Jarecki79 21.09.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Puma pracuje fabrycznie na piecu Komiz Sztoker 25. Obecnie (domyślnie) czasy podawani i przerwy wynoszą 15/45 jeśli się nie mylę , tak ze dlatego pytam jak tu można coś zmienić żeby było ekonomiczniej a żeby piec nie gasł. W poprzednim sezonie miałem ustawione 10/50 . Ma ktoś jeszcze jakieś spostrzeżenia w tym temacie ??? Pozdro !!! W Sztokerze paliwo jest dosuwane, tutaj nie schodź poniżej 10sekund czasu podawania. W menu 2207 modulacja mocy z 60% na 0% Można zablokowac przedmuchy dla ekogroszku a odblokowywac dla miksu z miałem Powietrze max. od ok.65 do max.92%, najczęściej jest to zakres 85-92% Dobieraj z zakresu 10-15sekund podawanie i w zależności od budynku od ok.45 do ok.55sek pauza dla 100%mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriess 22.09.2011 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Dzięki za odpowiedź i za radę, w zimie będę spędzał pewnie trochę czasu w kotłowni o ile będę w domu , to przy piwku będę próbował coś z tymi ustawieniami żeby wybrać optymalne, spostrzeżeniami się podzielę. Swoją drogą Puma jest naprawdę nie do przebicia, zobaczymy co nowego się pojawi po aktualizacjii. Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marco25 24.09.2011 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 witam ja mam pytanie o zawór 4 drożny lub 3 piszą ze nie ma potrzeby montażu co radzicie dawać czy nie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 24.09.2011 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 witam ja mam pytanie o zawór 4 drożny lub 3 piszą ze nie ma potrzeby montażu co radzicie dawać czy nie pozdrawiam Nie musisz montować zaworu N-drożnego ale dla swojego komfortu bym zamontował. Minimalna temp. pracy Sztokera ustalona przez producenta to 40 stopni. Może pracować na takiej niskiej temp. zadanej. Dlaczego bym zamontował ? Dlatego że w okresach przejściowych wiosna- jesień wystarczy Ci taka temperatura bez ujemnych skutków dla kotła. Ale ? Jak będziesz trzymał taką temp. żeby zachować komfort cieplny w tym okresie będzie ok. Pomyśl jednak o tym że temp. CWU przy takiej temp. będzie za niska a jeśli ją podniesiesz np. do 48 czy 50 stopni to sterownik automatycznie będzie dążył do tego żeby ją utrzymać. Skutek tego będzie taki że w domu będziesz miał za gorąco i pozbawisz się pola manewru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.09.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Jak i tak inwestujesz w całą instalację, kocioł itd, to te "kilka" złotych na zawór n-drogowy tyłka nie urwie..... Możesz go odkręcić na maksa i spróbować, czy sterownik da radę. Jeżeli nie - wówczas pomożesz sobie tym zaworem Opcje w sterowniku masz następujące: Cobra sama dobiera priorytety pracy pomp i możliwe jest zadanie wyższej temp. na bojler a niższe na dom. Trzeba w tym celu dobrze wykonać instalację (czytaj stosować odpowiednie zawory zwrotne). Cobra ma dwie opcje sterowania pompą C.O. w przypadku wyższej nastawy CWU, albo moduluje wydajność pompy C.O. albo możesz wybrać cykliczna pracę pompy C.O.. Masz też opcję korzystania ze stref czasowych C.O., jeżeli w okresie jesiennym czy wiosennym mimo wszystko dojdziesz do wniosku,że pomieszczenia są przegrzewane, to możesz korzystając ze stref czasowych na C.O. wyznaczyć na przemian godziny w których C.O. nie będzie kompletnie dogrzewane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przyzol 24.09.2011 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Witam, Czy ma ktoś ten piec z kujawsko-pomorskiego lub ewentualnie z Łodzi i okolic ??Jeśli tak proszę o info na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloskak 26.09.2011 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Ja jestem z Bydgoszczy i kupie ten piec na 90% ale niestety na wiosnę dopiero. Ale czytam i czekam na opinie i ulepszenia ze strony producenta jak np dodatkowy ruszt w standardzie, mozliwosc sterowania zaworem 3 lub 4ro drogowym ze sterownika. Obecnie chyab wszyscy maja ogrzewanie podlogowe i kaloryfery wiec to chyba standard w typowych domkach jednorodzinnych. Pozdrawiam posiadaczy i czekamy na info jak sie sprawuje i czy faktycznie jest taki oszczędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 26.09.2011 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Ja jestem z Bydgoszczy i kupie ten piec na 90% ale niestety na wiosnę dopiero. Ale czytam i czekam na opinie i ulepszenia ze strony producenta jak np dodatkowy ruszt w standardzie, mozliwosc sterowania zaworem 3 lub 4ro drogowym ze sterownika. Obecnie chyab wszyscy maja ogrzewanie podlogowe i kaloryfery wiec to chyba standard w typowych domkach jednorodzinnych. Pozdrawiam posiadaczy i czekamy na info jak sie sprawuje i czy faktycznie jest taki oszczędny. Jak się odezwiesz do konkretnej osoby, to taki ruszt masz szansę dostać w standardzie. Co do zaworu, obecnie wychodzące Sztokery mają już przygotowane wyjścia na obsługę modułu zaworu mieszającego o nazwie alligator. Trwają jeszcze prace nad poprawkami jego funkcjonowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriess 26.09.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Jest bardzo ekonomiczny ze względu na wyeliminowanie paleniska retortowego. Sztoker ma bardzo wysoką sprawność przez co jest b. ekonomiczny. Ja sobie obecnie nie wyobrazam zeby miec inny piec. Polecam na 100 % ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos1 26.09.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Ja po przemyśleniach jestem zdecydowany na zakup Sztokera 25 z dodatkowym rusztem i prośba do kolegi Jarecki o wycenę na priv kotła z dostawą w okolice Torunia lub przedstawiciela w okolicy. Pozdrawiam robos1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.09.2011 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Ja po przemyśleniach jestem zdecydowany na zakup Sztokera 25 z dodatkowym rusztem i prośba do kolegi Jarecki o wycenę na priv kotła z dostawą w okolice Torunia lub przedstawiciela w okolicy. Pozdrawiam robos1 Odpisałem na priv, tak jak prosiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
george67 27.09.2011 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Witam forumowiczów!Choć zarejestrowałem się przed chwilą, to wątek ten śledzę już dość długo. Mam już sztokera 25 w kotłowni (chyba właśnie za sprawą tego forum), podłączonego do sieci c.o. Jutro odpalam to cudo. Oczywiście podzielę się spostrzeżeniami z eksploatacji. Tymczasem może ktoś rzuciłby garść swoich spostrzeżeń w temat pierwszego uruchomienia kotła, na co zwrócić uwagę (obieg cwu jest póki co zaślepiony, bo funkcjonuje na razie w starym domu. Jak powstanie nowy dom zostanie odblokowany). Jak poustawiać COBRĘ PID?PS. A ruszt dodatkowy dostałem bez najmniejszego problemu, bez dodatkowych kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.09.2011 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Witam forumowiczów! Choć zarejestrowałem się przed chwilą, to wątek ten śledzę już dość długo. Mam już sztokera 25 w kotłowni (chyba właśnie za sprawą tego forum), podłączonego do sieci c.o. Jutro odpalam to cudo. Oczywiście podzielę się spostrzeżeniami z eksploatacji. Tymczasem może ktoś rzuciłby garść swoich spostrzeżeń w temat pierwszego uruchomienia kotła, na co zwrócić uwagę (obieg cwu jest póki co zaślepiony, bo funkcjonuje na razie w starym domu. Jak powstanie nowy dom zostanie odblokowany). Jak poustawiać COBRĘ PID? PS. A ruszt dodatkowy dostałem bez najmniejszego problemu, bez dodatkowych kosztów. Dla rozpalenia kotła: 1. Opał do kosza 2. Sprawdzić, czy w transporcie nie przesunęły się deflektory kotła, ten niżej, mniejszy na maksa dosunąć w stronę kosza a ten duży, górny na maxa dosunąć do drzwiczek... 3. Cobrę w tryb ręczny, załączyć pompę C.O. w tym trybie, załączyć podajnik, aby wypchnął węgiel na palenisko.... Ja zasłoni ok.1/3 otworków na palniku zastopować.... ułożyć podpałkę do grilla w kostkach na palnik, podpalić.... poczekać jak się zajmie, uruchomić w trybie ręcznym nadmuch, dosypać na wierzch groszku... jak się zajarzy na czerwono, przełączyć w automat i nacisnąć start, aby w dolnym rogu głównego ekranu świecił się zielony trójkącik 4. W razie niezadowalającego spalania najlepiej ustawić w 3111 z miejsca wyjściowo 12-15sek podawanie na ok.40-45sek pauzy dla 100%mocy. Dalsze korekcje tylko przez menu klienta wysokością kopca ew. ograniczyć max. wydatek dmuchawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
george67 27.09.2011 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Dzięki za porady:-) Instrukcje i kotła i sterownika dokładnie nie opisują pierwszego uruchomienia... Dziś na sucho opanowywałem Cobrę. Naprawdę przyjazny ten regulator dla obsługującego.Jak już pisałem będę relacjonował postępy ze współpracy z tym kotłem.Z deflektorami to ok, tylko ja zdążyłem już je wyciągnąć i włożyć i nie pamiętam jak mają być ustawione w nich dziury: w dolnym bliżej drzwiczek, czy kosza? Z górnym ta sama niepewność... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.09.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 (edytowane) Dzięki za porady:-) Instrukcje i kotła i sterownika dokładnie nie opisują pierwszego uruchomienia... Dziś na sucho opanowywałem Cobrę. Naprawdę przyjazny ten regulator dla obsługującego. Jak już pisałem będę relacjonował postępy ze współpracy z tym kotłem. Z deflektorami to ok, tylko ja zdążyłem już je wyciągnąć i włożyć i nie pamiętam jak mają być ustawione w nich dziury: w dolnym bliżej drzwiczek, czy kosza? Z górnym ta sama niepewność... W dolnym dziurki bliżej drzwiczek W górnym dziurki bliżej kosza Zdjęcia dużego podczas pracy posiadam.... Edytowane 27 Września 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emil_budowniczy 28.09.2011 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 (edytowane) Witam wszystkich.Ja jeszcze do niedawna byłem zdecydowany (a raczej wachałem się) na kupno innego kotła (Ogniwo EKo Plus16kW lub Skam-P 17kW). Niestety koelga (lub stety) zabił mi klina pokazując ten piecyk. Sam jestem też zainteresowany. Odpada mi w tym momęcie problem przewymiarowania pieca lub jego niedowymiarowania (jak czytam to piecyk jest bardzo "elastyczny").Jarecki79 czy mógł byś mi określić koszt piecyka (z rusztem aw.) z dostawą w okolice Lublińca (Kochanowice), ewentualnie jakiegoś instalatora, który zamontował by ten piecyk (8%wat).Mam jeszcze jedno pytanko, bo przeczytałem, na którymś z forów (nie pamietam, na którym trochę ich ostatnio prześledziłem) pojawił się problem stosowania zaworów termostatycznych, które powodowały niestabilną pracę kotła z nowym sterownikiem. W związku z tym mam pytanie, czy w piecach z nowymi sterownikami typu PID nie stosować zaworów termostatycznych???Dziekuję za odpowiedz. Edytowane 28 Września 2011 przez Emil_budowniczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emisb 28.09.2011 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 (edytowane) Na jakiej wysokości musiałbym mieć wejście do komina (środek) żeby rurę od czopucha puścić nad podajnikiem? Kotłownia jak w załączniku i raczej nie widzę możliwości postawienia sztokera w innej pozycji. Edytowane 28 Września 2011 przez emisb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.09.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Na jakiej wysokości musiałbym mieć wejście do komina (środek) żeby rurę od czopucha puścić nad podajnikiem? Kotłownia jak w załączniku i raczej nie widzę możliwości postawienia sztokera w innej pozycji. Zrób sobie wejście pod sufitem. Dół otworu minimum 180cm od posadzki a najlepiej 190cm od posadzki..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emisb 28.09.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 No to klops, bo wejście do komina mam za nisko. Będzie na ok. 152 cm.A czy widzisz jakąś inną możliwość podłączenia sztokera w kotłowni jak wyżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.09.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 No to klops, bo wejście do komina mam za nisko. Będzie na ok. 152 cm. A czy widzisz jakąś inną możliwość podłączenia sztokera w kotłowni jak wyżej? Jak dół tego otworu na 152cm, to można zakombinować, jutro coś wrysuje (lekko padam), albo na priva podaj swojego maila, to szkic wyślę bezpośrednio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts