beladin 27.09.2012 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 (edytowane) Jak włączyć ADC to wiem, tylko nie wiedziałemi i w zasadzie to nadal nie jestem pewnien ..czy włączając ADC równocześnie dezaktywuję PID? Jak to jest? W tej chwili mam ustawione na 8/35, dmuchawa 5-85%, moc 2%. Jutro spróbuję zejść do 1% mocy. Dmuchawa sobie "pyka" stale na min. obrotach. Na wyświetlaczu naprzemiennie pokazują się wartości 16-20% a potem 0% na czerwono. Co to oznacza? Edytowane 27 Września 2012 przez beladin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BARTG60 28.09.2012 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 (edytowane) Też zastanawiam się jaki piec kupić, mam wąską i niedużą kotłownię więc w grę wchodzi, defro AKM lub sztoker? Dom jest z dachem dwuspadowym (wełna 20+5cm) toprock, ściany domu wykonane z thermomuru 25 cm (styropian zalewany betonem, zbrojony stalą), okna aluplast 85mm 3 szybowe. Łączna powierzchnia 150m2 plus garaż ok 30m/kw. Hydraulik lada dzień wchodzi, a pieca jeszcze nie mam hehe No i jeżeli sztoker to 15KW czy 25??? Edytowane 28 Września 2012 przez BARTG60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.09.2012 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 ten mniejszy na ocieplone 150m2 bedzie ok beladin jak tam po tym jednym dniu sprawa wyglada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.09.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Też zastanawiam się jaki piec kupić, mam wąską i niedużą kotłownię więc w grę wchodzi, defro AKM lub sztoker? Dom jest z dachem dwuspadowym (wełna 20+5cm) toprock, ściany domu wykonane z thermomuru 25 cm (styropian zalewany betonem, zbrojony stalą), okna aluplast 85mm 3 szybowe. Łączna powierzchnia 150m2 plus garaż ok 30m/kw. Hydraulik lada dzień wchodzi, a pieca jeszcze nie mam hehe No i jeżeli sztoker to 15KW czy 25??? Możesz podjechać i obejrzeć kociołki, masz niedaleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szoko 29.09.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Możesz podjechać i obejrzeć kociołki, masz niedaleko. Ja wolałbym na jego miejscu pojechać do Go Go Night Club Morskie Oko i jakieś dziewczyny pooglądać. Przed kupnem swojego naoglądałem się parę kociołków i nic mi z tego nie przyszło. Jak nie wiesz na co patrzeć, to możesz sobie kolory porównać i rozmiary pasujące do kotłowni.Chłopak potrzebuje konkretnej porady. Dalej chłopaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.09.2012 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 To i taką poradę dostanie, kupować nic nie musi. Ostatnio był gościu z Opola, obejrzał sobie co chciał, zapytał czy nie wiem gdzie mógłby obejrzeć kociołek Ogniwo Eko Plus bo ja ich nie mam. Miałem akurat numer do klienta gdzie byłem na serwisie, zadzwoniłem czy jest możliwość żeby ktoś mógł obejrzeć u niego kociołek, nie robił żadnych problemów, także numer przekazałem żeby się umówili. Nic na siłę, póki co jeszcze pracuję i na chleb jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BARTG60 30.09.2012 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 zobaczyć zawsze można, tylko co konkretnie oglądać? Hhehe to jest pytanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 30.09.2012 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Jak pamietam, dalem namiary na instalatora, ktory sporo sztokerow uruchomil i ktory sztokera ma tez u siebie w domu.Tylko Twoja wola, czy chcesz do niego podjechac i zobaczyc jak chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BARTG60 30.09.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 JArecki, tak dzięki za namiary, jak będę miał chwilę to pojadę zobaczyć, zastanawiam się tylko nad tym czy 15 KW wystarczy a może jednak 25KW. I to już nie chodzi o koszt zakupu tylko odpowiedni dobór. Ostatnio często mówi się o tych "przewymiarowanych" kotłach hehe i dlatego, no a i za małego też nie chcę mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beladin 30.09.2012 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 jarecki79, jest b dobrze. Opał nie znika tak jak w tamtym sezonie i wszystko ładnie się dopala. Ten kocioł może spokojnie pracować ustawiony na min. temperaturę? Aa.. ten piecyk mam od "Twojego" instalatora co ma sztokera u siebie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.09.2012 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 30.09.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 jarecki79, jest b dobrze. Opał nie znika tak jak w tamtym sezonie i wszystko ładnie się dopala. Ten kocioł może spokojnie pracować ustawiony na min. temperaturę? Aa.. ten piecyk mam od "Twojego" instalatora co ma sztokera u siebie:) oo widzisz, tez dobrze, możesz się zatem umówić z BARTG60, co by sobie można kilka zdań zamienić. Może akurat stwierdzi,że jego dom gabarytowo podobny do Twojego Jak masz sucho w kotłowni, dobry ciąg i napowietrzenie, brak wykrapalnia wody na ściankach wewnątrz kotła, to może iśc na minimalnej nastawie i nic mu nie będzie. Na 43st.C CWU ma chyba Rostko tez ustawione, ale nie wiem czy jeszcze na wątek zagląda, choć ostatnio telefonicznie rozmawialiśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 01.10.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Witam Oczywiście zaglądam czasami Ja przez całe lato mam ustawioną CWU na 43 st. Zbiornik mam o poj. 200 l. i taka temp wystarczy, żeby każdy wziął gorący prysznic (4 osoby). Żadnego kroplenia w kotle nie było i nie ma. Dodam jeszcze, że min. moc kotła ustawiłem na 1% i nigdy w kotle nie wygasło. Kiedyś sprawdzałem, to cały kosz groszku wystarczył na równiutki miesiąc, czyli wychodziło jakieś 3,5 kg na dobę. Jak ktoś chce porozmawiać, piszcie na priv. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sumek3 05.10.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 A czy mozna w cobrze ylaczyc poswietlenie wyswietlacza bo u mnie sie pali caly czas i nie jest mi to na reke bo swieci mi w okno na ulice a pozatym bierze prad))) a i jeszcze jedno czy mozna zmniejszyc czestotliwosc przedmuchow dmchawy na podtrzymaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 06.10.2012 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Częstotliwość przedmuchów zmniejszysz zmieniając moc kotła na 2 lub 1%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAAPK 06.10.2012 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów. Od niedawna jestem posiadaczem a od 3 dni użytkownikiem Sztokera 25. Od roku śledziłem to co się na forum dzieje, wasze wypowiedzi zapytania i odpowiedzi, no i oczywiście wasze opinie o tym kociołku. To forum sprawiło że jak wspomniałem jestem posiadaczem kociołka. Ale przechodząc do meritum. Mam pewien problem, a mianowicie. - w piecu palę od 3 dni a więc są to zupełne początki - nastawy zbliżone do proponowanych bodaj że przez Rostko13 (kopiec -9, podawanie/przerwa 15/55, moc 3%,nadmuch 80/3 PID włączony) - popiołu troszkę jak gdyby za dużo, początkowo na ustawieniach fabrycznych sporo spieków obecnie spieków brak. - palimy eko groszkiem Pieklorz KWK Bobrek 28,0-29,5 MJ/kg Pierwszy dzień to próby i ustawianie parametrów pracy. Drugi było wszystko OK! Pełnia szczęścia Dziś trzeci dzień no i problem! Piec nastawiony na temp CO 40 C czyli minimum jakie może być, a ten jak szalony pracuje z mocą 100% i daje temp 49 C na zdjęciu 47 CWU 43 C a daje tylko 38 C. Poza tym przez dwa dni kontrolka pompy CO a ni razu się nie zapaliła choć pompa pracowała. Proszę doradźcie co mogę poprzestawiać aby wszystko bujało jak należy. Z góry dziękuję za odzew.:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.10.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 po nastawach widać,że w sterze soft wcześniejszy, oficjalny 939 pieklorz może dawać spieki sprawdź, czy nie zapowietrzyła Ci się pompa CWU, albo niech to odpowietrzy instalator.Jak masz zadane 43 na CWU, to sterownik stara się dobierać nadwyżkę do 7st.C, aby bojler nagrzać, czyli może pracować na ok.49st.C, na dom przy wybraniu płynnej pracy pompy c.o. puszcza jednak mniej wody, bo w stosowny sposób algorytm przydławia przepływ na instalację C.O. Sprawdź, czy pompa cwu jest odpowietrzona i czy pompa odpowiedni podłączona.Od tego trzeba zacząć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAAPK 08.10.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 DZIĘKI. Sprawdziłem pompę CWU. Faktycznie to z jej powodu ten cyrk z piecem. Odłączyłem chwilowo obieg CWU i wszystko OK. Jak zmienie pompę i ponownie uruchomię obieg dam znać czy nadal wszystko gra. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irek.S1 09.10.2012 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 SAAPK. Z tą wymianą pompy to bym się nie spieszył. O ile sobie przypominam to na tej wersji softu u mnie też były tego rodzaju historie. Może lepiej spróbować innej wersji softu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 12.10.2012 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Nie ma o czym pisać???A może ktoś podzieli się spostrzeżeniami po gruntownym czyszczeniu kotła? Mam na myśli czyszczenie "komory powietrznej". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts