Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak masz prostą instalację to nie montuj 4D. Chyba' date=' że masz dużo podłogówki.[/quote']

Witam podłogówki nie mam wcale ale nie wiem czy piec by lepiej pracował z zaworem 4d i termostatem pokojowym cały dom mam w jednym poziomie chyba żeby go założyć profilaktycznie najwyżej nie będzie używany i jeszcze jedno siłownik zaworu 4d jaki będzie najlepszy bo są podane czasy otwarcia np 120s - jaki wybrać bo nie ogarniam tego a instrukcja modułu nic o tym nie pisze z góry dziękuję za odpowiedz.:D

Zauważyłem taki mały problem z tym softem automatycznym. Otóż przy przechodzeniu w stan podtrzymania, u mnie ustawiony na 1%, piec zatrzymuje wszystkie 'funkcje', ale wyświetlacz pokazuje nie 1% mocy tylko ostatnią moc na jakiej pracował tuż przed przejściem (np. 40%).niby nic się nie dzieje do momentu, jak piec postanowi dmuchnąć dmuchawą dla podtrzymania żaru. Wtedy nie dmucha przez kilka sekund, jak to miało miejsce w poprzedniej wersji softu, ale rozpoczyna się cały proces podawania groszku i dmuchania z coraz większą siłą. Trwa to kilka minut, potem piec znowu przechodzi w stan podtrzymania i znowu zapamiętuje ostatnią moc na jakiej pracował.

Zwróćcie uwagę, czy wy też tak macie. A może to tak ma być?

Witam ! Ja takiej sytuacji nie zauważyłem- ale mam ustawioną min. moc kotła na 9 % (sztoker 35) ! Nie rozumiem ustawienie kotła na 1% w zimie ?

A w sumie to i tak mam tego kotła zdecydowanie dość ! Miało być dużo lepiej jak w retortowym - a tu - ciągłe ustawiania , czyszczenie ciągłe i beznadziejne- nie nadmieniając o innych już opisanych niedociągnięciach ! Pozdrawiam - i myślę iż za dużo sobie obiecywałem przy zakupie tego kotła - dlatego ta moja być może flustracja !

Nie rozumiem ustawienie kotła na 1% w zimie ?

Termostat pokojowy po osiągnięciu temp. przełącza piec w stan podtrzymania tj. 1%. Nic w tym dziwnego. Przy pierwotnie 3% piec dmuchał tak często, że czekając na załączenie pompy podbijał mi temp nawet do 78 stopni. A tak to krąży w okolicach 65.

A wracając do problemu, to nie wina pieca tylko softu. Przy podtrzymaniu, włączając dmuchawę soft nie widzi 1% tylko np. 40 i zaczyna pracę na pół gwizdka zamiast tylko załączyć dmuchawę na kilka sekund.

Witam ! Ja takiej sytuacji nie zauważyłem- ale mam ustawioną min. moc kotła na 9 % (sztoker 35) ! Nie rozumiem ustawienie kotła na 1% w zimie ?

A w sumie to i tak mam tego kotła zdecydowanie dość ! Miało być dużo lepiej jak w retortowym - a tu - ciągłe ustawiania , czyszczenie ciągłe i beznadziejne- nie nadmieniając o innych już opisanych niedociągnięciach ! Pozdrawiam - i myślę iż za dużo sobie obiecywałem przy zakupie tego kotła - dlatego ta moja być może flustracja !

Podtrzymanie ognia (min moc kotła) jest w zimie niemal niepotrzebne,

bo kocioł prawie zawsze pracuje powyżej tej mocy i nie grozi wygaśnięcie.

Radzę Ci ustawić min moc pomiędzy 2 a 3%, chyba, że masz bardzo

zły opał.

Jarecki , Dzięki za nową wersje softu.

Trochę ostatnio posiedziałem przy moim kociołku MINI i opisze swoje spostrzeżenia.

Po pierwsze wprowadzenie nowego oprogramowania S spowodowało wyeliminowanie wielu problemów z którymi wcześniej walczyłem , kociołek chodzi prawidłowo i popiół jest w miarę ok. - na pewno lepszy niż przy ustawieniach ręcznych na starym oprogramowaniu. Sztoker MINI chodzi na pewno lepiej na wersji Skam-p ale wszyscy pracuja nad wersja do mojego kociołka więc chyba będzie jeszcze lepiej. u mnie przy korekcie mocy 0% temperatura dość znacząco pływa +3 - 5 stopni i często wchodzi w stan podtrzymania. Zabrudzenie kotła jest wtedy większe i nieznacznie mniejsze niż na sofcie oficjalnym.

Spalanie około 17-18 kg (odczyt ze sterownika). Przy korekcie mocy -35% kociołek zaczyna bardzo stabilną pracę i temperaturka ma minimalne wachania - spalanie około 19-20 kg , zabrudzenie mniejsze. Tak jak już pisałem wymiennik z ciepłą wodą mam bezpośrednio połączony bez żadnej pompki. Obecnie temperatura ustawiona na kotle jest 50 stopni. temperatura powrotu około 2-3 stopni niższa . ustawienie kotła na 63 stopnie spowodowalo podniesienie spalania do 21 kg. Zrobiłem mały test i przykręciłem zawór na wymienniku ale całkiem go nie zamykałem co spowodowało spadek temperatury powrotu o koło 6-7 stopni i różnica wynosiła około 10 stopni - skutek wzrost spalania do około 29 kg -wniosek instalacja żle wykonana , połączona, ustawiona ma znaczący wpływ na spalanie.

Sprawa brudzenia się kotła jest chyba najczęściej powtarzającym się problemem na który nie znamy odpowiedzi - może uda nam się to poprawić.

Co może wpływać na zabrudzenia kotła;

-źle pracujący sterownik ( pytanie ; czy w przypadku sztokera sterownik ma prawidłowe ustawienia - może do tej konstrukcji trzeba podejść inaczej z softem, może ktoś spróbuje podłączyć inny sterownik)

-mokry opał ( tu jest pytanie do specjalistów czy opał który nam się wydaje suchy może być na tyle mokry że będzie powodował zabrudzenia i jak to sprawdzić )

-powietrze w kotłowni ( ja mam otwarte okno i tędy dociera powietrze do kotła - czy zbyt dużo powietrza nie jest przypadkiem równie złym czynnikiem co jego brak?)

-ciąg kominowy ( w wypadku sztokera zbyt mały lub zbyt duży ciąg może być winowajcą zabrudzeń ? u mnie wentylator po przejsciu w stan podtrzymania potrafi się obracać jeszcze siłą rozpędu około 2 minut )

-jakość węgla - temat legenda ( przerobiłem 6 różnych eko i przy każdym jest kocioł brudny więc chyba nie to jest moim problemem choć może być u innych )

Może specjaliści którzy zamontowali już trochę tych kotłów podpowiedzą nam coś w tym temacie.

Co do mocy kotła to mam ustawioną na 1% i uważam, że w zimę sie przydaje (pocoś te termostaty wymyślili). W słoneczne dni najdłuższa pauza w pracy w tym roku to 8 godzin!

K_o_s_a: masz regulator pokojowy? Jeśli tak to czy masz podtrzymanie ciepła przy wyłączeniu pompy?

Naczytałem się o tych regulatorach pokojowych, że "drastycznie blokują pracę pieca" i nie mogę znaleźć takich optymalnych ustawień dla moich kaloryferów żeliwnych. Po przerwie piec chodzi na 100% przez dobre 3 godz. To chyba nie o to chodzi...

A propos regulatorów to pozwolę sobie zacytować mejla od jareckiego:

"W załączniku ciut nowsza wersja softu do Sztokera-25...Ten soft nie wykorzystuje do pracy czujnika powrotu, więc przy załączeniu pogodówki pomiar temp. powrotu wykorzystywany jest jako pomiar temp. zewnętrznej.

Oczywiście w tym wypadku należałoby ten czujnik przedłużyć i wystawić na zewnątrz."

Chodzi o soft o nr s.010. Czy to jest taka namiastka regulatora pogodowego? Czy piec wtedy będzie z wyprzedzeniem podnosił temp.? Co wtedy z regulatorem pokojowym? No i czy odłączenie tego czujnika powrotu nie koliduje z utratą gwarancji? (mój piec ma tylko 5 miesięcy)

Eresz napisał,że kocioł ma od 5miesięcy i boi się, że przedłużając czujnik i wyrzucając go za okno straci gwarancję...

Eresz to jest sterowanie pogodowe, Rostek' u siebie przedłużał, ale nie wiem czy korzysta. Nie każdemu musi to pasować.

Ta pogodówka jest dośc podobna do rozwiązań stosowanych przez Viessmana....

Jak masz obawy, to zadzwoń sobie jutro do elektro-miz lub zapytaj Włodka na jego wątku.

Możesz sobie przy pogodowym ustawic jakąs temp. zewn., przy której wyłączony zostanie obieg c.o. i kocioł sam przejdzie do trybu letniego, wróci do grzania domu, jak temp. spadnie poniżej ustawionej... To fajna funkcja na nadchodzący czas, gdy dni będą ciepłe a wieczorami i nocą trzeba będzie trochę grzać.

Edytowane przez Jarecki79
brak zrozumienia