Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

mój 300l zasobnik na cwu traci średnio 5MJ na dobę, za 10h, straci ok 2 MJ. Przy czym ta strata zostsje w domu.

1,5 kW x 24h = 36MJ tyle potrzebujemy, 40% sprawność to wsad 90kwh, 70% sprawność to wsad 52 kWh.

tracąc na niby 1,38 kWh, zyskujesz realnie 38 kWh

zamiast 13kg, spalasz 7,5 kg na dobę do tego czysty kocioł i suchy komin, ale ciebie pewnie i tak nie przekonam

twoja rola na forum jest inna

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mój 300l zasobnik na cwu traci średnio 5MJ na dobę, za 10h, straci ok 2 MJ. Przy czym ta strata zostsje w domu.

1,5 kW x 24h = 36MJ tyle potrzebujemy, 40% sprawność to wsad 90kwh, 70% sprawność to wsad 52 kWh.

tracąc na niby 1,38 kWh, zyskujesz realnie 38 kWh

zamiast 13kg, spalasz 7,5 kg na dobę do tego czysty kocioł i suchy komin, ale ciebie pewnie i tak nie przekonam

twoja rola na forum jest inna

Dziękuję za odpowiedź.

Nie wiedziałem, ile bufor traci. 5MJ to b. mało, bo 24MJ to kilogram

węgla.... Jak widzisz, jest ze mną lepiej, niż myślałeś... :yes:

PS.

A jaka jest moja rola na forum?

Edytowane przez Wlodek_PID
literówka

Chcac kupic termostat myslalem tu o oszczednosciach bo piec czescie przechodzil by w stan poddtrzymania a na kazdy grzejnik teraz montowac troszke mi sie nie usmiecha. Narazie sie moze troche wstrzymam ale jeszcze raz zapytam czy ewentualnie te dwa ktore podalem linki nadawaly by sie?

Nadawałyby się. Poczekaj z tym zakupem jednak nieco dłużej, jak już lepiej zapoznasz się z kotłem i jego pracą.

Na dodatki zawsze jest czas

VLd przecież wiadomo o co chodzi ...

Chodzi o faktyczne zyski przy użyciu bufora ...

Mnie zastanawia jak piec na ekogroszek z podajnikiem "ożenić" z buforem ...

Osobiście uważam że w przypadku normalnego pieca nie jest to problem bo sami ładujemy opał i po naładowaniu przestajemy podawać opał , czyli po pewnym czasie piec wygaśnie (bo szansa minimalna aby piec bez podawania opalu wytrzymał 1-2 dni ..)

Ale w przypadku pieca na ekogroszek z podajnikiem ? Jak naładuje się szybko wielki bufor i później piec miałby nie działać 1-2 dni czy nawet kilka/naście godzin to w podajniku zrobi się dziura (wypali się opał) i piec wygaśnie lub ... nastąpi zapalanie paliwa w podajniku ...

Ty mówisz o teorii a ja się zastanawiam czy ktoś to ma w praktyce , czy czasami bufor to nie typowy "urban legends" ...

Widzę Vld zbaczasz z tematu i problemu ...

Ja zastanawiam sie jak miałby ten bufor działać. Podałem kilka spostrzeżeń i problemów a Ty schodzisz z tematu ...

Co do CWU ...

Ja wiosną/latem grzeję CWU prądem. Mam niskie zużycie CWU i grzeję w II taryfie i miesiecznie zużywać 100-120KWh w taniej taryfie (koszt CWU u mnie około 30-40zł miesięcznie ...

Więc nawet nie myślę nad paleniem ekogroszkiem w lato ...

A co do bufora to podałem problemy jakim trzeba sprostać w przypadku pieca z podajnikiem a Ty dalej o teorii ...

Nie znam nikogo na forum kto miałby piec na ekogroszek z podajnikiem i bufor ...

Po prostu tego nie da się połączyć aby dobrze to działało ...

Sądzę że najwięcej mogli by tu powiedzieć producenci kotłow i sterowników , jak połączyć piec na ekogroszek z podajnikiem i bufor ...

Bo zapewne byłby problem z podawaniem opału (przesypywanie,, powstawanie krateru , zapalenie opału w podajniku lub wygaszenie ...)

przecież po to są w sterowniku ustawienia przewy podawania w podtrzymaniu, mocy i ilości przedmuchów, by kocioł nie wygasł, nie zagotował i się nie spalił.

Samo podłączenie, może być zrealizowane na wiele sposobów, przez ładomat, lub zawory termostatyczne, nie obędzie się też bez jakiegoś sterownika z dwoma czujnikami do właczania i wyłaczania pompy lub dającego sygnał na wejście termostatu pokojowego o potrzebie grzania.

Mój 22kW bydlak po dawce 250gr miału wytrzyma i 6-8h, niestety w sterowniku maksymalna przerwa to 250 min.

Właśnie o tym mówię ...

Chodzi o "zgraniu" pieca z buforem. Wątpie aby jakaś elektronika pieca potrafiła i miała możliwości "zgrania" się z bojlerem. Chodzi o maksymalne czasy przestoju pieca i czasy podawania ...

Żaden producent pieca nie pomyślał o współpracy takiego pieca z buforem i dlatego dla "zwykłego" posiadacza pieca z podajnikiem bufor to nieporozumienie ...

Nie ukrywam że ja wolałbym zainwestować w bufor i później mieć oszczedności w opale , ale tylko pod warunkiem że komfort obsługi pieca i bezobsługowość zostanie zachowana ...

Zbigmaz ma podajnik z buforem, ale tak podłączył od początku, więc brak porównania jakby działało bez....

Chodzi o to, czy jest sens takiej inwestycji, ile lat potrzeba na zwrot. Przy podajniku jakoś to blado widzę.

Masz rację, ja mam 1000L bufor. Od grudnia tego roku podpięty kocioł z podajnikiem. W zimie się sprawdził, w lecie się sprawdził i nie rozumiem dlaczego miałby się nie sprawdzić.

Co do porównania jak działało bez to pooglądaj w necie podłączone kotły bez byforów lub zbiorników a będziesz wiedział. Jako uczestnik i to dość aktywny na tym forum i to nie tylko na tym, wiesz jakie instalacje posiadają i czy mają w instalacji kocioł lub bufor. Przecież sam doradzasz co przerobić i jak podłączyć. Jesteś producentem kotłów w sprawach instalacji CO powinieneś też być specjalistą. Dlatego dziwi mnie twoja wypowiedź "więc brak porównania jakby działało bez...." Pewnie normalnie ?

Jeszcze jedno. Ja już miałem taką instalację z buforem a tylko zmieniłem kocioł, nawet powiem tak że nie zmieniłem tylko dołożyłem. Stary jest jeszcze w układzie podłączony, tylko jest jako zabezpieczenie awaryjne. Sprawny, podłączony tylko jako zapasowy. Ja porównanie mam i wiem że jest to opłacalne, w każdym razie dla mnie :)

Zmieniłem dlatego że po wyremontowaniu (wreszcie) całego domu i oddaniu wszystkich pomieszczeń poprzednik okazał się za mały i nie dawał rady :)

Nikogo nie namawiam do tego bo to jest sprawa dla każdego inwestora czy chce czy nie.

Co do inwestycji czy się opłaca? Zadaj to pytanie na forum. Jest taki temat : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-się-robi-czyli-bufor-ciepła

Tam znajdziesz wszystkie za i przeciw a jak zadasz pytanie to założyciel tego tematu adam_mk na pewno wytłumaczy ci czy to się opłaca.

Czy mi się zwróci? Na pewno kiedyś :)

To była tylko odpowiedz a nie namawianie.

Właśnie o tym mówię ...

Chodzi o "zgraniu" pieca z buforem. Wątpie aby jakaś elektronika pieca potrafiła i miała możliwości "zgrania" się z bojlerem. Chodzi o maksymalne czasy przestoju pieca i czasy podawania ...

Żaden producent pieca nie pomyślał o współpracy takiego pieca z buforem i dlatego dla "zwykłego" posiadacza pieca z podajnikiem bufor to nieporozumienie ...

Nie ukrywam że ja wolałbym zainwestować w bufor i później mieć oszczedności w opale , ale tylko pod warunkiem że komfort obsługi pieca i bezobsługowość zostanie zachowana ...

Pooglądaj , adres w stopce. Działa :)

Zbigmaz - inny dom, to inna instalacja i inne warunki pracy.

Ty wcześniej miałeś 12kw kocioł na prąd, jak dobrze pamiętam.

Obecnie masz 17kW, ale ten bufor to chyba jeszcze solarem uzupełniasz, więc to się wszystko inaczej bilansuje.

W rozmowie chodzi o porównanie u konkretnej osoby, która na tym samym obiekcie pracowala z kotłem automatycznym bez bufora i postanowiła to przerobic dokładając bufor. Chodzi o takie rzeczywiste dane z praktyki.

ps. temat jest mi znany, kiedys go dokładniej czytałem z ciekawości.

Dobrze, że linka podałeś, każdy zainteresowany takim dodatkiem w postaci bufora może sobie poszerzyć informacje i zadać tam właściwe pytania.

Edytowane przez Jarecki79

Zbigmaz - inny dom, to inna instalacja i inne warunki pracy.

Ty wcześniej miałeś 12kw kocioł na prąd, jak dobrze pamiętam.

Obecnie masz 17kW, ale ten bufor to chyba jeszcze solarem uzupełniasz, więc to się wszystko inaczej bilansuje.

W rozmowie chodzi o porównanie u konkretnej osoby, która na tym samym obiekcie pracowala z kotłem automatycznym bez bufora i postanowiła to przerobic dokładając bufor. Chodzi o takie rzeczywiste dane z praktyki.

Jak z głową podłączy to tylko same oszczędności i to nawet w podtrzymaniu :)

Dużo też zależy od bufora i jego konstrukcji :)

No widzisz... a timon nie może podać :)))

Nie rozumiem, dlaczego nie może?

Chodziło mi o przekazanie linka do tematu o buforach:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a

Aby już więcej tego wątku tematami pobocznymi nie zachwaszczać