SAAPK 12.10.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Witam ponownie.Dziś wymieniłem pompę CWU. Odpowietrzona. Dobrze podłączona hydraulicznie i elektrycznie.Nadszedł dzień próby i ...Nadal te same objawy. Przez moment, po wielu próbach aby pompa ruszyła,może z 5 minut pompa pracowała i kontrolka na sterowniku COBRA również sygnalizowała załączenie pompy. Po chwili kontrolka zgasła, pompa przestała pracować i tak już pozostało.CO nastawione na 40 C, CWU nastawione na 43 C (próbowałem zmusić pompę do pracy podnosząc temp nawet do 46 C) Pompa nie startuje, temperatura na CWU się nie podnosi, piec zaczyna pracować z mocą 100% wzrasta temperatura CO do 45 C pomimo nastawionej 40 C.Wygląda tak jakby piec chciał dogrzać CWU do żądanych 46 C niestety pompa nie podaje wody przez co nie podgrzewa wody w bojlerze. Czujnik na CWU podaje temp zimnej wody więc piec zwiększa moc i próbuje uzyskać te 46 C. Ale na nic się to zdaje ponieważ pompa nadal nie podaje. Jak podam zasilanie na pompę CWU z pominięciem sterownika COBRA wszystko wraca do normy. Woda w bojlerze podgrzewa się i piec nie szleje. Co może być przyczyną takiego zachowania. Czy zmiana softu jak proponuje Irek.S1 coś zmieni?Na moim sterowniku COBRA jest wersja 9.39 skąd ewentualnie mogę ściągnąć inną nowszą wersję ?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.10.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 http://www.elektro-miz.pl/pol/produkty/regulatory_temperatury/regulator_cobra.html Co vA 31bin do tego instrukcja - nowa cobra-manual pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAAPK 12.10.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Zmiana softu 9.39 na 31bin zakończy te kłopoty? Jestem może laik ale jeśli to soft daje takie objawy to powinny występować we wszystkich kotłach z tym softem.A nie znalazłem w postach u nikogo podobnych objawów. rozumię iż po zmianie softu wszystkie dotychczasowe nastawy zostaną skasowane i będę musiał jeszcze raz wszystko ustawiać? Proszę podzielcie się informacjami o spalaniu waszych kociołków.Mój spala obecnie około 40 kg na 3 doby, a więc 13,3 kg na dobę. Mało ? Dużo ?Jak to się ma do spalania waszych piecy ? Potrzebuję jakiegoś punktu odniesienia>Popiół wybierany co 3 dni pełna szuflada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 13.10.2012 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Wracając do pompki CWU. To, że nie działa to nie wina softu, a raczej ze sterownikiem chyba coś nie tak. Soft taki czy inny, ale pompka musi działać normalnie. A spróbuj włączyć ręczne sterowanie i zobacz czy będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.10.2012 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Jeden użytkownik miał taki kłopot z tą pompę, przypuszczam,że to jakieś zapętlenie softu, którego nie wyłapano na testach albo może jakiś kłopot z samym procesem wgrania programu. Ciężko stwierdzić. Może Włodek_pid coś więcej wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAAPK 13.10.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Wracając do pompki CWU. To, że nie działa to nie wina softu, a raczej ze sterownikiem chyba coś nie tak. Soft taki czy inny, ale pompka musi działać normalnie. A spróbuj włączyć ręczne sterowanie i zobacz czy będzie OK. Na sterowaniu ręcznym pompa CWU pracuje normalnie, przy przejściu na sterowanie automat brak reakcji pompy. Co sprawdzać dalej? Jutro spróbuję wgrać nowy soft. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sumek3 14.10.2012 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Mam pytanie gdzie w sztokerze podlaczamy temostat pokojowy czy musze odkrecic sterownik cobra czy gdzie z tylu jest wejscie w skrzunce gdzie wychodza czujniki? Mam termostat ktory o ile sie orientuje ma swoje zasilanie czy nie bedzie problemow z podlaczeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAAPK 14.10.2012 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Mam pytanie gdzie w sztokerze podlaczamy temostat pokojowy czy musze odkrecic sterownik cobra czy gdzie z tylu jest wejscie w skrzunce gdzie wychodza czujniki? Mam termostat ktory o ile sie orientuje ma swoje zasilanie czy nie bedzie problemow z podlaczeniem? Termostat podłączasz do puszki na tylnej ściance kotła umiejscowionej obok wentylatora i podajnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAAPK 14.10.2012 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Tak jak zaplanowałem dziś wgrałem nowy soft A31 aby sprawdzić czy ten zabieg umożliwi start pompy CWU. Niestety pomimo zmiany soft 3.93 na A31 objawy bez zmian, czyli pompa CWU nadal stoi. Nowy soft ma możliwość wejścia w panel testowy aby sprawdzić poprawność działania podzespołów (pomp CO i CWU, wentylatora, podajnika itp.) Test uruchamia obie pompy a więc niby wszystko OK. Ale tylko niby!!!! Ponieważ pompa CWU nie załącza się, pracuje natomiast w ruchu ciągłym pompa CO. Z tym sterowaniem pompą CO również chyba coś nie tak. Powinna się ona załączać okresowo tak mi się zdaje, a nie gonić wodę non stop. Ręce opadają. Pomocy!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.10.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Czy masz podłączony termostat pokojowy?Skoro rozłącza pompę cwu... hmmm może sprawa prozaiczna i podczas montażu pomylili gniazda podłączenia pomp i tam, gdzie jest napisane CWU w rzeczywistości jest praca pompy c.o. i na odwrót, tam, gdzie napis pompa c.o. tak naprawdę pracuje ta od cwu? To tylko przemyślenia na szybko, mogą być całkowicie nietrafione. "głośno myślę" Jak jest podlączony termostat, to należy w menu załączyć obsługe termostatu i dobrać przerwę pracy pompy c.o. Najlepiej jednak zadzwonic jutro po 8:00 albo do firmy Komiz albo do Elektro-Miz i spokojnie porozmawiać, aby wyłapać o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keruk_r 15.10.2012 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Witam, ostatnio postanowiłem zaktualizować soft na piecu ( wszystko poszło OK) i zauważyłem że pod panelem sterowania jest jeden "luźny" kabel, czy u Was drodzy Sztokerowcy sytuacja wygląda podobnie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAAPK 15.10.2012 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Witam, ostatnio postanowiłem zaktualizować soft na piecu ( wszystko poszło OK) i zauważyłem że pod panelem sterowania jest jeden "luźny" kabel, czy u Was drodzy Sztokerowcy sytuacja wygląda podobnie? [ATTACH=CONFIG]142193[/ATTACH] Pozdrawiam Tak. jeden przewodzik luźny!!! Ale było to już na forum. Ten luźny przewód to prawidłowość. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAAPK 15.10.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Czy masz podłączony termostat pokojowy? Skoro rozłącza pompę cwu... hmmm może sprawa prozaiczna i podczas montażu pomylili gniazda podłączenia pomp i tam, gdzie jest napisane CWU w rzeczywistości jest praca pompy c.o. i na odwrót, tam, gdzie napis pompa c.o. tak naprawdę pracuje ta od cwu? To tylko przemyślenia na szybko, mogą być całkowicie nietrafione. "głośno myślę" Jak jest podlączony termostat, to należy w menu załączyć obsługe termostatu i dobrać przerwę pracy pompy c.o. Najlepiej jednak zadzwonic jutro po 8:00 albo do firmy Komiz albo do Elektro-Miz i spokojnie porozmawiać, aby wyłapać o co chodzi. Też tak kombinowałem z tymi podłączeniami , ale chyba jest wszystko tak jak być powinno. Test pracy pompy CWU poprzez sterownik uruchamia pompę CWU. Test pompy CO poprzez sterownik uruchamia pompę CO. Termostatu pokojowego nie mam. Dzwoniłem do KOMIZ i po rozmowie ustaliliśmy iż sterownik wyślę im do przetestowania. Podobno istnieje taka możliwość iż poszedł jakiś triak. Zobaczymy co będzie dalej. Odezwę się po zainstalowaniu sterownika po testach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beladin 15.10.2012 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 jarecki79, który parametr zmodyfikowac by zmniejszyć lub wyeliminowac spieki? Zmniejszyć max dmuchawy? w tej chwili mam max 75 i szlaka wyłazi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 15.10.2012 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 zmienić węgiel na typ 31,1 lub zmniejszyć grubość warstwy paliwa na palniku do 2-3 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 15.10.2012 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 jarecki79, który parametr zmodyfikowac by zmniejszyć lub wyeliminowac spieki? Zmniejszyć max dmuchawy? w tej chwili mam max 75 i szlaka wyłazi Jak jest zapas mocy na domek, to trzeba proporcjonalnie obniżyć max. obroty dmuchawy i rozciągnąć pauzę max. dla 100%mocy Wyłączyć przedmuch jak jest aktywny. Czasami się taki wungiel trafi,że mocniej spieka, np. Rostko ma wszystko dopalone z tego, co kojarzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert1274 16.10.2012 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 (edytowane) Witam wszystkich po dłuższej nieobecności. Obecnie używam Sztokera 25 od roku, i chciałbym porównać spalanie z kolegą Tropss Ponieważ przeczytałem że masz dom o podobnych wymiarach co mój, czyli 170m2. Mój jest wolno-stojący i spaliłem od października 2011 roku do końca kwietnia 2012 roku 5,5 tony. Co dało 30 kg na dobę. Latem miałem same CWU i spalał około 3,5 kg na dobę. Aktualnie spalam od 18- 20 kg doba. Ustawienia : dmuchawa- 85/10, podawanie- 15/55, nie ma większych spieków. Napisz proszę kolego Tropss ile ty spaliłeś ? POZDRAWIAM Edytowane 16 Października 2012 przez Robert1274 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 17.10.2012 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Ja też mam spieki niestety, ale dopalone w środku. Nie są one twarde, dają się łatwo skruszyć w dłoni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beladin 19.10.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Rostko13, jakie masz ustawienia? dawka/pauza i dmuchawa ..i na jakich temperaturach pracuje kocioł u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 21.10.2012 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 (edytowane) Siemka Całe lato miałem nastawy: 7/70, dmuchawa 85/5. Temp. CWU była ustawiona na 42 st. Teraz kombinuję z nastawami, bo mam spieki. W tej chwili mam 5/50 a dmuchawa 50/5, bo gdzieś na tym forum wyczytałem, że jak przerwa do podawania jest x10 to dmuchawa max 50%. Po dwóch dniach na takich nastawach wielkiej różnicy w popielniku nie widzę Edytowane 21 Października 2012 przez Rostko13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts