Franki28 13.08.2012 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Czyli nie opłaca się kupowac tanszego czeskiego co w tych czasach tak reklamuja , sztokera mam od lutego paliłem nim jeszcze miałem ktory pozostał jeszcze po starym piecu przeciez nie wyrzuce ale teraz chce kupic na zime ekogroszek tym bardziej ze chce miec naprawde ciepło bo bedzie nowy członek rodziny na zimę piec mam oddalony od domu 13 metrów paliłem dotychczas miałem i ładnie także dogrzewało patrzyłem też na http://www.taniopal.pl ale dzieki za odpowiedz czeba patrzec na wysokokaloryczny opał zobaczymy co bedzie z nastawami ale to sie zobaczy jak bedzie sezon grzewczy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 13.08.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 myślę, ze przy czechu jako jedynym nie będziesz miał spieków żużlowych, ale chętnie bym zobaczył popiół z miału spalonego w sztokerze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franki28 13.08.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Chętnie bym wstawił jakąś fotke popiołu z miału ale niestety nie posiadam miał sie skończył obecnie nie pale wogóle czekam na sezon chociaż mi nie spieszno do zimy ale tyle ci moge powiedziec ze spieki były ale miał sie ładnie wypalał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 13.08.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 tak, też przypuszczam możesz się jeszcze podzielić doświadczeniem, jak wyglądało podtrzymanie na miale ile wytrzymywał, bez podawania i przedmuchów Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.08.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 VLD, Cobra co trochę lekko podmuchuje i trochę podkłada, ciężko na niej wygasić, chyba że wyłączysz Pid. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 13.08.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 ciekawe jak by to wyglądało w praktycetzn ile kg poszło by na samo potrzymanie latem, jak by wyglądał wymiennika po takim lekkim dokładaniu i czy po kilku godzinach nie następowało przewęglenie palnikaoczywiście o miale mowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franki28 13.08.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 (edytowane) Zimą miałem ustawione co na 55 stopni a cwu 45 st ani razu mi nie wygasło delikatny żar był nigdy nie wygasło opalając same cwu paliłem tak długo aż nie wypaliłem miału teraz kupe drewna do palenia mam bede palił na zime zasobnik cały szedł na 4 dni aogrzewanie samego cwu ok 1,5 tyg do 2 tyg bardzo mało szło Edytowane 13 Sierpnia 2012 przez Franki28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.08.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Franki jakoś nie mogę zajarzyć z tym co napisałeś o grzaniu samej CWU, czy zasobnik idzie ci na 1,5 do 2 tygodni czy miesięcy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.08.2012 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Franki, wszystko kwestia próby.Palenisko było konstruowane do palenia ekogroszkiem jako paliwem podstawowym. Miałem można palić, ale musi być suchy a także nie tylko w granulacji piasku, tj. musi być tez większa ilość grubszych ziaren. Oryginalnie powinien to być sortyment od 1 do 31,5mm, ale czasami składnice sobie odsiewają i grubszy sort sprzedają jako groszek a piasek, który zostaje i nadaje sie już tylko na drogę sprzedawany jest jako miał. Czecha tez możesz kupić ze 4-5worków na próbę i sprawdzić, przy czechu jednak wymiennik szybciej się zasyfi i będzie trzeba częściej kocioł Sztoker-25 czyścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franki28 14.08.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 (edytowane) karoka65 od 1,5 do 2 tygodni Jarecki79 Miałem paliłem tak długo aż się nie skończył mi ,który mi pozostał po starym piecu , dla tego teraz chce kupic ekogroszek na zime a miał był taką mieszanką groszek piasek i większe kawałki które musiałem rozbijac młotem ale to już przeszłośc bo sie skonczył pozdrawiam Edytowane 14 Sierpnia 2012 przez Franki28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nazzgool 15.08.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Witam, Jestem tutaj nowy, więc na początek się przywitam Noszę się z zamiarem wymiany kotła i zainteresowałem się Sztokerem. Dom jest konstrukcją z końca lat 80, jest nieocieplony, ściany są dwuwarstwowe z dylatacją ok 5cm cegła tzw "kratówka" czerwona plus pustak na parterze a na piętrze cegłą biała "dziurawka" plus pustak. Obecnie ogrzewany 20 letnim śmieciuchem tzw" olsztyniak" instalacja czyli rury stalowe itp. Okna wymienione w 2010, Pow. ogrzewana to ok 130m2, Grzejniki obecnie w 80% żeliwne, będą wymienione na alu G500F razem z kotłem. Proszę o poradę czy lepiej zainstalować kocioł 25kw czy może wystarczy i lepszy będzie 15 kw? W przyszłości planuję remont i montaż ogrzewania podłogowego na parterze, w kuchni i łazience czyli na pow ok 28 m2 i chciałbym żeby ten kocioł był trafioną inwestycją i nie przesadzić na + ani na - z jego wielkością... Będę wdzięczny za rzeczowe porady. Pozdrawiam, Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.08.2012 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Franki dla ciebie zasobnik węgla na samo CWU spalone w 1,5 do 2 tygodnia to mało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.08.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 nazzgool, teoretycznie powinna wystarczyć 15-tka ale napisz jeszcze jaki duży ten śmieciuszek i jak mocno musiałeś w nim hajcować żeby mieć zadawalającą temp. w domu i jaka była przeważnie jej wartość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 16.08.2012 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Witam, Jestem tutaj nowy, więc na początek się przywitam Noszę się z zamiarem wymiany kotła i zainteresowałem się Sztokerem. Dom jest konstrukcją z końca lat 80, jest nieocieplony, ściany są dwuwarstwowe z dylatacją ok 5cm cegła tzw "kratówka" czerwona plus pustak na parterze a na piętrze cegłą biała "dziurawka" plus pustak. Obecnie ogrzewany 20 letnim śmieciuchem tzw" olsztyniak" instalacja czyli rury stalowe itp. Okna wymienione w 2010, Pow. ogrzewana to ok 130m2, Grzejniki obecnie w 80% żeliwne, będą wymienione na alu G500F razem z kotłem. Proszę o poradę czy lepiej zainstalować kocioł 25kw czy może wystarczy i lepszy będzie 15 kw? W przyszłości planuję remont i montaż ogrzewania podłogowego na parterze, w kuchni i łazience czyli na pow ok 28 m2 i chciałbym żeby ten kocioł był trafioną inwestycją i nie przesadzić na + ani na - z jego wielkością... Będę wdzięczny za rzeczowe porady. Pozdrawiam, Grzegorz Zdecydowanie polecam model Sztoker-mini 15kW, z największą mocą, z jaką widziałem go na stanowisku próbnym chodził na 18kW na ekogroszku. Więc bez problemu wystarczy a wymiennik jest w nim naprawdę bardzo fajny. - Jak wyczyścić kanały dymne raz na sezon, to będzie pewnie wszystko... - Jest fajnie zmieniona komora spalania, - Jest większy popielnik Franki, pisałes o spalaniu ok.3kg/ dobę a jednoczesnie piszesz, że kosz wystarcza na 2tygodnie... Ja rozumiem,że w Sztokerze kosz nie ma zasypu 170kg, tylko w okolicach 100-110kg, ale chyba nie zasypujesz go całego, tylko co 2tygodnie latem uzupełniasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nazzgool 16.08.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 karoka65 Wielkość... hmm wys 105 szer 45 gł 60 cm tabliczki znamionowej niet więc mogę się tylko domyślać że to jest 1,5 lub 2 m2. Na drzwiczkach odlewane "Usługa Olsztyn". Jeśli chodzi o palenie to przerąbane, w zimę żeby dało się uzyskać ok 22st to trza piec trzymać gdzieś tak na 60-70 st a zatem i podkładanie co kilka godzin. Paliłem węglem kostką lub grubszym plus drewno do rozbujania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekCzm 18.08.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Witam wszystkich po wakacyjnej nieobecności Chciałem się z Wami podzielić jedną uwagą, a potem zadać jedno pytanie... Podczas tych wakacji mój Sztoker 50 część czasu podgrzewał CWU a część czasu "nic nie robił". Przy pierwszym dłuższym postoju kocioł był otwarty (zgodnie z zaleceniami producenta i wieloma radami m.in. na tym forum). Niestety cały czas zbierała się w nim wilgoć w postaci małych kropelek wewnątrz wymiennika. Podczas kolejnego postoju (po okresie grzania CWU) piec otworzyłem dopiero po tygodniu od wygaszenia i... w środku był suchy! Po rozmowie z producentem, zalecił mi jednak trzymanie zamkniętego pieca w okresie letnim. A teraz obiecane pytanie Powoli przygotowuję się do wizyty "kontrolnej" w celu przedłużenia gwarancji do 5 lat (takie wizyty są chyba wymagane co rok). I stąd moje pytanie do osób, które mają już za sobą takową kontrolę. Na co patrzą "kontrolerzy" i co może być przyczyną nieprzedłużenia gwarancji? Pozdrawiam wszystkich Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 18.08.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 kocioł ma być zamknięty, albo komin zatkanypodczas upałów następuje cofka gorącego powietrza z nad dachu do zimnej piwnicy, a następnie kondensacja po zetknięciu powietrza o temp 30C z płaszczem kotła o temp 18-20C. Zasada jest taka, że przez kocioł ma nie być przepływu powietrza, wtedy ono bedzie o takiej samej temperaturze co woda w kotle i nic nie będzie się skraplać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 18.08.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 (edytowane) ,,,, Powoli przygotowuję się do wizyty "kontrolnej" w celu przedłużenia gwarancji do 5 lat (takie wizyty są chyba wymagane co rok). ,,,, Bardzo zaciekawiło mnie to zdanie napisane przez Marka. Podążyłem więc tropem tej informacji na strony producenta kotła Sztoker. W DTR -ce tego kotła znalazłem informację o warunkach gwarancji. ,,,, 1. Niniejszym udziela się 60 miesięcznej gwarancji na kocioł c.o. typu SZTOKER licząc od daty jej wystawienia i zakupu kotła pod warunkiem wykonywania przeglądów kotła w odstępach co 12 miesięcy od daty montażu kotła. W przypadku nie wykonania przeglądu gwarancja ulega skróceniu do 24 miesięcy. Gwarancja obowiązuje tylko na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej. ,,,, Bardzo mnie zastanawiają te przymusowe przeglądy kotła, szczególnie w kontekście wypowiedzi kolegi Włodka_PID parę dni wcześniej, który tłumaczył, że kocioł Sztoker w swej prostocie ma same zalety: ,,,, Prostota konstrukcji zmniejsza ilość problemów. To ważna zaleta. Ponadto producent kotła Sztoker zastrzega w gwarancji, że inne podzespoły kotła posiadają własne karty gwarancyjne ,,,, 2. Samodzielne zespoły – wentylator i motoreduktor – posiadają własne karty gwarancyjne i określone warunki gwarancji. ,,,, Edytowane 18 Sierpnia 2012 przez Andrzej_M_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.08.2012 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Bardzo zaciekawiło mnie to zdanie napisane przez Marka. ,,,, 1. Niniejszym udziela się 60 miesięcznej gwarancji na kocioł c.o. typu SZTOKER licząc od daty jej wystawienia i zakupu kotła pod warunkiem wykonywania przeglądów kotła w odstępach co 12 miesięcy od daty montażu kotła. W przypadku nie wykonania przeglądu gwarancja ulega skróceniu do 24 miesięcy. Gwarancja obowiązuje tylko na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej. ,,,, Czyżbyś zamierzał kupić?, czy tylko tak sobie piszesz.... Przegląd nie jest obowiązkowy, wówczas jest standardowa gwarancja 2lata. Producent określił jednak,że gwarancja może wynosić 5lat, jeżeli będziemy wykonywali przeglądy. Sprawdza się zgodność podłączenia kotła z wymogami, jak kocioł jest czyszczony, tego typu sprawy. W sprawie takiego przeglądu należy się kontaktować z firmą komiz. Ponadto producent kotła Sztoker zastrzega w gwarancji, że inne podzespoły kotła posiadają własne karty gwarancyjne ,,,, 2. Samodzielne zespoły – wentylator i motoreduktor – posiadają własne karty gwarancyjne i określone warunki gwarancji. ,,,, Jakbyś nie wiedział, albo nie zauważył przy zakupie swojego kotła innego producenta również dostałeś osobne gwarancje od sterownika, podajnika, dmuchawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 19.08.2012 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 nie wiem jak u Andrzeja, ale u mnie lazar nie pieści się z gwarancjami na poszczególne podzespoły. Jak coś padnie, zgłaszam w lazarze i to lazar wymienia, a co później z tymi sterownikami i dmuchawami robi nie moja sprawa. Sterownik wymieniałem dwa razy mimo iż producentem jest plum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts