Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Jestem posiadaczem sztokera 25 niestety z zapomnianym przez pana Włodka-pid sterownikiem puma (obecnie soft 7.939),piec sprawuje sie rewelacyjnie wyjatkiem jest dosc uciazliwy przy spalaniu na ruszcie awaryjnym alarm dzwiekowy braku opału i tu pytanie czy mozna to przez jakies kody to wyłaczyc ,spala praktycznie wszystko od miału po dosc gruby groszek (wymaga to jedynie korekt czasu podawania i pauzy) prosiłbym w miare mozliwosci pana Jareckiego79 o podesłanie jakiegos nowego softu do potestowania . ;)

• 1 month później...

Witam wszystkich,

czytam ten temat juz jakiś czas, stoje właśnie rpzed dylematem wyboru odpowiedniego pieca... Jako, że z zawodu jestem informatykiem/elektronikiem spodobał mi się najpierw sterownika, a dopiero potem doszukałem się informacji o sztokerze 25.. A tak poza tym, to mieszkam 30 km od Pleszewa :)

Więc tak:

Dom z lat 60', stare budownictwo, nieocieplone, dachem ucieka chyba większość... Z jednej strony budynku doklejony inny (pokrywa 65% ściany) - jedyna izolacja.. Okna nowe, poprzedni włąscieciel jakieś 8 lat temu (ja mieszkam tam 4 lata) modernizował CO, czyli rurki miedziane, chyba instalacja otwarta (zbiornik wyrównawczy na piętrze pod sufitem obudowany, spust do samej piwnicy). W instalacji chcę mieć bojler 200 litrów, obecnie 80....

Powierzchnia budynku to 115 m2 (w tym altana "kiepska do ogrzania")... Obecnie piec miałowy 19KW, wydaje się ze nie wyrabia, aczkolwiek poprzedni ich piec 25 kw miałowy był przewymiarowany... dlatego szybko się skończył i dlatego obawiam się sztokera...Oboje z żoną lubimy ciepło, co zimą przy -20 na dworze było ciężko... Obecnie zima rozpalane dwukrotnie (razy wybierany popiół), miał zawsze najdroższy... A i tak tona na miesiąc, jak nie więcej...

Czy SZTOKER 25KW będzie idealny? Chcę zainwestować też w nową pompę CO no i CWU, oraz nie wiemczy nie czasem w aligatora i jakiś zawór n-drożny...o ile to potrzebne... Myślałem o sztokerze mini, rozmawiałem z miłym Panem z firmy KOMIZ i powiedział że byłby na styk... że elastyczność SZTOKERA 25 jest warta dołożenia 1000 zł... Pytanie, jak wasze doświadczenie?

Aaa, piwnica 170, obecnie otwór do komina na wysokjości 120, ale można wyżej.. Brak wkąłdu kominowego, nowy komin wymurowany 1,5 roku temu (ponad metr nad dachem)... Będę wdzięczny za podpowiedzi!

Jak masz kolego tak blisko, to podjedź sobie np. w poniedziałek, pracują do godziny 15-ej.

ul. Lenartowicka 39, jedziesz w Pleszewie na Kalisz i przy wyjeździe jest taki ostry zakręt w prawo, oznakowany, za nim ok.200m dajesz w lewo i kolejne 150-200m po lewej masz Komiz/Elekto-miz.

Obejrzysz sobie na żywo i porozmawiasz

No to dobry pomysł, natomiast z czasem u mnie krucho (pracuje w poznaniu i jestem w domu po 17stej). A tak z doświadczenia, co lepiej by sie sprawdziło, sztoker mini czy sztoker 25? Boję się przewymiarowania... z drugiej strony boje się 15KW, bo skoro 19KW (1,5 m powierzchni grzewczej) obecnie by dogrzać musi latać zimą na 60 stopniach i rozpalany jest 2 razy na dobę, to 25KW byłby lepszy... Ale to inna konstrukcja, tego się boję...

Nie widziałem Twojego domu, sztoker to specyficzna konstrukcja a palnik w tym modelu mini jest naprawdę malutki.

Na Twoim miejscu bym podjechał i obejrzał kotły na żywo i pogadał na miejscu.

Jeden z pracowników ma kociołek też u siebie w domu, może będziesz się z nim mógł jakoś umówić w pasujących obu stronom godzinach.

aha alligator, podobnie jak ruszt awaryjny są od 02.04 na wyposażeniu kotła

A co masz na mysli pisząć, że palnik w tym modelu mini jest malutki? Czy to oznacza niskie spalanie czy mniejszą wydajność? Chcę mieć spokój przez nastepne 10 lat.... Małe dziecko, zona uwielbia ciepło, w planach kolejne dziecko.... A to dodatkowe odbiorniki ciepła w domu :) Być może 15KW wystarczy... na parterze zawsze ciepło, a znowu piętro.... masakra... Grzejnki aluminiowe, bez termostatów (termostaty planuje założy ć)

skoro piszesz że piętro masakra to wnioskuję że górą ciepło ucieka i może warto pomyśleć i jakąś czapką od góry przykryć???

jakieś 25-35cm wełny pod dach i 15KW spokojnie wystarczy wtedy

górą mnóstwo ciepła ucieka a koszty izolacji od góry dużo niższe niż elewacji zaś efekty zaskakująco pozytywne

skoro planujesz na tak odległą przyszłość to warto kompleksowo. wtedy i cieplej w domu i koszty ogrzewania niższe

jak dobrze policzysz i zrobisz to i 15KW będzie z zapasem wtedy

A co masz na mysli pisząć, że palnik w tym modelu mini jest malutki? Czy to oznacza niskie spalanie czy mniejszą wydajność? Chcę mieć spokój przez nastepne 10 lat.... Małe dziecko, zona uwielbia ciepło, w planach kolejne dziecko.... A to dodatkowe odbiorniki ciepła w domu :) Być może 15KW wystarczy... na parterze zawsze ciepło, a znowu piętro.... masakra... Grzejnki aluminiowe, bez termostatów (termostaty planuje założy ć)

Palniczek jest malutki i dobrze chodzi, jak nie musi gibać na maxa, wówczas fajny popiół i niekłopotliwa obsługa.

Wklejam fotę paleniska sztokera-mini

palenisko.jpg

Był instalator, była rozwoma z pracownikiem firmy KOMIZ. Oboje teraz twierdzą, że 15KW powinno wystarczyć, choć jeszcze wczoraj było 25KW... Zdecydowało jednak wysokość mojej piwnicy, gdzie byłby problem z wsadzeniem 25... Pytanie, czy da radę :) Producent twierdzie, że tak, ale ten piec taki malutki....

Czy kupując SZTOKERA MINI jednocześnie rezygnuje z jego tak powszechnie opisywanej innowacyjności, jaką mają jego więksi bracia?Czy jest wyposazony w ruszt awaryjny?

Jeszcze takie pytanie, czy pompa powinna być na wyjściu czy na powrocie?

Skoro będę miał większy bojler i chcę grzać tylko latem na wodę, to czy musze mieć pompę CO dodatkową, czy CWU (nie mam specjalnej instalacji od CWU). Rozumiem, że bojler jest osobno podłączany?