Wlodek_PID 09.09.2012 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Widzę, że mój imiennik Włodek dostał bure (team order) na priv i temat pompy ciepła umarł śmiercią naturalną w sprawie sprawności przy 1,5 kW też nabrali wody w usta ... cóż zrobić, poczekam na lepsze czasy Cześć, wywołany to tablicy odpowiadam : zauważyłem, że polecasz pompy ciepła w temacie "ranking paliwa typu ekogroszek" i... załamałem się. Dyskutując z Tobą myślałem, że naprawdę sądzisz, że pompa ciepła jest lepsza i próbowałem sprowadzić Cię na ścieżkę Prawdy. Ale skoro to jest marketing, to nie chodzi o prawdę, tylko o kasę... W tej sytuacji dyskusja nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 09.09.2012 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 mylisz się, nie sprzedaje, nie produkuje i nie mam etatu w diale PR kogoś z branży pompowejpolecam, gdyż uważam, że w małych ocieplonych domkach, lub mieszkaniach 40-80m2 nie ma miejsca na kocioł węglowy.Jak nie ma dostępu do gazu zimnego, to pompa wydaje się być najlepszym wyjściem. Do węgla niezależnie od tego czy to górniak dolniak czy podajnik w takich domach potrzebny jest bufor, a to po za zajmowanym miejscem znacznie podwyższa koszt instalacji. Ktoś po wie, po co bufor, czy po co wysoka sprawność skoro przy niewielkim zapotrzebowaniu zaoszczędzi rocznie 500zł? To w takim razie odpowiem: po co węgiel, skoro używając pompy ciepła zapłacisz tyle samo co z węglem bez bufora. I w dodatku nie nakurzysz, nie nadymisz i się nie ubrudzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robrog 12.09.2012 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Witam. To pierwszy mój post na tym forum. Jestem zainteresowany zakupem kotła sztoker 25 lecz przed zakupem chciałbym go jeszcze obejrzeć. Jest jakaś możliwość w okolicy Warszawy obejrzenia takiego kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 12.09.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Witam. To pierwszy mój post na tym forum. Jestem zainteresowany zakupem kotła sztoker 25 lecz przed zakupem chciałbym go jeszcze obejrzeć. Jest jakaś możliwość w okolicy Warszawy obejrzenia takiego kotła? Po prostu skontaktuj się z producentem, ta najlepszy sposób. http://www.komiz.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emil_budowniczy 12.09.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Witam wszystkich. Mam pytanie do użytkowników i "sprzedawców". Jak wygląda sprawa awaryjności podzespołów Sztokera. Tzn. napędu zasypu, dmuchawy, sterowania. Pytam bo z tego co mi wiadomo te podzespoły są wyprodukowane w Chinach. Ile gwarancji daje producent na te podzespoły? Piec mi się podoba i jest na mojej liście zainteresowań, ale znajomy ostatnio trochę dał mi do myślenia, gdyż jego sąsiad takowy posiada, był oglądać i przekazał swoje spostrzeżenia. Dzięki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.09.2012 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Czasami się zastanawiam skąd ludzie biorą takie informacje?Cobra jest produktem firmy Elektro-Miz a Włodek_PID jest jej programistąDmuchawa to wyrób firmy MplusM z Wrześni.... Gwarancja na podzespoły wynosi 2lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robrog 13.09.2012 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Po prostu skontaktuj się z producentem, ta najlepszy sposób. http://www.komiz.pl Na stanie nikt niestety nie ma... Może ktoś prywatnie udostępniłby choć na chwilę kotłownię, żeby zobaczyć... Ciężko ot tak zamówić produkt, który trochę kosztuje, nie mogąc go obejrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robrog 13.09.2012 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Witam wszystkich. Mam pytanie do użytkowników i "sprzedawców". Jak wygląda sprawa awaryjności podzespołów Sztokera. Tzn. napędu zasypu, dmuchawy, sterowania. Pytam bo z tego co mi wiadomo te podzespoły są wyprodukowane w Chinach. Ile gwarancji daje producent na te podzespoły? Piec mi się podoba i jest na mojej liście zainteresowań, ale znajomy ostatnio trochę dał mi do myślenia, gdyż jego sąsiad takowy posiada, był oglądać i przekazał swoje spostrzeżenia. Dzięki i pozdrawiam. A możesz się podzielić tymi spostrzeżeniami z nami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 13.09.2012 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 mylisz się, nie sprzedaje, nie produkuje i nie mam etatu w diale PR kogoś z branży pompowej polecam, gdyż uważam, że w małych ocieplonych domkach, lub mieszkaniach 40-80m2 nie ma miejsca na kocioł węglowy. Jak nie ma dostępu do gazu zimnego, to pompa wydaje się być najlepszym wyjściem. Do węgla niezależnie od tego czy to górniak dolniak czy podajnik w takich domach potrzebny jest bufor, a to po za zajmowanym miejscem znacznie podwyższa koszt instalacji. Ktoś po wie, po co bufor, czy po co wysoka sprawność skoro przy niewielkim zapotrzebowaniu zaoszczędzi rocznie 500zł? To w takim razie odpowiem: po co węgiel, skoro używając pompy ciepła zapłacisz tyle samo co z węglem bez bufora. I w dodatku nie nakurzysz, nie nadymisz i się nie ubrudzisz. Po co ten bufor i co miały dać tak naprawdę? Bufor to nie perpetum mobile i magazynowanie ciepłą generuje straty ciepła. Czym większy bufor i większa pojemnośc tym większe straty ... Budowanie bufora i grzanie na max aby potem wygasić piec i znów grzać następnego dnia to głupota. Po pierwsze to strata czasu na rozpalanie/wygaszanie pieca a sam komfort obsługi szlak trafia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 13.09.2012 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 ja nie napisałem, że trzeba wygaszaćbufor po to by grzać 2-3 razy na dobę, a nie 2-3 razy na godzinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 13.09.2012 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Bufor to głupota ... Ludzie po to kupują piece z podajnikiem aby nie być więźniem pieca i kotłowni. Wsypują opał i interesują się piecem za kilka (kilkanaście) dni ...Elektronika dba aby opał nie wygasł i był spalany możliwie jak najlepiej ... To co sugerujesz to powrót to przeszłości ... Użytkownik musiał by kontrolować proces palenia i sprawdzać czy opał się nie wypalił i itd ...I zależnie od zapotrzebowania na ciepło co kilka godzin/dni uzupełniać opał ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 13.09.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 kiedyś Boguś powiedział "co ty wiesz o zabijaniu ...?" no to jak już kogoś "zabijesz", to wtedy pogadamy o buforach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 13.09.2012 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 kiedyś Boguś powiedział "co ty wiesz o zabijaniu ...?" no to jak już kogoś "zabijesz", to wtedy pogadamy o buforach A Ty masz doświadczenie z Buforem ? Powiedz jakie plusy daje zastosowanie bufora bo szczerze mówiąc nie widzę żadnych ... Jak dla mnie sens montażu bufora jest tylko jak ma się zwykłego śmieciucha. Dzięki buforowi można po prostu zwiększyć czas między załadunkami opału , tyle że też nie jest aż tak pięknie , bo po nabiciu bufora dalej się w piecu nie pali czyli po prostu po pewnym czasie wygaśnie i użytkownik musi pilnować bufora (temperatury) i jak spadnie to znów odpalać piec i znów nabić bufor ... Jak dla mnie bardzo mało atrakcyjny sposób ogrzewania i malo komfortowy ... Wątpie aby ktoś przy zdrowych zmysłach w nowym domu się na to zdecydował ... Może i dobre dla starych domów jak ma się kopciucha , tyle że ewentualne koszty inwestycji mogą być zbliżone do wymiany kopciucha na piec na ekogroszek z podajnikiem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 13.09.2012 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 znane ci są te wyniki badań? "Kocioł sterowany przez badacza, za pomocą sterownika bruli.pl: 16.05 – moc: 22,3kW, temp.spalin: 160°C; sprawność: 84,0%; tlen: 7,9% (test 3-godzinny) Kocioł sterowany sterownikiem eCoal.pl: 16.05 – moc: 19,6kW, temp.spalin: 164°C; sprawność: 81,3%; tlen: 8,9% 17.05 – moc: 3,61kW, temp.spalin: 112°C; sprawność: 43,8%; tlen: 14,7% 18.05 – moc: 2,84kW, temp.spalin: 108°C; sprawność: 41,1%; tlen: 14,6% 19.05 – moc: 2,49kW, temp.spalin: 109°C; sprawność: 37,8%; tlen: 14,8% 20-22.05 – moc: 2,53kW, temp.spalin: 114°C; sprawność: 39,4%; tlen: 14,7% 23.05 – moc: 3,12kW, temp.spalin: 122°C; sprawność: 45,4%; tlen: 15,1%" jak sądzisz dlaczego przy 2,5 - 3 kW sprawność jest tak niska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 13.09.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Te testy to jakiego pieca i jakiej mocy ? Jeśli ktoś kupuje piec 25KW a zapotrzbowanie ma 3-7KW to sam robi sobie krzywdę ... Zapewne inaczej sprawa ma się jakby np. był to piec 10-12KW , wtedy zapewne sprawność była by zupełnie inna ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 13.09.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Przecież wystarczy termostat pokojowy... Po co robisz problem, gdzie gonie ma? Przy termostacie kocioł będzie pracował na mocy kilkadziesiątprocent znamionowej z dobrą sprawnością. Jeśli chcesz żeby się włączałniezbyt często, ustaw na termostacie histerezę 2'C lub 3'C. Na cholerę komu bufor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 13.09.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Te testy to jakiego pieca i jakiej mocy ? Jeśli ktoś kupuje piec 25KW a zapotrzbowanie ma 3-7KW to sam robi sobie krzywdę ... Zapewne inaczej sprawa ma się jakby np. był to piec 10-12KW , wtedy zapewne sprawność była by zupełnie inna ... VLD poleca inne rozwiązania, o wysokiej sprawności. Na przykład ogrzewanie elektryczne czy pompa ciepła. Co ma wspólnego pompa ciepła z wątkami - ranking paliwa typu ekogroszek - Sztoker 25 proszę o uwagi i opinie - ranking kotłów na ekogroszek - i tak dalej? Ano - wspólny mianownik to klienci... Gdyby pisał o swoich pomysłach na forum o pompach ciepła, nikt by tego nie czytał. Fora na ekogroszek czyta dużo ludzi, bo z ogrzewania paliwem stałym korzysta setki tysięcy gospodarstw, a z pomp ciepła na razie prawie nikt. Ot i cała tajemnica... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.09.2012 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Witam wszystkich. Mam pytanie do użytkowników i "sprzedawców". Jak wygląda sprawa awaryjności podzespołów Sztokera. Tzn. napędu zasypu, dmuchawy, sterowania. Pytam bo z tego co mi wiadomo te podzespoły są wyprodukowane w Chinach. Ile gwarancji daje producent na te podzespoły? Piec mi się podoba i jest na mojej liście zainteresowań, ale znajomy ostatnio trochę dał mi do myślenia, gdyż jego sąsiad takowy posiada, był oglądać i przekazał swoje spostrzeżenia. Dzięki i pozdrawiam. Ale jaja Trochę masz daleko do mnie żeby go obejrzeć dokładnie i uzyskać trochę prawdziwych informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 13.09.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Te testy to jakiego pieca i jakiej mocy ? Jeśli ktoś kupuje piec 25KW a zapotrzbowanie ma 3-7KW to sam robi sobie krzywdę ... Zapewne inaczej sprawa ma się jakby np. był to piec 10-12KW , wtedy zapewne sprawność była by zupełnie inna ... To były testy na OE+ 16 kW a bufor proponuje koledze, co ma max zapotrzebowanie 3 kW, a przez większoścz sezonu 1,5 kW. Czy już wiesz po co bufor? Kol Włodek czy poważnie zalecasz nabywcą swoich kotłow histerezę 3C temperatury pokojowej? To było by dośc dziwne, bo w niku masz PID, a i sterowniki budujesz oparte na tymalgprytmie. Do tego nie tak dawno sprzeczałeś się o duże straty wynikające z faktu przeregulowań. Ps: to na co ja sobie mogę pozwolić, niekoniecznie tobie przystoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.09.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Ano - wspólny mianownik to klienci... Gdyby pisał o swoich pomysłach na forum o pompach ciepła, nikt by tego nie czytał. Fora na ekogroszek czyta dużo ludzi, bo z ogrzewania paliwem stałym korzysta setki tysięcy gospodarstw, a z pomp ciepła na razie prawie nikt. Ot i cała tajemnica... Oooo panie Włodku tu się z panem nie zgodzę, właśnie mam klienta spod Wrocławia który naczytał się trochę po forach jakim to dobrodziejstwem jest PCi, mówi że gdyby nie kominek który miał być oczywiście dla klimatu to zamarzł by w te mrozy ostatniej zimy z żoną i małym dzieckiem. Wczoraj dojechał do niego kociołek na brudny eko groszek, jutro montaż i w zimie w końcu będzie ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts