Wlodek_PID 09.02.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Napisałam dane na priv OK, spróbuj to przestawić jak napisałem. Będzie jutro wiadomo, co zrobić dalej Pozdrowienia, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabela7722 10.02.2013 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 OK, spróbuj to przestawić jak napisałem. Będzie jutro wiadomo, co zrobić dalej Pozdrowienia, Piec został przestawiony na podane ustawienia i pracował na nich całą noc. Po całej nocy znów pełny popielnik i mnóstwo niedopalonego węgla. Proszę o nr tel na priv, zadzwonię do Pana, jeśli to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 10.02.2013 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Piec został przestawiony na podane ustawienia i pracował na nich całą noc. Po całej nocy znów pełny popielnik i mnóstwo niedopalonego węgla. Proszę o nr tel na priv, zadzwonię do Pana, jeśli to możliwe. OK. Przestaw pauzę na 90s. Czyli parametry :czas podawania 8s pauza 90s max dmuchawa 60 min dmuchawa 10 Niestety musimy wykonać kilka prób. Będę wdzięczny za zdjęcie z dzisiejszej nocy - będę je mógł porównać z poprzednim. A poza tym... już dzwonię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 10.02.2013 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Piec został przestawiony na podane ustawienia i pracował na nich całą noc. Po całej nocy znów pełny popielnik i mnóstwo niedopalonego węgla. Proszę o nr tel na priv, zadzwonię do Pana, jeśli to możliwe. W sprawie opału spróbuj się skontaktować z forumowiczem karoka65. Z tego, co wiem, prowadzi skład opału i potrafi doradzić. Wiesiek, czy możesz tu coś doradzić? Pozdrowienia, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eresz 12.02.2013 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Witam, rownież posiadam piec sztoker 25 i majstruje troche w cobrze. Sugerujecie zmniejszenie modulacji oraz zablokowańie przedmuchow. Może mi ktoś wyjasnić co to są te modulacje i przedmuchy, chciałbym po prostu wiedzieć, co zmieniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.02.2013 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Dom 168 m kw., porotherm 25, ocieplony 15 cm styropianu, poddasze docieplone 25 cm wełny mineralnej. Dół ogrzewanie podłogowe plus grzejniki w łazience i pralni, góra grzejniki. Na instalacji zawór trójdrożny, mieszacze do podłogówki. Po pierwsze dlaczego kupiłaś taki wielki kocioł. Po drugie odezwij sie na priva, może uda się coś zaradzić A najlepiej na fona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 13.02.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 izabela7722I jak tam sytuacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antur_82 16.02.2013 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Szanowni Forumowicze, zwracam się z prośbą o pomoc: nieopatrznie dosypałem na górę zasobnika węgiel innego gatunku - nieco 'twardszy'. Byłem nieobecny w domu, węgiel 'miękki' (Kazimierz Juliusz) skończył się w zasobniku i ślimak zaczął podawać ten 'twardszy' (Pieklorz) wytworzył się duży spiek który podniósł dolny deflektor i przytkał nawiew powietrza. Problemem jest smoła która się wydzieliła i osadziła w całym piecu. Trochę już tego wypaliłem, z komina siwy dym - sąsiedzi pewnie myślą, że palę śmieci Jakieś pomysły jak to usunąć ? P.S. gdy wygaszę piec - to przejdzie w formę stałą... Chwilowo podniosłem temp. na piecu do 65 żeby to wygrzewać i wypalać... Pozdrawiam, Artur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_mazury 17.02.2013 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Szanowni Forumowicze, zwracam się z prośbą o pomoc: nieopatrznie dosypałem na górę zasobnika węgiel innego gatunku - nieco 'twardszy'. Byłem nieobecny w domu, węgiel 'miękki' (Kazimierz Juliusz) skończył się w zasobniku i ślimak zaczął podawać ten 'twardszy' (Pieklorz) wytworzył się duży spiek który podniósł dolny deflektor i przytkał nawiew powietrza. Problemem jest smoła która się wydzieliła i osadziła w całym piecu. Trochę już tego wypaliłem, z komina siwy dym - sąsiedzi pewnie myślą, że palę śmieci Jakieś pomysły jak to usunąć ? P.S. gdy wygaszę piec - to przejdzie w formę stałą... Chwilowo podniosłem temp. na piecu do 65 żeby to wygrzewać i wypalać... Pozdrawiam, Artur. Jeśli mnie pamieć nie myli to na innym forum pisano o dodawaniu w takim przypadku na rozżażony węgiel sadpalu. To taki środek ułatwiajacy wypalanie własnie smoły. Sam go stosuję (inny kocioł inne paliwo) i stwierdzam, że działa rewelacyjnie. Rozejżyj sie w okolicy za środkiem Sadpal (taki zielony jakby proszek sprzedawany w foliowych torebkach około 1kg). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 18.02.2013 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Sadpal jak dobrze pamiętam, jest do wypalania sadzy, a nie smoły.Wydaje mi się, że powinieneś porządnie przepalić drewnem na ruszcie awaryjnym i dopiero przeczyścić kocioł.Spróbuj chociaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saaw 20.02.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Czy macie już jakieś doświadczenia z softem A33 - co jest poprawione względem A32 ?Ja jeszcze palę na 939 i chciałbym przeinstalować na nowszy, niestety zagapiłem się i na stronie elektromiz nie ma już softu A32 - może ktoś ma dostępny ten soft i wysłał by mi go celem przetestowania?A może wogóle sie nie bawić i od razu instalować A33? Doradzcie proszę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 20.02.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 saaw, napisz do mnie na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eresz 22.02.2013 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Panowie, stwierdzam, że ten piec nie nadaje się do palenia retopalem. Trzykrotnie zrobiły mi się ogromne spieki popiołu blokujące spadek popiołu do popielnika. Dmuchawa na 100 - spiek, dmuchawa na 90 - spiek. Popiół nie spada do popielnika tylko się zbiera w komorze spalania, podnosi dolny deflektor lub go przesuwa na miejsce tego drugiego. Trzeba ręcznie rozbijać spieki zanim zablokują popielnik. Dokupiłem ekoret i dzisiaj wymieszam, jutro zobaczę czy spieki będą mniejsze. Paliłem samym ekoretem oraz samym czeskim i żadnych spieków nie było. Tylko, że czeski mało wydajny, a ekoret bardzo drogi. Jakieś pomysły na te spieki? Wkurzający problem, bo miało być z piecem komfortowo, a ja nerwowo biegam do kotłowni co kilka godzin rozbić spiek popiołu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 22.02.2013 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Kolego to nie jest problem Twojego pieca, Retopal tak ma. Można po części zminimalizować jadąc ile się da w dół z nadmuchem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 22.02.2013 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 ..... Dmuchawa na 100 - spiek, dmuchawa na 90 - spiek. ... ja palę ekoretem jak mam wiatrak na 100% też mam spieki chcesz wypchnąć opał kominem??? wiatrak w dół i to ostro wtedy będzie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eresz 22.02.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Wiatrak ostro w dół, czyli jaką macie wartość dla retopalu? Teraz mam 75/15 i spieki są nadal, wymieszany ekoret jeszcze nie dotarł do pieca. Ale ogólnie malutka ta rynienka odprowadzająca popiół, nie mówiąc już o pojemniku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 22.02.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 a co ja wróżka??nie wiem nawet jakiej masz wydajnosci wentylator więc nie potrafię ci podać konkretnej wartościobniżaj i obserwuj- najlepiej zgarnąć ile się da z palnika i zostawić żar, potem obniżyć nadmuch i czekać kilka godzin- jak uzbiera się efektów pracy palnika ocenić i kolejna korekta.jak mi się bobrek trafił spiekający to musiałem przejść na pracę dwustanową i dać bardzo długą przerwę i bardzo niewielki nadmuch i też nie zrobiłem tego od razu tylko chwilę mi to zajęło.poświęć zasobnik i ustawisz spokojnie- tylko cierpliwości i bez nerwowych ruchówjak masz 75/15 to zerknij na jakich mocach chodzi częściej- moze trzeba zjechać również dołem nadmuchu bo na małych mocach dostaje za dużo wiatru??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eresz 23.02.2013 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Widzę poprawę, wiatrak 70/15, ekoret dotarł w nocy do paleniska, spieki są, ale na tyle małe, że swobodnie spadają do popielnika. No i kaloryczność wzrosła, szybciej piec nabiera temperatury. Ogólnie to mam takie wrażenie, że przy małym nadmuchu, tak jakoś wolniej temperatura rośnie, tym bardziej, że mam stare kaloryfery żeliwne z dużą ilością wody, a jak zwiększałem nadmuch, to szybciej cieplej w domku... Stąd też ten mój wiatrak na max był ustawiony, no ale trzeba znaleźć taki złoty środek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eresz 23.02.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Panowie, byłoby zbyt pięknie, gdyby mój problem się rozwiązał ot tak. Niestety spieki mniejsze, ale w popielniku niedopalone węgle, zgaduję, że to wyżej kaloryczny ekoret, który pewnie potrzebuje więcej cżasu w piecu na wypalenie się. Tak więc ponownie zasypałem tylko retopal, zmniejszyłem dmuchawę, moc pokazuje 57%, będę walczył. Jutro się okaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 23.02.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 eresz a korygowałeś przerwę po obniżeniu nadmuchu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts