Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

jestem zadowolonym użytkownikiem Sztokera 25 od kilku dni. Decyzję o zakupie podjąłem m.in. za sprawą tego forum. Serdecznie dziękuję za zamieszczone wskazówki i opinie (głównie Jareckiemu79). Piec przyjechał kurierem i nie miał rusztu awaryjnego w standardowym wyposażeniu - musiałem dokupić za coś ponad 160 pln. Czeka mnie jeszcze przeróbka układu. Wcześniej miałem kocioł tradycyjny i zasadne było zastosowanie zaworu różnicowego, teraz obejście pompy przeszkadza w prawidłowym sterowaniu temperaturą CO. Bardzo podoba mi się oddzielenie układów CO i CWU i duże możliwości sterownika. Generalnie polecam.

Ruszt awaryjny nie jest standardowym wyposażeniem kotła.

Można jednak kupić ten kocioł w kilku miejscach odpowiednio rozmawiając już z takim rusztem

W jakim sensie oddzielenie CO i CWO ??

Proszę o wyjaśnienie.

Gieś - Napisz jaki masz dom - ile metrów jak ocieplony, okna, komin.

Pozdrawiam.

Dziękuję

Są osobne wyjścia do zasilania na instalację C.O. oraz sobne na CWU (bojler)

Są osobne powroty z instalacji grzewczej i z układu CWU (bojlera)

Powinno się to łączyć krzyżowo - zamiennie

Są osobne wyjścia do zasilania na instalację C.O. oraz sobne na CWU (bojler)

Są osobne powroty z instalacji grzewczej i z układu CWU (bojlera)

Powinno się to łączyć krzyżowo - zamiennie

A co jeśli CO i CWU nie jest podłączone krzyzowo (zamiennie) tylko pod wyjściem CWU jest powrót z bojlera, a pod wyjściem na CO jest powrót z CO, czyli równolegle pod wyjsciami. Tak podłączył instalator - hydraulik. Czy to jest problem, wszystko działa dobrze. Proszę o odpowiedź.

A co jeśli CO i CWU nie jest podłączone krzyzowo (zamiennie) tylko pod wyjściem CWU jest powrót z bojlera, a pod wyjściem na CO jest powrót z CO, czyli równolegle pod wyjsciami. Tak podłączył instalator - hydraulik. Czy to jest problem, wszystko działa dobrze. Proszę o odpowiedź.

Nic strasznego, to nie jest problem - wszystko działa.

W połączeniu krzyżowym lepiej by się mieszała woda w kotle.

To cała różnica

W jakim sensie oddzielenie CO i CWO ??

Proszę o wyjaśnienie.

Gieś - Napisz jaki masz dom - ile metrów jak ocieplony, okna, komin.

Pozdrawiam.

Dziękuję

Co do oddzielnych obiegów już wszystko wyjaśnił Jarecki, chociaż sam nie wszystko do końca rozumiem :).

Co do mojego domu to jest to nowy budynek ok 250m2 - dwie kondygnacje wybudowane z betonu komórkowego, ocieplone styropianem 8cm z nowymi oknami. Na dole znajduje się sklep, więc wietrzenie jest wzmożone a na górze mieszkanie. Komin murowany, na dzień dzisiejszy dość zniszczony, gdyż z poprzednim, tradycyjnym piecem miałem urwanie głowy - osadzała się sadza i ze dwa razy się zapaliła w kominie (horror).

To dane wstępne, a jak w tych warunkach sprawdzi się Sztoker to będę mógł napisać jak przyjdzie zima. Na razie jest super. Pozdrawiam.

Witam

Mam pytanie odnośnie sztokera i podłączenia do niego ogrzewania podlogowego, jak to zrobić dobrze aby wszystko dobrze działało, czyli zwykłe ogrzewanie na grzejniki i c..w.u.

Postaraj się to dokładniej określić....

Rozumiem,że masz dom, w którym będzie jakiś osobny obieg grzewczy a w nim grzejniki...

Osobnym obiegiem ma byc podłogówka...

Jeżeli o to chodzi, to instalatorzy mają swoje "patenty" najczęściej jakis zawór mieszający na podłogówkę.

Sam sterownik ma wyjście na moduł zaworu mieszającego i sterowanie kolejnym obiegiem grzewczym oraz kolejną (trzecią) pompą.

Nie jest on jeszcze dostępny w sprzedaży. Moduł zaworu do sterownika Cobra nazwano Alligator.

Można także wykorzystać moduły sterowania zaworem mieszającym normalnie dostępne na rynku np. frisko, key... itd. to zależy do czego będzie przyzwyczajony Twój instalator.

Postaraj się to dokładniej określić....

Rozumiem,że masz dom, w którym będzie jakiś osobny obieg grzewczy a w nim grzejniki...

Osobnym obiegiem ma byc podłogówka...

Jeżeli o to chodzi, to instalatorzy mają swoje "patenty" najczęściej jakis zawór mieszający na podłogówkę.

Sam sterownik ma wyjście na moduł zaworu mieszającego i sterowanie kolejnym obiegiem grzewczym oraz kolejną (trzecią) pompą.

Nie jest on jeszcze dostępny w sprzedaży. Moduł zaworu do sterownika Cobra nazwano Alligator.

Można także wykorzystać moduły sterowania zaworem mieszającym normalnie dostępne na rynku np. frisko, key... itd. to zależy do czego będzie przyzwyczajony Twój instalator.

Dzisiaj się przyglądałem tej instalacji i doszedlem do tego, że podłogówka podłączona jest do powrotu wody z grzejników(wejście) tutaj sa zawory kulowe, a wyjście z podłogówki podłączone jest do wody która idzie z pieca na grzejniki(trochę to dziwne, dzieło poprzedniego właściciela), jak to teraz zrobić żeby to miało ręce i nogi i działało. Mam maly zonk.

Moje pierwsze pytania do fachowców:

Po podłączeniu pieca (było jeszcze ciepło) zacząłem grzać samą CWU. Wyłączyłem na sterowniku grzanie CO, a temperaturę zadaną CWU ustawiłem na 55 stopni. Okazało się, że grzejniki się nagrzewają mimo wyłączonej pompy. Pomyślałem, że to za sprawką starego obejścia pompy CO, które jest uruchamiane przez zawór różnicowy. Postanowiłem zlikwidować to obejście, jednak mój monter powiedział mi, że nawet jak usunę obejście to przez pompę woda też krąży grawitacyjnie i jeśli nie chcę, żeby piec grzał grzejniki to muszę odcinać obieg CO ręcznie zaworem np. na zasilaniu. Czy rzeczywiście tak jest? Nie ma sposobu na zupełne zatrzymanie wody CO przez sterownik? Czy trzeba stosować jakiś dodatkowy elektrozawór, czy jest jakiś prostszy sposób?

Pytanie jest to o tyle zasadne, że jeśli ustawię temperaturę dla CO niską np. 40C a CWU wyższą np. 55C, i załóżmy, że pobór wody jest duży, to piec będzie się starał szybko ją nagrzać i nagrzeje wodę na piecu do 60C lub więcej to w grzejniki od razu pójdzie grawitacyjnie gorąca woda mimo wyłączonej pompy CO. Zaznaczam, że nie mam jeszcze założonych termozaworów na grzejnikach. Jak sobie z tym poradzić panowie? Pozdrawiam.

Jest coś takiego jak zawory zwrotne, zmień instalatora.

Konkretna, męska odpowiedź :) Dasz się namówić na rozwinięcie?

Widziałem te zawory w schemacie ideowym instalacji w instrukcji obsługi sztokera, ale nie mogę zrozumieć jak one działają, tzn wiem że przepuszczają ciecz tylko w wyznaczonym kierunku ale jak to wpływa na funkcjonowanie układu...?

Edytowane przez Gieś

Konkretna, męska odpowiedź :) Dasz się namówić na rozwinięcie?

Widziałem te zawory w schemacie ideowym instalacji w instrukcji obsługi sztokera, ale nie mogę zrozumieć jak one działają, tzn wiem że przepuszczają ciecz tylko w wyznaczonym kierunku ale jak to wpływa na funkcjonowanie układu...?

Zawór zwrotny ma taki grzybek w środku ze sprężynka, jak pompa staje, to zawór jest zamknięty i zwyczajnie go sama ciepła woda nie podniesie.

Konsultuj sprawę z innym instalatorem, zawsze są jakieś rozwiązania.

Zawór zwrotny ma taki grzybek w środku ze sprężynka, jak pompa staje, to zawór jest zamknięty i zwyczajnie go sama ciepła woda nie podniesie.

Konsultuj sprawę z innym instalatorem, zawsze są jakieś rozwiązania.

Jestem po rozmowie z moim instalatorem, który utrzymuje, że zawór zwrotny nie będzie miał dość siły aby zamknąć obieg wody CO, że ciśnienie (mimo wyłączonej pompy) w składzie jest wytwarzane bądź to przez słup wody bądź temperaturę i że grzybek podniesie. Czy rzeczywiście tak jest?

Sugeruje rozwiązanie przez montaż tego: http://www.elektrozawory-sklep.pl/pl/automatyka/VSO_84_084004.html

Przekonuje mnie to co mówisz Jarecki głównie przez prostotę, zwłaszcza, że to samo pokazują schematy ideowe podawane przez producentów. Odnieś się proszę do tego co twierdzi mój instalator, jeśli znajdziesz jeszcze odrobinę cierpliwości ;) Pozdrawiam.