eresz 24.02.2013 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Przerwę wydłużyłem o 5s. Zmniejszyłem kopiec z 2 na 0. Za dużo nie mogę zmieniać bo mi potem cały dzień grzeje wode w tych moich starych kaloryferach i podgrzać nie może. Obecnie mam 50 przerwa, 12 podawanie, było 45 przerwa i 14 podawanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eresz 25.02.2013 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 No panowie, wbrew temu co napisałem kilka dni temu stwierdzam, że DA się palić retopalem w tym piecu. Sprawę rozwiązało zmniejszenie dmuchawy. Nastawy obecne to 68/17 co daje 57% mocy dmuchawy. Wszystko jest w normie, żadnych spieków blokujących nie ma. Ale pomoc forum NIEOCENIONA Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonczek159 27.02.2013 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 A ja w ramach testu zasypałem zbiornik peletem. Sam jestem ciekaw co się urodzi. Nie spodziewam się cudów ale mam dosyć wolno palący się węgiel to może się wyrówna a poza tym chciałbym porównać te dwa opały. Za pelet zapłacilem 700 zł za tone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 01.03.2013 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 (edytowane) bonczek, ale wiesz, że samym peletem raczej nie zaleca się palić? Edytowane 1 Marca 2013 przez Rostko13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eresz 03.03.2013 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 No dobrze, retopal opanowałem, to powiem wam o kolejnej mojej bitwie z piecem. Otóż razem ze sztokerem kupilem regulator pokojowy auraton. Ustawiona temperatura 21 stopni, histereza 0,2 stopnia. Pompa podawała ciepło na kaloryfery aż auraton osiągnął 21,2 stopnia, potem się wyłączała. Gdy temperatura spadała do 20,8 auraton ponownie załączał pompę. Tylko niestety w starych kaloryferach woda osiągała temperaturę po godzinie lub dwóch. W tym czasie temp. spadała do 20,6 i tu już było odczucie chłodu zanim się to wszystko ogrzało. Więc wkurzony regulator wyłączyłem, piec chodził po swojemu. Po dobie w mieszkaniu był tak gorąco (pomimo zmniejszenia temp na piecu), że trzeba było okna otwierać. Bez sensu, nie po to się grzeje, żeby ciepło uciekało oknem. Przeprosiłem się z regulatorem, ponownie pilnował temp. Zmnieszyłem jedynie czas pauzy pompy do 20 min. Temperatura trzyma się na poziomie 21,2-21,4, komfort cieplny jest. Jedynie wykres pracy pieca wygląda jak sinusoida. Dodatkowo dokonałem korekty dobowej temp CO i w południe zmniejszyłem temp na piecu, żeby co te 20 min podawał mniej ciepła. No i tak to wygląda u mnie.A jak inni forumowicze radzą sobie z regulatorami pokojowymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 03.03.2013 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Jak dla mnie regulatory pokojowe typu Auraton to bez sens. Tak naprawdę aby to dobrze działało trzeba by taki sterownik w każdym pokoju ...Każdy pokój ma inne wymagania , ma inną kubaturę zatem wymaga więcej czasu aby osiągnać i utrzymać żądaną temperaturę , a jednym sterownikiem tego nie da się zrobić.Polecam po prostu na grzejnikach zamontowac głowicie termostatyczne i problem z głowy ...A jeśli komuś potrzebne bajery typu rózne temperatury grzania to są zaawansowane głowice elektroniczne np. HR20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 03.03.2013 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Jak dla mnie regulatory pokojowe typu Auraton to bez sens. Tak naprawdę aby to dobrze działało trzeba by taki sterownik w każdym pokoju ... Każdy pokój ma inne wymagania , ma inną kubaturę zatem wymaga więcej czasu aby osiągnać i utrzymać żądaną temperaturę , a jednym sterownikiem tego nie da się zrobić. . tutaj się z Tobą nie zgodzę po wykonaniu instalacji należy przeprowadzić regulację przepływów tak aby wszystkie pomieszczenia były dogrzewane równomiernie a dopiero potem założyć głowice i ustawić rządany poziom temperatury lub sterować całością przy pomocy regulatora pokojowego. JEDNEGO jeśli będą przepływy własciwe nie będzie przegrzewania pomieszczeń. wiem - miałem u siebie duże różnice w ogrzewaniu poszczególnych pokoi. poczytałem forum wykonałem regulacje przepływów i mam spokój jest to jednak proces żmudny ale raz zrobiony będzie funkcjonował całe życie instalacji. warunkiem jest prawidłowe dobranie mocy urządzeń grzewczych w kazdym z pomieszczeń. nadmierne przewymiarowanie może spowodować że nawet drastyczne skryzowanie nie uchroni przed przegrzaniem- tu wspomoże termostat na kaloryferze z podłogówką nie wiem jak jest - nie mam - nie mam doświadczeń i wiedzy więc nie będe pisał na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 03.03.2013 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 tutaj się z Tobą nie zgodzę po wykonaniu instalacji należy przeprowadzić regulację przepływów tak aby wszystkie pomieszczenia były dogrzewane równomiernie a dopiero potem założyć głowice i ustawić rządany poziom temperatury lub sterować całością przy pomocy regulatora pokojowego. JEDNEGO Mi hydraulik mówił że obecnie nie kryzuje się grzejników. Tak się kiedyś robiło w blokach a obecnie łączy się przez listwy rozdzielające. Do sterowania grzejnikiem służy głowica termostatyczna. Najprostsze rozwiązanie jest najlepsze. Po co kombinować jak rozwiązanie znane jest od wielu wielu lat .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 03.03.2013 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 ja wyszedłem z założenia że spróbuję wyregulować i dało to dobry efektjak mam mały odbiór ciepła i przy zadanej kotla 48 jest za ciepło w pokojach to ustawiam termostaty na kaloryferach na 4 i mam 22st a jak jest większy odbiór ciepła pracują na pełnym przepływie i reguluję poziomem temperatury na kotle i termostatem pokojowym.zgoda że głowica będzie sterować grzejnikiem ale jak będziesz miał skopane przepływy to będziesz miał sytuacje kiedy jedne pokoje będą przegrzane a inne niedogrzane bo woda będzie płynąć tam gdzie łatwiej.podejrzewam że dlatego właśnie u ciebie się termostat pokojowy nie sprawdzał bo grzanie jest nierównomierneale to tylko opinia laika i możliwe że jestem w błędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonczek159 03.03.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 (edytowane) bonczek, ale wiesz, że samym peletem raczej nie zaleca się palić? Samym nie pale zasypane mam tak około z domieszką węgla 10 % . Chodzi idealnie i popiołu nie ma. A jeśli chodzi o regulator pokojowy to też go wywaliłem bo piec mi głupiał . jak sie załączyła pompa to woda spadła na piecu bardzo dużo i chodził długo aż niedopalony węgiel wywalał. Założyłem głowice odłączyłem regulator i problem się rozwiązał. Mało tego okazało się że dobowy czas pracy ślimaka się obniżył. Wniosek.- nie warto tego zakładać. A regulator podłączyłem pod pompę od podłogówki i jest super, ku mojemu żdziwieniu temperatura w domu utrzymuje się równo. Edytowane 3 Marca 2013 przez bonczek159 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart_Sztoker_35 04.03.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Mam pytanko odnośnie liczenia zużycia ekogroszku, mianowicie czy zgodnie ze zdjęciem powinienem sumować te słupki i później mnożyć przez wartość ile gramów idzie na sekundę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nela_32 04.03.2013 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Wartość ze słupka dzielisz przez 3600 sek i wynik mnożysz przez ilość podawane paliwa na godzinę (XXkg/h). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart_Sztoker_35 04.03.2013 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 (edytowane) Wartość ze słupka dzielisz przez 3600 sek i wynik mnożysz przez ilość podawane paliwa na godzinę (XXkg/h). no tak wyszło mi 36,5kg, a jaka prawda to już nie wiem, bo wcześniej ktoś podawał zupełni inną metodę. Poza tym dlaczego dziele przez 3600 ? nie, coś tu jest nie tak? Edytowane 4 Marca 2013 przez Bart_Sztoker_35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nela_32 04.03.2013 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Bo wartość w słupku to suma w sek., 3600 sek to godzina i jak to podzielisz to wyjdzie wartość ile godzin pracował ci podajnik na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.03.2013 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 (edytowane) Po co sobie dodawać roboty z godzinowym przeliczaniem? Średnio na 1sekunde pracy podajniki ślimakowe podają między 4 a 6gram paliwa w zależności od jego granulacji i prędkości przekładni oraz skoku ślimaka. wystarczy zatem wynik w sekundach pomnożyć razy powiedzmy 4,2grama i mamy spalanie dobowe...... To już kwestia zabawy przez tydzień i notowania i wyjdzie jakas dokładniejsza średnia, czy to 3,7grama czy 4,5 czy 4,9grama..... Jak np. pamiętam u Kobry wyszło chyba 3,7grama jako wartość średnia..... Dla tego, co kolega wkleił po wymnożeniu mamy wynik w gramach... na kilogramy to juz chyba jasne, co trzeba zrobić Edytowane 4 Marca 2013 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart_Sztoker_35 04.03.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi Znalazłem jeszcze inny problem, mianowicie gdy chciałbym palić np. przez 2 godz na ruszcie awaryjnym i wyłączam podajnik, to niestety ale sekundy w liczniku spalania nadal biją, mimo że podajnik nie działa ! Sterownik najnowszy A33 Edytowane 4 Marca 2013 przez Bart_Sztoker_35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artiksus 07.03.2013 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Witam wszystkich, mam pytanie do specjalistów i nie tylko, mianowicie chcę wymienić kocioł z olejowego na ekogroszek, (nie wyrabiam finansowo) dom 150 m2, 15 cm styropian, 30 cm wełna, grzejniki + podłogówka pod gresem, wentylacja grawitacyjna. Pytam w tym wątku ponieważ ogranicza mnie średnica komina, mam wkład z kwasówki fi 130, a jedyny kocioł jaki znalazłem z podobną średnicą wylotu to sztoker mini 15kW, czy jestem na niego skazany? czy ewentualnie możecie coś polecić innego? czytając opis kotła u producenta byłem pewien na 100% ale te wszystkie problemy użytkowników trochę mnie przerażają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart_Sztoker_35 07.03.2013 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Kiedy można się spodziewać nowego sterownika, bo widzę że na stronie elektro-miz już nie ma A33 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonczek159 08.03.2013 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Witam wszystkich, mam pytanie do specjalistów i nie tylko, mianowicie chcę wymienić kocioł z olejowego na ekogroszek, (nie wyrabiam finansowo) dom 150 m2, 15 cm styropian, 30 cm wełna, grzejniki + podłogówka pod gresem, wentylacja grawitacyjna. Pytam w tym wątku ponieważ ogranicza mnie średnica komina, mam wkład z kwasówki fi 130, a jedyny kocioł jaki znalazłem z podobną średnicą wylotu to sztoker mini 15kW, czy jestem na niego skazany? czy ewentualnie możecie coś polecić innego? czytając opis kotła u producenta byłem pewien na 100% ale te wszystkie problemy użytkowników trochę mnie przerażają... Ja mam taki sam dom i takie same ocieplenie, ale mam założony sztoker 25. Do tej pory spaliłem 2,2 tony od września. Moim zdaniem 15 kw, to może być troszkę za mały, Jak masz dobry cug to załóż 25 i przejściówke , toż komina nie będziesz rozwalał. Ale licz się z tym że częściej komin będziesz musiał czyścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.03.2013 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Dzień dobry Soft jest zdjęty chwilowo, robiona jest poprawka.Pojawi się pewnie w przyszłym tygodniu na stronach e-m Część osób dostała tez od kolegi Rostko nowsze softy do sprawdzenia, takie bez nastaw.Po weekendzie powinna być świeższa wersja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts