Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

Witam ja mam węgiel od sprawdzonego dostawcy i jest bardzo wysoko kaloryczny. Puki co pisałem o zmianach ustawień i wygląda na to że odłączenie regulatora pomogło.ADC podniosło dawki o 23% . Trochę to dziwne, będę jeszcze eksperymentował. Nie poto kupowałem regulator żeby mi na ścianie wisiał . Kupie jeszcze inny węgiel, i potestuje. Jeśli kogoś to interesóje to mogę póżniej napisać.

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Proces palenia lubi być procesem ciągłym i wszystkie termostaty pokojowe, czy nagle otwierające się po długim postoju grzejniki zaburzają ten cały cykl.

Najlepiej ustawić na kotle takie temp., aby kociołek swobodnie sobie chodził, bez wielkiego zapasu.

Opały, jakie można polecić to retopal, jaret-plus, ekoret. Na retopalu to sobie dość fajnie pracuje a cena za ten groszek kieszeni nie urywa..

W każdym razie nie polecam pieklorza, on praktycznie zawsze stwarza jakieś problemy, mało kto potrafi sobie z nim radzić i to raczej w sytuacjach, gdy zapotrzebowanie na grzanie i moc jest niskie.

Ja nie jestem przyzwyczajony do pracy z ADC, jakoś wolę "jechać" na PID-II.

Witam

Dołączyliśmy niestety do grona załamanych "sztokerowców". Jesteśmy użytkownikami kotła od początku sezonu i są z nim same problemy, nie dopala groszku, nie potrafi dogrzać do ustawionej temperatury, już nie wspominając o obsłudze- najlepiej przeprowadzić się do kotłowni.

Serwis był u nas już kilka razy, sugerowali winę groszku. Zmieniliśmy opał na najdroższy na rynku i okazało się że nadal jest źle.

Sąsiedzi, którzy mają domy o podobnej powierzchni, palą tym samym groszkiem ( kupujemy razem od jednego dostawcy, tego samego dnia) , nie mają żadnych problemów.

Nie wiemy co nas pokusiło do zakupu tego kotła, ale nie możemy tego odżałować. Początkowy wybór padł na ogniwo eko plus- tego mają sąsiedzi i są super zadowoleni.

W każdym razie odradzam kocioł każdemu, kupcie cokolwiek innego, jeśl nie chcecie spędzać w kotłowni połowy dnia, wyrzucać popiołu ( niedopalonych grud) dwa razy dziennie.

Witam

Jesteśmy użytkownikami Sztokera MINI od pażdziernika 2012 roku ogrzewamy dom 117m2 w trakcie prac wykończeniowych, jesteśmy zadowoleni z zakupu chociaż pojawią się pytania związane z obsługa np. czy mając zainstalowany termostat pokojowy i strefy czasowe nalezy właczyć ADC jak zaleca instrukcja i czy PID bedzie działał automatycznie czy musze ręcznie ustawiać podajnik moze pytania się powtarzają ale wolę sie upewnić , :D

Zasobnik 90kg starczyl mi na 7pelnych dni czyli wyszlo niecale 13kg na dobe mysle ze to dobry wynik no ale i na dworze nie jest zimno zachecam posiadaczy sztokera mini do porownania spalania i ustawien. Dodam jeszcze ze czyszczenie tego kociolka nie nalezy do przyjemnosci.

wynik faktycznie imponujacy czy mozesz zdradzić ustawienia swojego sztokera:cool:

Witam

Jesteśmy użytkownikami Sztokera MINI od pażdziernika 2012 roku ogrzewamy dom 117m2 w trakcie prac wykończeniowych, jesteśmy zadowoleni z zakupu chociaż pojawią się pytania związane z obsługa np. czy mając zainstalowany termostat pokojowy i strefy czasowe nalezy właczyć ADC jak zaleca instrukcja i czy PID bedzie działał automatycznie czy musze ręcznie ustawiać podajnik moze pytania się powtarzają ale wolę sie upewnić , :D

Przy termostacie ADC należy wyłączyć.

PID sobie poradzi z korekcjami.

dzięki za info mam jeszcze jedno zapytanie czy należy wgrywać najnowszy soft i czy ekogroszek które go używam Ekobran jest dobrym paliwem do sztokera bo mam wrzaenie ze jest trochę za dużo popiołu i spieków

Nie znam tego groszku, więc nie umiem się wypowiedzieć.

Pobaw się trochę tym 10/50 może 10/55 - w stronę ok. 70sekund, pamiętam,że Rostko miał takie dośc kosmiczne nastawy, ale skoro spala łądnie, to znaczy,że na danym obiekcie tak ma być.

Powietrze zrób max. 85% a min. 5-7%, trochę możesz dopasować przysłonkę na dmuchawie, ale to ostateczność.

Na miejscu widziałem pracujący na retopalu i wiem,że wówczas jest dobrze. Ekobrana nigdy w kotle nie miałem.

Soft warto zaktualizować, ja mam jeszcze wersję beta 32g, ale to muszą jeszcze koledzy timon i maszkety potestować, bo zmiany poszły szczególnie w/g uwag kolegi maszkety pod moduł alligator

Co prawda poruszałem już ten temat kilka(naście) postów wcześniej, ale nie dostałem odpowiedzi, więc pomyślałem że to tylko mój problem (złe nastawy czy nawet uszkodzony sterownik/czujniki). Teraz czytam, że jednak inni też mają podobne skoki temperatury (do 10 st od zadanej).

Mam wgrane najnowsze sterowniki i podobnie jak w poprzednich wersjach oprogramowania skoki temperatury są tylko podczas grzania CWU (poniżej zdjęcie: po lewej z grzaniem CWU, po prawej samo CO).

DSCN1221.jpg

Zauważyłem również że kocioł nigdy nie przechodzi na podtrzymanie, nawet gdy przekroczy zadaną temperaturę o 2-3 stopnie, zawsze utrzymuje przynajmniej 25-30% mocy.

Od początku palę tylko Retopalem workowanym i w zeszłym sezonie nie miałem takich problemów...

Edytowane przez MarekCzm

Gość Rostko13

Trudno powiedzieć, bo nie liczę. Ile wsypie, tyle spali :)

Następny zasobnik sprawdzę.

Wrzucam fotki wykresu i ustawień.

Mam kilka wersji softu z najnowszym włącznie i co jakiś czas zmieniam i porównuję.

Poradziłem Markowi wgrać soft A09, bo moim zdaniem na tym sofcie nie ma takich skoków na wykresie. Sterownik szybciej reaguje na spadek temperatury. Na tych nowszych dopiero jak temp. zejdzie o 4-6 stopnie to wkręca na wyższe obroty. To jest dobre na lato. Mam jeszcze soft A12, ale go nie sprawdzałem. Zrobię to może jutro i podzielę się spostrzeżeniami.

wykres.jpg cobra1.jpg cobra2.jpg

wynik faktycznie imponujacy czy mozesz zdradzić ustawienia swojego sztokera:cool:

Moje ustawienia to 13/57 wlaczony pid i oczywiscie wylaczony adc . w przypadku wlaczenia adc przy termostatcie zacznie ci smolic cale scianki pieca. Wynik ktory podalem udalo mi sie oczywiscie uzyskac gdy bylo ciepej na dworze na dzien dzisjeszy przy -10 na dworze spala mi sporo wiecej nie jstem wstanie teraz tego ocenic ile. jedna rada dla was kontrolujcie komin w zaleznosci jeszcze z czego to on jest zrobiony. a co do popoiolu przy tej konstrukcji zawsze bedzie go wiecej niz w retortowcu no i napewno nie bedzie jak z papierosa.

Witam wszytskich sztokerowców serdecznie. Od niedawna czytam forum więc postanowiłem się przywitać. Piec posiadam od sierpnia więc to mój pierwszy sezon grzewczy i walka trwa ;]. Wczoraj byłem u Rostko13 aby zobaczyć nastawy pieca u niego, bardzo dużo mi wytłumaczył i wielkie dzieki do niego;]

Parametry domu około 140 m docieplenia murów 12cm(suporeks) dach 25 cm waty. Grzeje cały dom dół podłogowka na całości + grzejnik w łazience do suszenia. Góra 4 kaloryfery piąty w łazience i na nim mam podłogówkę ale na powrocie. Niestety nie mam zakupionych jeszcze Danfosów na grzejniki na górze oprócz grzejnika w łazience. Po pomocy Rostka13 udało nam się ustawić piec aby ladnie wypalał ekogroszek ale piec pracuje na 73% do 100% mocy. Ustawiania te mam od wczoraj wiec bedę obserwował jak to wszystko wyglada. na piecu mam 48 stopni na wodę 42. Podajnik (z tego co pamiętam, a jestem na słuzbie wiec zobacze dopiero jutro) ustawiony na 40 / 8.0, dmuchawa 85/5.

P.S. Jarecki wyslałem Ci priwa prosił bym o odpowiedz.

No i niestety wersja A.32h nie przyniosła poprawy, to znaczy nadal są spore skoki temperatury (ok. 10 st.), ale tylko podczas grzania CO i CWU. Samo CO w miarę trzyma zadaną temperaturę, ale za to nigdy nie przechodzi w podtrzymanie, zawsze jest przynajmniej 30% mocy...

Dziś będę miał możliwość zmiany softu i zgodnie z radą Rostko13 wrzucę zeszłoroczną wersję A09. Oczywiście dam znać na forum jaki jest efekt.

PS.

Co to jest i do czego służy "Głębokość modulacji" oraz "Blokada przedmuchów" pod kodem 3111? Kiedyś myślałem że mi dmuchawa "zwariowała" bo "sama od siebie" chwilowo wkręcała się na większe obroty, ale gdy "Głębokość modulacji" zmniejszyłem do 0, dmuchawa zachowywała się już "normalnie".

willy spróbuj tych wskazówke od Rostka, wszystko ze spokojem i powoli...

jak ustawiliście "mocne" parametry, to też tak %pokazuje

Marek, spróbuj zatem tamten soft, co do modulacji- tłumaczyłem chyba na początku tego wątku lub o skamie, nie mam teraz czasu tego wszystkiego szukać...

przedmuch= w chwili podawania podbija nadmuch a jak wyłączony to idzie równiej z nadmuchem

Witam po świętach. NO i udało się. Teraz jestem zadowolony. W końcu popiołek jak bym chciał. Ustawiłem parametry jak u kol. ROSTKO" tylko przerwę między podawaniem do 70 podniosłem i gitara.Martwi mnie tylko czy temp na piecu 50 st. to nie za mało? A co z temp. komina i powrotu. u mnie temp. powrotu to 38 st. czy to nie za mało? Chciałem Jeszcze pocieszyć kol. IZABELA 7722. Można ten piec ustawić!

Witam-niestety ale podzielam opinię izabeli 7722 ! Jestem od 3 m-cy urzytkownikiem sztokera 35kw, przedtem przez 10 lat retortowego 25kw! a więc-spalanie większe,niedopalony węgiel,codziennie pełny popielnik,czyszczenie kotła min raz w tygodniu-po prostu katastrofa ! Zadne ustawienia nic nie dają- po wizycie serwisu praktycznie bez zmian !Generalnie mam porównanie a chwalić go może ten który nie u żytkował innego - Po prostu dałem się nabrać- a to czyszczenie ! w starym wystarczyło 2 razy w roku . Jedyna zaleta to cicha praca ! Węgiel też próbowałem z kilku kopalń ! Niestety zainstalowany !

Witam-niestety ale podzielam opinię izabeli 7722 ! Jestem od 3 m-cy urzytkownikiem sztokera 35kw, przedtem przez 10 lat retortowego 25kw! a więc-spalanie większe,niedopalony węgiel,codziennie pełny popielnik,czyszczenie kotła min raz w tygodniu-po prostu katastrofa ! Zadne ustawienia nic nie dają- po wizycie serwisu praktycznie bez zmian !Generalnie mam porównanie a chwalić go może ten który nie u żytkował innego - Po prostu dałem się nabrać- a to czyszczenie ! w starym wystarczyło 2 razy w roku . Jedyna zaleta to cicha praca ! Węgiel też próbowałem z kilku kopalń ! Niestety zainstalowany !

No ja nie będę cwaniakował bo to mój pierwszy piec na eko.Ale warto posłuchać opini osób które mają porównanie z innymi piecami.Zastanawiający jest ten ciągle przewijający się problem z niedopalaniem węgla.