Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

Widzę że grono SZTOKER-owców zaczyna się powiększać i bardzo mnie to cieszy, :welcome: Będzie z kim podyskutować o eksploatacji.

Użytkowników przybywa, tyle, że nie każdy wie o tym forum....

Trzeba to chyba zmienić ;-)

Z nowości:

- dostępne jest nowe rozwiązanie rusztu awaryjnego. Teraz ma on duży zasyp, montowany jest w jednej całości w miejsce dolnego deflektora.

Deflektory do korzystania z rusztu awaryjnego należy demontować. Można korzystać z trybu awaryjnego nadal korzystając ze sterownika i nadmuchu, jest w Cobrze tryb obsługi paleniska awaryjnego

- zmodyfikowane mocowanie drzwiczek. Teraz użytkownik sam może zamienić sobie strony zawiasów i drzwiczki mogą się otwierać na lewą lub prawą stronę

Załączam fotki

Sztoker.JPG

nowy ruszt.JPG

Sztoker.JPG

nowy ruszt.JPG

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kolego Jarecki79 ile kosztuje wężownica schładzająca i gdzie się ją podłącza w Sztokerze

Wężownica na naszym rynku jest w cenie 600zł brutto w jej skład wchodzi sama wężownica, zawór danfoss/regulus oraz odpowietrznik. To wszystko jest w cenie.

Można poszperać i być może będzie gdzieś lepsza oferta

Podłącza się ja do zasilania kotła i dalej już z niej buduje dalej instalację grzewczą.

Do wężownicy podłączam dopływ bieżącej wody z kranu a przelew sprowadzam do kanalizacji.

To tak w skrócie i dotyczy każdego kotła na paliwa stałe, nie tylko Sztokera

• 2 weeks później...
Jeśli miałbym coś doradzić to fajnym sposobem jest zastosowanie przez różnych producentów kotłów z podajnikiem ślimakowym koła z łopatkami które jest umieszczone w zasobniku(zbiorniku na eko) nad ślimakiem .Jest to proste rozwiązanie ,które powoduje że w zasobniku nie zawiesza się miał bo jest wzruszany .Jest napędzane od ślimaka,gdzie każdy ruch ślimaka powoduje obrót koła i miał się nie zawiesza.Takie rozwiązanie widziałem w kotle hef.Mój znajomy ma Klimosza i pali miałem i oglądaliśmy już jak to zrobić bo miał się zawiesza . Jest to bardzo proste,a bardzo pomocne.Miał nawet jak jest suchy to i tak się zawiesza dlatego sugerowałbym zamontowanie takiego urządzenia w tym kotle przez producenta dla tych kto chcą palić miałem.Koło z łopatkami można demontować i zajmuje to kilka sekund.Pozdrawiam

Jeśli miałbym coś doradzić to fajnym sposobem jest zastosowanie przez różnych producentów kotłów z podajnikiem ślimakowym koła z łopatkami które jest umieszczone w zasobniku(zbiorniku na eko) nad ślimakiem .Jest to proste rozwiązanie ,które powoduje że w zasobniku nie zawiesza się miał bo jest wzruszany .Jest napędzane od ślimaka,gdzie każdy ruch ślimaka powoduje obrót koła i miał się nie zawiesza.Takie rozwiązanie widziałem w kotle hef.Mój znajomy ma Klimosza i pali miałem i oglądaliśmy już jak to zrobić bo miał się zawiesza . Jest to bardzo proste,a bardzo pomocne.Miał nawet jak jest suchy to i tak się zawiesza dlatego sugerowałbym zamontowanie takiego urządzenia w tym kotle przez producenta dla tych kto chcą palić miałem.Koło z łopatkami można demontować i zajmuje to kilka sekund.Pozdrawiam

Jestem zwolennikiem prostych i skutecznych rozwiązań.

Nie przepadam wybitnie za koronkami obrotowymi zrywającymi spieki paliw gorszej jakości podczas spalania, nie sądzę także, aby dobrym pomysłem był mechanizm obrotowy wewnątrz kosza, gdzie często jest wilgotny opał. Dla mnie to złe rozwiązanie w dłuższej perspektywie czasu.

Kolejny mechanizm, więc potencjalnie wrasta problematyczność serwisowa, usterkowość.....

Są sposoby dużo łatwiejsze na załatwienie tego problemu.

Palniki np. Ardeo mają szeroką gardziel zsypową i specjalnie wykonany ślimak w strefie montażu kosza, wzrusza opał i zapobiega jego wieszaniu.

W Sztokerze również w strefie kosza jest odpowiednio wykonany ślimak.

To była rada wynikająca z obserwacji kotła ling duo.Tam też jest bardzo duży otwór nad ślimakiem i mimo to suchy podkreślam suchy mial wiesza się.Wilgotnego tak jak piszesz to nie ma co nawet zasypywać ze zrozumiałych względów.Oczywiście masz jarecki większe doświadczenie w tej dziedzinie.Mnie to rozwiązanie bardzo się podoba bo jest to tak proste w konstrukcji że wystarczy że je tylko zobaczysz i wyrobisz sobie zdanie.Myśmy to zobaczyli w sklepie z kotłami .Był tam kocioł Hef Multi(mogę się mylić),ale napewno Hef.

Witam wszystkich sztokerowców. Mam problem z piecem którego posiadaczem jestem od miesiąca. Problem polega na tym że piec gaśnie, ustawiona jest funkcja ADC oraz odstępy między dawkami 40 i czas podawania 15 moc kotła ustawiona jest na 3% oczywiście pracuje on w trybie letnim. W czym jest problem proszę o opinie.

Tak to wygląda w kotle Zebiec Jarecki http://www.zebiec.pl/pl/kotly-co/linia-supernova/neptun

W kotle Hef który widzialem że to koło jet większe .To pewnie zależy od konstrukcji zasobnika i tu nie ma co się zepsuć,ślimak się kręci i popycha i wtedy miał nie zawiesza się>trzeba wejść Galeria

Edytowane przez ilkus

Dopisz proszę jeszcze czym palisz.

Eko groszek, miał ?

Jak wygasa to czy niedopalone masz na końcu palnika ( od drzwiczek) czy od drzwiczek jest pustawo na rynnie palnika ?

Pale eko groszkiem. Jak zauważyłem to od drzwiczek jest pustawo, był problem z niedopalaniem, ale jak zadzwoniłem do producenta to podpowiedział, żeby ustawić tak jak pisałem, ale to nie pomogło zgasł wczoraj dwa razy.

Witam. Po raz pierwszy się tu wypowiadam. Dzięki waszym opiniom jestem właściwie zdecydowany na Sztokera. Poza tym mój instalator z Braniewa, który będzie u mnie robił instalacje właśnie polecił mi Sztokera i dopiero tu wszedłem żeby poczytać co to za wynalazek i widzę ze się nie mylił.

Jarecki napisałem Ci wiadomość wczoraj i chętnie dowiem się czy instalator którego jak pisałeś wcześniej możesz polecić z Braniewa to moze ta sama osoba, ktora bedzie robila u mnie.

Mam pytanie i proszę bez śmiechów :D, bo jestem zupełnym laikiem. Będę miał ogrzewanie podłogowe w całym domu oprócz 4 pokoi ( 3 na gorze i jeden gościnny na dole) gdzie będą grzejniki. Jak wiadomo na podłogówce potrzebna jest mniejsza temp. (chyba 35-40 .st o ile dobrze kojarzę), a w grzejnikach wyższa (chyba 60 st). Jak to jest rozwiązane ? Czy jest jakiś inny osobny obieg na podłogówkę i na grzejniki, czy to nie będzie problem, bo jakby szla woda o stałej temp. jak na podłogówkę to grzejniki byłyby raczej chłodne.

Sorry za być może banalne pytanie ale po prostu nie wiem

Witam wszystkich sztokerowców. Mam problem z piecem którego posiadaczem jestem od miesiąca. Problem polega na tym że piec gaśnie, ustawiona jest funkcja ADC oraz odstępy między dawkami 40 i czas podawania 15 moc kotła ustawiona jest na 3% oczywiście pracuje on w trybie letnim. W czym jest problem proszę o opinie.

Jeśli masz pustawo na końcu rynny i tak samo jest jak kocioł grzeje to znaczy że za mało paliwa podaje albo zmniejszyć trochę czas miedzy dawkami.

Jeśli niedopalanie występuje wtedy jak kocioł pracuje grzejąc i do popielnika przelatuje niedopalony eko to tego nie ruszaj.

W takim przypadku jak żar za bardzo cofa się do tyłu w podtrzymaniu to zwiększ minimalną moc kotła na większą wartość 4 lub 5%.

Jeśli masz pustawo na końcu rynny i tak samo jest jak kocioł grzeje to znaczy że za mało paliwa podaje albo zmniejszyć trochę czas miedzy dawkami.

Jeśli niedopalanie występuje wtedy jak kocioł pracuje grzejąc i do popielnika przelatuje niedopalony eko to tego nie ruszaj.

W takim przypadku jak żar za bardzo cofa się do tyłu w podtrzymaniu to zwiększ minimalną moc kotła na większą wartość 4 lub 5%.

Dziękuję za radę jutro będę testował.

W instrukcji stoi jak byk, że do pracy w trybie letnim nalezy wyłączyć tryb ADC

To jest pewnie główny problem

W trybie letnim wysokość kopca ustaw w granicach (-3) moc kotła 3-4% i jak się będą robić spieki to zmniejsz moc dmuchawy do około 60%. U mnie ostęp między dawkami jest 110. A podstawowa zasada to nie mieszać zbyt dużo. ADC możesz włączyć zimą przy stały, odbiorze ciepła. POWODZENIA :-)

Z nowości:

- dostępne jest nowe rozwiązanie rusztu awaryjnego. Teraz ma on duży zasyp, montowany jest w jednej całości w miejsce dolnego deflektora.

Deflektory do korzystania z rusztu awaryjnego należy demontować. Można korzystać z trybu awaryjnego nadal korzystając ze sterownika i nadmuchu, jest w Cobrze tryb obsługi paleniska awaryjnego

Wprawdzie nie zamierzam korzystać często z rusztu awaryjnego ale chętnie bym taki nabył. Próbowałem znaleźć ruszta pojebańcze w miejsce górnego deflektora ale były zbyt długie (28 cm a innych nie było) Czy można gdzieś kupić ten ruszt który pokazałeś na zdjęciu?

Wprawdzie nie zamierzam korzystać często z rusztu awaryjnego ale chętnie bym taki nabył. Próbowałem znaleźć ruszta pojebańcze w miejsce górnego deflektora ale były zbyt długie (28 cm a innych nie było) Czy można gdzieś kupić ten ruszt który pokazałeś na zdjęciu?

Witam!

Zadzwoń do Komiz i zapytaj o cenę, jak przesadzą, to napisz na priva..... taki odlew no problem