Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

Ale jaja :)

Trochę masz daleko do mnie żeby go obejrzeć dokładnie i uzyskać trochę prawdziwych informacji.

Mnie też to zdziwiło, dla tego pytam. Do kolegi (i jego sąsiada) mam też kawałek, ale postaram się umówić i obejrzeć piec na żywo. Bo z opisu użytkowników nie wynikało, by były z nim jakieś problemy. Może ma inny piec o podobnej nazwie.

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To były testy na OE+ 16 kW

a bufor proponuje koledze, co ma max zapotrzebowanie 3 kW, a przez większoścz sezonu 1,5 kW.

Czy już wiesz po co bufor?

Kol Włodek czy poważnie zalecasz nabywcą swoich kotłow histerezę 3C temperatury pokojowej?

To było by dośc dziwne, bo w niku masz PID, a i sterowniki budujesz oparte na tymalgprytmie. Do tego nie tak dawno sprzeczałeś się o duże straty wynikające z faktu przeregulowań.

Ps: to na co ja sobie mogę pozwolić, niekoniecznie tobie przystoi

????

Wielu użytkowników naszych kotłów stosuje termostaty pokojowe,

oraz termostaty na grzejnikach.

Domyślna histereza na termostacie pokojowym to 1'C.

Jeśli ktoś uważa, że spali mniej, może nastawić 2'C i sprawdzić :-)

Bufor ciepła jest tak potrzebny, jak kwiatek to kożucha, niezależnie

od średniego zapotrzebowania na energię...

EDIT

Termostat pokojowy nie kłóci się z PID.

Po prostu PID działa podczas cyklu grzania....

Edytowane przez Wlodek_PID
uzupełnienie

Oooo panie Włodku tu się z panem nie zgodzę, właśnie mam klienta spod Wrocławia który naczytał się trochę po forach jakim to dobrodziejstwem jest PCi, mówi że gdyby nie kominek który miał być oczywiście dla klimatu to zamarzł by w te mrozy ostatniej zimy z żoną i małym dzieckiem.

Wczoraj dojechał do niego kociołek na brudny eko groszek, jutro montaż i w zimie w końcu będzie ciepło.

No właśnie... :-) A czy przypadkiem VLD nie grzeje brudnym kotłem?

Ale poleca ekologię...

Witam wszystkich. Mam pytanie do użytkowników i "sprzedawców". Jak wygląda sprawa awaryjności podzespołów Sztokera. Tzn. napędu zasypu, dmuchawy, sterowania. Pytam bo z tego co mi wiadomo te podzespoły są wyprodukowane w Chinach. Ile gwarancji daje producent na te podzespoły? Piec mi się podoba i jest na mojej liście zainteresowań, ale znajomy ostatnio trochę dał mi do myślenia, gdyż jego sąsiad takowy posiada, był oglądać i przekazał swoje spostrzeżenia. Dzięki i pozdrawiam.

Ale jaja :yes:. Konkurencja robi się nerwowa... Zadzwoń proszę do

producenta - z tego, co wiem, daje gwarancję na 5 lat.

Kocioł jest produkowany w Polsce, a nie w Chinach, podobnie sterownik.

Podzespoły w sterowniku są amerykańskie i francuskie (ST), procesor

ARM 32 bity.

Zerknij na zdjęcia Cobry na wątki przegląd sterowników wg. Jarecki_79.

To były testy na OE+ 16 kW

a bufor proponuje koledze, co ma max zapotrzebowanie 3 kW, a przez większoścz sezonu 1,5 kW.

Czy już wiesz po co bufor?

Kol Włodek czy poważnie zalecasz nabywcą swoich kotłow histerezę 3C temperatury pokojowej?

To było by dośc dziwne, bo w niku masz PID, a i sterowniki budujesz oparte na tymalgprytmie. Do tego nie tak dawno sprzeczałeś się o duże straty wynikające z faktu przeregulowań.

Ps: to na co ja sobie mogę pozwolić, niekoniecznie tobie przystoi

OE z tego co pamietam ma pierwszej generacji "dużego" brucera czyli ma palnik o mocy 25KW ...

Nie ma się co dziwić więc że palnik na kilku procentach mocy ma słabą sprawność ...

Jakoś niektórzy zapominają że poza CO jest też CWU ...

Ciekawy jestem ile jest takich domów w PL które ma zapotrzebowanie na ciepło (CO + CWU) 1,5 - 3KW ?

Zapewne delikatnie mówią mało ...

Kupowanie pieca 25KW czy nawet 16KW jak ma sie realne zapotrzbowanie na ciepło (CO+CWU) około 4-7KW też jest mało sensowne , tam powinien być piec 10-12KW a nawet 8KW ...

Szkoda jednak że producenci palników zaspali i nie robią palników np. 8KW , tylko robią ciągle o dużo większej mocy ...

????

Wielu użytkowników naszych kotłów stosuje termostaty pokojowe,

oraz termostaty na grzejnikach.

Domyślna histereza na termostacie pokojowym to 1'C.

Jeśli ktoś uważa, że spali mniej, może nastawić 2'C i sprawdzić :-)

Bufor ciepła jest tak potrzebny, jak kwiatek to kożucha, niezależnie

od średniego zapotrzebowania na energię...

EDIT

Termostat pokojowy nie kłóci się z PID.

Po prostu PID działa podczas cyklu grzania....

otóż pragnę cie poinformować, że histereza 1C jest zupełnie czym innym niż 3C. W pierwszym przypadku jest to owszem komfortowe, ale kocioł lub precyzyjniej palnik znajduje się w permanentnych sanach przejściowych. Nie jest ani odpowiednio rozgrzany, ani odpowiednio nawęglony. Wszystko dlatego, że zanim uzyska swoje parametry już dostaje sygnał o osiągnięciu temp zadanej. 3C histereza, to wykorzystywanie ścian i wyposażenia jako swoistego bufora, które gromadzą nadwyżki ciepła, by oddać je następnie w dłuższym czasie. Niestety nie można tego sposobu sterowania uznać za komfortowy, dlatego przydał by się bufor.

Druga sprawa PID, który to ponoć nie kłóci się ze sterowaniem ON/OFF

wystarczy, jak wytłumaczysz co to jest PID

a każdy już będzie wiedział, czy czy się kłóci czy nie.

Na koniec zareklamuje twój kocioł, żebyś już skończył z tymi pompami

cud techniki kotlarskiej XXI wieku, sprawdza się w każdych warunkach i nadaje się dla każdego i tego młodego i tego starego.

Innowacyjny, uniwersalny, ekologiczny i ekonomiczny, przy tym niemal bezobsługowy. Ma najlepszą sprawność na małych macach i bije konkrecję na głowę.

Do każdej sztuki pompka gratis :p

może być, bo nie mam czasu na więcej?

OE z tego co pamietam ma pierwszej generacji "dużego" brucera czyli ma palnik o mocy 25KW ...

Nie ma się co dziwić więc że palnik na kilku procentach mocy ma słabą sprawność ...

Jakoś niektórzy zapominają że poza CO jest też CWU ...

Ciekawy jestem ile jest takich domów w PL które ma zapotrzebowanie na ciepło (CO + CWU) 1,5 - 3KW ?

Zapewne delikatnie mówią mało ...

Kupowanie pieca 25KW czy nawet 16KW jak ma sie realne zapotrzbowanie na ciepło (CO+CWU) około 4-7KW też jest mało sensowne , tam powinien być piec 10-12KW a nawet 8KW ...

Szkoda jednak że producenci palników zaspali i nie robią palników np. 8KW , tylko robią ciągle o dużo większej mocy ...

1 testy były robione na nowym palniku

2 cwu tu nic nie zmienia

3 Większość nowych dobrze ocieplonych domów 100-150m2

4 tak jest

5 szkoda, ale powstałe 10-12 kW i tak jest dużym krokiem naprzód

Witam

Jestem uzytkownikiem kotla sztoker mini to bedzie pierwsza zima dopiero wiec narazie nie bede o nim pisal mam natomiast pytanie a co zwrocic uwage przy wyborze termostatu pokojowego. Chce kupic bezprzewodowy w jak najnizszej cenie?

zastanawiam sie nad tymi dwoma:

http://allegro.pl/termostat-bezprzewodowy-pokojowy-regulator-tempera-i2619514716.html

http://allegro.pl/salus-t105-rf-bezprzewodowy-regulator-tygodniowy-i2602490563.html

jeszcze jedno pytanie czy nie ma to negatywnego wplywu na piec? za pomoc z gory dziekuje

A tak na marginesie wywalcie z tego watku tych o pomp ciepla jak bym chcial ja miec to bym kupil. pozdrawiam

Ale tak się zastanawiam po co termostat pokojowy ?

Zakładam że masz w domu grzejniki a na grzejnikach termostaty którymi sterujesz temperaturą w pomieszczeniach.

Po co więc ten termostat ?

Może on zastąpić głowicie termostatyczne w jednym pokoju i to wszystko. Ma oczywiście bajery (ustawienie stref grzania i itd) i itd ale steruje temperaturą tylko w jednym pomieszczeniu ...

Osobiście uważam że lepiej po prostu mieć głowice termostatyczne na grzejnikach , a jak ktoś chce "bajery" to są też głowicie termostatyczne grzejnikowe (np. HR20E) ...

już o tym pisałem, wraz z dużą hist. pozwala kotłu pracować przez godzinę lub dłużej w optymalnych warunkach, po czym kocioł będzie spał przez następną godzinę, albo i dłużej. Głowice jak są muszą być całkowicie otwarte i nie przeszkadzać.

Nie jest to fajne sterowanie i wymaga dobrania wielkości grzejników do strat poszczególnych pomieszczeń. Tak by akumulacja ciepła i jego rozładowanie było mniej więcej równe.

Jak chcesz korzystać z głowic, to zmusisz kocioł do pracy na mocy 1,5 kW ze wszystkimi tego konsekwencjami. Dla ciebie, kotła i komina.

No chyba, że zastosujesz bufor :p

Witam

Jestem uzytkownikiem kotla sztoker mini to bedzie pierwsza zima dopiero wiec narazie nie bede o nim pisal mam natomiast pytanie a co zwrocic uwage przy wyborze termostatu pokojowego. Chce kupic bezprzewodowy w jak najnizszej cenie?

zastanawiam sie nad tymi dwoma:

http://allegro.pl/termostat-bezprzewodowy-pokojowy-regulator-tempera-i2619514716.html

http://allegro.pl/salus-t105-rf-bezprzewodowy-regulator-tygodniowy-i2602490563.html

jeszcze jedno pytanie czy nie ma to negatywnego wplywu na piec? za pomoc z gory dziekuje

A tak na marginesie wywalcie z tego watku tych o pomp ciepla jak bym chcial ja miec to bym kupil. pozdrawiam

Sumek, moja sugestia jest taka:

Odpal kocioł tak, jak go dostałeś.

Sterownik ma zegar ze strefami czasowymi na C.O. oraz CWU - naucz się z tego korzystać.

Dopiero, jak uznasz, że jest to niewystarczające - pomyśl o dalszych bajerach. Termostat będziesz mógł dokupić w każdej chwili, masz na to czas.

Sam uważam,że najwygodniej to termostaty na grzejnikach, bo komfortowo wyregulujesz temp. w każdym pomieszczeniu osobno.

Termostat pokojowy będzie natomiast reagował na zmiany temp. w pomieszczeniu wzorcowym.

Przy samych termostatach to dużo.

na szybko z kalkulatorem w ręku

nawet jak by w sterowniku mieć histerezę 10C to te 30L wydłużyło by postój o zaledwie 15 min przy zapotrzebowaniu 1,5 kW

400L z histerezą 10C dało by postój o ponad 3h dłuższy, a 400L samodzielnego bufora grzanego do 70C dało by prawie 9,5h drzemki dla kotła i godzinkę pracy w wyśmienitych warunkach.

na szybko z kalkulatorem w ręku

nawet jak by w sterowniku mieć histerezę 10C to te 30L wydłużyło by postój o zaledwie 15 min przy zapotrzebowaniu 1,5 kW

400L z histerezą 10C dało by postój o ponad 3h dłuższy, a 400L samodzielnego bufora grzanego do 70C dało by prawie 9,5h drzemki dla kotła i godzinkę pracy w wyśmienitych warunkach.

Masz rację, aby nagrzać taki bufor, kocioł będzie pracował z większą mocą,

a co za tym idzie, z większą sprawnością.

Ale czy liczyłeś stratę ciepła bufora? Trzymanie gorącej wody przez 10 godzin

musi zaowocować jakimś spadkiem temperatury. Ile to procent? Czy zysk

z lepszej sprawności grzania pokrywa tą stratę?