Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam,

ostatnio interesowałem się kotłami Sztoker, ale po przeczytaniu tego wątku już mam pewność co do kupna tego kotła. W związku z tym może ktoś z forumowiczów może mi wysłać na priva ofertę na ten kocioł.

Co potrzebuję: do wiosny będę ogrzewał około 180mkw w nowym budownictwie, a później chciałbym dołączyć jeszcze kolejne 150mkw w starym budynku ale ocieplonym. Oprócz tego ciepła woda. więc potrzebuję zasobnika.

z góry dziękuje

No cóż większych sukcesów brak ! Najpierw dałem vA 13 nast. 09 ( na 13 było lepiej-mniej niedopalonego) od wczoraj jest A 29 i jest podobnie jak na 13 i prróbuję różnych nastaw dmuchawy i podawania ! Czy ktoś zna ten post na stronie elektromizu .......32 ? Pozdrawiam K.F.

Czyli u Ciebie sposób pracy z A-13 jest lepszy w A-29 jest jeszcze mniej aktualnych kombinacji jak w A-32...

A-32 jest rozwijany, ja mam ostatnią wersję A-32k, ale to jeszcze trochę potrwa zanim zostanie zamienione na stronie e-m na kolejny numer oficjalny.

Pracuj na chwile obecna albo na tym A-13 albo na A-29

podaj jak teraz wygląda spalanie i może opisz jaka jest instalacja i podaj jakie masz wybrane temp. na C.O. i CWU, tutaj jeszcze cosik można podziałać

Ja pracuję na v9_A32e i nie występuje już u mnie problem z nadmiernym grzaniem CWU co mnie bardzo cieszy.

Obecnie mam nastawy 10/50 i dmuchawę 5/75 z PID, spalam 25 kg dobrego groszku (26) ale mój domek 150mk jest w połowie ocieplony:(

Czy to dużo? Raczej tak ale jak było -15 stopni to spalałem 40 kg.

Spalanie nadal stosunkowo duże ok 35/dobę ,na zewn. przeciętnie 0 st. Ale tego bym się już nie czepiał-natomiast denerwuje mnie ciągle niedopalony groszek ! Nie mam osobnej nitki do grzania cwu ,gdyż bojler z kolektorów słonecznych znajduje się w domu , a kocioł poza ! Więc ta kwestia odpada ! Aktualna temp. Co 50,podawanie 60/8, dmuchawa 70/7,modulacja 20,przedmuchy wył .Więc uważasz iż tego 32 nie warto próbować ? Pozdrawiam KF

Ja mam na piecu 62 stopnie a pompa rozłącza się przy 50 stopniach, jak miałem niższą temperaturę to dłużej chodził w trybie pracy. Teraz sterownik włącza pompę i miesza na 40 stopni w podłodze i taka temperatura się utrzymuje jakiś czas jak miałem 55 na piecu to nie było szansy utrzymać temperatury wody w rurkach (40 stopni). Modulację mam włączoną i przedmuch też.

Zastanawiam się jakie masz straty nim dojdzie do domku i jaka temperatura dochodzi 40-45 stopni? Oraz jaką masz na powrocie?

Ostatnie dane zużycia to 76/48h- przy temp zew praktycznie dodatniej uważam za wysoce niewłaściwe-obecne nastawy ;podawanie 55/8 dmuchawa 70/7 .Pczekam

z u stawami do jutra następnie chyba wrócę do A-13 (było najlepiej) Straty nie są duże ,przesyłane ciepło jest rurą preizolowaną na głęb.ok 1m dodatkowo jeszcze w rurze osłonowej ! Obserwuję temp. powrotu jest zawsze ok 8-10 st niższa od wyjściowej z kotła !

Gość Rostko13

Felix

Piszesz, że masz niedopalony groszek w popielniku i że temperatura na powrocie 8-10 st. mniejsza niż na wyjściu. Czyli kociołek nagrzewa Ci wodę bez problemu. To spróbuj zwiększyć przerwę, żeby dopalił paliwo.

Jam teraz mam następujące ustawienia: 55/7, dmuchawa 100/25. I powiem, że pomimo wysokich nastawów dmuchawy nie widzę różnicy w popiele. Nie ma większych spieków niż te, które były przy ustawieniach 75/5.

Jeżeli tak jest to Rostko13 dobrze radzi. Ale z tego co piszesz to pobór masz bardzo mały u mnie w trybie pracy powrót spada do około 30 stopni. Czyli różnica to 25-30 stopni. A czy masz u siebie sterownik pokojowy? (nie pamietam czy o nim pisałeś). Bo ja mam więc woda stoi i stygnie. Jak zacznie pracować to po wymianie musi spaść bo ten piec nie jest w stanie cały czas utrzymać temperatury.

Ja ponadto uważam, że palenisko jest zbyt krótki stąd to wysypywanie niedopalonego węgla:( Mój szwagier w retorcie może ustawić 20/45 i nic sie nie wysypuje a u nas połowa wyleci nadpalona.

Witam-nie mam sterownika tylko termostaty, a zmiany temperatur odbywają się bardzo powoli ! Przez noc poszło ponad 20 kg a w popielniku aż czarno !

Zmieniam post na v9_A 32.bin ,jeśli nie będzie poprawy wracam do A 13 ! Jeśli zwiększam czas przerwy podawania to temp. stoi ,lub wręcz spada- trudno znależć złoty środek ! Myślę iż znów sobotę i niedzielę spędzę w kotłowni- chyba że stanie się cud !

Witam. Ja też jestem szczęśliwym posiadaczem Sztokera 35. Podzielę się z wami swoimi ustawieniami morze coś Felix zmieni i nie będzie tak bardzo narzekał na ten kociołek. A więc temp. 55 stopni podawanie 15/50 nadmuch 5/100 ADC włączone PID właczony. Spalanie do 30 kg na dobę. Palę pieklorzem za 850 zł za tonę i nie ukrywam że są spieki.

Felix na początku też spalanie było na poziomie 70 kg na 24h ale powoli ze spokojem da się to opanować. "Tylko spokój morze nas uratować ";)