Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U nas nadal ogromne problemy ze sztokerem. Najchętniej wyrzucilibyśmy go na złom i zamontowali nowy kocioł, bo ten to katastrofalna pomyłka. Serwis był już u nas 3 razy, przetestowaliśmy setki ustawień, w kotłowni mąż spędził mnóstwo godzin. Samo wybieranie popiołu i niedopalonych grud 2 razy na dzień to porażka.

Wróciliśmy właśnie od sąsiada, właściciela kotła ogniwo eko plus- z 10 worków groszku ( tego samego co nasz) u niego 1( słownie JEDEN) pełny popielnik o gramaturze popiołu z papierosa. U nas przynajmniej 20 z takiej ilości. Ręce nam opadają, już po prostu nienawidzę tego kotła...

U nas nadal ogromne problemy ze sztokerem. Najchętniej wyrzucilibyśmy go na złom i zamontowali nowy kocioł, bo ten to katastrofalna pomyłka. Serwis był już u nas 3 razy, przetestowaliśmy setki ustawień, w kotłowni mąż spędził mnóstwo godzin. Samo wybieranie popiołu i niedopalonych grud 2 razy na dzień to porażka.

Wróciliśmy właśnie od sąsiada, właściciela kotła ogniwo eko plus- z 10 worków groszku ( tego samego co nasz) u niego 1( słownie JEDEN) pełny popielnik o gramaturze popiołu z papierosa. U nas przynajmniej 20 z takiej ilości. Ręce nam opadają, już po prostu nienawidzę tego kotła...

Czy możesz zrobić zdjęcie popiołu w popielniku?

Jaka moc kotła (15 czy 25kW) i jakie masz nastawy?

Czy możesz zrobić zdjęcie popiołu w popielniku?

Jaka moc kotła (15 czy 25kW) i jakie masz nastawy?

Kocioł mocy 25 kw, zdjęcia na ustawieniach serwisanta z Pleszewa.. Polecam obejrzenia na youtube filmiku sztokera ( nie mojego autorstwa) jak podczas palenia sypie się żar do popielnika.

Ustawienia :czas podawania 15/50, załączone adc i pid, temperatura na kotle 49 stopni

2012-11-19 19.24.52.jpg

2012-11-20 07.44.32.jpg

Gość Rostko13
U nas nadal ogromne problemy ze sztokerem. Najchętniej wyrzucilibyśmy go na złom ...

Izabela, trochę za mało szczegółów, żebyśmy mogli wogóle Ci pomóc. Napisz więcej informacji o Twoim domu i instalacji. To, że u sąsiada jest idealnie nie znaczy, że u Ciebie było by tak samo. Inny dom, inna instalacja, itd.

Piszesz, że mąż w kotłowni spędził mnóstwo godzin... Może niech On napisze swoje uwagi i spostrzeżenia z kotłowni.

Izabela, trochę za mało szczegółów, żebyśmy mogli wogóle Ci pomóc. Napisz więcej informacji o Twoim domu i instalacji. To, że u sąsiada jest idealnie nie znaczy, że u Ciebie było by tak samo. Inny dom, inna instalacja, itd.

Piszesz, że mąż w kotłowni spędził mnóstwo godzin... Może niech On napisze swoje uwagi i spostrzeżenia z kotłowni.

Dom 168 m kw., porotherm 25, ocieplony 15 cm styropianu, poddasze docieplone 25 cm wełny mineralnej. Dół ogrzewanie podłogowe plus grzejniki w łazience i pralni, góra grzejniki. Na instalacji zawór trójdrożny, mieszacze do podłogówki.

Gość Rostko13
Kocioł mocy 25 kw, zdjęcia na ustawieniach serwisanta z Pleszewa.. Polecam obejrzenia na youtube filmiku sztokera ( nie mojego autorstwa) jak podczas palenia sypie się żar do popielnika.

Widziałem ten filmik i dziwię się, że ELEKTROMIZ (bo tak jest ten film podpisany) wstawił taki kicz... W normalnych warunkach nie ma mowy o tym, żeby całe palenisko aż do końca było zapełnione rozpalonym węglem. Ktoś nieudolnie zrobił (anty)reklamę kotła i wrzucił na youtube. W tej chwili palenisko u mnie wygląda tak:

palenisko.jpg

Myślę, że na spokojnie damy radę Ci pomóc.

Ustawienia :czas podawania 15/50, załączone adc i pid, temperatura na kotle 49 stopni

Dzięki za zdjęcia, jest rzeczywiście źle.

1. Jakie masz nastawy dmuchawy? (min i max)
  2. Na jakiej mocy (przeciętnie) pracuje kocioł?

serwisant zalecał moc dmuchawy 100/10, kocioł pracuje cały czas na mocy 80-100%

Wszystko jasne.

Masz opał, który spala się powoli - kotlarze mówią na to

"twardy opał". Wybacz potoczny język, są na to określenia

bardziej naukowe :)

Takiego opału nie można szybko spalić. Jest trochę jak

węgiel drzewny na grillu - na pewno zauważyłaś, że taki węgiel

spala się wolno i nie ma sposobu, żeby go zmusić do szybszego

spalenia.

Podstawowy błąd, to duża moc dmuchawy i duże podawane

opału. Twój dom ma małe zapotrzebowanie na ciepło, ale kocioł

idzie na 100%...

Daj takie nastawy :

• czas podawania 8s
  • pauza między dawkami 60s
  • max moc dmuchawy 60%
  • min moc dmuchawy 10%

Podaj mi proszę na priv nr komórki i adres e-mail.

Spróbuję pomóc.

Wszystko jasne.

Masz opał, który spala się powoli - kotlarze mówią na to

"twardy opał". Wybacz potoczny język, są na to określenia

bardziej naukowe :)

Takiego opału nie można szybko spalić. Jest trochę jak

węgiel drzewny na grillu - na pewno zauważyłaś, że taki węgiel

spala się wolno i nie ma sposobu, żeby go zmusić do szybszego

spalenia.

Podstawowy błąd, to duża moc dmuchawy i duże podawane

opału. Twój dom ma małe zapotrzebowanie na ciepło, ale kocioł

idzie na 100%...

Daj takie nastawy :

• czas podawania 8s
  • pauza między dawkami 60s
  • max moc dmuchawy 60%
  • min moc dmuchawy 10%

Podaj mi proszę na priv nr komórki i adres e-mail.

Spróbuję pomóc.

Napisałam dane na priv