Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

Panowie, moje pytanie pewnie jest laickie, ale jak mam podpiąć komputer pod cobre w sztokerze 25. Czy mam odkręcić cobre z zielonej pokrywy czy szukać usb z tyłu? Tak zerkałem z tyłu i nie za bardzo widzę wejście usb. I rozumiem, że ze strony elektromiz soft o nazwie v9 A33 f można śmiało pobierać? Czy może polecacie inny soft, coś z serii s pojawiało soę w postach... Edytowane przez eresz

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie, moje pytanie pewnie jest laickie, ale jak mam podpiąć komputer pod cobre w sztokerze 25. Czy mam odkręcić cobre z zielonej pokrywy czy szukać usb z tyłu? Tak zerkałem z tyłu i nie za bardzo widzę wejście usb. I rozumiem, że ze strony elektromiz soft o nazwie v9 A33 f można śmiało pobierać?

Odkręć tylko 4-ry śrubki w sterowniku i go odchyl, na tylnej ścianie znajduje się gniazdo USB takie jak przy drukarkach. Jak chcesz popróbować soft automatyczny to napisz do Rostko lub Włodka_Pid to ci podeślą soft do Sztokera.

,,,, masz także Sztokera Mini - jak u Ciebie z czyszczeniem?

KASSAR widzę, że coś Cię trapi.

Po zaprezentowaniu przez Ciebie unikatowych zdjęć z codziennego procesu doprowadzania kotła a w szczególności wymiennika do stanu nazwijmy to przyzwoitości, domyślam się co może Ci doskwierać.

Ale popatrz na to z innej perspektywy.

"Kocioł Sztoker dzięki wyeliminowaniu paleniska retortowego przekazuje energię ze spalania paliwa od razu do czynnika grzewczego jakim jest woda, poprzez zastosowanie odpowiedniego kształtu wymiennika już w najbliższym sąsiedztwie rusztu, na którym przebiega proces spalania. Zapewnia to wysoką sprawność cieplną kotła oraz bezpośrednie nagrzewanie wody powracającej z instalacji grzewczej dzięki czemu ograniczono do minimum tzw. „roszenie” nawet przy pracy z minimalnymi temperaturami. Oczywiście nadal odzyskiwane jest ciepło zawarte w spalinach dzięki specjalnej konstrukcji wymiennika."

"Specjalna konstrukcja podajnika ślimakowego pozwala na spalanie rożnych paliw bez konieczności wymiany ślimaka, znikome opory przy transporcie paliwa wydłużają żywotności ślimaka podającego, nie ma wiec obaw o szybkie wytarcie się łopatek. Ryzyko zerwania zawleczki zabezpieczającej też jest znikome. Daje to nam w pełni zadowolonego klienta, który nie musi się martwic czy w opale nie znajdzie się kamień, kawałek drewna lub metalu."

Mnie najbardziej zaimponowało to:

"Dotychczasowe konstrukcje kotłów na paliwa stałe z automatycznym podawaniem paliwa, dzięki zastosowaniu paleniska retortowego można porównać do próby zagotowania wody w czajniku, który znajduje się ponad metr nad palnikiem. Oczywiście stanie się to możliwe ale dopiero wtedy gdy temp w pomieszczeniu przekroczy 100° C.…. Ekonomicznie mało uzasadnione…"

Nawet razem z kolegom Vld, lepszego argumentu byśmy nie wymyślili.

Edytowane przez Andrzej_M_

Swego czasu jak dzwonilem do producenta to uslyszalem ze to jest taki wspanialy kociolek i tak wspaniale sie w nim spala szczegolnie eko z pelletem że aż mozna wsypać wpierw eko a na to pellet i to się samo w koszu wymiesza ....

Andrzej_M ale wracając do tematu co miałeś na myśli?

Witam! Można powiedzieć sezon za nami i postanowiłem się podzielić z wami swoimi doświadczeniami odnoście Sztokera 35. Jako piecyk czyli wykonanie i zastosowane w nim rozwiązania nie są złe ale irytują mnie dwie żeby. Po pierwsze mały popielnik ( raczej go brak) a po drugie ilość miejsca na popielnik. Pierwszy problem rozwiązałem szybko zrobiłem nowy wyższy i szerszy popielnik, ale i tak okazał się za mały. Więc tu pojawił się drugi problem dotyczący miejsca na ten popielnik. Nie jestem w stanie pojąć jak producent mógł zrobić taką sztukę. I nie wiem czym on palił że mu się jeden zasobnik eko po spaleniu zmieścił w tym czymś co nazywa popielnikiem. I po przemyśleniach doszliśmy z sąsiadem że palił on pelletem a nie eko. Prawda jest taka że ciężko dostać eko dobrej jakości. A więc jako konstruktor zrobił bym większą szufladę na popiół nawet poświęcając wygląd pieca przecież można dolną część pieca (czyli dolne drzwiczki) wysunąć bardziej do przodu i tym powiększyć miejsce na popiół. Ale i z tym sobie poradzę już zakupiłem blachę i poprawię fabrykę zdjęciami się pochwalę. Pozdrawiam

Kassar, to góra i końcówka komory spalania, o tym akurat pisałem,że tylko z tego poziomego miejsca co kilka dni zgarniają pył.

Nie musisz każdego dnia, co kilka dni zgarnij do tych rur, ewentualnie w ten prostokąt (spadnie na palenisko) a z rur spada do popielnika

Garfild nie moge jeszcze wszystkiego podać, jak kotły były robione te kilka lat do tyłu to popiół swobodnie się mieścił z jednego kosza zasypowego....

Coś więcej napisze po 2kwietnia łącznie z fotografiami..

Dom 90m2,nie ocieplony,okna przyzwoite.Spalanie od 1 listopada do dzisaj 4t opału.3t Retopalu plus 1t Prestige wysokokalorycznego.Wydaje mi się że dużo,ale w śmieciuchu spalałem 3t węgla plus drewno.Widocznie takie mam zapotrzebowanie na ciepło.Instalaca prosta,1pomka,rozdzielacz 6-obwodowy bojler 80l.Co do kociołka wydaje mi się trochę przereklamowany pod względem samoczyszczenia.Owszem dużo sadzy spada do szuflady ,ale na ściankach górnego wymiennika tworzy się twarda skorupa,którą ostatnio zbijałem dłutkiem.Może przy modelowym opale się to sprawdza,ale gdzie kupić taki opał.Kociołek estetyczny,bardzo fajny do wąskich kotłowni.Gniazdo USB koniecznie powinno być wyprowadzone na zewnątrz.Plusem jest że Panowie z Elektro-Mizu pracują cały czas nad oprogramowaniem.Ostatnie 6tka i 8 sa bardzo proste i efektywne.Trudne dojście ze szczotką do kanałów z wymiennika.Dużym plusem jest to że przy normalnej granulacji opału prawie go nie słychać.Moja ocena od 1 do 5 to 4.Czekam na opinie posiadaczy mini i ewentualne porady i pomysły.

Panowie, powiem szczerze, że ten nowy soft automayczny sprawuje się znakomicie. Przy poprzednim tyle kombinowałem z ustawieniami nie mając o tym zielonego pojęcia, metodą prób i błędów zmieniałem nastawy a i tak byłem niezadowolony. A tutaj, tylko go włączyłem i obserwuję no i mam wrażenie, że im dłużej pracuje, tym lepiej sobie dobiera parametry, popiół o wiele lepszy niż przy moim kombinowaniu, no po prostu soft dla takiego laika kotłowego jak ja.

Miałem problemy ze spiekami w retopalu, teraz moc zmniejszona o 15% i spieki się same zmniejszają. Nic nie kombinuję z dmuchawą, piec robi wszystko za mnie. W sumie to nie miałem innego softu, mój przywieziony z piecem to chyba 9.39, ale zdecydowanie zmiana na lepsze.

Polecam, spróbujcie!

P.S. A teraz pytanie odnośnie menu ilości spalania: co zmieniam parametrem 10kg/h?

Oraz co zmniejszam w menu termostatu pokojowego obniżeniem temp?

P.S. A teraz pytanie odnośnie menu ilości spalania: co zmieniam parametrem 10kg/h?

Oraz co zmniejszam w menu termostatu pokojowego obniżeniem temp?

Ad.1 to nie parametr a tylko skalowanie licznika, aby dobrze pokazywał dobowe zużycie paliwa.....

Dla Sztokera 25kW powinno być ok.13kg jak kojarzę, aby w miarę dokładnie szacować dobowe spalanie....

ad.2 Temp. na C.O.......

Tak nieco szerzej, to dane obok ikonki z termostatem:

Modyfikacja pracy pompy CO

- obniżenie termostat 0

- pauza pompy CO > 0

pompa pracuje w cyklu przerywanym 2 min praca pauza jak

zaprogramowano.

- obniżenie termostat < 0

- pauza pompy CO > 0

pompa pracuje w cyklu przerywanym 2 min praca pauza jak

zaprogramowano, ale nastawa temp. jest obniżona

- obniżenie termostat < 0

- pauza pompy CO 0

pompa pracuje ciągle a nastawa temp. jest obniżona

- obniżenie termostat 0

- pauza pompy CO 0

pompa wyłącza się, gdy styk termostatu jest rozwarty

Najnowszy soft automatyczny bardzo mi się podoba, popiół ładny, spalanie bez zmian. Dom 150 m2 nie ocieplony pierwszy sezon palę od 25 września i do dziś spaliłem 6,25t.

2 t czecha 22MJ/kg, potem 3t kamiennego 25MJ/kg, 0,25t 29MJ/kg i 1t kamiennego 23MJ/kg i przy nim zostaję.

Musze tylko poprawić fabrykę jeżeli chodzi o popielnik bo nie dam rady codziennie wyciągać popiołu następną zimą:)

Niestety u mnie (35kW) soft serwisowy się nie sprawdza, podajnik działa za często, podając zbyt mała dawkę paliwa. Ustawiałem max moc na +30% i nic z tego, temperatura zadana nie osiągnięta, a przy tym jeszcze temp. na podajniku wzrosła. Szkoda jedynie, że przy zwykłych softach nie ma tak fajnego dojścia do wykresów.

Niestety u mnie (35kW) soft serwisowy się nie sprawdza, podajnik działa za często, podając zbyt mała dawkę paliwa. Ustawiałem max moc na +30% i nic z tego, temperatura zadana nie osiągnięta, a przy tym jeszcze temp. na podajniku wzrosła. Szkoda jedynie, że przy zwykłych softach nie ma tak fajnego dojścia do wykresów.

Ten soft jest na kocioł 25kW!!!! Nie będzie działać dobrze

na 35kW. Spróbuję coś wygenerować, nawet nie wiedziałem,

że jest Sztoker 35.

Jakie masz nastawy na normalnym programie?

że jest Sztoker 35.

Witam ja mam 35-tkę i wprowadony soft S01i -myślę najnowszy -(od kol. Rostko) i chociaż generalnie na kocioł i tak narzekam to jestem z niego (softu) zadowolony ! Obecnie wprowadzona moc kotła to - 15 ! Jeśli kol.Włodek mógłby coś podziałać dla 35-tki to zachęcam ! Dziwi mnie tylko stwierdzenie iż nie wie nic że istnieje również sztoker 35, jak i 50 lub 100 ? Pozdrawiam K.F.

że jest Sztoker 35.

Aktualnie palę czeskim eko, moje nastawy to 26/69, dmuchawa 70/10. adc wyłączone. jeszcze trochę dmuchawą się bawię bo czasem małe spieki się robią.

W Komizie powiedzieli, że przesyp godzinowy to ok 14 kg