Nela_32 12.04.2013 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 No to w takim razie kolejne pytanie: przewód czujnika powrotu biegnie pod podajnikiem (mam rację?) i chowa się w obudowie. Mam go tak po prostu wyciągnąć z tamtąd, czy może coś odkręcić? K O S A - tak, wszystko jasne Weź go w połowie przetnij, odizoluj i skręć w kostce lub polutuj i zaizoluj z powrotem. Przedłuż go sobie na odpowiednia długość przewodem dwużyłowym, najlepiej 0,5mm2 i to wszystko. Umieść go sobie najlepiej na północnej ścianie, w miejscu osłoniętym od wiatru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eresz 12.04.2013 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Weź go w połowie przetnij, odizoluj i skręć w kostce lub polutuj i zaizoluj z powrotem. Przedłuż go sobie na odpowiednia długość przewodem dwużyłowym, najlepiej 0,5mm2 i to wszystko. Umieść go sobie najlepiej na północnej ścianie, w miejscu osłoniętym od wiatru. Jestem chyba totalnym elektrycznym laikiem, bo nie rozumiem jednej rzeczy: jak przetnę przewód, albo się wepnę kostką to i tak czujnik pozostanie na miejscu, gdzie był, a ja będę miał w ręku sam przewód. Co mi to da? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.04.2013 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Po przecięciu masz go przedłużyć. Kupić w sklepie elektrycznym przewód 0,5mm2 jak kolega wyżej sugerował, tyle, ile potrzebujesz do wystawienia za kotłownię (musisz zmierzyć, czy wystarczy 3m, czy 6m czy trzeba 10m...)W elektrycznym dobierz sobie kostkę (2szt.), i wkręcisz przedłużony przewód.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eresz 12.04.2013 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Ale samym przewodem temp nie zmierzę, rozumiem, że czujnik temp jest schowany w obudowie pieca, a nie w tej zielonej skrzyneczce z tyłu pieca. Zielona skrzyneczka odbiera tylko sygnały (tak?). Wiem jak przedłużyć przewód, nie wiem jak mam wyciągnąć czujnik temp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zejman7 12.04.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Ale samym przewodem temp nie zmierzę, rozumiem, że czujnik temp jest schowany w obudowie pieca, a nie w tej zielonej skrzyneczce z tyłu pieca. Zielona skrzyneczka odbiera tylko sygnały (tak?). Wiem jak przedłużyć przewód, nie wiem jak mam wyciągnąć czujnik temp.? Czujnik powrotu masz włożony w rurkę koło skrzyneczki.Wystarczy go tylko wyciągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rostek1719511232 12.04.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 eresz,czujnik temp. powrotu ma bardzo krótki (najkrótszy) przewód, jest on opisany, więc się nie pomylisz. Powinien on znajdować się w takiej studzience z tyły sztokera (okrągły otwór, taka tulejka). No nieważne gdzie on jest po prostu wyjmij go gdziekolwiek on jest. Przewód zakończony jest czujnikiem, taka metalowa końcówka. Bo Ty myślałeś, że czujnik jest na stałe zamontowany w kotle, tak?Nie, czujnik jest na końcu przewodu. Dalej postępuj jak Jarek napisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eresz 12.04.2013 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Panowie: DZIAŁA! Zrobiłem jak mówiliście, czyli dokupiłem przewód, dwie kostki i ciąłem, łączyłem i przeciągnąłem za okno. Oczywiście wszystkie moje poprzednie posty dotyczyły samego czujnika, byłem przekonany, że trzeba będzie coś rozkręcać, a tu tylko kwestia wyciągnięcia go z dziury Zobaczymy jak to jutro będzie działało, mam nadzieję, że będzie na tyle ciepło, że piec wyłączy grzanie kaloryferów. Wtedy się mniej więcej zorientuję, w jakiej temp powinien z powrotem je załączać. Ponownie dzięki za wskazówki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.04.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) eresz u mnie pierwszy dzień pogodowy wyłączył grzanie c.o.no i znalazłem mały błąd, wszystko ok, ale jak wejdzie się w jakies menu, to pompa startuje....Działa dobrze jak jest w ekranie pracy głównej, w każdym menu pompa startuje, więc nie można zostawić np. na ekranie z rysowaniem wykresu. Ma to być poprawione przez weekend, to jeszcze 2-3kosmetyczne zmiany dojdą. Jak dostane soft z poprawką, to wyślę w nowym tygodniu. Edytowane 12 Kwietnia 2013 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASSAR 13.04.2013 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 U mnie gmeranie przy pogodówce spowodowało wykasowanie się historii spalania.Sama pogodówka działa , w moim przypadku bez pompy cwu czujnik temperatury cwu przymocowałem do wyjścia wody z kotła i ustawiłem takie same temperatury co i cwu , wskazania czujnikow roznia się max o 1 stopien.Wszystko chodzi wyśmienicie a dokładniej przy tej temperaturze stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASSAR 13.04.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Pogodówka wyłączyła mój piecyk na ok 8h ustawiona temperatura wyłączenia 10 stopni, spalił przy tym 1,2 kg przy ustawionym przesypie na 10 ( może ktoś już przeliczał mniej więcej ten parametr dla MINI ? ). Z moich obserwacji wynika iż spalanie byłoby mniejsze ale niestety po wyłączeniu się pompy co i ochłodzeniu wody w instalacji następowało mieszanie się zimnej wody z wyłączonej instalacji z ciepłą wodą z powrotu cwu co spowodowało spadek temperatury powrotu , różnica zaczęła wynosić 8-9 stopni. Dla tego też szybko zmieniłem temp co na 48 stopni i niestety to jest chyba u mnie minimum które mogę ustawić. Czy jest jakiś sposób aby po wyłączeniu pompy co odciąć tą zimną wodę? Niestety pomimo spalenia tylko 1,2 kg kociołek wygląda jak po 2 dniach pracy ( pyłu jest dużo mniej , sadzy więcej ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASSAR 13.04.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 W menu pomp można zmienić tryb z płynnego na skokowy i ustawić czas pauzy ale czym skutkują te zmiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eresz 13.04.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 A jeszcze mi powiedzcie, czy jest jakaś histereza załączania pieca w tej pogodówce? Ustawione miałem 13 stopni, było 12,6 nic się nie włączyło, jak wróciłem po jakimś czasie wszystko już chodziło ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 14.04.2013 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 A jeszcze mi powiedzcie, czy jest jakaś histereza załączania pieca w tej pogodówce? Ustawione miałem 13 stopni, było 12,6 nic się nie włączyło, jak wróciłem po jakimś czasie wszystko już chodziło ok. Histereza 1'C. Jak masz stop grzania na 13'C, to wyłączy się przy temp. > 13'C, a załączy przy temp. < 12'C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eresz 14.04.2013 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 W menu pomp można zmienić tryb z płynnego na skokowy i ustawić czas pauzy ale czym skutkują te zmiany? Płynny to pompa pracuje cały czas, skokowy- np. 10min przerwy, 5 minut pracy. Ja mam tak przy regulatorze pokojowym. Jak grzeje, to pompa pracuje płynnie, a jak już osiągnie temp zadaną to skokowo 2 min pracy, 20 min przerwy. Ale to już są ustawienia w menu regulatora, nie pomp. Ale zasada działania podobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.04.2013 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 W menu pomp można zmienić tryb z płynnego na skokowy i ustawić czas pauzy ale czym skutkują te zmiany? Włodek zrobił to, jak było wcześniej. Czyli w menu pomp masz domyslnie pracę płynną. Ten tryb pracy jest dla klasycznych pomp, wówczas na czas ładowania CWU, przy jej wyższej nastawie pompa od C.O. zwalnia. Tryb należy zmienić na skokowy, gdy masz pompy energooszczędne z tym autoadapt. czyli takie, które same dobierają przepływ. Wówczas ustawiasz tryb skokowy i dobierasz odpowiednia pauzę pracy na swój obiekt. w tym trybie na czas ładowania CWU pompa c.O. pracuje skokowo w/g minut przerwy, które ustawisz Natomiast przy ikonce z termostatem pokojowym ustawiamy co ma robić pompa c.o., gdy zadziała termostat pokojowy, zatem czy pompa pracuje stale, czy jest stale wyłączona, czy pracuje cyklicznie, dodatkowo ustalamy czy na czas utrzymania temp. pomieszczenia temp. na kotle ma być stała, czy dodatkowo ją o jakąś wartość obniżamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASSAR 14.04.2013 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Czyli w moim przypadku (brak pompy CWU i termostatu pokojowego) funkcje te są nieistotne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eresz 15.04.2013 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Panowie, coś jest nie tak. Dwukrotnie przy wyłączonym grzaniu kaloryferów przez pogodynkę, kocioł wyświetlił komunikat brak opału. Oczywiście opał był. Po zrestartowaniu przeszedł w stan podtrzymania. Po wyłączeniu pogodynki od razu zaczął pracować, żeby nadgonić temp. Czy ktoś też tak ma? Spróbuję z wyłączoną pogodynką jutro czy mi również wyświetli ten komunikat. A może jakiś parametr mam źle ustawiony, co by odpowiadał za taki stan rzeczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 15.04.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Jest w pogodówce błąd, poprawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eresz 16.04.2013 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 ok, czekamy, ja tam lubię nowinki i chętnie przetestuję poprawioną wersję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart_Sztoker_35 17.04.2013 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Witam, u mnie po pierwszym sezonie grzewczym sztokerem wyszedł taki o to problem, mianowicie ustawione na kotle CO na STOP, pompa na grzejniki wyłącza się, natomiast pompa podłogówki dalej pracuje. Wydaje się, że nie jest nigdzie podłączona do sterowania. Muszę ją ręcznie odłączyć żeby nie pracowała na sucho, no ale jak chce podgrzać nad ranem to jest problem. Co tu zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts