Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

OK, spróbuj to przestawić jak napisałem.

Będzie jutro wiadomo, co zrobić dalej :)

Pozdrowienia,

Piec został przestawiony na podane ustawienia i pracował na nich całą noc. Po całej nocy znów pełny popielnik i mnóstwo niedopalonego węgla. Proszę o nr tel na priv, zadzwonię do Pana, jeśli to możliwe.

Piec został przestawiony na podane ustawienia i pracował na nich całą noc. Po całej nocy znów pełny popielnik i mnóstwo niedopalonego węgla. Proszę o nr tel na priv, zadzwonię do Pana, jeśli to możliwe.

OK. Przestaw pauzę na 90s.

Czyli parametry :

• czas podawania 8s
  • pauza 90s
  • max dmuchawa 60
  • min dmuchawa 10

Niestety musimy wykonać kilka prób. Będę wdzięczny

za zdjęcie z dzisiejszej nocy - będę je mógł porównać

z poprzednim.

A poza tym... już dzwonię :)

W sprawie opału spróbuj się skontaktować z forumowiczem

karoka65. Z tego, co wiem, prowadzi skład opału i potrafi

doradzić.

Wiesiek, czy możesz tu coś doradzić?

Pozdrowienia,

Dom 168 m kw., porotherm 25, ocieplony 15 cm styropianu, poddasze docieplone 25 cm wełny mineralnej. Dół ogrzewanie podłogowe plus grzejniki w łazience i pralni, góra grzejniki. Na instalacji zawór trójdrożny, mieszacze do podłogówki.

Po pierwsze dlaczego kupiłaś taki wielki kocioł.

Po drugie odezwij sie na priva, może uda się coś zaradzić :)

A najlepiej na fona.

Szanowni Forumowicze, zwracam się z prośbą o pomoc: nieopatrznie dosypałem na górę zasobnika węgiel innego gatunku - nieco 'twardszy'. Byłem nieobecny w domu, węgiel 'miękki' (Kazimierz Juliusz) skończył się w zasobniku i ślimak zaczął podawać ten 'twardszy' (Pieklorz) wytworzył się duży spiek który podniósł dolny deflektor i przytkał nawiew powietrza. Problemem jest smoła która się wydzieliła i osadziła w całym piecu. Trochę już tego wypaliłem, z komina siwy dym - sąsiedzi pewnie myślą, że palę śmieci :eek: Jakieś pomysły jak to usunąć ? P.S. gdy wygaszę piec - to przejdzie w formę stałą... Chwilowo podniosłem temp. na piecu do 65 żeby to wygrzewać i wypalać...

Pozdrawiam, Artur.

Szanowni Forumowicze, zwracam się z prośbą o pomoc: nieopatrznie dosypałem na górę zasobnika węgiel innego gatunku - nieco 'twardszy'. Byłem nieobecny w domu, węgiel 'miękki' (Kazimierz Juliusz) skończył się w zasobniku i ślimak zaczął podawać ten 'twardszy' (Pieklorz) wytworzył się duży spiek który podniósł dolny deflektor i przytkał nawiew powietrza. Problemem jest smoła która się wydzieliła i osadziła w całym piecu. Trochę już tego wypaliłem, z komina siwy dym - sąsiedzi pewnie myślą, że palę śmieci :eek: Jakieś pomysły jak to usunąć ? P.S. gdy wygaszę piec - to przejdzie w formę stałą... Chwilowo podniosłem temp. na piecu do 65 żeby to wygrzewać i wypalać...

Pozdrawiam, Artur.

Jeśli mnie pamieć nie myli to na innym forum pisano o dodawaniu w takim przypadku na rozżażony węgiel sadpalu. To taki środek ułatwiajacy wypalanie własnie smoły. Sam go stosuję (inny kocioł inne paliwo) i stwierdzam, że działa rewelacyjnie. Rozejżyj sie w okolicy za środkiem Sadpal (taki zielony jakby proszek sprzedawany w foliowych torebkach około 1kg).

Gość Rostko13

Sadpal jak dobrze pamiętam, jest do wypalania sadzy, a nie smoły.

Wydaje mi się, że powinieneś porządnie przepalić drewnem na ruszcie awaryjnym i dopiero przeczyścić kocioł.

Spróbuj chociaż.

Czy macie już jakieś doświadczenia z softem A33 - co jest poprawione względem A32 ?

Ja jeszcze palę na 939 i chciałbym przeinstalować na nowszy, niestety zagapiłem się i na stronie elektromiz nie ma już softu A32 - może ktoś ma dostępny ten soft i wysłał by mi go celem przetestowania?

A może wogóle sie nie bawić i od razu instalować A33? Doradzcie proszę....

Panowie, stwierdzam, że ten piec nie nadaje się do palenia retopalem. Trzykrotnie zrobiły mi się ogromne spieki popiołu blokujące spadek popiołu do popielnika. Dmuchawa na 100 - spiek, dmuchawa na 90 - spiek. Popiół nie spada do popielnika tylko się zbiera w komorze spalania, podnosi dolny deflektor lub go przesuwa na miejsce tego drugiego. Trzeba ręcznie rozbijać spieki zanim zablokują popielnik. Dokupiłem ekoret i dzisiaj wymieszam, jutro zobaczę czy spieki będą mniejsze.

Paliłem samym ekoretem oraz samym czeskim i żadnych spieków nie było. Tylko, że czeski mało wydajny, a ekoret bardzo drogi. Jakieś pomysły na te spieki?

Wkurzający problem, bo miało być z piecem komfortowo, a ja nerwowo biegam do kotłowni co kilka godzin rozbić spiek popiołu...

a co ja wróżka??

nie wiem nawet jakiej masz wydajnosci wentylator więc nie potrafię ci podać konkretnej wartości

obniżaj i obserwuj- najlepiej zgarnąć ile się da z palnika i zostawić żar, potem obniżyć nadmuch i czekać kilka godzin- jak uzbiera się efektów pracy palnika ocenić i kolejna korekta.

jak mi się bobrek trafił spiekający to musiałem przejść na pracę dwustanową i dać bardzo długą przerwę i bardzo niewielki nadmuch i też nie zrobiłem tego od razu tylko chwilę mi to zajęło.

poświęć zasobnik i ustawisz spokojnie- tylko cierpliwości i bez nerwowych ruchów

jak masz 75/15 to zerknij na jakich mocach chodzi częściej- moze trzeba zjechać również dołem nadmuchu bo na małych mocach dostaje za dużo wiatru???

Widzę poprawę, wiatrak 70/15, ekoret dotarł w nocy do paleniska, spieki są, ale na tyle małe, że swobodnie spadają do popielnika. No i kaloryczność wzrosła, szybciej piec nabiera temperatury.

Ogólnie to mam takie wrażenie, że przy małym nadmuchu, tak jakoś wolniej temperatura rośnie, tym bardziej, że mam stare kaloryfery żeliwne z dużą ilością wody, a jak zwiększałem nadmuch, to szybciej cieplej w domku... Stąd też ten mój wiatrak na max był ustawiony, no ale trzeba znaleźć taki złoty środek...

Panowie, byłoby zbyt pięknie, gdyby mój problem się rozwiązał ot tak. Niestety spieki mniejsze, ale w popielniku niedopalone węgle, zgaduję, że to wyżej kaloryczny ekoret, który pewnie potrzebuje więcej cżasu w piecu na wypalenie się. Tak więc ponownie zasypałem tylko retopal, zmniejszyłem dmuchawę, moc pokazuje 57%, będę walczył. Jutro się okaże.