Gość Rostko13 08.03.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Ja mam taki sam dom i takie same ocieplenie, ale mam założony sztoker 25. Do tej pory spaliłem 2,2 tony od września. Moim zdaniem 15 kw, to może być troszkę za mały, Jak masz dobry cug to załóż 25 i przejściówke , toż komina nie będziesz rozwalał. Ale licz się z tym że częściej komin będziesz musiał czyścić. bonczek Twoje spalanie to wręcz cud. Wychodzi ok 360 kg na miesiąc... Nie chce mi się za bardzo wierzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 08.03.2013 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Witam wszystkich, mam pytanie do specjalistów i nie tylko, mianowicie chcę wymienić kocioł z olejowego na ekogroszek, (nie wyrabiam finansowo) dom 150 m2, 15 cm styropian, 30 cm wełna, grzejniki + podłogówka pod gresem, wentylacja grawitacyjna. Pytam w tym wątku ponieważ ogranicza mnie średnica komina, mam wkład z kwasówki fi 130, a jedyny kocioł jaki znalazłem z podobną średnicą wylotu to sztoker mini 15kW, czy jestem na niego skazany? czy ewentualnie możecie coś polecić innego? czytając opis kotła u producenta byłem pewien na 100% ale te wszystkie problemy użytkowników trochę mnie przerażają... 10-12KW to maks większego nie szukaj myślę że jak komin wysoki to nawet zakładając redukcję z fi160na 130 nie będziesz miał problemu z ciągiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artiksus 08.03.2013 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Dzięki panowie za odpowiedź, komin ma 7 metrów, zastanawiam się między dwoma, wspomnianym sztokerem 15 a skam-p 12, jak uważacie, z którym będzie mniej zabawy i ewentualnie który mniej spala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.03.2013 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Mały Sztoker wygląda w kotłowni tak: Skam 12-ka z takim małym czopuchem w kominie po kotle olejowym - fotka jest chyba od usera forum andrzejm7: Komin 110mm Wiem,że opala kociołek głównie retopalem, Zacytuję krótko informację od tego Pana, jeszcze na wcześniejszej wersji softu cobry: "Moje nastawy to; podawanie / przerwa dla 100% to 5 / 24 minimalna moc kotła 1% przedmuchy wyłączone temp zadana na kotle 55st C woda na grzejniki / zawór 4d / około 40st C CWU 45st C, bez stref dla CO i CWU - praca pompy CO ciągła, CWU bez priorytetu. Dodam, że jestem pozytywnie zaskoczony zużyciem groszku - do połowy listopada wynosiło około 13kG/dobę, a do 20 stycznia br około 18kG/dobę. Przypomnę, że mam komin o przekroju 110mm z kwasówki / pozostałość po OO / i nie zauważam zatykania się komina z wyjątkiem odcinka od kotła do komina - około 1,5 m pod kątem ok. 15st w górę - ten odcinek czyściłem dwa razy." Na Sztokera warto decydować się do końca marca, od kwietnia będzie korekta cen, dojdzie co prawda w zestawie moduł alligator, ale jeszcze póki co można załapać się na lepszy "prajs" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eresz 08.03.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Zastanowiła mnie jedna rzecz: moje nastawy w tym momencie to 14/66 (podawanie/przerwa). Czy jeśli zmniejszę wszystko o połowę tzn. 7/33 to będzie to samo czy jednak inaczej? A jeśli inaczej to lepiej czy gorzej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 08.03.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 podawanie mniejszych dawek w krótszych odstępach jest lepsze dla węgli spiekającychmoc pozostanie taka sama a zmieni się jedynie czas "przebywania dawki opału w złożu" moim zdaniem zatem będzie lepiej jeśli masz węgiel spiekający, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eresz 09.03.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Zrobiłem eksperyment i zmieniłem ustawienia na noc na 7/33. Rano zajrzałem do pieca i po ilości popiołu w popielniku stwierdzam, że pobrał więcej opału. Przywróciłem ustawienia poprzednie. Potem sobie pomyślałem, że może to jednak ochłodzenie spowodowało, że poszło więcej opału. Sam już nie wiem. Ale zostaję przy 14/66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonczek159 09.03.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 bonczek Twoje spalanie to wręcz cud. Wychodzi ok 360 kg na miesiąc... Nie chce mi się za bardzo wierzyć Rostko to nie cud tylko dobrze zbudowany i ocieplony dom. A może sąsiad mi węgiel podrzuca.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 09.03.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Zrobiłem eksperyment i zmieniłem ustawienia na noc na 7/33. Rano zajrzałem do pieca i po ilości popiołu w popielniku stwierdzam, że pobrał więcej opału. Przywróciłem ustawienia poprzednie. Potem sobie pomyślałem, że może to jednak ochłodzenie spowodowało, że poszło więcej opału. Sam już nie wiem. Ale zostaję przy 14/66 nic nie zmieniłeś więc to czynniki zewnętrzne mialy wpływ na zmianę wielkości zużycia zanotowałeś temperatury przy paleniu na parametrach 14/66 i 7/33??? bez tej minimalnej wiedzy o warunkach chociażby cały eksperyment ( :lol2: ) jeśli zmieniły się warunki prac musisz to uwzględnić najlepiej testy robić długofalowe cały zasobnik spal na zmienionych nastawach potem oceń różnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart_Sztoker_35 11.03.2013 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Można wiedzieć co zmieniło się w nowym sofcie A33 f, który jest już na e-m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.03.2013 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Można wiedzieć co zmieniło się w nowym sofcie A33 f, który jest już na e-m Głównie chodzi o poprawkę grzania CWU w trybie lato, bo był tam błąd. Mówiłem,że w tym tygodniu już powinien wrócić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASSAR 11.03.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Witam wszystkich, Sztoker mini pracuje od grudnia . Mam nie typowe pytanie. Od czasu do czasu pracujący ślimak wpada w jakieś wibracje i stuka jakby uderzał o tą rurę w której się znajduje.Stuki te rozchodzą się po instalacji i słychać je w każdym pomieszczeniu i są wyjątkowo głośne, normalna praca ślimaka jest w miarę cicha. Interesująco zabrzmiało także rozsyłanie nowych wersji Cobry "bez nastaw" , jak znaleźć się na liście wysyłkowej tej wersji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Many 11.03.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Witam wszystkich, Sztoker mini pracuje od grudnia . Mam nie typowe pytanie. Od czasu do czasu pracujący ślimak wpada w jakieś wibracje i stuka jakby uderzał o tą rurę w której się znajduje. Stuki te rozchodzą się po instalacji i słychać je w każdym pomieszczeniu i są wyjątkowo głośne, normalna praca ślimaka jest w miarę cicha. Interesująco zabrzmiało także rozsyłanie nowych wersji Cobry "bez nastaw" , jak znaleźć się na liście wysyłkowej tej wersji? Napisz do kol. Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonczek159 11.03.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Witam wszystkich, Sztoker mini pracuje od grudnia . Mam nie typowe pytanie. Od czasu do czasu pracujący ślimak wpada w jakieś wibracje i stuka jakby uderzał o tą rurę w której się znajduje. Stuki te rozchodzą się po instalacji i słychać je w każdym pomieszczeniu i są wyjątkowo głośne, normalna praca ślimaka jest w miarę cicha. Interesująco zabrzmiało także rozsyłanie nowych wersji Cobry "bez nastaw" , jak znaleźć się na liście wysyłkowej tej wersji? Pewnie coś wpadło, wypal węgiel a potem przejrzyj ślimak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASSAR 11.03.2013 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Jutro wieczorkiem pewnie skończy się zbiornik to dokładnie opacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.03.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 KASSAR napisz na priva swojego maila, to wieczorkiem softa wyślę.... Jakiś czas temu wyszedł Informator Instalacyjny 2013 wydawnictwa MURATOR Reklama Sztokera na stronie 182, nie jestem w stanie tego skanować, informator jest za gruby 395stron.... Dodatkowo stronę wcześniej jest także opisany Skam-P Premium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2709gg 13.03.2013 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Witam wszystkich, powoli kończy się sezon i mimo że śledzę ten wątek cały czas nie pojawił się problem który zauważyłem ostatnio podczas czyszczenia mojego Sztokera 25: pękła płyta dolnego deflektora a teraz zaczyna się wyginać. W ubiegłym roku sezon grzewczy zakończył się takim samym przypadkiem tylko już w czasie grzania w trybie letnim, myślałem że to moja wina i spowodowałem to pęknięcie podczas czyszczenia pieca jak wyciągałem płytę ale w tym sezonie uważałem a problem się powtarza Czy może ktoś miał podobny przypadek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaktooss 14.03.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 witam Mam dom 120mkw nowa instalacja, wymienione wszystkie okna i drzwi dom docieplony, strop i dach również .Potrzebuje pomocy w wyborze pieca, mam duży dylemat nie wiem który pic wybrać: sztokere 25 a może sztoker 15kw (mini) każdy z doradców mówi inaczej użytkownicy kotłów na ekogroszek mówią że 15kw spokojnie mi wystarczy ale jak czytam na stronie Komiz to pieca mini dogrzeje max 120mkw . boje się że nie dogrzeje zimą domu , a przy sztokerz 25 piec może chodzić na min. i będzie więcej spalał paliwa . Prosze o pomoc w wyborze kotła Mam dom o 120mkw nowa instalacja wymienione wszystkie okna i drzwi dom docieplony strop i dach również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.03.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 (edytowane) Tutaj na wątku dwóch użytkowników tego Sztokera mini pisało.Jak nie pokręciłem, to jeden grzeje większa pow. jak 120m2 Sugerowałbym jednak tego sztokera-mini dopisek:na szybko skoczyłem po kilku stronach i tak: zabka77 grzeje 117m2 sztokerem-mini sumek3 też ma sztokera-mini u niego w listopadzie wychodziło ok. 13kg/24hpisał,że palił jakimś węglem ze wschodu po 660zł, ale nie widze jaką pow. ogrzewa zejman7 też ma sztokera mini i przy retopalu spala na dobę 16-18kg, ma nieocieplone mieszkanie 90m2 Edytowane 14 Marca 2013 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.03.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Dzisiaj wysłałem Sztokera mini do Wrocka na 140m + CWU, w poniedziałek montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts