karoka65 21.10.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Jakie te spieki ? żużel czy koks ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 22.10.2012 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Sam nie wiem. Załączam fotki, choć pewnie za dużo nie wniosą. Tak jak pisałem, spieki te są bardzo lekkie i łatwo kruszą się w dłoni. No z wyjątkiem tych "szklących się". Wyglądają jakby zlało się szkło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.10.2012 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Dołożyć wiatru panie kolego Za niski nadmuch też powoduje spieki ( niedopalanie ), to co trzymasz w ręce nie jest całkiem dopalone i jest napuszone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 22.10.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 nie ukrywam swojej satysfakcji, bo wielokrotnie o tym pisałemwięcej wiatru tulko pogorszy sprawę, szybciej i wczwśniej przytopi popiółprzez co buła zrobi się jeszcze większa, po czym wystudzi tę bułę uniemożliwiając dopalenie wewnątrz niej koksu. Grzech pierworodny, producencki to spietrzanie opału przez palnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.10.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Rostko doczytałem teraz że jak kociołek pracował to było ok, czyli te gluty robią ci się wtedy jak kocioł przechodzi w podtrzymanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAAPK 23.10.2012 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Też tak kombinowałem z tymi podłączeniami , ale chyba jest wszystko tak jak być powinno. Test pracy pompy CWU poprzez sterownik uruchamia pompę CWU. Test pompy CO poprzez sterownik uruchamia pompę CO. Termostatu pokojowego nie mam. Dzwoniłem do KOMIZ i po rozmowie ustaliliśmy iż sterownik wyślę im do przetestowania. Podobno istnieje taka możliwość iż poszedł jakiś triak. Zobaczymy co będzie dalej. Odezwę się po zainstalowaniu sterownika po testach. Pozdrawiam. Sterownik na swoim miejscu. Test w KOMIZ niczego nie wykazał (a właściwie wykazał że sterownik sprawny). Podłączony ponownie do pieca i .... Początkowo bez zmian czyli nie uruchamiał pompy, ale po usunięciu czujki CWU i podaniu fałszywej temperatury ( 23 C) nagle pompa ożyła. Czujka wróciła na swoje miejsce, a pompa pracuje bez zarzutu. Oby tak pozostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 23.10.2012 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 nie ukrywam swojej satysfakcji, bo wielokrotnie o tym pisałem więcej wiatru tulko pogorszy sprawę, szybciej i wczwśniej przytopi popiół przez co buła zrobi się jeszcze większa, po czym wystudzi tę bułę uniemożliwiając dopalenie wewnątrz niej koksu. Grzech pierworodny, producencki to spietrzanie opału przez palnik. VId, no nie masz racji Kolego. Kiedyś już pisałem, że jak rozpalam kociołek np po czyszczeniu, to jak chodzi na wyższej mocy to popiół o niebo lepiej wygląda (wogóle nie ma spieków). Problem zaczyna się jak przechodzi właśnie w podtrzymanie, jak napisał karoka65. Wydaje mi się, że po prostu za 660 zł. za tonę to cudów nie można wymagać. Kupię kilka worków lepszego groszku, to zobaczę wtedy jak będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 23.10.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 opowiedz sobie na pytania, co powoduje powstawanie spieków po przejściu w podtrzymanie, oraz co powoduje ten poprzedni powód a po nitce do kłębka poznasz przyczynę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 24.10.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Rostko, VLD ma również rację, spiętrzanie opału jak napisał i wtedy robi się problem. Nie wiem jak masz ustawioną w Cobrze minimalną moc kotła ale proponuję ci żeby zejść trochę niżej nawet na 1% ponieważ wtedy prawdopodobnie dochodzi do spiętrzania. Wiem jak Cobra działa bo też na niej pracuje mój kociołek okresowo.Napisz może jeszcze czy masz duże przerosty temperatury w stosunku do zadanej wtedy jak kociołek jest w nadzorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 26.10.2012 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Minimalną moc już jakiś czas temu ustawiłem na 1%Jeśli chodzi o przerosty temperatury, to są tylko wtedy, gdy kocioł dogrzewa CWU. Po przejściu w podtrzymanie nie zauważyłem wzrostu temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 26.10.2012 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 zaobserwuj czy ładowanie cwu nie powoduje wkręcania kotła na zbyt wysokie obroty ( w sensie mocy)gdyby tak było, spróbuj zmniejszyć histerezę do min i ew ograniczyć przepływ przez wężownice, by wydłużyć w czasie ładowanie i nie destabilizować pracę kotła.Często to właśnie przy zejściu z dużej mocy (po naładowaniu cwu) na palniku tworzy się spiek ze stygnącego popiołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K_o_s_a 31.10.2012 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Witam, jestem posiadaczem sztokerka 25 od tego sezonu i ostatnio mam taki problem, może ktoś wie jak temu zaradzić? W ciągu trzech dni wybiło mi 4 razy alarm STB, przy róznych temperaturach zadanych na kotle: 65*, 62*, 60*.W domu mam 23*, CWU na 55* lub 50* lub 48* (róznie było przy róznych alarmach).Palę czechem o kaloryczności 22-23!Co to może być? PozdrawiamMariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K_o_s_a 31.10.2012 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Witam ponownie, właśnie przed chwilą znowu wywaliło awarię STB przy temp. 68*, na piecu ustawione 58*, CWU 48*. Podawanie/pausa czecha 15/50 pid i inne włączone.Min moc na 1*, przedmuch włączony, dmuchawa na 1*. Jak myślicie o co chodzi? W instrukcji jest, że STB wywala przy 80* +/- 5*. PozdrawiamMariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 31.10.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Awaria STB może wystąpić w 2 sytuacjach : 1. Wybicie termostatu w STB. STB powinno być montowane na rurze zasilania. W takim wypadku, aby uruchomić ponownie grzanie, należy wcisnąć klawisz na STB. 2. Druga sprawa to alarm STB na sterowniku, ale termostat nie jest wybity i nie trzeba wciskać guzika. Maga być 2 przyczyny - źle przykręcony przewód od STB, który raz łapie, raz nie ma styku, lub uszkodzenie w sterowniku - też zły kotakt. Sprawdź przewody na kostkach. Najpierw wyłącz prąd i wyjmij wtyczkę z gniazdka 230V.Jeśli przewody są dobrze dokręcone, kontaktuj się z serwisem. Pozdrowienia, Włodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beladin 02.11.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Co to za sterownik CobraA_32 na stronce elektro-mizu? Coś nowszego niż 31? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 03.11.2012 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Co to za sterownik CobraA_32 na stronce elektro-mizu? Coś nowszego niż 31? TAK, z drobnymi poprawkami, ale jeszcze Włodek musi odrobinę nad nim popracować. W poniedziałek w Twój rejon kolejny sztoker śmiga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K_o_s_a 05.11.2012 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Witam, odnośnie awarii STB. Może sie komuś przyda, u mnie był STB źle fabrycznie wyregulowany i stad te objawy. Po telefonie do serwisu i uzyskaniu informacji gdzie jest regulacja udało sie poprawić Pozdrawiam Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beladin 06.11.2012 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Kupiłem kilka worków lepszego opału 29 na próbę. Znowu mam sporo skoksowanego węgla w popielniku, szlaki brak. Kombinowałem z różnymi ustawieniami- zwiększałem pauzę, skracałem dawkę.. W tej chwili mam czasy 50/6. Górę dmuchawy też zmieniałem. Czy to znaczy, że nie da się spalić dobrego węgla jak należy? Jakie zmiany mogę jeszcze wprowadzić w ustawieniach żeby było lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAAPK 07.11.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Witam.Proszę o pomoc. Co nie tak z ustawieniami. Kociołek już trzykrotnie mi wygasł.COBRA wyświetliła alarm "brak opału".Na piecu nastawione minimum czyli 40 C w domu ciepło 22 C więc pomyślałem aby w godzinach nocnych od 24 do 03 dokonać korekty temperatury aż na STOP. W kociołku palę od miesiąca i wszystko było OK, poza tym że trzykrotnie w odstępach paru dni pojawił się ten alarm.Objawy:Kociołek pracuje do 24 następnie do 3 CO nastawione na STOP i.... dalej ponownie nie rozpala się. Podajnik podaje świeży groszek do paleniska przesuwając popiół w stronę popielnika. Podaje i znów podaje i jeszcze raz podaje itd. W konsekwencji gdy rano idę do pieca całe palenisko zawalone jest świeżym opałem i nie tylko palenisko ale i popielnik. Z ciekawości zważyłem ile tego opału podał i okazało się że 3,6 kg.Dlaczego tak się dzieje? Moje obecne nastawy to:przerwa/podawanie 50/6dmuchawa 83/2minimalna moc 1 Palę groszkiem 29 MJ/kg PIEKLORZSpieków brak, popiół chyba dobry (drobny proszek ,z nielicznymi większymi frakcjami, w ilości 1 popielnik popiołu na 20 kg opału) z wyjątkiem sytuacji z Alarmem wtedy pojawiają się spieki i niedopalony opał ale w małej ilości. Zużycie opału ok 20 kg na dobę.Dom 220m2 ocieplony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nela_32 07.11.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Witam. Proszę o pomoc. Co nie tak z ustawieniami. Kociołek już trzykrotnie mi wygasł. COBRA wyświetliła alarm "brak opału". Na piecu nastawione minimum czyli 40 C w domu ciepło 22 C więc pomyślałem aby w godzinach nocnych od 24 do 03 dokonać korekty temperatury aż na STOP. W kociołku palę od miesiąca i wszystko było OK, poza tym że trzykrotnie w odstępach paru dni pojawił się ten alarm. Objawy: Kociołek pracuje do 24 następnie do 3 CO nastawione na STOP i.... dalej ponownie nie rozpala się. Podajnik podaje świeży groszek do paleniska przesuwając popiół w stronę popielnika. Podaje i znów podaje i jeszcze raz podaje itd. W konsekwencji gdy rano idę do pieca całe palenisko zawalone jest świeżym opałem i nie tylko palenisko ale i popielnik. Z ciekawości zważyłem ile tego opału podał i okazało się że 3,6 kg. Dlaczego tak się dzieje? Moje obecne nastawy to: przerwa/podawanie 50/6 dmuchawa 83/2 minimalna moc 1 Palę groszkiem 29 MJ/kg PIEKLORZ Spieków brak, popiół chyba dobry (drobny proszek ,z nielicznymi większymi frakcjami, w ilości 1 popielnik popiołu na 20 kg opału) z wyjątkiem sytuacji z Alarmem wtedy pojawiają się spieki i niedopalony opał ale w małej ilości. Zużycie opału ok 20 kg na dobę. Dom 220m2 ocieplony. Witam, od 24 włącznie z godz.3-cią masz STOP czyli całe 4godz. W tym czasie nie działa podtrzymanie to naturalnie, że przy tak małej ilości paliwa w palenisku potrafi zgasnąć. O godz. 4 kocioł się budzi i wchodzi w pracę a, że w piecu się nie pali to on normalnie podaje paliwo i dmucha. Jeśli w przeciągu 30min nie będzie miał przyrostu temp. na kotle to się wyłączy i zapoda komunikat BRAK OPAŁU. W przeciwnym razie wysypałby cały opał ze zbiornika. Ot cała filozofia. Lepszym rozwiązaniem byłoby zamontowanie termostatu pokojowego aniżeli wyłączanie grzania na noc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts