Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

a teraz wspaniałomyślnie zaśmiecasz swój wątek moim do niczego nie nadającym się kotłem? :D

masz jakiś kompleks?

czy nie chcesz rozmawiać na temat kotletów w sztokerze?

O co Ci chodzi? Mogę Ci podesłać zdjęcia idealnie wypalonego

popiołu ze Sztokera.

Kotlety czasem są, jak jest bardzo spiekający opał.

Za to u konkurencji na takim opale powstaje zakalec.

Ja wolę kotlet... :p

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

już wcześniej tłumaczyłem, o grubości warstwy, spiętrzaniu i relacji miedzy nadmiarem tlenu, a temperaturą topienia popiołu.

nie chce się powtarzać :)

zakalce też są passé :p

nie to żeby specjalnie dla Jareckiego :)

było akurat pod ręką. Tak tłok pracuje latem, przerwa podtrzymania 250 min i żadnych przedmuchów w tym czasie. O 16,18 była podana jedna dawka i przez 2 min pracowała dmuchawa.

https://picasaweb.google.com/lh/photo/pXwxVhjHcmMIaDgE6SOwBtMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

Edytowane przez Vld

Widzę że niechcący wywołałem małą wojnę na temat gwarancji Sztokera...

Więc na początek potwierdzę słowa "Jarecki79". W zimie padł mi podajnik (sprawę opisywałem już w tym wątku, więc nie będę całości powtarzał). Zadzwoniłem do firmy Komiz i bez problemu przysłali mi (na swój koszt) nowy motoreduktor. Całą sprawę załatwiłem w weekend!

A wracając do tematu gwarancji:

Sprawdza się zgodność podłączenia kotła z wymogami, jak kocioł jest czyszczony, tego typu sprawy.

No właśnie... nie bardzo wyobrażam sobie na co będzie patrzeć "kontrolujący". Pomijając ewidentne przeróbki pieca/układu CO itp, to trochę niepokoi mnie stwierdzenie "jak kocioł jest czyszczony". Do tego zawsze i wszędzie można się przyczepić, niezależnie jak bardzo będziemy się starać.

Dlatego zadam pytanie wprost: co może być przyczyną nie przedłużenia gwarancji?

Pozdrawiam

W wypadku tego kotła 15kW może być za mały.

Powinieneś w przypadku Sztokera wybrać 25-kę

Przepraszam że tak późno odpisuje, ale urlop ;)

Dom z pustaka 24cm+ styropian 16cm. Okna 3-komorowe, ogrzewanie podłogowe + grzejniki, piwnica też ogrzewana grzejnikami. W lato oczywiście CWU, z tego co wyczytałem Sztokery dobrze sobie radzą z niską mocą, więc chyba będzie ok? Zajmujesz się tymi piecami, więc jak z ich awaryjnością, a raczej z komponentami, czyli dmuchawa, sterownik. Ile kosztuje przegląd Komizu?

pozdrawiam

Sztoker w całości robiony jest w środku z blachy gr.5mm

Niższa masa zestawu wynika z rozwiązań konstrukcyjnych samego wymiennika ale przede wszystkim układu podającego.

Palenisko oraz układ napowietrzania należy do konstrukcji wymiennika kotła, to robi sporą różnicę w wadze.

Gotowe palniki retortowe do montażu w kotle ważą średnio ok.75kg.

Tutaj jedynym elementem z tego jest kawałeczek rury na zewnątrz oraz ok.3/5długości ślimaka

• 2 weeks później...

Witam Wszystkich,

śledzę ten wątek od dawna i jestem zainteresowany zakupem Sztokera do nowo wybudowanego domu o powierzni użytkowej 145m2 + garaż 30m2 w którym będzie kotłownia,( ściany 24cm Porotherm + 20 cm styropian "dalmatyńczyk", podłoga 15cm styropian, poddasze użytkowe ocieplone 30 cm wełna, okna 3 szyby, rekuperacja).

Czy wystarczający będzie Sztoker mini 15KW ? Czy raczej 25KW?

Będę wdzięczny za sugestie i pozdrawiam.

Witam Wszystkich,

śledzę ten wątek od dawna i jestem zainteresowany zakupem Sztokera do nowo wybudowanego domu o powierzni użytkowej 145m2 + garaż 30m2 w którym będzie kotłownia,( ściany 24cm Porotherm + 20 cm styropian "dalmatyńczyk", podłoga 15cm styropian, poddasze użytkowe ocieplone 30 cm wełna, okna 3 szyby, rekuperacja).

widać, że słabo śledzisz

bo przy tak malym i tak ocieplonym domu nie pchałbym się w węgiel.

śledzę już bardzo długo i w moim przypadku nie mam możliwości ogrzewać gazem a pompa ciepła jest za droga.

są jeszcze powietrzne pompy ciepła w podobnej cenie co kocioł z podajnikiem. Do tego podłogówka i jesteś w domu ;)

Kosztowo być może wyjdzie ci podobnie do ekogroszków, ale komfort będzie nie porównywalny.

Witam Wszystkich,

Odpowiedni będzie Sztoker-mini 15

Zapraszam do kontaktu na priva

Nudne jest tłumaczenie komuś, który stale robi na złość i nie przyjmuje niczego do wiadomości.

Nudne jest pisanie, że wątek jest dla uzytkowników a nie zadymiarzy.

Proszenie mi się znudziło w tej kwestii.

proponowanie komuś, kto potrzebuje średnio 1,5 kW, a szczytowo 3 kW kotła 15 kW, to jak byś nazwał?

kit? czy git?

ale ja wiem, ty sprzedać musisz, a on obudzi się z ręką w nocniku dopiero po sezonie grzewczym

Tak jak mówię, znudziło mi się proszenie, abyś nie pisał o produkcie, którego na oczy nie widziałeś i nic o nim nie wiesz.

W skali 24h będzie to praca od 1,5 do 7kW razem z zapotrzebowaniem na CWU (bo chwilo piki mocy na całość będa wyższe, ale nie widze sensu tłumaczenia osobie, która powinna bazgrać na wątku o lazarze albo o pompach ciepła) i do tych celów Sztoker-mini będzie bardzo dobry, zachowując wysoka sprawność oraz niska lambdę.

Wyjątkowo nudne jest także powtarzanie raz nasty, że głównym zadaniem kotła z podajnikiem jest uzupełnianie strat ciepła i logiczne, że prawie nigdy nie pracuje na mocy znamionowej a za to zdecydowaną większosć sezonu przepracowuje w pobliżu (i poniżej) swoich 30%mocy z ewentualnym wyskokiem w duże i przeciągające się mrozy.

Edytowane przez Jarecki79