Bart_Sztoker_35 17.01.2013 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Dzięki za informacje. Rozbiezności są spore miedzy propozycjami. Czy wyliczając kubaturę bedzie mozna lepiej dopasować moc kotła? Otrzymałem jeszcze jedną informację że m2 trzeba przemnożyć przy nowym budynku x70 i podzielić przez 1000 i w ten sposób wyliczymy moc kotła. Coś chyba nie tak ktoś Ci doradził z tym wyliczeniam, gdybym ja tak wyliczył to 25 KW byłby za duży, a mam 35KW, i daje rade tylko z dobrym groszkiem. Najlepiej niech instalator sztokera do Ciebie przyjedzie, zobaczysz że tak najlepiej dopasować kocioł do swoich potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 17.01.2013 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Dzięki za informacje. Rozbiezności są spore miedzy propozycjami. Czy wyliczając kubaturę bedzie mozna lepiej dopasować moc kotła? Otrzymałem jeszcze jedną informację że m2 trzeba przemnożyć przy nowym budynku x70 i podzielić przez 1000 i w ten sposób wyliczymy moc kotła. Takie uproszczone wyliczenie jest bliżej prawdy to przy grzanych 200 m2 masz 14 kw. Nie wierz jednak nikomu i zrób sobie OZC ( nawet gdyby to kosztowało 300 zl a może ktoś Ci wyliczy za free) to i tak Ci się opłaci bo w 100 % będziesz wiedział jakie masz w budynku zapotrzebowanie na ciepło a stąd ile kw powinien mieć kocioł . Zrób OZC i nie rób takiego błędu jak ja i wielu innych, że ufa "instalatorom" (a później kocioł za duży albo za mały i katastrofa) a Ci najczęściej proponują to gdzie mają największy zysk lub to co umieją zrobić i tyle. Podejdź do tego profesjonalnie i wylicz to czego potrzebujesz Tu ktoś liczy OZC samodzielnie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?80617-Obliczenia-w-OZC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szansa 17.01.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Fajnie dzięki za informacje. Jeżeli ma certyfikat z wyliczeniem zapotrzebowania na energię to czy może to byc przydatne do wyliczenia mocy czy najlepszym rozwiązaniem jest OZC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonczek159 21.01.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Witam coś umarł temat pieca.Mam pytanko cały czas męczy mnie ten zimny powrót.A jakby tak połączyć te zslepione krućce zasilania i powrotu rurą 28,to woda powinna grawitacyjnie się wymieniać i powrót powinien być cieplejszy. Czy ktoś tak próbował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 21.01.2013 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Jak nie ma problemów to o czym pisać? Dobre pytanie. Sam jestem ciekaw. Ale wydaje mi się, że bez jakiegoś termostatu to nie będzie miało większego sensu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart_Sztoker_35 22.01.2013 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 U mnie powrót zawsze 10st mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonczek159 22.01.2013 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 A mimo to jak znajdę trochę czasu to spróbuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabka77 23.01.2013 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Na stronie Elktrom-izu pojawił sie nowy soft A33 czy zostały wprowadzone jakieś nowe usprawnienia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.01.2013 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Na stronie Elktrom-izu pojawił sie nowy soft A33 czy zostały wprowadzone jakieś nowe usprawnienia ? Jest to soft z pid-II, poprawiono błędy, które były zgłaszane. Z tego, co dało rade sprawdzić nie zauważyłem w nim błędów. Nie jest to soft ze spalaniem pulsacyjnym, ono będzie się rozwijac inną drogą. Tutaj jeszcze dużo pracy, więc to musi sie rozwijać inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart_Sztoker_35 23.01.2013 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Można wiedzieć co się zmieniło w nowym sofcie w porównaniu z A 32? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 23.01.2013 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Witam coś umarł temat pieca.Mam pytanko cały czas męczy mnie ten zimny powrót.A jakby tak połączyć te zslepione krućce zasilania i powrotu rurą 28,to woda powinna grawitacyjnie się wymieniać i powrót powinien być cieplejszy. Czy ktoś tak próbował. ja mam zrobiony obieg kotłowy do podnesiena temperatury powrotu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?186332-Kocioł-Termo-eco-19KW-Stąporków-Palnik-brucer-sterownik-dwustanowy&p=5131260&viewfull=1#post5131260 u mnie nie ma zaworów n drogowych więc obieg jest zrobiony za pompą CO i dogrzewa ładnie powrót. przed montażem miałem kłopot z temp teraz jest niższa od zasilania jakieś 5-6st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonczek159 24.01.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Dzięki Timon. Muszę coś z tym powrotem zrobić. Bo 30 st. To nie za dobrze. Teraz wszyscy uspokajają. Ale jak za pięć lat temat na forum zostanie poruszony z powodu korozji to już będzie po ptakach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willy 26.01.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 (edytowane) Witam mam pytanie jakiego eko-groszku używacie i czy oczywiście jesteście zadowoleni...Znalazłem taką stronkę http://sklep.taniopal.pl/ i http://eko-groszek.org/ brał tam ktoś już groszek? Edytowane 27 Stycznia 2013 przez willy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 28.01.2013 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Willy, wejdź na ten wątek z Twoim pytaniem:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191362Tam koledzy są bardziej rozmowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabka77 29.01.2013 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 mam problem z zawieszaniem się ekogroszku w koszu czy przyczyną moze być mokry opał czy są jakieś sposoby na takie zdarzenie:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willy 31.01.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 wreszcie ktoś się tu odezwał... a sypiesz mokry ekogroszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 31.01.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 mam problem z zawieszaniem się ekogroszku w koszu czy przyczyną moze być mokry opał czy są jakieś sposoby na takie zdarzenie:wiggle: Tak, dosuszyć opał... otwórz kilka worków, aby dosychały w kotłowni. Postaw je pionowo i rozwiąż, można śrubokrętem dodatkowo dziury w worku zrobić... O tej porze roku z suchym to cięzki temat, ale musieli Cie poczęstować groszkiem z miałem, bo ja kupuje po 15woreczków i raczej wilgotnym pale, bo nie nadąża wysychac i mi sę w ekoenergii, gdzie jest ramka 10x17cm nie zawiesza, ale autentycznie mam groszek, bo miał by mi się na 100%zawiesił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabka77 01.02.2013 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Już problem został rozwiązany faktycznie opał był zamokry należało go przed wsypaniem osuszyć i teraz jest wszystko oki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 03.02.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 (edytowane) Jakby ktoś chciał potestować najnowszy (nieoficjalny jeszcze) soft do cobry to piszcie na priv. Edytowane 3 Lutego 2013 przez Rostko13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert252 03.02.2013 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 to daj namiary na ten nowy soft Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts