Vld 06.09.2012 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 przypomnij mi, bo nie pamiętam, jaką to sprawność ma sztoker ptrzy mocy 1,5 kW. To jakieś 30%, ale już z tych 30% obniżonej mocy.Placąc za pompę z instalacja tyle co za kotłownię, miałby czyste bezobslugowe źródło ciepła. Rocznie za prąd zaplacił by tyle ile za 2,5 t ekogroszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 06.09.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 przypomnij mi, bo nie pamiętam, jaką to sprawność ma sztoker ptrzy mocy 1,5 kW. To jakieś 30%, ale już z tych 30% obniżonej mocy. Placąc za pompę z instalacja tyle co za kotłownię, miałby czyste bezobslugowe źródło ciepła. Rocznie za prąd zaplacił by tyle ile za 2,5 t ekogroszku. Czyżby następny Arturo? VLD, A liczyłeś koszt grzania CWU prądem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 06.09.2012 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Czyżby następny Arturo? VLD, A liczyłeś koszt grzania CWU prądem? tak liczylem i wyszło mi, że nie ma nic lepszego i tańszego od pompy powietrze/woda, no po za solarem w słoneczny dzień Nas jest już trzech Arturo Suspenser i ja. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 06.09.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 I zapewne innych wielu sprzedawców pomp Przeglądałem Allegro i jakoś nie widzę dobrych pomp powietrza w cenie 6000-7000zł a jak już jest coś ciekawego to raczej w cenie zbliżonej do 20tys zł .. Gdzie zatem szukać pomp które działają do minimum -25 stopni i mających wysoki COP w takiej cenie (6000-7000zł) bo tyle kosztuje średnio piec na ekogroszek z podajnikiem ... Solar ? Najgłupsza i najbardziej bezsensowana inwestycja. Dużo bardziej rozsądne jest kupno pompy ciepła do ogrzewania CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.09.2012 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 tak liczylem i wyszło mi, że nie ma nic lepszego i tańszego od pompy powietrze/woda, no po za solarem w słoneczny dzień Nas jest już trzech Arturo Suspenser i ja. Pozdr Wywalaj zatem tłoka z domu i wstawiaj powietrzną pompę ciepła, podziel się wiadomościami po sezonie grzewczym. Przerób teorię na praktykę i zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 06.09.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 I zapewne innych wielu sprzedawców pomp . nie trzeba kupować merca, by się polansować przed sztokerem COP 2 przy -20C w zupełności wystarczy, przy 0C już będzie 3-3.5, latem do CWU i 5 wyciągnie. ;P dla ścisłości, nie sprzedaje, tylko polecam. A dla siebie na lato do CWU buduje sobie sam takową, nawet z funkcją klimatyzowania jednego z pokoi na poddaszu. kol Jarecki moje roczne potrzeby to ponad 15000 kWh, a nie 10000 jak u kol wyżej. Pozatym tłok mój nie je miodu za 850-950 zł/t, on musi żuć pszczoły po 580, ew orzech II po 680zł/t. Więc bez takich mi tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 06.09.2012 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 sory, że nie edytuje poprzedniego postu, używam tabletu i tu nie widzę takiej opcji.a dodać chciałem, że pompa potrzebuje do poprawnej pracy instalacji niskotemperaturowej, jak podłogówka, czy mocno przewymiarowane grzejniki. Ja mam je projektowane na parametr 70/50/20, więc klops. Coć wiem, że kol Jarecki nie proponuje mi tego poważnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.09.2012 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Kup taka pompę i zacznij jej używać a później opisuj na stosownym wątku czy to o lazarze czy o pompie ciepła.Przy powietrznej pompie ciepła COP 2 dla -20st.C - dobre! Koniecznie musisz zalożyć pompę powietrzna i to sprawdzić, pochwal sie po sezonie jak to zdaje egzamin Ten wątek dotyczy kotła Sztoker. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 06.09.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 sory, że nie edytuje poprzedniego postu, używam tabletu i tu nie widzę takiej opcji. a dodać chciałem, że pompa potrzebuje do poprawnej pracy instalacji niskotemperaturowej, jak podłogówka, czy mocno przewymiarowane grzejniki. Ja mam je projektowane na parametr 70/50/20, więc klops. Coć wiem, że kol Jarecki nie proponuje mi tego poważnie. Wykręcasz się! Dla prawdziwego entuzjasty nowych technologii to nie jest przeszkoda... Żeby sprawa była jasna, świetnie zdaję sobie sprawę z wad i zalet pomp ciepła. Uważam, że świetnie działa przy temperaturze do 8'C, potem jest coraz gorzej. Przy zakupie trzeba porównać koszt grzejników i instalacji podłogowej, podejrzewam, że podłogówka będzie droższa - jeśli ktoś wie, ile co kosztuje, niech napisze. Twierdzę, że koszt eksploatacji Sztokera będzie mniejszy, niż pompy ciepła. Obecnie kolega na Sztokerze 25 grzeje CWU - na nastawch fabrycznych, z tym, że na nowym programie A31. Spala 2.5kg / dzień bez stref czasowych, 3 osoby w domu, dużo się kąpią. Koszt = 2 zł / dzień. A co z obsługą kotła? Przy takim odbiorze ciepła trzeba go zasypać raz na miesiąc. Zwróć uwagę, że to jest kocioł 25kW, a więc przewymiarowany. Tak jest rzeczywiście, w mrozy -20'C pracował na ok. 35% mocy. Pompa ciepła typu powietrze nie działa przy -20'C, bo wymiennik zarasta lodem. Oczywiście są pompy, które go rozmrażają, ale producenci nie uwzględniają tego procesu przy podawaniu COP. Tak więc twierdzę, że dla -20'C COP pompy ciepła jest < 2, i to dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 06.09.2012 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Wykręcasz się! Dla prawdziwego entuzjasty nowych technologii to nie jest przeszkoda... ja się nie wykręcam, ale ty z pewnością sobie z tego kpisz ja wiem, gdzie mi się pompa opłaca, a gdzie nie. Żeby sprawa była jasna, świetnie zdaję sobie sprawę z wad i zalet pomp ciepła. Uważam, że świetnie działa przy temperaturze do 8'C, potem jest coraz gorzej. Przy zakupie trzeba porównać koszt grzejników i instalacji podłogowej, podejrzewam, że podłogówka będzie droższa - jeśli ktoś wie, ile co kosztuje, niech napisze. Twierdzę, że koszt eksploatacji Sztokera będzie mniejszy, niż pompy ciepła. Obecnie kolega na Sztokerze 25 grzeje CWU - na nastawch fabrycznych, z tym, że na nowym programie A31. Spala 2.5kg / dzień bez stref czasowych, 3 osoby w domu, dużo się kąpią. Koszt = 2 zł / dzień. A co z obsługą kotła? Przy takim odbiorze ciepła trzeba go zasypać raz na miesiąc. Zwróć uwagę, że to jest kocioł 25kW, a więc przewymiarowany. Tak jest rzeczywiście, w mrozy -20'C pracował na ok. 35% mocy. Pompa ciepła typu powietrze nie działa przy -20'C, bo wymiennik zarasta lodem. Oczywiście są pompy, które go rozmrażają, ale producenci nie uwzględniają tego procesu przy podawaniu COP. Tak więc twierdzę, że dla -20'C COP pompy ciepła jest < 2, i to dużo. zaskoczę cię, a co tam stać mnie na taki gest: Masz rację nie każda pompa działa przy - 20 i nie każda ma wtedy COP 2. Nie zawsze przy dużych mrozach opłacalne jest żyłować pompę, czasem może się przydać dodatkowe źródło ciepła, w jakiejkolwiek postaci. Tylko nie zapominajmy, że w poprzednim sezonie dni ze średnia temperaturą poniżej - 15 było 6 sztuk, a te w których temperatura w nocy spadała poniżej - 20C 4 sztuki. Do tego nawet jak w nocy było - 23C, to w dzień przeważnie ok - 10C. Średnia z całego sezonu 200 dni wyszła ok 0C dla rejonu Mazowsze. Jaki z tego wniosek? A no taki, że przez parę dni w roku warto by nawet czystym prądem grzać, byle nie pakować się w węgiel. Omówiliśmy najbardziej niekorzystne warunki pracy pompy, a jak wygląda praca kotła podczas tych 180 dni sezonu i 165 dni okresu letniego, gdzie musimy grzać CWU? Jaką sprawność osiąga taki kocioł przy 1,5 kW? Bez bufora, dwa trzy razy na godzinę uruchamiamy w celu uzupełnienia strat? Zawijan już się pochwalił mocą 3 kW i wiemy jak to wyglądało, a jak wygląda w sztokerze mini 1,5 kW? Piszesz, że u pewnego kolegi "dużo się kąpią", ale sam przyznasz, że to dość nie precyzyjna informacja, którą trudno porównywać. podaj konkretnie ile kWh ciepła zużywa ten kolega na CWU, to będzie można policzyć ile będzie to go kosztowało przy pompie ciepła z COP np 4. Podam ci swój przykład; średnio na dobę idzie 8,8 kWh ciepła, kosztuje mnie to 4,5 kg miału po 58 gr. Przy COP4 za to ciepło zapłacił bym 1,32 zł. Powiesz, że dla takich oszczędności nie warto kupować pompy. Może i nie warto, ale ja jak zresztą i wielu innych mam dosyć palenia latem. Nie dość, że upały, to jeszcze mi kocioł podgrzewa atmosferę kol. Jarecki, jak nie masz nic merytorycznego do powiedzenia, to nie pisz i nie zaśmiecaj swojego wątku, atakami na moją osobę i reklamuj w każdym poście producenta mojego kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irek.S1 06.09.2012 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Witam wszystkich ponownie po dłuższej przerwie.Widzę, że wątek znacznie ostatnio zszedł na boczne tory. Nie będę więc chyba odosobniony w opinii, że jako użytkownika Sztokera, mało mnie interesują pompy i inne wynalazki. Proponuję, żeby tego rodzaju dyskusje, jeśli już ktoś ma ochotę, toczyły się gdzie indziej.A teraz czy mogę poprosić kogoś o przesłanie najnowszej wersji softu dla Cobry (kol. Wlodek_PID pisze coś o A31). No ja mam trochę starszą.Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 06.09.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Kolega zużywa ok. 200l wody o temp. 45'C. Zakładam, że podgrzewa ją o 30'C, czyli że na zasilaniu ma 15'C. Energia to 24MJ, przy założeniu, że cw wody to 4kJ / (kg * 'K) Taka energia to 1kg węgla, ale spalamy 2.5kg z powodu strat. Koszt = 2 zł / dzień. Przy COP = 4 rzeczywiście koszt grzania to ok 1 zł / dzień. Ale... pompa ciepła 8kW to ok. 17 000 zł. Koszt instalacji podłogowej w porównaniu z grzejnikami to kolejne kilka tysięcy złotych. A ile wyniesie koszt instalacji pompy ciepła? Moim zdaniem inwestycja w pompę ciepła się nie zwróci, chyba, że jest dotacja z jakiegoś funduszu. Sztoker 15 jest ciągle dużo lepszym wyborem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 06.09.2012 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Witam wszystkich ponownie po dłuższej przerwie. Widzę, że wątek znacznie ostatnio zszedł na boczne tory. Nie będę więc chyba odosobniony w opinii, że jako użytkownika Sztokera, mało mnie interesują pompy i inne wynalazki. Proponuję, żeby tego rodzaju dyskusje, jeśli już ktoś ma ochotę, toczyły się gdzie indziej. A teraz czy mogę poprosić kogoś o przesłanie najnowszej wersji softu dla Cobry (kol. Wlodek_PID pisze coś o A31). No ja mam trochę starszą. Z góry dzięki. Jeszcze testujemy, w najbliższym czasie będzie na stronie. Pozdrowienia, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 06.09.2012 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Kolega zużywa ok. 200l wody o temp. 45'C. Zakładam, że podgrzewa ją o 30'C, czyli że na zasilaniu ma 15'C. Energia to 24MJ, przy założeniu, że cw wody to 4kJ / (kg * 'K) Taka energia to 1kg węgla, ale spalamy 2.5kg z powodu strat. Koszt = 2 zł / dzień. Przy COP = 4 rzeczywiście koszt grzania to ok 1 zł / dzień. Ale... pompa ciepła 8kW to ok. 17 000 zł. Koszt instalacji podłogowej w porównaniu z grzejnikami to kolejne kilka tysięcy złotych. A ile wyniesie koszt instalacji pompy ciepła? Moim zdaniem inwestycja w pompę ciepła się nie zwróci, chyba, że jest dotacja z jakiegoś funduszu. niech mnie zgłoszą, ale podam taki przykład: http://allegro.pl/pompa-ciepla-12kwcopeland-f-vat-grzanie-chlodzenie-i2607757563.html na 140m2 odrobinę jeszcze za duża. Ile montaż? Nie wiem, ale z tego co widzę i czytam, wymiennik ciepła czynnik/woda jest zabudowany wewnątrz. Wiec podłączenie to dwie izolowane rury z wodą i kabel zasilający. Co naj ważniejsze brzęczy w ogrodzie, a nie w domu. co do cwu kolegi, widzę, że nie masz konkretnych danych, tylko tu około, tam około ja policzę po swojemu: jak spala 2,5 kg groszku 24 MJ, to wsadza 16,66 kWh ciepła z czego wykorzystuje w postaci ciepłej wody na CWU ok 5-6 kW. Przy COP 4 kosztowało by go to 75-90 gr. Jak ma baniak ok 200l, to spokojnie nagrzał by ją w taryfie nocnej za połowę tego co za dnia. Sztoker 15 jest ciągle dużo lepszym wyborem... to jaka jest ta sprawność sztokerza przy 1,5 kW? bo jakoś ciągle nie mogę doczytać czy wy nie chcecie napisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.09.2012 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Witam wszystkich ponownie po dłuższej przerwie. Widzę, że wątek znacznie ostatnio zszedł na boczne tory. Nie będę więc chyba odosobniony w opinii, że jako użytkownika Sztokera, mało mnie interesują pompy i inne wynalazki. Proponuję, żeby tego rodzaju dyskusje, jeśli już ktoś ma ochotę, toczyły się gdzie indziej. A teraz czy mogę poprosić kogoś o przesłanie najnowszej wersji softu dla Cobry (kol. Wlodek_PID pisze coś o A31). No ja mam trochę starszą. Z góry dzięki. No cóż mnie też pompy nie interesują, ale co zrobić?, sam widzisz,że nic nie dociera. Ciężko zatrybić,że wątek jest dla użytkowników kotła Sztoker. Kolego mam udostepniona przez Elektro-Miz wersję 31.bin i wysyłałem ją ostatnio do osób, które mam w kontaktach. Jak masz ochotę, to mogę Ci też dosłać, podaj na priva swojego maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 06.09.2012 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 niech mnie zgłoszą, ale podam taki przykład: http://allegro.pl/pompa-ciepla-12kwcopeland-f-vat-grzanie-chlodzenie-i2607757563.html Sąsiedzi by mnie chyba wyklęli gdybym takie głośne coś zamontował (45db) na zewnątrz domu ... I zapewne skończyło by się na policji że zagłuszał ciszę nocną To chyba dla ludzi którzy nie mają sąsiadów albo baaardzo dalekich ... A co do pomp ... To ja poczekam na wydajniejsze pompy ... Mi jest potrzebne źródło ciepła które niezależnie czy to będzie -30 stopni będzie dawało odpowiednią moc i potrafiło dostarczyć tyle ciepła ile potrzeba aby spokojnie w zimę spać a nie rano obudzić się zmarznięty i odpalać kominek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 06.09.2012 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Sąsiedzi by mnie chyba myślę, ze przesadzasz. 45 db to natężenie dźwięku na niezbyt ruchliwej ulicy, w odległości 20-30m żaden sąsiad tego nie usłyszy. Po za tym, chyba tylko ty bardziej się przejmujesz spokojnym snem sąsiadów, niż swoim własnym zakłócanym łupaniem węgla w podajniku. Jak chcesz mieć ciepło i przy - 30C, to pakujesz grubą kapustę pod ziemię w dolne źródło, która ci faktycznie może nigdy się nie zwrócić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 06.09.2012 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 myślę, ze przesadzasz. 45 db to natężenie dźwięku na niezbyt ruchliwej ulicy, w odległości 20-30m żaden sąsiad tego nie usłyszy. Po za tym, chyba tylko ty bardziej się przejmujesz spokojnym snem sąsiadów, niż swoim własnym zakłócanym łupaniem węgla w podajniku. Jak chcesz mieć ciepło i przy - 30C, to pakujesz grubą kapustę pod ziemię w dolne źródło, która ci faktycznie może nigdy się nie zwrócić. Mieszkam na mini osiedlu domków i mimo że mam działkę prawie 1000m2 to zaraz za płotem mam sąsiada z obu stron , więc po linii prostej jest od końca domu może z 10m ... Co do hałasu ,to tam gdzie mieszkam jest super cicho ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 06.09.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Sąsiedzi by mnie chyba wyklęli gdybym takie głośne coś zamontował (45db) na zewnątrz domu,,,, http://pl.wikipedia.org/wiki/Poziom_natężenia_dźwięku Nie wiem czy mi uwierzysz, ale sygnalizator alarmowy przeważnie wytwarza sygnał ostrzegawczy o natężeniu dźwięku do 120 dB. W niesprzyjających warunkach (przeciwny wiatr, hałas) nie słychać sygnalizatora z drugiej strony budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 09.09.2012 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Widzę, że mój imiennik Włodek dostał bure (team order) na priv i temat pompy ciepła umarł śmiercią naturalną w sprawie sprawności przy 1,5 kW też nabrali wody w usta ... cóż zrobić, poczekam na lepsze czasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts