willy 15.03.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Witam wszystkich mam pytanie. Zauważyłem że na tych softach bez ustawiania podawania i przerwy wysoko usypuje mi się ekogroszek na palniku czym może być to spowodowane? (mam najnowszy soft od Rostka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 15.03.2013 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Damian, najnowszy wysłałem Ci w tej chwili.Jeśli chodzi o ten wysoki kopiec z popiołu to ja tak miałem jak zmieszałem czecha z ruskiem. Jak ten mix się wypalił wrzuciłem z powrotem samego ruska i wszystko wróciło do normy.Więc może to wina opału? Najlepiej, jakbyś wgrał jakiś starszy soft (jeszcze z nastawami) to będziesz miał porównanie czy jest lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 15.03.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Można zrobić moc -20% jak węgiel taki, że "lubi dłużej poleżeć"i będzie lepiej. Krótko mówiąc jak spieka i popiół nie jest wypalony to idziemy z mocą w dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willy 16.03.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 ZObacze co bedzię się działo jak zjadę z mocą w dół ale boje się że jak będzie za mała moc będzie wolno się grzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 16.03.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 a jak z wiatrakiem??jakaś przesłona na nim??może mocno przymknięta??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willy 17.03.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 zrobiłem najpierw -20 ,potem nawet -35 oczywiście wszystko uregulowane czasem i to samo rano sięgało praktycznie pod tylny deflektor. Co do przesłony ja nic nie ruszałem od nowości nawet nie wiem gdzie to jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 17.03.2013 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Zrób proszę zdjęcie popielnika i palnika.Jaka wersja programu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willy 17.03.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Wersja softu jest najnowsza s.08i of rostka oczywiście sztoker 25. Właśnie gadałem z Roskiem zaraz wyśle mi foty swojego popielnika i porównam. Zdjęcia dam jutro bo siadły mi baterie w aparacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonczek159 18.03.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Chłopaki czy można zrobić tak żeby na pidzie lepiej wentylator dmuchał ? Bo mój węgiel jak jest na pidzie tosie nie wypala a jak na normalnej pracy i wentylator na 75 to jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nela_32 18.03.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 bonczek159 napisz do rostka to ci podeśle soft do Sztokera z serii S, tam nie ustawiasz żadnych parametrów tylko korekcję mocy kotła jak ci się słabo wypala opał. Całkiem inna regulacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonczek159 18.03.2013 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Właśnie zainstalowałem. Troszkę będzie można pokombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabka77 19.03.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 czy ten najnowszy soft bez ustawień mozna wgrywac do sztokera mini jesli tak to poprosze na e-maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASSAR 19.03.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Kocioł pooglądałem i nic w nim nie znalazłewm, poruszając ślimakiem lekkie luzy wyczułem ale nie wiem czy powinny być czy też ślimak ma być sztywny.Zasypałem tym razem innym groszkiem Jaret-Plus ( jest bardzo drobny ) , wcześniej Pieklorz Bobrek - porażka i był dużo grubszy. Odgłosy prawie znikneły i są zdecydowanie inne, można w spokoju się wyspać. Najlepszy eko jaki mi się trafił był to podobno Pieklorz z Piekar pakowany na składzie - dosłownie z całego dnia kilka łyżek popiołu , ładne spalanie ale był bardzo gruby - trafiało się bardzo dużo kawałków po 7 , 8 cm co powodowało duże zgrzyty i dlatego mam pytanie czy takim groszkiem można palić , czy ślimak w Sztokerze MINI to wytrzyma . Spalanie było rewelacyjne i mają go jeszcze na składzie. Chciałem pójść tą drogą i zakupiłem oryginalnie zapakowany eko Pieklorz z Piekar czyli niby ten sam ale już tak pięknie nie było. Nowy soft bardzo fajny - nie udało mi się uzyskać takiego popiołu na wcześniejszych softach , choć trochę ustawień przerobiłem a tu od razu dobrze.Wykres nie jest płaski ale zęby są minimalne i temperatura utrzymuje się mniej więcej +1 - 3 stopnie. Popiół też się spiętrza ale po obniżeniu mocy o 20 % sytuacja się poprawiła. Trochę się zasmuciłem jak spoglądnołem na komin - wydobywający się dym jest czarny , na wcześniejszym sofcie było zdecydowanie lepiej , wiąże to się też z bardzo szybkim brudzeniem kotła sadzą , na ściankach robi się taki baranek i nawet pionowe kanały wymagały czyszczenia choć wcześniej ich nie czyściłem.Ogólnie mój kociołek wymaga bardzo częstego czyszczenia , przerobiłem sześć różnych eko i z każdym było podobnie - nie wiem co jest tego przyczyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 19.03.2013 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 ,,,, Ogólnie mój kociołek wymaga bardzo częstego czyszczenia , przerobiłem sześć różnych eko i z każdym było podobnie - nie wiem co jest tego przyczyną. Pytasz o przyczynę. "Przyczyna" czyli odpowiedź na nurtujące Cię pytanie będzie zależna od tego, kogo akurat zapytasz. - Producenta Twego kotła - Producenta Twego sterownika - Projektanta Twojej instalacji - Wykonawcę Twojej instalacji - Sprzedawcę Twego opału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASSAR 19.03.2013 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Dlatego pytam na forum z nadzieją że otrzymam w miarę uczciwą odpowiedź i jakąś propozycje rozwiązania problemu oraz może inni się także wypowiedzą czy jest to taki urok tego kociołka czy też coś może robie źle lub coś jest nie tak np. z instalacją - lecz ja nie wiem nawet gdzie szukać, dlatego pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.03.2013 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Wszystko po trochu..- palenisko jest podobne do tych w tłokach, więc napowietrzone od dołu a paliwo jest dosuwane, w sztokerze jest to można powiedzieć kompromis między retortą a tłokiem, kompromisem także pod względem emisji pyłów. Są za to mniejsze opory podawania, znikome ryzyko uszkodzenia zawleczki, mniejsze zużycie łopatek ślimaka- dalej kwestia danego węgla oraz obciążenia mocą w skali doby- dalej kwestia wykonania instalacji i tego jaką pracę wymusza ona na kotle..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASSAR 19.03.2013 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Zawsze sie zastanawialem jak wykonana instalacja wplywa na prace kotla a bardziej jak wykonac instalacje by kociolek mial jak najlepsze warunki?Moja instalacja jest dosc prosta - okolo 130 żeberek alu napedzanych jedna pompa , ciepla woda wymiennik 120 L grawitacyjnie bez pompki, na kaloryferach termoregulatory, nie używam stref czasowych ani termostatów pokojowych - tak chciałem i wydawało mi się że będzie to dla kotła najlepsze miejsce do pracy, czy faktycznie nie popełniłem błędu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASSAR 19.03.2013 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Na kociol nie narzekam, odpada mi zabawa z retorta a i czyszczenie jest niezbyt uciazliwe chociaż szukam sposobu aby się troche odciążyć, w sumie czyszczę codziennie ale tracę na to mniej niż 5 minut więc problemu nie ma. Przerobiłem w tym sezonie Pieklorza oryginalnego z kopalni Piekary i Bobrek , Piekary ze składu , jakieś syfy z nomi i castoramy i teraz Jaret-plus z Panmaru. pierwszy bobrek w miarę ok druga dostawa totalna porażka , co wsypałem to w postaci spieków wyciągnołem z popielnika . Przy każdym węglu podobnie na ściankach tworzy się delikatny baranek z miękkiej sadzy i nie mogę sobie z tym poradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.03.2013 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Ja Ci tylko moge powiedzieć co miałem okazję w przerwach kilkutygodniowych oglądać.Pamiętam jak ten kociołek był robiony i zastanawiano się czy to ma być 12 czy 15kWNa ciepłomierzu dało go rade pogonić pod 18,5kW.... a sam wiesz jak malutki jest w nim ruszt palnika.... Nie oglądałem go każdego dnia a jedynie rozmawiałem z jego twórcą, mówił,że nie czyszczą go specjalnie od odpalenia.Grubsze naloty po jakimś czasie się podobno odpalały i spadały do skrzynki popielnika. Nie wiem, czy u Ciebie kocioł przechodzi w tryb podtrzymania...Czy masz może opcję, aby na 2-3kaloryferach zostawić głowice na maxa otwarte? Ja mam inny kocioł z poziomymi półkami i nie chce mi się go czyścić częściej jak raz na 3tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASSAR 19.03.2013 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Tak wygląda wnętrze po jednym dniu pracy. Na 4 kaloryferkach pozostawiłem regulatory na maxa. Posiedziałem chwile w kotłowni i teraz z moca ustawiona na -20% kociołek chodzil od mocy 66% do 100% i przy ustawionej temp.53 stopni pracował pomiędzy 50,1 a 54,8 stopni i nie przechodzi w podtrzymanie brudu jakby mniej a pionowe kanały nie potrzebowały czyszczenia, wcześniej gdy korekta mocy była na 0 kociołek chodzil na mocy około 20 do 40 czasami więcej i często przechodzil w podtrzymanie choć przebywal tam krótko i wtedy sadzy było więcej i kanaly pionowe zarosniete. Z moich obserwacji wynika że jak kociołek chodzi na dużych mocach to i może się wszystko dopala ale jak pracuje na małych mocach i przechodzi w potrzymanie to jak gdyby nie ma czym tej sadzy dopalić. Chętnie bym poczytał jak inni użytkownicy Sztokera Mini oceniają jego czystość . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts