Bart_Sztoker_35 14.01.2013 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Witam wszystkich sztokerowców, jestem nowy na forum, ale cały wątek o tym kotle przeczytany.Kotła używam od października zeszłego roku, ale zdążyłem już go poznać. Sztoker 35kw ogrzewa 270m2, jeszcze nie ogrzanego domu, zrobione tylko strop, wełna 30cm, ściany na wiosnę.Wracając do wątku, nowy soft A 32 wgrany kilka dni temu, trzeba przyznać że jest czytelniejszy od poprzednika, przede wszystkim nie mruga raz temp na kotle raz woda. Na razie używam czeskiego groszku i niewątpliwie jest słabiutki, ale ogrzewając połowę domu daję radę przy ustawieniach 25 podawania i 55 przerwy.Szkoda że temat ze skokami temperatury nie został wyjaśniony, bo i u mnie to występuję, również przy starym sofcie.Biały osad wewnątrz również u mnie się pojawia, widział go nawet mój instalator z Dzierżoniowa i stwierdził że występuje on w prawie każdym kotle i jest całkowicie normalny i jak zauważyłem łatwy do usunięcia podczas czyszczenia.Może ktoś będzie w stanie wyjaśnić pytanie kolegi o dmuchawę z włączonym PIDem, u mnie jest to samo, kiedy wyłączę PID dmuchawa od razu przyspiesza.Ostatnie pytanko w tym poście: Jak można wyliczyć zużycie opału na podstawie czasu pracy ślimaka?Dzięki i pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 14.01.2013 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Nie znam twojego sterownika ale: Tankujesz kosz zasypowy od zejścia do ślimaka do pełna ( ale ten pierwszy raz musisz zważyć jakąś wagą ile tam dokładnie wejdzie kg ) i kasujesz licznik czasu pracy ślimaka do zera. Jak kosz wypali się do tego samego miejsca to dzielisz ilość kg jaka była w koszu przez ilość minut czasu pracy ślimaka jaką wskazał sterownik i wtedy masz ile w 1 min pracy ślimaka spala Ci się ekogroszku ( u mnie w 1 minucie jest to 0,246 kg eko) i teraz możesz zawsze sobie przeliczyć ile w jakimś tam okresie kocioł spalił Ci eko. Dla każdego innego ekogroszku tą operację musisz powtórzyć od początku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart_Sztoker_35 14.01.2013 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garfild 14.01.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Witam Sztokerowców! Mam takie pytanko. Co zrobić żeby w sztokerze normalnie spalony węgiel wyrzucało? Jest strasznie wysoki kopiec sięga prawie 1 deflektora, a na końcu paleniska blokuje się o górną ściankę i nie morze spaść do popielnika. Są spieki ale w ręku się rozpadają jak zmniejszam dmuchawę to nie dochodzi to temp. zadanej. Mam nastawy 51 stopni CO 10/40 podawanie i przerwa 10/80 dmuchawa mod.20% i na wykresie równa kreska temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.01.2013 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 (edytowane) Bart, przy podajniku ślimakowym na 1sek. w zalezności od granulacji groszku liczy się od 4 do 6g/1s.U mnie przy palniku ekoenergia mała dla posiadanego aktualnie groszku jest to 4,6g/1s Cobra podaje to w sekundach, więc tak możesz to szacować.Czyli czas pracy x np. 4,6g i masz wynik w g, jak podzielisz na 1000, to w przybliżeniu będzie wiadomo ile kg w danym dniu połknął. Edytowane 14 Stycznia 2013 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinjulio 14.01.2013 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 U mnie 181 sekund pracy podajnika to 1 kg groszku. Dane mam świeże bo w sobotę uszczelniałem koronę palnika i sobie zmierzyłem.Czyli wychodzi 5,5 g/s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonczek159 14.01.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Mam prośbę. może mógł by mi ktoś podesłać jakiś soft, może 09? Bo ten A32 to mi się wydaje że jest do 'D'. Na PID se w ogóle nie radzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Felix 296 14.01.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Ten 09 znajdziesz na stronie Elekromizu ! Ja jednak preferuję nowy A 32 równierz z tej strony (oczywiście Adc wyłączony) ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonczek159 14.01.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 OK. A 32 jest fajny. Też bym go wolał , tylko czemu tak dziwnie, słabo dmucha? Nie daje rady wypalać węgla. Ten 09 znajdziesz na stronie Elekromizu ! Ja jednak preferuję nowy A 32 równierz z tej strony (oczywiście Adc wyłączony) ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart_Sztoker_35 15.01.2013 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 (edytowane) Jak dla mnie nowy soft A 32 działa trochę dziwnie, skoki temp może są mniejsze. Potrzebował cały dzień chyba żeby się trochę dostosować, bo na początku i mi słabo dmuchał, później już było lepiej. Mam pytanko, jak wyłączyć Adc, gdyż nie widzę wyraźnie napisanego że Adc wyłączone, może coś źle robię, PID widać że wył, ale nie Adc, ktoś poradzi? Mój instalator z Elektro-miz upiera się żebym zostawił włączony PID, a tu większość widzę pisze żeby jednak wyłączyć, dlaczego, to ma przecież pomóc, zaznaczam że nie posiadam termostatu pokojowego. Edytowane 15 Stycznia 2013 przez Bart_Sztoker_35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Felix 296 15.01.2013 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Jak dla mnie nowy soft A 32 działa trochę dziwnie, skoki temp może są mniejsze. Potrzebował cały dzień chyba żeby się trochę dostosować, bo na początku i mi słabo dmuchał, później już było lepiej. Mam pytanko, jak wyłączyć Adc, gdyż nie widzę wyraźnie napisanego że Adc wyłączone, może coś źle robię, PID widać że wył, ale nie Adc, ktoś poradzi? Mój instalator z Elektro-miz upiera się żebym zostawił włączony PID, a tu większość widzę pisze żeby jednak wyłączyć, dlaczego, to ma przecież pomóc, zaznaczam że nie posiadam termostatu pokojowego. Chyba coś pomyliłeś,każdy raczej zaleca wyłączyć tylko Adc ! W A 32 w miejscu gdzie PID jeśli załączony Adc to wyświetla Adc ! Sory na stronie elektromizu jest 9.39 nie 09 - podeśli na priva adres maila to CI wyślę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 15.01.2013 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Bart_Sztoker_35Jeśli na wyświetlaczu masz aktywne PID, to Adc jest wyłączone.Jeśli masz aktywne Adc to jest PID i Adc.Jeśli okienko jest nieaktywne to i PID i Adc jest wyłączone."...a tu większość widzę pisze żeby jednak wyłączyć..."Po co piszesz takie bzdury?Chcesz to wyłącz PID i zobacz czy będzie lepiej i pochwal się spostrzeżeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart_Sztoker_35 15.01.2013 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 maila wysłałem na privtak, pid mam włączony, ale nie wiem jak przy tym sofcie A 32 wyłączyć Adc, nie ma konkretnie napisane, że Adc wyłączone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart_Sztoker_35 15.01.2013 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 ok, tak się domyślałem Bart_Sztoker_35 Jeśli na wyświetlaczu masz aktywne PID, to Adc jest wyłączone. Jeśli masz aktywne Adc to jest PID i Adc. Jeśli okienko jest nieaktywne to i PID i Adc jest wyłączone. "...a tu większość widzę pisze żeby jednak wyłączyć..." Po co piszesz takie bzdury? Chcesz to wyłącz PID i zobacz czy będzie lepiej i pochwal się spostrzeżeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szansa 15.01.2013 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 (edytowane) Witam Bardzo mio patrzeć jak wymieniacie się swoimi doświadczeniami. Jestem przed dylematem zakupu pieca. W ubiegłym roku kupiliśmy dom z instalacją gazową(butla dzierżawiona). W ubiegłym tygodniu przyjechał gość z firmy aby podpisać/ przepisać na nas umowę i jak krzyknął cenę za litr to uderzyłem w ineternet i szukałem. Wpadłem na temat kotła sztoker i na 90% jetsem na tak, więc koło maja chciałbym instalować kocioł. Proszę o pomoc, doradzenie jaki kocioł mam wybrać- chodzi o moc 25 czy 35 KW. Prametry domu: dom nowy, ocieplony, piwnica ok 70m2 3 kaloryfery, parter podłogówka + kaloryfery i I pietro 4 pomieszczenia 5 kaloryferów. po podłodze z garażem i piwnicą mam 330 m2, użytkowej z piwnicą ok 250m2. z góry dziękuję i oczywiscie śledzę dalej Wasze wypowiedzi Dodam tylko że jestem w temacie kotłów zielony Edytowane 16 Stycznia 2013 przez szansa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonczek159 15.01.2013 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Rostko .Dzięki za soft zaraz go wypróbuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart_Sztoker_35 16.01.2013 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Witam Bardzo mio patrzeć jak wymieniacie się swoimi doświadczeniami. Jestem przed dylematem zakupu pieca. W ubiegłym roku kupiliśmy dom z instalacją gazową(butla dzierżawiona). W ubiegłym tygodniu przyjechał gość z firmy aby podpisać/ przepisać na nas umowę i jak krzyknął cenę za litr to uderzyłem w ineternet i szukałem. Wpadłem na temat kotła sztoker i na 90% jetsem na tak, więc koło maja chciałbym instalować kocioł. Proszę o pomoc, doradzenie jaki kocioł mam wybrać- chodzi o moc 25 czy 35 KW. Prametry domu: dom nowy, ocieplony, piwnica ok 70m2 3 kaloryfery, parter podłogówka + kaloryfery i I pietro 4 pomieszczenia 5 kaloryferów. po podłodze z garażem i piwnicą mam 330 m2, użytkowej z piwnicą ok 250m2. z góry dziękuję i oczywiscie śledzę dalej Wasze wypowiedzi Dodam tylko że jestem w temacie kotłów zielony 25 KW nie wystarczy, najlepiej poradzić się najbliższego instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 16.01.2013 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Zapewne piwnicy nie będziesz grzał, garażu jak jest w bryle domu też nie czyli do ogrzewania właściwego zostanie Ci poniżej 200 m2 - to maksymalnie wystarczy Ci kocioł 15 kw. Ja grzeje po podłogach z kotłownią 240 m2 i też przesadziłem z kotłem bo kupiłem 35 kw a okazuje si,ę, że wystarczy mi 10 kw czyli kocioł mam 300 % przewymiarowany. W niegrzanych piwnicach (przyziemiu) i garażu mam tak jak dzisiaj 13 st C a najniżej spada do 10 i to wystarcza. Dla pewności wylicz sobie sam lub zamów audyt OZC i będziesz w 100 % wiedział jakiej mocy kocioł potrzebujesz - szkoda przepłacać i kupić za duży kocioł a później cierpieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart_Sztoker_35 16.01.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Może niektórym pytanie wyda się głupie, ale czy ktoś myślał czy ze sztokera da się zrobić kocioł DUO, tak żeby przy okazji spalić jakieś resztki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szansa 16.01.2013 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Dzięki za informacje. Rozbiezności są spore miedzy propozycjami. Czy wyliczając kubaturę bedzie mozna lepiej dopasować moc kotła? Otrzymałem jeszcze jedną informację że m2 trzeba przemnożyć przy nowym budynku x70 i podzielić przez 1000 i w ten sposób wyliczymy moc kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts