Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oops, zupełnie nieświadomie stałem się zalążkiem kłótni.

Źle się wyraziłem: kocioł mam od 5 miesięcy, od listopada. I nie sprzedał mi go Jarecki.

Eresz to jest sterowanie pogodowe, Rostek' u siebie przedłużał, ale nie wiem czy korzysta

Czy Rostek może coś powiedzieć o tym wyciągnięciu czujnika i jak korzysta z tej funkcji ( jeśli śledzi forum, oczywiście).

,,,, Sprawa brudzenia się kotła jest chyba najczęściej powtarzającym się problemem na który nie znamy odpowiedzi - może uda nam się to poprawić.

Co może wpływać na zabrudzenia kotła; ,,,,

,,,, Może specjaliści którzy zamontowali już trochę tych kotłów podpowiedzą nam coś w tym temacie.

Będziesz zapewne rozczarowany moją wypowiedzią , niestety nie jestem specjalistom, także nie zamontowałem nigdy żadnego kotła a do tej pory tylko jeden kocioł z automatycznym podawaniem opału obsługuje.

Na zabrudzenie tego kotła ma wpływ zapewne grzech pierworodny, który powstał w trakcie poczęcia kotła na desce kreślarskiej.

Grzech ten polega na sposobie niezgodnego z naturą spalania opału stałego.

Para wodna powstała w trakcie suszenia opału, a także gazy i opary powstałe w procesie termicznego rozkładu opału stałego nie przechodzą przez czyściec, tylko bezpośrednio udają się najkrótszą drogą do wymiennika kotła.

Od 02.04.2013

Zmianie uległa polityka handlowa firmy Komiz,

Kotły od 25kw w górę mają przekonstruowany dół i powiększone popielniki

Sztoker pod nowy popielnik.jpg

Na wyposażeniu jest także firmowy ruszt awaryjny

ruszt awaryjny.jpg

Na wyposażeniu jest także moduł Alligator w wersji Komiz dla kotła Sztoker, inna obudowa, obsługa zaworu mieszającego i pompy za zaworem.

Alligator do sztokera.jpg

Komplet Cobra+alligator komiz obsługuje zatem:

- pompa c.o.

- pompa ładująca cwu

- siłownik zaworu mieszającego oraz pompę za zaworem mieszającym

Niestety kotły w takim zestawieniu podrożały.

Czy Rostek może coś powiedzieć o tym wyciągnięciu czujnika i jak korzysta z tej funkcji ( jeśli śledzi forum, oczywiście).

Cześć

Tak oczywiście śledzę wątek o sztokerze jak i Włodka.

Przewód z czujnikiem temp. powrotu jest bardzo krótki i nie da rady go wyrzucić w oryginalnym stanie na zewnątrz. Ja miałem ułatwioną sprawę, ponieważ mam z kotłowni wyprowadzony przewód na zewnątrz bo mój olejak miał pogodówkę. Rozciąłem kabel i dolutowałem jakieś półtora metra mniej więcej takiego samego przewodu (chodzi o średnicę). Na zewnątrz dolutowałem końcówkę z czujnikiem. Trzy dni temu wgrałem soft Co v9_S10 Sztoker 25kW 8_25_100_1 i uruchomiłem pogodówkę. Wszystko śmiga OK.

Edytowane przez Rostek'

K_o_s_a: masz regulator pokojowy? Jeśli tak to czy masz podtrzymanie ciepła przy wyłączeniu pompy?

Naczytałem się o tych regulatorach pokojowych, że "drastycznie blokują pracę pieca" i nie mogę znaleźć takich optymalnych ustawień dla moich kaloryferów żeliwnych. Po przerwie piec chodzi na 100% przez dobre 3 godz. To chyba nie o to chodzi...

A propos regulatorów to pozwolę sobie zacytować mejla od jareckiego:

"W załączniku ciut nowsza wersja softu do Sztokera-25...Ten soft nie wykorzystuje do pracy czujnika powrotu, więc przy załączeniu pogodówki pomiar temp. powrotu wykorzystywany jest jako pomiar temp. zewnętrznej.

Oczywiście w tym wypadku należałoby ten czujnik przedłużyć i wystawić na zewnątrz."

Chodzi o soft o nr s.010. Czy to jest taka namiastka regulatora pogodowego? Czy piec wtedy będzie z wyprzedzeniem podnosił temp.? Co wtedy z regulatorem pokojowym? No i czy odłączenie tego czujnika powrotu nie koliduje z utratą gwarancji? (mój piec ma tylko 5 miesięcy)

Mam taki co bada dwie temperatury: powietrza i podłogi. Ja mam 100% podłogówki więc jak się nagrzeje powietrze to piec wchodzi na pauzę.

Było cos odnośnie zabrudzenia, ja nie mam z tym problemu pomimo długiej pracy w podtrzymaniu nawet do 12 godzin w tym roku.

Co do softu to mam S08i i na razie nie mam zamiaru zmieniać, chyba jest najlepsza z dotychczasowych.

Myślę, że dużo zależy od instalacji, od małych szczegółów.

Edytowane przez K_o_s_a

A jeszcze chciałem zapytać o tą pogodówkę, bo podejrzałem sobie ten soft na cobrze i tam nie ma żadnych ustawień temperatury, tylko włącz/wyłącz. Jak ustawić ewentualną temp.?

Cześć Eresz, to powtórzę też tutaj, jak ktoś jeszcze ma ochotę skorzystać.

Czujnik powrotu w nowym sofcie testowym Sxxx można wykorzystac jako pogodowy.

1. Pogodowo sterowac można sama temp. na kotle

2. Pogodowo można sterowac temp. za zaworem mieszającym, jak ktoś ma Alligatora

U mnie w domu pogodowy pracuje na temp. wody na kotle a zaworem mieszającym steruję inaczej.

Zaletą czujnika pogodowego, szczególnie wiosną jest fakt,że można ustawić temp. zewnętrzną przy której wyłączy się grzanie C.O. i będzie grzany tylko bojler, jak temp. na zewnątrz spadnie, to sterownik samodzielnie wróci do grzania domu. Fajne przy aktulanej pogodzie, na dzien się wyłączy a wieczorem, jak robi się chłodno kociołek wróci do grzania domu.

Wystaw lub przedłuż czujnik powrotu za okno czy drzwi kotłowni.

Dalej przytrzymaj guzik +, najedź na ikonkę z chmurka, jeden raz jak nacisniesz + ikonka zrobi się aktywna, kolejne naciśnięcie + na tej ikonce to wejście do krzywej grzewczej.

starsze domy ustawic 0,3-0,4 a nowsze lepiej docieplone 0,2-0,3.... i osobno będzie nastawa zewnętrznej temp. wyłączenia grzania c.o.

Na ekranie po lewej widac przyjmowane wartości korekcji temp. w zalezności od temp. na zewnątrz. i ustawionego progu wyłączenia.

krzywa grzewcza.jpg

menu plusowe pogodówka.jpg

POGODOWY.jpg

Zaletą czujnika pogodowego, szczególnie wiosną jest fakt,że można ustawić temp. zewnętrzną przy której wyłączy się grzanie C.O. i będzie grzany tylko bojler.

Tak się zastanawiam czy dało by radę tak to zrobić w moim przypadku - mam tylko jedna pompkę od c.o. , cwu podłączone bezpośrednio do pieca.

Tak się zastanawiam czy dało by radę tak to zrobić w moim przypadku - mam tylko jedna pompkę od c.o. , cwu podłączone bezpośrednio do pieca.

Rozumiem,że bojler nagrzewa się grawitacyjnie.

Więc to będzie/powinno działać tak,że wyłączy pompę C.O., co będzie na kotle to grawitacyjnie podgrzeje bojler.

Trzeba spróbować.

Aaa.. to ja tylko raz kliknąłem w tą ikonkę, zresztą pierwszy raz widzę taki dokładny opis jaki dał Jarecki... A te liczby w tej krzywej grzewczej mi kompletnie nic nie mówią... to korekcja stopni C?

Wklejałem to na wątku Włodka, bo tam padło podobne pytanie,

no ale zrobiła się tam taka jatka, że poszło w zapomnienie.

Te liczby po lewej to temp. zewnętrzne a w kolumnie z prawej przyjmowana dla nich korekcja nastawy kotła

Korekcje dopisywane są do wybranej przez Ciebie nastawy temp. kotła np. 45st.C, to istotne, gdyż co innego jak jest na zewnątrz +10st.c w słońcu a co innego jak jest pochmurno.... z podobnej zasady wychodzą też w automatyce przy kotłach viessman (ja akurat szukając podobnego rozwiązania na rynku trafiłem na automatykę do kotłów firmy viessman), ma to swoje plusy....

Masz:

+10st.C na zewnątrz i wyliczona dla tej temp. korekcję

0st.c na zewnątrz i wyliczoną dla tej temp. korekcję

-10st.C na zewnątrz i wyliczoną dla tej temp. korekcję

-20st.C na zewnątrz i wyliczoną dla tej temp. korekcję

Wartości pośrednie wyliczają się same

Korekcje zależa od wybranego współczynnika (strat ciepła) dla konkretnego budynku.

Zmień sobie te wartości na 0,2 czy 0,3 czy 0,4, to zobaczysz

W dalszej kolejności sa one przyjmowane od wyjściowej temp. wyłączenia grzania C.O., czyli tego, co ustawisz jako wyłączenie np. 10st.C, czy 12st.C, tez spróbuj sobie przestawić, to zobaczysz jak się zmieniają wartości.

No to w takim razie kolejne pytanie: przewód czujnika powrotu biegnie pod podajnikiem (mam rację?) i chowa się w obudowie. Mam go tak po prostu wyciągnąć z tamtąd, czy może coś odkręcić?

K O S A - tak, wszystko jasne :)

Musisz odkręcic puszke z tyłu kotła.Z tyłu puszki są dwa wkręty.Wpiąłem się kostkami w obwód czujnika powrotu.Wykorzystałem długi kabel z czujnikem temp. bojlera.Można też prościej,po prostu przeciąć kabelek powrotu i zrobić wstawkę.