Felix 296 07.01.2013 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Witam ! Stwierdzenie iż kaloryfery jak i jakiolwiek węgiel potrzebuje wyższej temp.wody na piecu nie znajduje moim zdaniem racjonalego wytłumaczenia-to fizyka ! Wróciłem do A 13 i jest lepiej .Dużo jest i to fakt winy w jakości opału (znowu zmienię) ! Pozdrawiam K.F. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garfild 08.01.2013 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Felix mam pytanko do ciebie. Czy przy takich ustawieniach jakie masz piec normalnie dochodzi do zadanej temperatury? W moim piecyku jak ustawie 10 podawanie i 55 przerwy niema szans żeby piec doszedł do 55 stopni. Ja też mam piec poza domem i 25 m kanału ciepłowniczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Felix 296 08.01.2013 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Garfild- nie wiem czy czytałeś, ale napisałem Ci coś na priva ! Ja mam 35m rury (jakiej już pisałem) w ziemi,właśnie dziś rano ustawiłem na 55 ale podawaniu 60/9 i po 1 godz stał na 49,8 ,teraz zadałem na60/10 -zobaczymy ! Nadmuch mam na 80% gdyż na większych gorzej wchodzi na temp. Na razie F. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabka77 09.01.2013 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 witam mam pytanie dlaczego ostatnio sztoker się troche zakleja lepka czarna mazia w górnej częsci czy to wina temperatury czy moze jakoś węgla gorsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irek.S1 09.01.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Witam wszystkich ponownie. Długo mnie tu nie było, ale byłem zajęty zmianami softów i dobieraniem ustawień. Jako, że użytkuję piecyk drugi sezon myślę, że w miarę obiektywnie mogę go ocenić. Dla mnie rewelacja. Nim jednak doszedłem do takich wniosków zostało to okupione godzinami w kotłowni, i przejściem przez wiele problemów, które się na forum pojawiały.Obecnie pracuje (piec a właściwie sterownik) na sofcie A32 (chociaż po wgraniu pojawia się nazwa 31d). Znacząca poprawa funkcjonalności i działania w porównaniu z 935, którą miałem jako pierwszą. Jak już wspominałem nie obyło się bez problemów z ustawieniami. Ale w pewnym momencie poszedłem w trochę innym kierunku niż powszechnie jest tu preferowany. Zamiast maksymalnie wydłużać przerwę między podaniami i skracać czas podawania, przy w miarę krótkiej przerwie starałem się maksymalnie dużą dawkę, przy której piecyk pracuje bez niepożądanych efektów ubocznych.Obecnie moje ustawienia to przerwa 40, czas podawania 19, dmuchawa 100/25. Przy takich ustawieniach spalam 20 +-2 kg średniej klasy ekogroszku. Piecyk pracuje między 10 a 38% mocy (ciekawe ile sezonów wytrzyma) i brak jakichkolwiek problemów. No ale rzeczywiście przy tym sofcie zrobiono kawał dobrej roboty.Próbowałem też zabawy z różnymi regulatorami temperatury itp., ale doszedłem do wniosku, że przerwy w pracy pieca są fajne, ale przy temperaturach na zewnątrz powyżej 5-6 stopni. Po prostu przy ponownej pracy zużycie tak wzrasta, że niemal zjada to co wcześniej się zaoszczędziło. Dlatego preferuję ciągłą, stabilną pracę pieca, dzięki czemu mogę ustawić niższą temperaturę na piecu.Może u kogoś, kto ma problemy ze spiekami, niedopalaniem, niedogrzaniem lub przewyższeniem temperatury podobne ustawienia się też sprawdzą.Na koniec, żeby nie było tak fajnie to dodam, że wielkość popielnika to porażka. Już nawet przychodzi mi do głowy dorobienie przystawki z przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keruk_r 10.01.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Ja palę czeskim groszkiem, jego kaloryczność nie za wysoka ale cenowo była okazja. Doszedłem do podobnych ustawień jak Irek.S1, a mianowicie wyszło że przy ustawieniach 20/100 temperatura najbardziej stabilna (CWU i CO 48 stopni) była i popiół w miarę dobrze wygląda. Jedyne co mnie teraz martwi to sporo osadu na ściankach pieca, w niektórych miejscach taki kleisty trochę ten osad i nie wiem czy to wina opały czy może temperatury. Jak wyglądają wasze wnętrza Sztokerów ? Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irek.S1 10.01.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 No to trochę mnie to zaniepokoiło. Bo w moim na tylnej ścianie nad paleniskiem też pojawił się osad, ale ma bardziej formę twardego osadu, a palę ciągle tym samym węglem. Może ktoś podpowie jaka jest tego przyczyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sumek3 10.01.2013 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 witam mam pytanie dlaczego ostatnio sztoker się troche zakleja lepka czarna mazia w górnej częsci czy to wina temperatury czy moze jakoś węgla gorsza ja mialem tak samo kiedy podlaczylem termostat pokojowy i wlaczylem adc jesli masz termostat wylacz adc jesli nie poustawiaj w ustawieniach podawaj mniejsze dawki. ja od kad wylaczylem adc nie mam tego problemu. pozrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Felix 296 10.01.2013 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Witam -ja też ostatnio jadę na nastawach 15/50 ale dmuchawa 85/20 i jest znacznie lepiej ! Soft również A32, ale moje nastawy nie są tak extremalne jak Twoje ! -zobaczymy F. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gieś 11.01.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 No więc właśnie, wnętrze pieca to jest chyba dość istotny temat. Mam sztoker 25 od roku i już w zeszłym sezonie zaobserwowałem powstawanie jednolitej, twardej warstwy wewnątrz kotła. Właściwie usuwanie tylko poprzez delikatne uderzanie pogrzebaczem w ściankę. Być może to jest tzw. koksik - spotkałem się z takim określeniem. Do tego czasu grubość narosła mi do ok 3 mm. Nie wiem co z tym zrobić. Robiłem takie próby z czyszczeniem przez wypalenie: wkładałem ruszt awaryjny i przez kilka godzin paliłem drewnem liściastym utrzymując ok 70 st. Wówczas w niektórych miejscach warstwa tego nagaru pękała i częściowo się wykruszała. Jestem przekonany, że jej obecność źle wpływa na skuteczność kotła, bo tworzy warstwę termoizolacyjną. Nie wiem też z jakiego powodu powstaje, czy za mała temperatura na piecu?Poza tym regularne - raz w tygodniu - czyszczenie kotła z popiołu, którego więcej jest przy palenisku na niższym deflektorze i z sadzy, której jest więcej wyżej. Sadza dość sucha i łatwo się osypuje. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonczek159 11.01.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Witam. Ja też zwiększyłem czas podawania opału do 15/58 i zauważyłem że szybciej temperaturę łapie.Mam pytanie. We wcześniejszych postach było chyba wspomniane o kodzie który pokazuje średni czas pracy ślimaka czy ktoś zna ten kod ? Bo jeśli takowy jest to wydaje mi się że był by bardzo pomocny odnośnie zużycia opału,. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zejman7 11.01.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Witam. Ja też zwiększyłem czas podawania opału do 15/58 i zauważyłem że szybciej temperaturę łapie.Mam pytanie. We wcześniejszych postach było chyba wspomniane o kodzie który pokazuje średni czas pracy ślimaka czy ktoś zna ten kod ? Bo jeśli takowy jest to wydaje mi się że był by bardzo pomocny odnośnie zużycia opału,. 1207 w nowszych softach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonczek159 11.01.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 (edytowane) Nie działa. Z góry dziękuję ale ja mam soft 9.39 . Wszystko chodzi ładnie i nie chciał bym grzebać z softami. Może ktoś ma kod od tego parametru na tym sofcie? Edytowane 11 Stycznia 2013 przez bonczek159 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 12.01.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Na tym sofcie nie było tego licznika jeszcze.Co Ci szkodzi wgrać nowszy soft i spróbować? Jak ładnie Ci chodzi na tym, to na nowszym też będzie.Zawsze możesz wrócić do 9.39. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekCzm 12.01.2013 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Właśnie przeczytałem kilka wypowiedzi o "osadzie" wewnątrz pieca i aż poleciałem zobaczyć do swojego sztokera. Co prawda nie mam "mazi/smoły" ale przy czyszczeniu zwykłą szczotką (taka plastikowa do śmieci), a więc bez mocnego drapania, zobaczyłem że od ścianek odchodzą całe płaty. Nie wiem tylko czy to ten osad, czy piec już w drugim sezonie zaczyna się rozpadać Poniżej zdjęcia jak to wygląda (jeszcze raz przypomnę - nie używałem siły żeby to coś zdrapać, wystarczył zwykły "śmiatek") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zejman7 12.01.2013 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Właśnie przeczytałem kilka wypowiedzi o "osadzie" wewnątrz pieca i aż poleciałem zobaczyć do swojego sztokera. Co prawda nie mam "mazi/smoły" ale przy czyszczeniu zwykłą szczotką (taka plastikowa do śmieci), a więc bez mocnego drapania, zobaczyłem że od ścianek odchodzą całe płaty. Nie wiem tylko czy to ten osad, czy piec już w drugim sezonie zaczyna się rozpadać Poniżej zdjęcia jak to wygląda (jeszcze raz przypomnę - nie używałem siły żeby to coś zdrapać, wystarczył zwykły "śmiatek") Ja po dwóch miesiącach w sztokerze mini mam to samo.Palę retopalem suchym,temp. zawsze powyżej 50 st.C.Może ktoś ma na to sposób.Sadzpole i inne wynalazki są nieskuteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 12.01.2013 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Marek moim zdaniem to zwykły nagar. Trzeba go zeskrobać ze ścianek. Nic dziwnego, to nie śmieciuch, gdzie zawsze była bardzo wysoka temperatura. To osiada podczas pracy na małej mocy (tak myslę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonczek159 12.01.2013 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Dobra, wgram nowy sofy. Mam nadzieję że komputer nie będzie mi robił na złość. A jeśli chodzi o osad to fajnie odchodzi jak trochę papierami się przepali. Radzę to robić przed czyszczeniem. Jak ktoś spróbuje to będzie wiedział czemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willy 13.01.2013 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Ja palę czeskim groszkiem, jego kaloryczność nie za wysoka ale cenowo była okazja. Doszedłem do podobnych ustawień jak Irek.S1, a mianowicie wyszło że przy ustawieniach 20/100 temperatura najbardziej stabilna (CWU i CO 48 stopni) była i popiół w miarę dobrze wygląda. Jedyne co mnie teraz martwi to sporo osadu na ściankach pieca, w niektórych miejscach taki kleisty trochę ten osad i nie wiem czy to wina opały czy może temperatury. Jak wyglądają wasze wnętrza Sztokerów ? Radek NO ja jak paliłem czeski miałem to samo więc zrezygnowałem i teraz jest już ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonczek159 13.01.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 (edytowane) Na tym sofcie nie było tego licznika jeszcze. Co Ci szkodzi wgrać nowszy soft i spróbować? Jak ładnie Ci chodzi na tym, to na nowszym też będzie. Zawsze możesz wrócić do 9.39. Wgrałem nowy soft A 32. Faktycznie jest to bardzo proste. Ale parametry ustawiłem takie jak na 9.39 i wywala węgiel. Dmuchawa na PID dziwnie chodzi, jakoś słabo dmucha. Ten soft tak ma czy coś mi się źle wgrało? Edytowane 14 Stycznia 2013 przez bonczek159 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.