Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

No to w takim razie kolejne pytanie: przewód czujnika powrotu biegnie pod podajnikiem (mam rację?) i chowa się w obudowie. Mam go tak po prostu wyciągnąć z tamtąd, czy może coś odkręcić?

K O S A - tak, wszystko jasne :)

Weź go w połowie przetnij, odizoluj i skręć w kostce lub polutuj i zaizoluj z powrotem. Przedłuż go sobie na odpowiednia długość przewodem dwużyłowym, najlepiej 0,5mm2 i to wszystko. Umieść go sobie najlepiej na północnej ścianie, w miejscu osłoniętym od wiatru.

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Weź go w połowie przetnij, odizoluj i skręć w kostce lub polutuj i zaizoluj z powrotem. Przedłuż go sobie na odpowiednia długość przewodem dwużyłowym, najlepiej 0,5mm2 i to wszystko. Umieść go sobie najlepiej na północnej ścianie, w miejscu osłoniętym od wiatru.

Jestem chyba totalnym elektrycznym laikiem, bo nie rozumiem jednej rzeczy: jak przetnę przewód, albo się wepnę kostką to i tak czujnik pozostanie na miejscu, gdzie był, a ja będę miał w ręku sam przewód. Co mi to da?

Po przecięciu masz go przedłużyć.

Kupić w sklepie elektrycznym przewód 0,5mm2 jak kolega wyżej sugerował, tyle, ile potrzebujesz do wystawienia za kotłownię (musisz zmierzyć, czy wystarczy 3m, czy 6m czy trzeba 10m...)

W elektrycznym dobierz sobie kostkę (2szt.), i wkręcisz przedłużony przewód....

Ale samym przewodem temp nie zmierzę, rozumiem, że czujnik temp jest schowany w obudowie pieca, a nie w tej zielonej skrzyneczce z tyłu pieca. Zielona skrzyneczka odbiera tylko sygnały (tak?). Wiem jak przedłużyć przewód, nie wiem jak mam wyciągnąć czujnik temp.?

Czujnik powrotu masz włożony w rurkę koło skrzyneczki.Wystarczy go tylko wyciągnąć.

eresz,

czujnik temp. powrotu ma bardzo krótki (najkrótszy) przewód, jest on opisany, więc się nie pomylisz. Powinien on znajdować się w takiej studzience z tyły sztokera (okrągły otwór, taka tulejka). No nieważne gdzie on jest po prostu wyjmij go gdziekolwiek on jest. Przewód zakończony jest czujnikiem, taka metalowa końcówka. Bo Ty myślałeś, że czujnik jest na stałe zamontowany w kotle, tak?

Nie, czujnik jest na końcu przewodu. Dalej postępuj jak Jarek napisał.

Panowie: DZIAŁA!

Zrobiłem jak mówiliście, czyli dokupiłem przewód, dwie kostki i ciąłem, łączyłem i przeciągnąłem za okno. Oczywiście wszystkie moje poprzednie posty dotyczyły samego czujnika, byłem przekonany, że trzeba będzie coś rozkręcać, a tu tylko kwestia wyciągnięcia go z dziury :)

Zobaczymy jak to jutro będzie działało, mam nadzieję, że będzie na tyle ciepło, że piec wyłączy grzanie kaloryferów. Wtedy się mniej więcej zorientuję, w jakiej temp powinien z powrotem je załączać.

Ponownie dzięki za wskazówki!

eresz u mnie pierwszy dzień pogodowy wyłączył grzanie c.o.

no i znalazłem mały błąd, wszystko ok, ale jak wejdzie się w jakies menu, to pompa startuje....

Działa dobrze jak jest w ekranie pracy głównej, w każdym menu pompa startuje, więc nie można zostawić np. na ekranie z rysowaniem wykresu.

Ma to być poprawione przez weekend, to jeszcze 2-3kosmetyczne zmiany dojdą.

Jak dostane soft z poprawką, to wyślę w nowym tygodniu.

Edytowane przez Jarecki79

U mnie gmeranie przy pogodówce spowodowało wykasowanie się historii spalania.

Sama pogodówka działa , w moim przypadku bez pompy cwu czujnik temperatury cwu przymocowałem do wyjścia wody z kotła i ustawiłem takie same temperatury co i cwu , wskazania czujnikow roznia się max o 1 stopien.

Wszystko chodzi wyśmienicie a dokładniej przy tej temperaturze stoi.

Pogodówka wyłączyła mój piecyk na ok 8h ustawiona temperatura wyłączenia 10 stopni, spalił przy tym 1,2 kg przy ustawionym przesypie na 10 ( może ktoś już przeliczał mniej więcej ten parametr dla MINI ? ). Z moich obserwacji wynika iż spalanie byłoby mniejsze ale niestety po wyłączeniu się pompy co i ochłodzeniu wody w instalacji następowało mieszanie się zimnej wody z wyłączonej instalacji z ciepłą wodą z powrotu cwu co spowodowało spadek temperatury powrotu , różnica zaczęła wynosić 8-9 stopni. Dla tego też szybko zmieniłem temp co na 48 stopni i niestety to jest chyba u mnie minimum które mogę ustawić. Czy jest jakiś sposób aby po wyłączeniu pompy co odciąć tą zimną wodę? Niestety pomimo spalenia tylko 1,2 kg kociołek wygląda jak po 2 dniach pracy ( pyłu jest dużo mniej , sadzy więcej )

A jeszcze mi powiedzcie, czy jest jakaś histereza załączania pieca w tej pogodówce? Ustawione miałem 13 stopni, było 12,6 nic się nie włączyło, jak wróciłem po jakimś czasie wszystko już chodziło ok.

Histereza 1'C. Jak masz stop grzania na 13'C, to wyłączy się

przy temp. > 13'C, a załączy przy temp. < 12'C.

W menu pomp można zmienić tryb z płynnego na skokowy i ustawić czas pauzy ale czym skutkują te zmiany?

Płynny to pompa pracuje cały czas, skokowy- np. 10min przerwy, 5 minut pracy. Ja mam tak przy regulatorze pokojowym. Jak grzeje, to pompa pracuje płynnie, a jak już osiągnie temp zadaną to skokowo 2 min pracy, 20 min przerwy. Ale to już są ustawienia w menu regulatora, nie pomp. Ale zasada działania podobna.

W menu pomp można zmienić tryb z płynnego na skokowy i ustawić czas pauzy ale czym skutkują te zmiany?

Włodek zrobił to, jak było wcześniej.

Czyli w menu pomp masz domyslnie pracę płynną. Ten tryb pracy jest dla klasycznych pomp, wówczas na czas ładowania CWU, przy jej wyższej nastawie pompa od C.O. zwalnia.

Tryb należy zmienić na skokowy, gdy masz pompy energooszczędne z tym autoadapt. czyli takie, które same dobierają przepływ. Wówczas ustawiasz tryb skokowy i dobierasz odpowiednia pauzę pracy na swój obiekt. w tym trybie na czas ładowania CWU pompa c.O. pracuje skokowo w/g minut przerwy, które ustawisz

Natomiast przy ikonce z termostatem pokojowym ustawiamy co ma robić pompa c.o., gdy zadziała termostat pokojowy, zatem czy pompa pracuje stale, czy jest stale wyłączona, czy pracuje cyklicznie, dodatkowo ustalamy czy na czas utrzymania temp. pomieszczenia temp. na kotle ma być stała, czy dodatkowo ją o jakąś wartość obniżamy

Panowie, coś jest nie tak. Dwukrotnie przy wyłączonym grzaniu kaloryferów przez pogodynkę, kocioł wyświetlił komunikat brak opału. Oczywiście opał był. Po zrestartowaniu przeszedł w stan podtrzymania. Po wyłączeniu pogodynki od razu zaczął pracować, żeby nadgonić temp. Czy ktoś też tak ma? Spróbuję z wyłączoną pogodynką jutro czy mi również wyświetli ten komunikat. A może jakiś parametr mam źle ustawiony, co by odpowiadał za taki stan rzeczy?

Witam, u mnie po pierwszym sezonie grzewczym sztokerem wyszedł taki o to problem, mianowicie ustawione na kotle CO na STOP, pompa na grzejniki wyłącza się, natomiast pompa podłogówki dalej pracuje. Wydaje się, że nie jest nigdzie podłączona do sterowania. Muszę ją ręcznie odłączyć żeby nie pracowała na sucho, no ale jak chce podgrzać nad ranem to jest problem. Co tu zrobić ?