Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie


michalz2x

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Garfild- nie wiem czy czytałeś, ale napisałem Ci coś na priva ! Ja mam 35m rury (jakiej już pisałem) w ziemi,właśnie dziś rano ustawiłem na 55 ale podawaniu 60/9 i po 1 godz stał na 49,8 ,teraz zadałem na60/10 -zobaczymy ! Nadmuch mam na 80% gdyż na większych gorzej wchodzi na temp. Na razie F.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich ponownie. Długo mnie tu nie było, ale byłem zajęty zmianami softów i dobieraniem ustawień. Jako, że użytkuję piecyk drugi sezon myślę, że w miarę obiektywnie mogę go ocenić. Dla mnie rewelacja. Nim jednak doszedłem do takich wniosków zostało to okupione godzinami w kotłowni, i przejściem przez wiele problemów, które się na forum pojawiały.

Obecnie pracuje (piec a właściwie sterownik) na sofcie A32 (chociaż po wgraniu pojawia się nazwa 31d). Znacząca poprawa funkcjonalności i działania w porównaniu z 935, którą miałem jako pierwszą. Jak już wspominałem nie obyło się bez problemów z ustawieniami. Ale w pewnym momencie poszedłem w trochę innym kierunku niż powszechnie jest tu preferowany. Zamiast maksymalnie wydłużać przerwę między podaniami i skracać czas podawania, przy w miarę krótkiej przerwie starałem się maksymalnie dużą dawkę, przy której piecyk pracuje bez niepożądanych efektów ubocznych.

Obecnie moje ustawienia to przerwa 40, czas podawania 19, dmuchawa 100/25. Przy takich ustawieniach spalam 20 +-2 kg średniej klasy ekogroszku. Piecyk pracuje między 10 a 38% mocy (ciekawe ile sezonów wytrzyma) i brak jakichkolwiek problemów. No ale rzeczywiście przy tym sofcie zrobiono kawał dobrej roboty.

Próbowałem też zabawy z różnymi regulatorami temperatury itp., ale doszedłem do wniosku, że przerwy w pracy pieca są fajne, ale przy temperaturach na zewnątrz powyżej 5-6 stopni. Po prostu przy ponownej pracy zużycie tak wzrasta, że niemal zjada to co wcześniej się zaoszczędziło. Dlatego preferuję ciągłą, stabilną pracę pieca, dzięki czemu mogę ustawić niższą temperaturę na piecu.

Może u kogoś, kto ma problemy ze spiekami, niedopalaniem, niedogrzaniem lub przewyższeniem temperatury podobne ustawienia się też sprawdzą.

Na koniec, żeby nie było tak fajnie to dodam, że wielkość popielnika to porażka. Już nawet przychodzi mi do głowy dorobienie przystawki z przodu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja palę czeskim groszkiem, jego kaloryczność nie za wysoka ale cenowo była okazja. Doszedłem do podobnych ustawień jak Irek.S1, a mianowicie wyszło że przy ustawieniach 20/100 temperatura najbardziej stabilna (CWU i CO 48 stopni) była i popiół w miarę dobrze wygląda. Jedyne co mnie teraz martwi to sporo osadu na ściankach pieca, w niektórych miejscach taki kleisty trochę ten osad i nie wiem czy to wina opały czy może temperatury. Jak wyglądają wasze wnętrza Sztokerów ?

 

Radek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witam mam pytanie dlaczego ostatnio sztoker się troche zakleja lepka czarna mazia w górnej częsci czy to wina temperatury czy moze jakoś węgla gorsza

 

ja mialem tak samo kiedy podlaczylem termostat pokojowy i wlaczylem adc jesli masz termostat wylacz adc jesli nie poustawiaj w ustawieniach podawaj mniejsze dawki. ja od kad wylaczylem adc nie mam tego problemu. pozrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No więc właśnie, wnętrze pieca to jest chyba dość istotny temat. Mam sztoker 25 od roku i już w zeszłym sezonie zaobserwowałem powstawanie jednolitej, twardej warstwy wewnątrz kotła. Właściwie usuwanie tylko poprzez delikatne uderzanie pogrzebaczem w ściankę. Być może to jest tzw. koksik - spotkałem się z takim określeniem. Do tego czasu grubość narosła mi do ok 3 mm. Nie wiem co z tym zrobić. Robiłem takie próby z czyszczeniem przez wypalenie: wkładałem ruszt awaryjny i przez kilka godzin paliłem drewnem liściastym utrzymując ok 70 st. Wówczas w niektórych miejscach warstwa tego nagaru pękała i częściowo się wykruszała. Jestem przekonany, że jej obecność źle wpływa na skuteczność kotła, bo tworzy warstwę termoizolacyjną. Nie wiem też z jakiego powodu powstaje, czy za mała temperatura na piecu?

Poza tym regularne - raz w tygodniu - czyszczenie kotła z popiołu, którego więcej jest przy palenisku na niższym deflektorze i z sadzy, której jest więcej wyżej. Sadza dość sucha i łatwo się osypuje. Pozdro.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Ja też zwiększyłem czas podawania opału do 15/58 i zauważyłem że szybciej temperaturę łapie.Mam pytanie. We wcześniejszych postach było chyba wspomniane o kodzie który pokazuje średni czas pracy ślimaka czy ktoś zna ten kod ? Bo jeśli takowy jest to wydaje mi się że był by bardzo pomocny odnośnie zużycia opału,.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Ja też zwiększyłem czas podawania opału do 15/58 i zauważyłem że szybciej temperaturę łapie.Mam pytanie. We wcześniejszych postach było chyba wspomniane o kodzie który pokazuje średni czas pracy ślimaka czy ktoś zna ten kod ? Bo jeśli takowy jest to wydaje mi się że był by bardzo pomocny odnośnie zużycia opału,.

 

1207 w nowszych softach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie przeczytałem kilka wypowiedzi o "osadzie" wewnątrz pieca i aż poleciałem zobaczyć do swojego sztokera. Co prawda nie mam "mazi/smoły" ale przy czyszczeniu zwykłą szczotką (taka plastikowa do śmieci), a więc bez mocnego drapania, zobaczyłem że od ścianek odchodzą całe płaty. Nie wiem tylko czy to ten osad, czy piec już w drugim sezonie zaczyna się rozpadać :(

Poniżej zdjęcia jak to wygląda (jeszcze raz przypomnę - nie używałem siły żeby to coś zdrapać, wystarczył zwykły "śmiatek")

 

DSCN1261.jpg DSCN1260.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie przeczytałem kilka wypowiedzi o "osadzie" wewnątrz pieca i aż poleciałem zobaczyć do swojego sztokera. Co prawda nie mam "mazi/smoły" ale przy czyszczeniu zwykłą szczotką (taka plastikowa do śmieci), a więc bez mocnego drapania, zobaczyłem że od ścianek odchodzą całe płaty. Nie wiem tylko czy to ten osad, czy piec już w drugim sezonie zaczyna się rozpadać :(

Poniżej zdjęcia jak to wygląda (jeszcze raz przypomnę - nie używałem siły żeby to coś zdrapać, wystarczył zwykły "śmiatek")

 

Ja po dwóch miesiącach w sztokerze mini mam to samo.Palę retopalem suchym,temp. zawsze powyżej 50 st.C.Może ktoś ma na to sposób.Sadzpole i inne wynalazki są nieskuteczne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Rostko13
Marek moim zdaniem to zwykły nagar. Trzeba go zeskrobać ze ścianek. Nic dziwnego, to nie śmieciuch, gdzie zawsze była bardzo wysoka temperatura. To osiada podczas pracy na małej mocy (tak myslę).
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja palę czeskim groszkiem, jego kaloryczność nie za wysoka ale cenowo była okazja. Doszedłem do podobnych ustawień jak Irek.S1, a mianowicie wyszło że przy ustawieniach 20/100 temperatura najbardziej stabilna (CWU i CO 48 stopni) była i popiół w miarę dobrze wygląda. Jedyne co mnie teraz martwi to sporo osadu na ściankach pieca, w niektórych miejscach taki kleisty trochę ten osad i nie wiem czy to wina opały czy może temperatury. Jak wyglądają wasze wnętrza Sztokerów ?

 

Radek

 

NO ja jak paliłem czeski miałem to samo więc zrezygnowałem i teraz jest już ok

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na tym sofcie nie było tego licznika jeszcze.

Co Ci szkodzi wgrać nowszy soft i spróbować? Jak ładnie Ci chodzi na tym, to na nowszym też będzie.

Zawsze możesz wrócić do 9.39.

 

Wgrałem nowy soft A 32. Faktycznie jest to bardzo proste. Ale parametry ustawiłem takie jak na 9.39 i wywala węgiel. Dmuchawa na PID dziwnie chodzi, jakoś słabo dmucha. Ten soft tak ma czy coś mi się źle wgrało?

Edytowane przez bonczek159
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...