Vld 17.09.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 spójrz na to z drugiej strony dzięki pompą i buforom ten "chwast" jest ciągle na TOPie - znaczy się na górze listy tematów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.09.2012 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 VLD, można w ten sposób patrzeć, tyle,że ja uważam,że forum jest od tego, aby sobie wzajemnie pomagać. Jest cała masa wątków, sa takie, gdzie można ględzić, sa takie, gdzie się pisze o prądzie, o pompach oraz o buforach. Ten wątek dotyczy natomiast kotła Sztoker i jego użytkowników.Wyraźnie widać,że tworzy się tu niepotrzebny śmietnik i stwarza się wyimaginowane problemy. Są wątki, gdzie ludzie mają realne problemy czy to ze sterownikiem czy palnikiem czy spiekami.Nie warto skoncentrowac sił na pomocy innym z realnymi kłopotami zamiast tak spamować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 17.09.2012 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 przecież ja nie spamuje, pisze o realnych problemach kotła sztoker w nowym, małym dobrze docieplonym domu, takim który na co dzień potrzebuje mocy 1,5 kWjak jest inaczej, to zgłoś mnie do moderatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 17.09.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Co do bufora to czytałem , ale szczerze mówiąc teoria mnie nie interesuje i zagadnienia teoretyczne.Interesuje mnie jaki zysk finansowy uzyska się jeśli zastosuje się bufor i czy stosowanie bufora nie zmieni obsługi pieca z podajnikiem i nie pogorszy komfortu obsługi ...Interesuje mnie czy grzanie przez pewien czas na wysokiej sprawności i potem wielogodzinne oczekiwanie pieca nie powoduje marnotrawstwa opału zużywanego na podtrzymanie , nie spowoduje wychłodzenia kotła i itd ...Bufor to jednak wielki zbiornik który sporo kosztuje i który zajmuje dużo miejsca. Potencjalny klient musi wiedzieć co zyska i ile zyska w portfelu , bo modernizacja po to aby teoretycznie było lepiej ale nie dało wymiernych korzyści raczej jest mało interesującą inwestycją ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 17.09.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Co do bufora to czytałem , ale szczerze mówiąc teoria mnie nie interesuje i zagadnienia teoretyczne. Interesuje mnie jaki zysk finansowy uzyska się jeśli zastosuje się bufor i czy stosowanie bufora nie zmieni obsługi pieca z podajnikiem i nie pogorszy komfortu obsługi ... Interesuje mnie czy grzanie przez pewien czas na wysokiej sprawności i potem wielogodzinne oczekiwanie pieca nie powoduje marnotrawstwa opału zużywanego na podtrzymanie , nie spowoduje wychłodzenia kotła i itd ... Bufor to jednak wielki zbiornik który sporo kosztuje i który zajmuje dużo miejsca. Potencjalny klient musi wiedzieć co zyska i ile zyska w portfelu , bo modernizacja po to aby teoretycznie było lepiej ale nie dało wymiernych korzyści raczej jest mało interesującą inwestycją ...Ja mogę tylko na to odpowiedzieć co jest wytłuszczonym drukiem. Nie zmienia obsługi ani jego komfortu a nawet go poprawia poprzez palenie na wyższych parametrach a co za tym idzie na większej sprawności. Jeżeli coś nagrzejesz na wyższej sprawności to wiadomo że lepsze wykorzystanie opału, czyli lepiej niż wolno i na niższej sprawności. Jeżeli umiesz policzyć ile czasu zajmie ci zużycie tej nagromadzonej energii to możesz kocioł wyłączyć, jeżeli nie chce ci się liczyć to miej go w podtrzymaniu, a ile ci wtedy spali? Za 2zł? za5zł na dobę? Zależy to od ciebie. Jakie może być wychładzanie? To nie chcesz tego bufora zaizolować przed stratami ciepła? W rury to jak masz zrobioną dobrze instalację to nic się nie przedostanie ani tamtędy nie ochłodzi. No a jak już się rozpisałem to jeszcze trochę Na dodatek o potencjalnym kliencie. "On musi wiedzieć" tyle ile się dowie i wyczyta, tyle ile mu mogą doradzić. Sam musi to poskładać do kupy i przeliczyć. Nikt mu nie powie że zrób tak i tak. Mogą najwyżej doradzić co można poprawić. Wątpię abyś znalazł takiego który ci to wszystko idealnie wyliczy i powie za ile ci się to zwróci. To będzie tylko teoria która zawsze odbiega od praktyki Zgadza się że to dużo kosztuje i zwrot będzie rozłożony w czasie. Ale jak nie spróbujesz to nie poczujesz Ja nie żałuję swojej decyzji. Znajdź drugiego takiego co tyle ogrzewa co ja tak małym kotłem. Coś w tym musi chyba być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 17.09.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Ja mogę tylko na to odpowiedzieć co jest wytłuszczonym drukiem. Nie zmienia obsługi ani jego komfortu a nawet go poprawia poprzez palenie na wyższych parametrach a co za tym idzie na większej sprawności. Jeżeli coś nagrzejesz na wyższej sprawności to wiadomo że lepsze wykorzystanie opału, czyli lepiej niż wolno i na niższej sprawności. Jeżeli umiesz policzyć ile czasu zajmie ci zużycie tej nagromadzonej energii to możesz kocioł wyłączyć, jeżeli nie chce ci się liczyć to miej go w podtrzymaniu, a ile ci wtedy spali? Za 2zł? za5zł na dobę? Zależy to od ciebie. Jakie może być wychładzanie? To nie chcesz tego bufora zaizolować przed stratami ciepła? W rury to jak masz zrobioną dobrze instalację to nic się nie przedostanie ani tamtędy nie ochłodzi. No a jak już się rozpisałem to jeszcze trochę Na dodatek o potencjalnym kliencie. "On musi wiedzieć" tyle ile się dowie i wyczyta, tyle ile mu mogą doradzić. Sam musi to poskładać do kupy i przeliczyć. Nikt mu nie powie że zrób tak i tak. Mogą najwyżej doradzić co można poprawić. Wątpię abyś znalazł takiego który ci to wszystko idealnie wyliczy i powie za ile ci się to zwróci. To będzie tylko teoria która zawsze odbiega od praktyki Zgadza się że to dużo kosztuje i zwrot będzie rozłożony w czasie. Ale jak nie spróbujesz to nie poczujesz Ja nie żałuję swojej decyzji. Znajdź drugiego takiego co tyle ogrzewa co ja tak małym kotłem. Coś w tym musi chyba być ? Ja u siebie mam piec 12KW. Dom ma na parterze 100m2 , całość w podłogówce i mimo że mam elektronikę PID to nie chciało się jej działać w trybie PID a w trybie dwustanowym , czyli można powiedzieć że podobnie jak z buforem Bo sam proces dochodzenie do żądanej temp. przebiegał na dużej mocy a potem wchodził w tryb podtrzymania Teraz dom się powiększa (poddasze) i dojdzie około 60m2 po podłogach. Mam nadzieję że piec będzie sprawniej działał już , na górze będą kaloryfery ... Co do ogrzewania. Ja mam piec 12KW i wygląda że jest za duży do mojego domu , a dom nie jest jakiś super energooszczędny , więc jak ma sie jakiś w miarę ciepły dom to sądzę że Twoim 17KW można by ogrzać naprawdę dużą chałupę i to bez bufora ... No cóż , ja nie mam "parcia" na bufor. Oczywiście jakbym miał "gwarancję" że po montażu bufora spadnie mi spalanie opału o powiedzmy 20-30% i przełoży się to na oszczędności finansowe to czemu nie , ale no właśnie ... U mnie pierwszy sezon i spaliłem około 2,5 tony ekogroszku po około 700zł , wiec powiedzmy ze kosztowało mnie to1600zł. Zakup bufora i montaż to zapewne wydatek z 1000-2000zł wiec musiała by ta inwestycja dać jakieś realne zyski i oszczędności a nie jakieś "teoretyczne" zyski i się po prostu opłacać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 17.09.2012 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 12kW na 160m² standartowo ocieplonego domu jest do zaakceptowania, nie jest to 5-krotne przewymiarowanie. W twoim przypadku oszczędności będą nieznaczne. Zamiast bufora skup się na jakości paliwa i stracie kominowej, czyli tzw nadmiarze tlenu. Tu bez żadnych inwestycji możesz zaoszczędzić naście procent opału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fixed 19.09.2012 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 kaszpir007 - poruszyłeś ciekawy temat, bo ja się właśnie zastanawiam po cholerę mi piec 25KW, który wszyscy polecają na moją chałupę, skoro teoretycznie 15KW powinno wystarczyć. Dom o powierzchni 180m2 (fakt że jest jeszcze piwnica ale nie musi być ogrzewana). Pustak 24cm + styropian 18cm, okna 3 szybowe, wełna 30cm, więc wydaje mi się że w miarę ciepły dom. Oprócz tego grzejniki będę miał tylko w łazienkach i sypialni. I mam zagwozdkę, 15KW czy 25KW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 19.09.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 10-12 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 19.09.2012 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 10-12 kW Właśnie tyle i nic więcej Popatrz ile zaoszczędzisz na kotle a jak pomyślisz dobrze jak to zainwestować to będą same korzyści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fixed 19.09.2012 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Czy zaoszczędzę to jedna kwestia, i fakt, błaha nie jest, ważniejszą jest dla mnie czy na pewno 15KW sobie poradzi. 10-12KW to już chyba lekka przesada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 19.09.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Czy zaoszczędzę to jedna kwestia, i fakt, błaha nie jest, ważniejszą jest dla mnie czy na pewno 15KW sobie poradzi. 10-12KW to już chyba lekka przesada nie poradzi, kup 25kW a jak jeszcze bedziesz chciał palić tanim czechem lepiej 30kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fixed 19.09.2012 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Vld nie wiem czy traktować Cię poważnie, czy jako trolla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 19.09.2012 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Czy zaoszczędzę to jedna kwestia, i fakt, błaha nie jest, ważniejszą jest dla mnie czy na pewno 15KW sobie poradzi. 10-12KW to już chyba lekka przesada Poczytaj moje posty to zobaczysz co ja ogrzewam i jakiej wielkości to masz w mojej stopce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 19.09.2012 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Vld nie wiem czy traktować Cię poważnie, czy jako trolla. a jak wolisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.09.2012 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Vld nie wiem czy traktować Cię poważnie, czy jako trolla. VLD dobrze radzi ale widzi że do ciebie nie bardzo dociera to sobie zażartował. Popatrz na zbigmaza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fixed 21.09.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Wolałbym przeczytać jakieś merytoryczne uwagi, bo suche 10-12 to trochę mało informacji, tym bardziej że przedstawiciele/sprzedawcy kotłów proponują 25KW. Doceniam pomoc i nie było moim zamiarem obrazić Vld. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 21.09.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 nie chce mi się klapać jak papuga codziennie tego samego.poszukaj innych tematów w których inni dobierali sobie kotły.Nowe trenda są już od conajmniej roku i większość forumowych wyjadaczy powie ci to samo.Producenci podają powierzchnie ogrzewaną, według starych standartów jedni do zapotrzebowania 150W/m², inni 100 W/m².Traz buduje się inaczej, często nowe budynki mają ponizej 50-60 W/m². Najlepiej jak zrobisz rzetelne OZC dla swojej chaty i będziesz wiedział ile potrzeba mocy. Kupowanepie mocy na zapas, też jest starym mitem, który w efekcie przynosi same straty, takie jak większe spalanie, krótszy żywot kotła i komina, brudny dach i inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beladin 27.09.2012 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Jarecki79 czy ustawienia menu użytkownika/spalanie odnoszaodnoszą się do pracy w trybie PiD? ..i to tam moge sobie zmieniać wartości wyjściowe?Co w takim wypadku z zakresem pracy dmuchawy i minimalną moca kotła? Jakie wartości są optymalne? Chodzi mi na razie o grzanie CW Czy to całe Adc jest powiązane z PiD'em? ..kiedy mam Adc włączone PiD również jest włączony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.09.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Jarecki79 czy ustawienia menu użytkownika/spalanie odnoszaodnoszą się do pracy w trybie PiD? ..i to tam moge sobie zmieniać wartości wyjściowe? Co w takim wypadku z zakresem pracy dmuchawy i minimalną moca kotła? Jakie wartości są optymalne? Chodzi mi na razie o grzanie CW Czy to całe Adc jest powiązane z PiD'em? ..kiedy mam Adc włączone PiD również jest włączony? Tak i nie. Wartości w menu Spalanie odnosza się do 100%mocy dla pracy pid lub będą sztywną nastawą jak pid wyłączysz, z nimi wówczas osiągniesz wartość zadaną. Tam możesz dostosować pauzę do swojego węgla oraz instalacji, jeżeli jest taka potrzeba. Najczęściej minimalna moc kotła sprawdza się z zakresu od 1 do 3%, jak nie gaśnie na 1%, to może zostać. Dla zastosowanej dmuchawy sprawdza się góra 85% a dół ok.5%. Dla włączenia ADC na ikonce z napisem PID klikasz w górę, aż wyskoczy napis ADC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts