Wlodek_PID 19.08.2012 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 a teraz wspaniałomyślnie zaśmiecasz swój wątek moim do niczego nie nadającym się kotłem? masz jakiś kompleks? czy nie chcesz rozmawiać na temat kotletów w sztokerze? O co Ci chodzi? Mogę Ci podesłać zdjęcia idealnie wypalonego popiołu ze Sztokera. Kotlety czasem są, jak jest bardzo spiekający opał. Za to u konkurencji na takim opale powstaje zakalec. Ja wolę kotlet... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 19.08.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 (edytowane) już wcześniej tłumaczyłem, o grubości warstwy, spiętrzaniu i relacji miedzy nadmiarem tlenu, a temperaturą topienia popiołu. nie chce się powtarzać zakalce też są passé nie to żeby specjalnie dla Jareckiego było akurat pod ręką. Tak tłok pracuje latem, przerwa podtrzymania 250 min i żadnych przedmuchów w tym czasie. O 16,18 była podana jedna dawka i przez 2 min pracowała dmuchawa. https://picasaweb.google.com/lh/photo/pXwxVhjHcmMIaDgE6SOwBtMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink Edytowane 19 Sierpnia 2012 przez Vld Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekCzm 19.08.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Widzę że niechcący wywołałem małą wojnę na temat gwarancji Sztokera... Więc na początek potwierdzę słowa "Jarecki79". W zimie padł mi podajnik (sprawę opisywałem już w tym wątku, więc nie będę całości powtarzał). Zadzwoniłem do firmy Komiz i bez problemu przysłali mi (na swój koszt) nowy motoreduktor. Całą sprawę załatwiłem w weekend! A wracając do tematu gwarancji: Sprawdza się zgodność podłączenia kotła z wymogami, jak kocioł jest czyszczony, tego typu sprawy. No właśnie... nie bardzo wyobrażam sobie na co będzie patrzeć "kontrolujący". Pomijając ewidentne przeróbki pieca/układu CO itp, to trochę niepokoi mnie stwierdzenie "jak kocioł jest czyszczony". Do tego zawsze i wszędzie można się przyczepić, niezależnie jak bardzo będziemy się starać. Dlatego zadam pytanie wprost: co może być przyczyną nie przedłużenia gwarancji? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 19.08.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Widzę że niechcący wywołałem małą wojnę na temat gwarancji Sztokera... ,,,, Marek nie wywołałeś żadnej wojny. Są to najzwyklejsze "potyczki słowne", które zmierzają do jakiegoś konsensusu w imię postępu technologicznego. To tak w ekspresowym skrócie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fixed 20.08.2012 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 W wypadku tego kotła 15kW może być za mały. Powinieneś w przypadku Sztokera wybrać 25-kę Przepraszam że tak późno odpisuje, ale urlop Dom z pustaka 24cm+ styropian 16cm. Okna 3-komorowe, ogrzewanie podłogowe + grzejniki, piwnica też ogrzewana grzejnikami. W lato oczywiście CWU, z tego co wyczytałem Sztokery dobrze sobie radzą z niską mocą, więc chyba będzie ok? Zajmujesz się tymi piecami, więc jak z ich awaryjnością, a raczej z komponentami, czyli dmuchawa, sterownik. Ile kosztuje przegląd Komizu? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.08.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 O przegląd trzeba zapytać bezpośrednio, ja akurat się tym nie zajmuję.Postaram się jutro dowiedzieć i napisze na priva jak to wygląda. Co do dmuchawy, jakby trafiła się jakas felerna, to wymienią na gwarancji, jakby coś było nie tak ze sterownikiem, to również bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nazzgool 25.08.2012 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Nie mogę się doczytać jaka jest grubość blach wymiennika inni producenci z reguły to podają a tu nic... Jest tylko jego masa i porównując to średnio jest około 100 kg lżejszy o konkurencji. Obawiam się o trwałość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 25.08.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Sztoker w całości robiony jest w środku z blachy gr.5mm Niższa masa zestawu wynika z rozwiązań konstrukcyjnych samego wymiennika ale przede wszystkim układu podającego.Palenisko oraz układ napowietrzania należy do konstrukcji wymiennika kotła, to robi sporą różnicę w wadze. Gotowe palniki retortowe do montażu w kotle ważą średnio ok.75kg.Tutaj jedynym elementem z tego jest kawałeczek rury na zewnątrz oraz ok.3/5długości ślimaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nazzgool 26.08.2012 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Przeglądając inne modele kotłów moją uwagę przyciągnął Ogniwo Eko plus 16kw Porównując go ze Sztokerem mini 15 który z nich wypada lepiej w stare budownictwo? Czy ktoś jest w stanie przedstawić mi wady i zalety zastosowania tych kotłów, a może jeszcze coś innego godnego uwagi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloskak 27.08.2012 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Tez jestem na etapie decyzji. A czytałeś o skam-p Premium 17kw? Ja taki biore pod uwagę czekam tylko na decyzję instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 27.08.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 To TY decydujesz a nie instalator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domost 05.09.2012 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Witam Wszystkich, śledzę ten wątek od dawna i jestem zainteresowany zakupem Sztokera do nowo wybudowanego domu o powierzni użytkowej 145m2 + garaż 30m2 w którym będzie kotłownia,( ściany 24cm Porotherm + 20 cm styropian "dalmatyńczyk", podłoga 15cm styropian, poddasze użytkowe ocieplone 30 cm wełna, okna 3 szyby, rekuperacja).Czy wystarczający będzie Sztoker mini 15KW ? Czy raczej 25KW?Będę wdzięczny za sugestie i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 05.09.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Witam Wszystkich, śledzę ten wątek od dawna i jestem zainteresowany zakupem Sztokera do nowo wybudowanego domu o powierzni użytkowej 145m2 + garaż 30m2 w którym będzie kotłownia,( ściany 24cm Porotherm + 20 cm styropian "dalmatyńczyk", podłoga 15cm styropian, poddasze użytkowe ocieplone 30 cm wełna, okna 3 szyby, rekuperacja). Czy wystarczający będzie Sztoker mini 15KW ? Czy raczej 25KW? Będę wdzięczny za sugestie i pozdrawiam. widać, że słabo śledzisz bo przy tak malym i tak ocieplonym domu nie pchałbym się w węgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domost 05.09.2012 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 śledzę już bardzo długo i w moim przypadku nie mam możliwości ogrzewać gazem a pompa ciepła jest za droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 05.09.2012 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 śledzę już bardzo długo i w moim przypadku nie mam możliwości ogrzewać gazem a pompa ciepła jest za droga. są jeszcze powietrzne pompy ciepła w podobnej cenie co kocioł z podajnikiem. Do tego podłogówka i jesteś w domu Kosztowo być może wyjdzie ci podobnie do ekogroszków, ale komfort będzie nie porównywalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.09.2012 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Witam Wszystkich, śledzę ten wątek od dawna i jestem zainteresowany zakupem Sztokera do nowo wybudowanego domu o powierzni użytkowej 145m2 + garaż 30m2 w którym będzie kotłownia,( ściany 24cm Porotherm + 20 cm styropian "dalmatyńczyk", podłoga 15cm styropian, poddasze użytkowe ocieplone 30 cm wełna, okna 3 szyby, rekuperacja). Czy wystarczający będzie Sztoker mini 15KW ? Czy raczej 25KW? Będę wdzięczny za sugestie i pozdrawiam. Odpowiedni będzie Sztoker-mini 15 Zapraszam do kontaktu na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 05.09.2012 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Odpowiedni będzie Sztoker-mini 15 Zapraszam do kontaktu na priva boisz sie, że tu ktoś wciskane kity zdemaskuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.09.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 boisz sie, że tu ktoś wciskane kity zdemaskuje? Nudne jest tłumaczenie komuś, który stale robi na złość i nie przyjmuje niczego do wiadomości. Nudne jest pisanie, że wątek jest dla uzytkowników a nie zadymiarzy. Proszenie mi się znudziło w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 05.09.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Nudne jest tłumaczenie komuś, który stale robi na złość i nie przyjmuje niczego do wiadomości. Nudne jest pisanie, że wątek jest dla uzytkowników a nie zadymiarzy. Proszenie mi się znudziło w tej kwestii. proponowanie komuś, kto potrzebuje średnio 1,5 kW, a szczytowo 3 kW kotła 15 kW, to jak byś nazwał? kit? czy git? ale ja wiem, ty sprzedać musisz, a on obudzi się z ręką w nocniku dopiero po sezonie grzewczym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.09.2012 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 (edytowane) Tak jak mówię, znudziło mi się proszenie, abyś nie pisał o produkcie, którego na oczy nie widziałeś i nic o nim nie wiesz. W skali 24h będzie to praca od 1,5 do 7kW razem z zapotrzebowaniem na CWU (bo chwilo piki mocy na całość będa wyższe, ale nie widze sensu tłumaczenia osobie, która powinna bazgrać na wątku o lazarze albo o pompach ciepła) i do tych celów Sztoker-mini będzie bardzo dobry, zachowując wysoka sprawność oraz niska lambdę. Wyjątkowo nudne jest także powtarzanie raz nasty, że głównym zadaniem kotła z podajnikiem jest uzupełnianie strat ciepła i logiczne, że prawie nigdy nie pracuje na mocy znamionowej a za to zdecydowaną większosć sezonu przepracowuje w pobliżu (i poniżej) swoich 30%mocy z ewentualnym wyskokiem w duże i przeciągające się mrozy. Edytowane 6 Września 2012 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts