Jarecki79 28.09.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Witam wszystkich. Ja jeszcze do niedawna byłem zdecydowany (a raczej wachałem się) na kupno innego kotła (Ogniwo EKo Plus16kW lub Skam-P 17kW). Niestety koelga (lub stety) zabił mi klina pokazując ten piecyk. Sam jestem też zainteresowany. Odpada mi w tym momęcie problem przewymiarowania pieca lub jego niedowymiarowania (jak czytam to piecyk jest bardzo "elastyczny"). Jarecki79 czy mógł byś mi określić koszt piecyka (z rusztem aw.) z dostawą w okolice Lublińca (Kochanowice), ewentualnie jakiegoś instalatora, który zamontował by ten piecyk (8%wat). Mam jeszcze jedno pytanko, bo przeczytałem, na którymś z forów (nie pamietam, na którym trochę ich ostatnio prześledziłem) pojawił się problem stosowania zaworów termostatycznych, które powodowały niestabilną pracę kotła z nowym sterownikiem. W związku z tym mam pytanie, czy w piecach z nowymi sterownikami typu PID nie stosować zaworów termostatycznych??? Dziekuję za odpowiedz. System ADC ma być wyłączony, jeżeli: - mam tryb lato - na wszystkich grzejnikach są zawory termostatyczne - podłączono termostat pokojowy PID nie ma kłopotu, zostaje aktywne i działa Resztę wyślę na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emil_budowniczy 29.09.2011 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Dzięki za sprostowanie.Mam jeszcze trochę czasu jak podejmę decyzję to dam znać co wybrałem i jak sie sprawuje.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriess 29.09.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Wyjscie ze Sztokera jest u góry pieca więc można je pociągnąc do góry lub do tyłu , w prawo lub lewo, a więc jest spore pole manewru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emil_budowniczy 29.09.2011 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Jest bardzo ekonomiczny ze względu na wyeliminowanie paleniska retortowego. Sztoker ma bardzo wysoką sprawność przez co jest b. ekonomiczny. Ja sobie obecnie nie wyobrazam zeby miec inny piec. Polecam na 100 % ! Napisz w jakim domku go zainstalowałeś. Ile metrów ^2 ogrzewanej pow. Jak ocieplony budynek (z piwnicami czy bez). Zastanawiam się czy go nie kupić, tylko boje się że on jest trochę za duży jak na moje potrzeby. Dzięki, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriess 01.10.2011 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Napisz w jakim domku go zainstalowałeś. Ile metrów ^2 ogrzewanej pow. Jak ocieplony budynek (z piwnicami czy bez). Zastanawiam się czy go nie kupić, tylko boje się że on jest trochę za duży jak na moje potrzeby. Dzięki, pozdrawiam. Witam ! Piec jest zainstalowany w mieszkaniu w domu dwurodzinnym poniemieckim. Powierzchnia mieszkania wynosi ok. 160 m. 2 ale co do tego nie mam obecnie pewności gdyż było trochę remontów i ciezko to wszystko zliczyć. Budynek jest ocieplony na zewnątrz styropianem , okna PCV, regipsy. Na dole jest piwnica i garaż. Kocioł można używać moim zdaniem w mieszkaniach / domach o powierzchni od ok 150 m2. W moim przypadku kocioł (sterownik) jest cały czas ustawiony na min. tzn. Co 40 stopni celc. CWU (baniak 200 litrów) równiez na 40 stopni. Moc min, na ok 4 % . w zimie jest ciagle ciepło ze względu na to iż piec jest właczony cała zimę , woda ciepła również a na cała zimę idzie ok 2 ton ekogroszku zmieszanego z 2 tonami grubego miału. Tak ze piec jest nadzwyczaj oszczędny. A jeszcze jak sie dobrze ustawi sterownik to już wogóle. Jak by ktos miał jeszcze jakies pytania chętnie odpowiem . Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.10.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Z doświadczenia to optimum pracy Sztokera jest między ok.120m2 a ok.170m2a może pracować od 80m2 do max.250m2 w zależności od budownictwa i docieplenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriess 01.10.2011 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 A więc nadaje się i do mniejszego mieszkania / budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriess 01.10.2011 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 A mam ze swojej strony takie pytanko czy ktoś ma może UPS Specline Pro pod piec Sztoker lub Skam i sterownik Puma lub Cobra ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emil_budowniczy 02.10.2011 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Witam ! Piec jest zainstalowany w mieszkaniu w domu dwurodzinnym poniemieckim. Powierzchnia mieszkania wynosi ok. 160 m. 2 ale co do tego nie mam obecnie pewności gdyż było trochę remontów i ciezko to wszystko zliczyć. Budynek jest ocieplony na zewnątrz styropianem , okna PCV, regipsy. Na dole jest piwnica i garaż. Kocioł można używać moim zdaniem w mieszkaniach / domach o powierzchni od ok 150 m2. W moim przypadku kocioł (sterownik) jest cały czas ustawiony na min. tzn. Co 40 stopni celc. CWU (baniak 200 litrów) równiez na 40 stopni. Moc min, na ok 4 % . w zimie jest ciagle ciepło ze względu na to iż piec jest właczony cała zimę , woda ciepła również a na cała zimę idzie ok 2 ton ekogroszku zmieszanego z 2 tonami grubego miału. Tak ze piec jest nadzwyczaj oszczędny. A jeszcze jak sie dobrze ustawi sterownik to już wogóle. Jak by ktos miał jeszcze jakies pytania chętnie odpowiem . Pozdrawiam ! Dziękuję, za szybką odpowiedź. Miałeś z nim jakieś doświadczenia eksploatacyjne. Nie zrywa Ci zawleczek, jakiego groszku używasz (jaki gruby sortyment)? Czyściłeś go przez zimę, czy jak włączyłeś jesienią to pod koniec zimy wyłączyłeś? Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriess 02.10.2011 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Dziękuję, za szybką odpowiedź. Miałeś z nim jakieś doświadczenia eksploatacyjne. Nie zrywa Ci zawleczek, jakiego groszku używasz (jaki gruby sortyment)? Czyściłeś go przez zimę, czy jak włączyłeś jesienią to pod koniec zimy wyłączyłeś? Dziękuję. Doświadczenia ekspolatacyjne mam od ostatniej zimy, piec i sterownik spisywał się naprawdę idealnie, groszek jest raczej srednio gruby mieszany z grubym miałem, a czasami jest zasypane wiekszosc miału. Zawleczki nie zrywa nigdy. Przez zimę był czyszczony bodajze raz , tak to chodził cały czas, oczywiscie jak nie było prądu to był postój ale teraz mam podłaczony UPS Specline Pro. Czasami piec potrafił zgasnąć ale to dlatego ze ustawilem za małą moc min. Co do czyszczenia czy odpopielania to czasami waro ustawić mu większą temperaturę aby się przepaliły sadze. Filmik z działania Sztokera jest na youtube wpisać Elektromiz Komiz Sztoker. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emil_budowniczy 03.10.2011 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 KriessNapisz mi jeszcze z czego masz komin, murowany jak to kiedyś, czy masz włożony wkład kominowy, i czy faktycznie przy niskich nastawach nie ma problemu z kondensatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriess 03.10.2011 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Kriess Napisz mi jeszcze z czego masz komin, murowany jak to kiedyś, czy masz włożony wkład kominowy, i czy faktycznie przy niskich nastawach nie ma problemu z kondensatem. Komin jest murowany taki jak kiedyś, nie ma wkładu i nie ma żadnych problemów przy niskich nastawach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
regentgnik 03.10.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 mam pytanie: obliczyłem wstępnie moc kotła do mojego domu na podstawie takiego wzoru: powierzchnia do ogrzania m2 x W/m2 : 1.000 (zapotrzebowanie budynku na c.o.) + ok. 30% (zapotrzebowanie do podgrzewania wody). W moim przypadku dom powinien mieć nie więcej jak 50W/m2 przy 160m2 do ogrzania daje to kocioł o mocy około 11 kW, czy kocioł Sztoker, który jest moim faworytem nie będzie w moim przypadku za duży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.10.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 mam pytanie: obliczyłem wstępnie moc kotła do mojego domu na podstawie takiego wzoru: powierzchnia do ogrzania m2 x W/m2 : 1.000 (zapotrzebowanie budynku na c.o.) + ok. 30% (zapotrzebowanie do podgrzewania wody). W moim przypadku dom powinien mieć nie więcej jak 50W/m2 przy 160m2 do ogrzania daje to kocioł o mocy około 11 kW, czy kocioł Sztoker, który jest moim faworytem nie będzie w moim przypadku za duży? Teoretycznie tak, ale co on tam będzie miał do roboty, po co wstawiać takiego smoka. Kupiłbym coś znacznie mniejszego, np. Skam-p Premium 12kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriess 07.10.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Ile kosztuje ruszt awaryjny do Sztokera 25 kW ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny34 07.10.2011 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Witam. Jarecki 79 możesz podesłać mi na priv cenę kotła SZTOKER 25 KW z montażem w Zduńskiej Woli. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.10.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Ile kosztuje ruszt awaryjny do Sztokera 25 kW ?? Trochę wyżej pisał o tym m.in. Karoka.... Moim zdaniem generalnie za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekw33wp.pl 10.10.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Witam. Jarecki 79 możesz podesłać mi na priv cenę kotła SZTOKER 25 KW z montażem w Tomaszowie Mazowieckim. Oraz gdzie szukać najbliższego instalatora. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.10.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Montaż musisz zlecić swojemu, miejscowemu instalatorowi.A resztę wysyłam zgodnie z prośbą na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gieś 11.10.2011 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Witam,jestem zadowolonym użytkownikiem Sztokera 25 od kilku dni. Decyzję o zakupie podjąłem m.in. za sprawą tego forum. Serdecznie dziękuję za zamieszczone wskazówki i opinie (głównie Jareckiemu79). Piec przyjechał kurierem i nie miał rusztu awaryjnego w standardowym wyposażeniu - musiałem dokupić za coś ponad 160 pln. Czeka mnie jeszcze przeróbka układu. Wcześniej miałem kocioł tradycyjny i zasadne było zastosowanie zaworu różnicowego, teraz obejście pompy przeszkadza w prawidłowym sterowaniu temperaturą CO. Bardzo podoba mi się oddzielenie układów CO i CWU i duże możliwości sterownika. Generalnie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts