Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

Dzięki za informacje. Rozbiezności są spore miedzy propozycjami. Czy wyliczając kubaturę bedzie mozna lepiej dopasować moc kotła?

Otrzymałem jeszcze jedną informację że m2 trzeba przemnożyć przy nowym budynku x70 i podzielić przez 1000 i w ten sposób wyliczymy moc kotła.

Coś chyba nie tak ktoś Ci doradził z tym wyliczeniam, gdybym ja tak wyliczył to 25 KW byłby za duży, a mam 35KW, i daje rade tylko z dobrym groszkiem. Najlepiej niech instalator sztokera do Ciebie przyjedzie, zobaczysz że tak najlepiej dopasować kocioł do swoich potrzeb.

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za informacje. Rozbiezności są spore miedzy propozycjami. Czy wyliczając kubaturę bedzie mozna lepiej dopasować moc kotła?

Otrzymałem jeszcze jedną informację że m2 trzeba przemnożyć przy nowym budynku x70 i podzielić przez 1000 i w ten sposób wyliczymy moc kotła.

Takie uproszczone wyliczenie jest bliżej prawdy to przy grzanych 200 m2 masz 14 kw.

Nie wierz jednak nikomu i zrób sobie OZC ( nawet gdyby to kosztowało 300 zl a może ktoś Ci wyliczy za free) to i tak Ci się opłaci bo w 100 % będziesz wiedział jakie masz w budynku zapotrzebowanie na ciepło a stąd ile kw powinien mieć kocioł .

Zrób OZC i nie rób takiego błędu jak ja i wielu innych, że ufa "instalatorom" (a później kocioł za duży albo za mały i katastrofa) a Ci najczęściej proponują to gdzie mają największy zysk lub to co umieją zrobić i tyle. Podejdź do tego profesjonalnie i wylicz to czego potrzebujesz :)

Tu ktoś liczy OZC samodzielnie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?80617-Obliczenia-w-OZC :)

Na stronie Elktrom-izu pojawił sie nowy soft A33 czy zostały wprowadzone jakieś nowe usprawnienia ?

Jest to soft z pid-II, poprawiono błędy, które były zgłaszane.

Z tego, co dało rade sprawdzić nie zauważyłem w nim błędów.

Nie jest to soft ze spalaniem pulsacyjnym, ono będzie się rozwijac inną drogą. Tutaj jeszcze dużo pracy, więc to musi sie rozwijać inaczej.

Witam coś umarł temat pieca.Mam pytanko cały czas męczy mnie ten zimny powrót.A jakby tak połączyć te zslepione krućce zasilania i powrotu rurą 28,to woda powinna grawitacyjnie się wymieniać i powrót powinien być cieplejszy. Czy ktoś tak próbował.

ja mam zrobiony obieg kotłowy do podnesiena temperatury powrotu

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?186332-Kocioł-Termo-eco-19KW-Stąporków-Palnik-brucer-sterownik-dwustanowy&p=5131260&viewfull=1#post5131260

u mnie nie ma zaworów n drogowych więc obieg jest zrobiony za pompą CO i dogrzewa ładnie powrót.

przed montażem miałem kłopot z temp teraz jest niższa od zasilania jakieś 5-6st

mam problem z zawieszaniem się ekogroszku w koszu czy przyczyną moze być mokry opał czy są jakieś sposoby na takie zdarzenie:wiggle:

Tak, dosuszyć opał... otwórz kilka worków, aby dosychały w kotłowni. Postaw je pionowo i rozwiąż, można śrubokrętem dodatkowo dziury w worku zrobić...

O tej porze roku z suchym to cięzki temat, ale musieli Cie poczęstować groszkiem z miałem, bo ja kupuje po 15woreczków i raczej wilgotnym pale, bo nie nadąża wysychac i mi sę w ekoenergii, gdzie jest ramka 10x17cm nie zawiesza, ale autentycznie mam groszek, bo miał by mi się na 100%zawiesił