Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak będziesz miał dobry groszek to i pod 20kW wyciągniesz, jak będzie trzeba.

Z kotła wychodzą osobne podłączenia na C.O. i osobne na CWU

Nie rezygnujesz z niczego, palenisko jest takie samo jak w większych modelach, inne jest tylko rozprowadzenie spalin w wymienniku.

Aktualnie na wyposażeniu Sztokerów jest:

- Cobra

- Alligator do obsługi zaworu mieszającego i pompy za zaworem

- Ruszt awaryjny, przy sztokerze mini z dodatkowymi drzwiczkami od wewnątrz dla paleniska awaryjnego

- Masz też w tym modelu mini większy popielnik, więksi bracia mieli zmienianą konstrukcję dołu, aby podobnie jak w modelu mini zmieścić większy popielnik.....

Strefy czasowe są na pompę podłączaną do wyjścia C.O. oraz do wyjścia CWU

Czyli pod wyjście CWU mimo iż nie mam typowo CWU mogę podłaczyć drugą pompę CO do bojlera? I wtedy moge sobie osobno regulowac temperatury dla tych dwóch układów. Sorka za laickie pytania, ale wolę mieć to na chłopski rozum zrozumieć. Chciałbym wykorzystać pełną funkcjonalność sterownika, mieć mozliwości osobnych nastaw temperatury dla CO i bojlera, oraz aby sterownik sam wyłączał mi obiego na piecu podgrzewając tylko bojler (modyfikując czy to strefy czasowe, czy może montując pogodynkę na zewnątrz)

Oki, oki :) skorzystam jak już bedzie bliżej montażu :)

Ale podsumowując:

- monter wspominał, że pompka CWU nie ejst potrzebna bo nie mam takiej instalacji (mówi, że cyrkulacyjną montuje się wtedy gdy jest jeszcze jedna osobna linia z ciepłą wodą czy jakoś tak), że może mi zamontować mniejszą zwykła pompę CO? Sterowanie będzie ok?

- proponuje montaż pompy dużej od CO na powrocie, teraz mam na wyjściu, jak jest najlepiej?

Oki, oki :) skorzystam jak już bedzie bliżej montażu :)

Ale podsumowując:

- monter wspominał, że pompka CWU nie ejst potrzebna bo nie mam takiej instalacji (mówi, że cyrkulacyjną montuje się wtedy gdy jest jeszcze jedna osobna linia z ciepłą wodą czy jakoś tak), że może mi zamontować mniejszą zwykła pompę CO? Sterowanie będzie ok?

- proponuje montaż pompy dużej od CO na powrocie, teraz mam na wyjściu, jak jest najlepiej?

Mylisz kolego nazwy i funkcje pomp.

Cyrkulacyjna CWU, to taka, która "pogania" wodę do kranów i faktycznie potrzebna jest osobna nitka.... tutaj stosuje się pompy zdatne do pracy z wodą pitną....

Natomiast do grzania samej wody w bojlerze używa się normalnej pompy i tłoczy ona wodę z kotła na wężownicę w bojlerze, która nagrzewa wodę użytkową...

Mówiąc o strefach czasowych i grzaniu bojlera (CWU) taka pompę zawsze mamy na myśli.

Co do samych pomp czy na powrocie czy wyjściu, jest to dyskusja n/t wyższości świąt..... ja mam na zasileniu i chodzi od prawie 14lat....

• 2 weeks później...

Witam

Od dłuższego czasu śledzę ten wątek i w sumie między innymi dzięki niemu zdecydowałem się na zakup Sztokera mini.

Stoi już sobie w mojej małej kotłowni i czeka na podłączenie.

Co do podłączenia to kocioł będzie pracował w układzie zamkniętym z zamontowaną wężownicą schładzającą. Wężownica będzie zamontowana na wyjściu pieca i w związku z tym mam pytanie.

Czy CWU mogę podpiąć pod drugie wyjście z ominięciem wężownicy, czy całość musi być spięta za wężownicą ?

I drugie pytanie odnośnie Aligatora. Będę miał instalację z dwoma zaworami, 4 drogowy na grzejniki i 3 drogowy na podłogówkę. Gdzie w takim przypadku podpiąć Aligatora do zaworu 4D czy 3D.

Pozdr

Łukasz

No może ostatnie pytanie... Czy alligator z zestawu do czegoś może mi sie przydać?

Jeśli masz zawór N-drożny zamontowany, dokupisz do niego głowicę z siłownikiem ( około 360, 380pln ) to Alligator może nim sterować i trzymać temp. za zaworem czyli jaka ma wychodzić na instalację. Jeśli nie masz tego zaworu będzie ci zbędny.

Nie mam na myśli RTLa.

Zwykły zawór 3D to zawór mieszający na którym podmieszywana jest woda powrotna z instalacji z częścią wody z kotła aby utrzymać właściwa temp. za zaworem ale jeśli temp. na kotle się waha w jakimś przedziale wtedy domieszywana jest woda o zmiennej temp i ta zaworem również się waha.

Na termostacie woda za tym zaworem jest słała.

Nie wiem czy zrozumiale to napisałem.

• 1 month później...

witam, no i po montażu (polecam Pana z Pleszewa).

Przed montażem oczywiście remont w piwnicy (płytki, tynki) i teraz piecyk wygląda super :) Aż chce się tam siedzieć..

Piec uruchomiony (sztoker mini), włączony w tryb cwu, na bojler 150 litrów, kupiłem eko jakiś 27kJ i testuje... na sterowniku na razie ustawione 46 stopni na wodę, bez żadnych stref, dziś się pobawie... ale mi zgasł w nocy :/ Rano rozpaliłem i na razie hula, jak się ponownie zdarzy to na co zwrócić uwagę?

Mam 4%, zmniejsze do 3 i sprawdzę, od wzoraj nie zgasł, czyli 14H chodzi, wcześniej po 5 juz był out.

A co z tym ADC? wyłączyć? Mam nadzieję, że wyłączyłem dobrze, w menu użytkownika są 3 stany:

PID wł,. PID wył, ADC wł nie ma ADC wył. MAm teraz w okienku PID, a nie ADC, czyli ADC wyłączone jest?

Kiedy będzie pobór wody to się uruchomi i będzie pracował z Pid, jeśli jst w podtrzymaniu pracuje wg. algorytmu dla podtrzymania dla ustalonej minimalnej mocy.

Jeśli zjeżdżasz %=towo w dół, rzadziej podmuchuje i podkłada ( przyczyna wygaszania ), jeśli idziesz z %-tami w górę wtedy częśćiej podmuchuje i troszkę częściej podkłada.

Nie można przesadzić bo będą za duże przerosty temp. względem zadanej.