,5kW, poniżej jest tryb podtrzymania.

Również nie ma rusztu wodnego

Sztoker-mini ma natomiast bardzo małe gabaryty a powierzchnia paleniska jest ok.1/3 mniejsza jak w Twoim modelu 12kW.

Wysokość do górnej granicy wyjścia spalin to 115cm, szerokość kotła 50cm, długość 116cm

Tak wygląda jego przekrój:

http://img259.imageshack.us/img259/9104/przekrjsztokermini.jpg

Edytowane przez Jarecki79

To tym bardziej ponownie bym nie kupił i nie polecił już produktów Waszej firmy. Sprzedając produkt niedopracowany , z wadami o których producent wiedział i później je usunął a klienci którzy kupili "poprzedni" model mają po prostu pecha i niech delikatnie mówiąc spadają ...

Bo jak inaczej można to ocenić i nazwać ?

Klient kupuje produkt który jest niedopracowany i z wadami. Piec nie powinien trafić do sprzedaży zanim wszystkie wady i problemy nie zostały usunięte.

Klient kupując Wasze produkty to typowy hazardzista. Jak ma szczęście to trafi na produkt "poprawiony" a jak nie to ma po prostu pecha ...

Prawdziwy DOBRY producent dba o zadowolenie swoich klientów. Na pewno są sposoby aby źle działający piec tak zmodernizować aby działał jak powinien i usunąć wady , ale po co ?

Niech klient kupi ponownie "poprawiony" piec ...

Jakoś producenci samochód jak znajdą jakąś wadę od razu informują klientów o tej wadzie i kierują ich do swoich serwisów które te za darmo naprawiają te samochody ...

No cóż widać jaka firma takie podejście do klientów ...

Widać dla Was klient jest ważny jak ma kupić , a potem ....

Początkowo wszystkie kotły badaliśmy z rusztem wodnym i wszystkie na badaniach spisały się dobrze, także na 30%mocy.

Nikt nie jest jednak w stanie przewidzieć na jakich mocach na konkretnym obiekcie będzie dany kocioł chodził.

Nie idzie zrobić długomiesięcznych badań pracy danego kotła z mocami <30% z pełną diagnostyką. Jak kocioł jest za duży to zwyczajnie przechodzi w podtrzymanie i proces spalania jest gorszy, na to nic się nie poradzi. Można tylko zmieniać paliwa, tak jak odpowiedni miks dobrał sobie kolega Tesel.

Nie idzie zmniejszyć pow. wodnej danego wymiennika, trzeba by go pociąć lub coś wyciąć, aby temp. spalin były wyższe. Na za duży kocioł jedyną radą jest dobór słabszego paliwa.

Każdy producent modernizuje i poprawia swoje wyroby, to są normalne procesy. Tak samo w przemyśle samochodowym, poprawia się elementy danego pojazdu aż w pewnym momencie zastępuje go coś nowego.

Jak kupimy diesla z filtrem spalin i będziemy jeździć tylko po mieście, to będzie wieczny problem z tym filtrem a nie występuje on przecież przy jeździe w dalekie trasy czy jeździe autostradowej.

Oczywiście,że zalezy nam na kontakcie z dotychczasowymi klientami, dlatego też moja obecność na tym forum.

Dzięki Waszym uwagom możemy produkty rozwijać i poprawiać.

W kwestii Ognika producent poprawia jego softy, teraz jest okres, gdzie można go wysłać do przeprogramowania, ta operacja jest bezpłatna, z końcem sierpnia będzie także dostępny sterownik plasujący się pomiędzy Ognikiem a Cobrą.

Edytowane przez Jarecki79

Witam!

Interesuje minie piec Sztoker 35.a że nikt jeszcze nie założył wątku o tym piecu postanowiłem napisać tutaj. Mam kilka pytań :

-mam domek 320m2 postawiony z półtora pustaka z 10 cm styropianem wewnątrz, poddasze użytkowe ocieplone 3o cm wełny okna drewniane, czy moc tego kotła wystarczy na ogrzanie tego domu.

- jaka jest minimalna wysokość komina? niema jeszcze DTR-ki na stronie producenta na temat tej mocy kotła

- i tu pytanie do Jareckiego czy widziałeś jak ten kociołek pracuje??

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.

Witam!

Interesuje minie piec Sztoker 35.a że nikt jeszcze nie założył wątku o tym piecu postanowiłem napisać tutaj. Mam kilka pytań :

-mam domek 320m2 postawiony z półtora pustaka z 10 cm styropianem wewnątrz, poddasze użytkowe ocieplone 3o cm wełny okna drewniane, czy moc tego kotła wystarczy na ogrzanie tego domu.

- jaka jest minimalna wysokość komina? niema jeszcze DTR-ki na stronie producenta na temat tej mocy kotła

- i tu pytanie do Jareckiego czy widziałeś jak ten kociołek pracuje??

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.

Widziałem go na żywo, ale nie podczas pracy.

W pracy oglądałem tylko jakiś czas temu 50kW

Napisz do mnie na priva i podaj swojego maila, to Ci wyślę info o modelu 35kW

Witam,

jestem nowy na forum choć czytam je od prawie roku i za około 2 tygodni stanę się posiadaczeń sztokera 25.

Prosze o podpowiedź w kwestji zaworów 3 drogowego, czy moduł aligator będzie współprracował ze sterownikiem ESBE?

Z góry dziękuję za odpowiedź:)

Tak z ESBE będzie pracował.

Napiszę więcej na priva

Witam Sztokerowców jestem tu nowy i mam już sztokera 25 chce kupic ekogroszek na zime i myślałem o tym tak zwanym czeskim 22 - 23 000 kj czy ktoś już nim palił w sztokerze ile zostaje popiołu itd .

Witam ja już palę od roku i paliłem różnym ekogroszkiem w tym czeskim i przekonałem się że najlepszy jest eko-wysokokaloryczny to jest 26 tysięcy i więcej mój dom to 170 m. spaliłem od 5 10 2011 do 31 4 2012 5500 t eko to wychodzi około 30 kg na dobę obecnie pale na cwu i wychodzi około 3 kg na dobę wracając do palenia zimą cały czas zmieniałem nastawy podawania eko i pod koniec zimy stwierdziłem że najlepiej sztoker pali na fabrycznych ustawieniach tz. 15/45 teraz na lato mam 15/55 cwu dobowa nastawa 40-48 stopni i pracuje ładnie i nie gaśnie. ze spiekami walczyłem cały rok i zawsze troche będzie tych spieków. Na nadchodzącą zimę ustawie co z podawaniem 15/45 + ADC . Obecnie posiadam soft 9.31 pozdrawiam