Irek.S1 08.11.2012 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Witam, od 24 włącznie z godz.3-cią masz STOP czyli całe 4godz. W tym czasie nie działa podtrzymanie to naturalnie, że przy tak małej ilości paliwa w palenisku potrafi zgasnąć. O godz. 4 kocioł się budzi i wchodzi w pracę a, że w piecu się nie pali to on normalnie podaje paliwo i dmucha. Jeśli w przeciągu 30min nie będzie miał przyrostu temp. na kotle to się wyłączy i zapoda komunikat BRAK OPAŁU. W przeciwnym razie wysypałby cały opał ze zbiornika. Ot cała filozofia. Lepszym rozwiązaniem byłoby zamontowanie termostatu pokojowego aniżeli wyłączanie grzania na noc. Pozdrawiam Z tego co dotychczas zaobserwowałem, to nie do końca jest tak. W dotychczasowych wersjach programu obniżenie temperatury do poziomu STOP nie było równoznaczne z tym, że nie działało podtrzymanie. Wydaje mi się, ze działało, tylko nie była "trzymana" żadna konkretna temperatura. natomiast od którejś wersji jest rzeczywiście tak, że powoduje to wygaśnięcie. Nie wiem, które rozwiązanie było zamierzone, ale to pierwsze (z podtrzymaniem) wydaje mi się lepsze no i logiczne. Po co funkcja STOP, jeśli po jej użyciu ponownie trzeba rozpalać. Czy termostat jest lepszym rozwiązaniem - to już chyba raczej rzecz gustu jeśli uwzględnimy temperaturę faktyczną i odczuwalną. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert1274 08.11.2012 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 saapk ustaw sobie 50\15 idmuchawa 85\10 moc 2pr ja tak mam i nie gasnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nela_32 08.11.2012 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Po co funkcja STOP, jeśli po jej użyciu ponownie trzeba rozpalać. Przecież sama definicja pojęcia STOP mówi, że należy wszystko zatrzymać i wszystkie funkcje, tj. podtrzymanie ognia nie działają. W starszych wersjach programu też tak było. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 08.11.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Przecież sama definicja pojęcia STOP mówi, że należy wszystko zatrzymać i wszystkie funkcje, tj. podtrzymanie ognia nie działają. W starszych wersjach programu też tak było. Pozdrawiam Jeśli Cobra działa podobnie jak Puma, a zakładam że tak, to od zawsze przy opcji STOP było podtrzymanie, jeśli byłoby inaczej to żar nie utrzymywałby mi się przez kilkanaście, a czasem i kilkadziesiąt godzin gdy grzałem tylko CWU przez dwie godziny rano i dwie wieczorem, CO było cały czas na STOP, a CWU strefami poza tymi czterema godzinami również na STOP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irek.S1 09.11.2012 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Przecież sama definicja pojęcia STOP mówi, że należy wszystko zatrzymać i wszystkie funkcje, tj. podtrzymanie ognia nie działają. W starszych wersjach programu też tak było. Pozdrawiam Cytat z instrukcji Cobry PRIORYTET CWU (tryb letni) należy nastawę temperatury kotła ustawić poniżej 40°C tak aby w górnym lewym narożniku wyświetlacza pojawiła się ikona STOP. Pompa CO nie będzie pracowała. Nie wiem jaka jest definicja pojęcia stop w odniesieniu do pieca, ale jak widać powyżej, producent założył, że ustawienie temperatury kotła w pozycji STOP powoduje wyłączenie pompy CO a nie wyłączenie pieca. Zresztą jaki byłby sens umieszczania funkcji STOP w nastawach dobowych, z możliwością ustawienia na kilka godzin STOP a dalej normalna praca pieca, bez podtrzymania w czasie ustawienia STOP. Piec w założeniach ma być (tak mi się przynajmniej wydaje) w jak największym stopniu bezobsługowy co w wypadku braku podtrzymania niczym by go (pieca) nie odróżniało od pieca bez podajnika. Ponadto sprawdziłem empirycznie i po nastawie temperatury pieca w pozycji STOP wyłącza się tylko pompa CO a piec dalej pracuje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zejman7 11.11.2012 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Witam posiadaczy sztokera.Od czterech dni pracuje u mnie kociołek sztoker 15 kW.Jestem super zadowolony.Instalator po dwóch dobach palenia był niesamowicie żdziwiony jego pracą i popiołem.Temp. na piecu 55 st.C , nastawy fabryczne, opał retopal 24MJ.regulacja temp. w mieszkaniu zaworami termotastycznymi.Zobaczymy jak się będzie sprawował przy mrozach.Mieszkanie nie ocieplone 90 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sumek3 14.11.2012 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Witam wszystkich jestem posiadaczem sztokera mini i musze przyznac ze jestem zadowolony z tego kociolka. Pale od poczatku wrzesnia weglem po 660zl za tone jakis ze wschodu i spiekow nie mam moze nie jest to popiol jak z papierosa ale jest dopalony bez spiekow. Do pieca podlaczylem termostat pokojowy bo inaczej bylo za goraco przy tych temp. na zewnatrz i to byl dobry ruch termostat kupilem najtanszy za 180zl bezprzewodowy a wygoda jest duza i oszczednosc opalu. Mam tylko dwa pytania czy sterwnik musi caly czas swiecic nawet w nocy w piwnicy jest jasno i drugie pytanie jakie zawleczki stosowac do kotla sztoker mini bo chodz nigdy mi jej nie zerwal chcial bym sie ubezpieczyc na te okolicznosc.W dniu 12.11.2012 zasypalem caly zasobnik wiec 90kg zobacze ile mi spali i podzilee sie ta informacja. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekw33wp.pl 14.11.2012 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Witam wszystkich i mam pytanie odnośnie modułu alligator ,czy po podłączeniu do sterownika cobra pompa c.o. ma zostać podłączona do pieca czy do modułu? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.11.2012 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Witam wszystkich i mam pytanie odnośnie modułu alligator ,czy po podłączeniu do sterownika cobra pompa c.o. ma zostać podłączona do pieca czy do modułu? pozdrawiam To zależy od tego, jak masz zrobiona instalację. Pompa C.O. może być do Cobry.... jak to idzie na grzejniki Pompa ładująca CWU z Cobry Z modułu alligator sterujemy zaworem i pompa za zaworem mieszającym np. na podłogówkę Z modułu alligator można tez obsłużyć pompę cyrkulacyjną CWU (pcha wode do kranu) sumek3: zawleczka będzie raczej zbędna, ale jak chcesz kupić, to typową śrubę o średnicy 5mm, twardość 5.6, długośc ok. 5,5 do 6,5cm, gwint tylko na końcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekw33wp.pl 14.11.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 To zależy od tego, jak masz zrobiona instalację. Pompa C.O. może być do Cobry.... jak to idzie na grzejniki Pompa ładująca CWU z Cobry Z modułu alligator sterujemy zaworem i pompa za zaworem mieszającym np. na podłogówkę Z modułu alligator można tez obsłużyć pompę cyrkulacyjną CWU (pcha wode do kranu) zawleczka będzie raczej zbędna, ale jak chcesz kupić, to typową śrubę o średnicy 5mm, twardość 5.6, długośc ok. 5,5 do 6,5cm, gwint tylko na końcu No tak pompa c.o. zasila grzejniki ale do modułu chciałbym podączyć termostat ,a w instrukcji napisane jest że termostat podłączony do modułu wyłączy pompę c.o. jeżeli zostanie osiągnięta zadana temp. w pomieszczeniu i tu się zastanawiam czy ją wyłaczy jeżeli będzie podłączona do pieca czy musi być podłączona do modułu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.11.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 No tak pompa c.o. zasila grzejniki ale do modułu chciałbym podączyć termostat ,a w instrukcji napisane jest że termostat podłączony do modułu wyłączy pompę c.o. jeżeli zostanie osiągnięta zadana temp. w pomieszczeniu i tu się zastanawiam czy ją wyłaczy jeżeli będzie podłączona do pieca czy musi być podłączona do modułu? Termostat podłączony do cobry wyłączy pompę c.o. sterowana przez Cobrę Termostat podłączony do alligatora rozłączy lub obniży temperaturę na układzie za zaworem mieszającym i działa na pompę za zaworem mieszającym podłączoną do alligatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekCzm 15.11.2012 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Witam! Od kilku tygodni mam nowe oprogramowanie v 31d i od tego czasu mam problem ze sporymi skokami temperatury - nawet od -5 do +5 (a więc razem 10) od zadanej. Poniżej przesyłam zdjęcie z "wykresów". Zauważyłem że największe skoki są podczas załączonego CWU. Sterownik bardzo niemrawo reaguje na spadek i dopiero ok. 4 st. poniżej zadanej temperatury wchodzi na wyższą moc (powyżej 50-60% mocy kotła), za to przekraczają zadaną temp. równie powoli wytraca moc. Czy można gdzieś w sterowniku ustawić sposób (szybkość) reagowania na spadek temperatury? Pytam, ponieważ w poprzednich wersjach oprogramowania skoki były zdecydowanie mniejsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAAPK 16.11.2012 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Witam.Może mi ktoś powiedzieć w jaki sposób wyłączyć alarm w sterowniku COBRA.Czy jest jakiś sposób poza wyłączeniem sterownika?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edekmax 18.11.2012 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Witam mam prośbę jak ktoś ma soft do cobry Co_vA_09 , o podesłannie na email [email protected] pozdrawiam i dziękuje Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 18.11.2012 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Witam mam prośbę jak ktoś ma soft do cobry Co_vA_09 , o podesłannie na email [email protected] pozdrawiam i dziękuje Marek Ostatnio robiłem porządek na twardzielu i mam tylko starszy oficjalny 939, dalej 29o oraz ostatni 32bin więc niestety nie pomogę w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sumek3 18.11.2012 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Witam wszystkich jestem posiadaczem sztokera mini i musze przyznac ze jestem zadowolony z tego kociolka. Pale od poczatku wrzesnia weglem po 660zl za tone jakis ze wschodu i spiekow nie mam moze nie jest to popiol jak z papierosa ale jest dopalony bez spiekow. Do pieca podlaczylem termostat pokojowy bo inaczej bylo za goraco przy tych temp. na zewnatrz i to byl dobry ruch termostat kupilem najtanszy za 180zl bezprzewodowy a wygoda jest duza i oszczednosc opalu. Mam tylko dwa pytania czy sterwnik musi caly czas swiecic nawet w nocy w piwnicy jest jasno i drugie pytanie jakie zawleczki stosowac do kotla sztoker mini bo chodz nigdy mi jej nie zerwal chcial bym sie ubezpieczyc na te okolicznosc. W dniu 12.11.2012 zasypalem caly zasobnik wiec 90kg zobacze ile mi spali i podzilee sie ta informacja. pozdrawiam. Zasobnik 90kg starczyl mi na 7pelnych dni czyli wyszlo niecale 13kg na dobe mysle ze to dobry wynik no ale i na dworze nie jest zimno zachecam posiadaczy sztokera mini do porownania spalania i ustawien. Dodam jeszcze ze czyszczenie tego kociolka nie nalezy do przyjemnosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.11.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Witam mam prośbę jak ktoś ma soft do cobry Co_vA_09 , o podesłannie na email [email protected] pozdrawiam i dziękuje Marek To Ty chyba pisałeś na gg w sprawie softu ? Wysłany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edekmax 18.11.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 dziekuję koledze karoka65 za pomoc pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.11.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 A niech ci się pali jak tamten bardziej ci leży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 19.11.2012 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Zasobnik 90kg starczyl mi na 7pelnych dni czyli wyszlo niecale 13kg na dobe mysle ze to dobry wynik no ale i na dworze nie jest zimno zachecam posiadaczy sztokera mini do porownania spalania i ustawien. Dodam jeszcze ze czyszczenie tego kociolka nie nalezy do przyjemnosci. Palisz od 2 i pół miesiąca jak dobrze wyczytałem i już go czyściłeś? Przecież miał byc to kocił "samoczyszczący" z uwagi na pionowe kanały. Może jakieś fotki wrzucisz jak to wygląda w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts