eresz 07.10.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Kol. Jarecki, jakie zmiany w najnowszym sofcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nela_32 07.10.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Czy wartość SPAL/POWR w granicach 390 a 400'C jest w porządku ? Jak najbardziej, bo jeśli jest zastosowany do Pumy a ta do biopaliwa to pokazuje wtedy temp. spalin. Brakuje tu tylko przecinka po drugiej cyfrze. Dla twojej informacji to będzie wtedy 39,0'C. Ta wartość jest uniwersalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrAz 08.10.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Niczego nie brakuje. Tak wygląda info ze Spaider'a A może powinno wyglądać inaczej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.10.2013 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Nie, tak ma wyglądać, tylko jak kolega napisał wyżej ta info SPAL/POWR jest uniwersalna, musisz sobie w głowie dodac przecinek.Do cobry jest to odczyt temp. czujnika powrotu, czyli wartość POWR, 39,7st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrAz 09.10.2013 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 (edytowane) Czy wyłączać na dzień C.O. a zostawić tylko włączone C.W.U (mam dwie niezależne pompy - dwa obiegi)? Czy jest to ekonomiczne? Na podwórku ciepło a w domu bardzo gorąco.Zmniejszyłem temp. zadaną C.O. na 45'C. C.W.U. 44'C. Edytowane 9 Października 2013 przez GrAz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 09.10.2013 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 GrAzw Cobrze masz strefy dla CO i CWUmożesz zaprogramować tak aby grzał niżej w określonych godzinach lub nie grzał wcaleto samo tyczy CWU - jeśli w ciągu dnia nikt nie korzysta możesz zrobić STOP dla grzania CWU przynosi to oszczędności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrAz 09.10.2013 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Wyłączyłem C.O. dzięki Spider'owi. Jestem zadowolony z zakupu tego modułu. Co prawda mógłby mieć bardziej rozbudowaną funkcjonalność, ale w tym zakresie jaki oferuje, też jest mi przydatny. W weekend "pobawię się" ustawieniami STREFY i ustawię sterownik według informacji podanych przez Jarecki'ego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eresz 09.10.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Czy wyłączać na dzień C.O. a zostawić tylko włączone C.W.U (mam dwie niezależne pompy - dwa obiegi)? Czy jest to ekonomiczne? Na podwórku ciepło a w domu bardzo gorąco. Zmniejszyłem temp. zadaną C.O. na 45'C. C.W.U. 44'C. Regulator pokojowy mam kupiony ale po przeczytaniu tego wątku zastanawiam się czy go instalować. No właśnie po to używam regulatora pokojowego, żeby mi sam wyłączył grzanie CO, gdy w domu jest za gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriess 09.10.2013 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 A tak na marginesie kto już pali bo w sumie jeszcze jest ciepło . I jak najlepiej ustawić Pumę na te cieplejsze dni ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrAz 11.10.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 (edytowane) A od czwartkowego poranku Spider milczy. Jak dzwonię to sygnał jest. Na komendy sms'owe nie odpowiada. Karta na abonament. Czy to jest jakaś "klasyczna" usterka? Edytowane 11 Października 2013 przez GrAz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrAz 13.10.2013 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 (edytowane) Spider po restarcie zasilania działa. Ustawiłem sterownik Cobra według zaleceń Jareckiego 8/40 i wentylator 5-85%, PID wł. Dwukrotnie wygasł.Niemniej jednak miałem jedynie włączone grzanie tylko C.W.U.Podejrzewam, że są to nieodpowiednie ustawienia do takiej pracy. Jakie w takim razie należy mieć parametry do grzania tylko bojlera? Edytowane 13 Października 2013 przez GrAz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASSAR 15.10.2013 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Po godzinnym braku prądu wyczyściło mi całą historie spalania.Czy to normalne czy może moja Cobra chce już przejść na emeryturę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 15.10.2013 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 cobra robi takie numery niestetymoże w nowych softach będzie poprawione jeśli Włodek pamięta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 20.10.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Witam, jak to jest z tym ADC? Wyłączać? Czy zostawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galik 20.10.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Witam serdecznie Panowie, Mam problem z naszym Sztokerem mini, 15 kW, i byłabym wdzięczna za wszelką pomoc. Piec mamy od roku i poprzednio nie było z nim żadnych problemów. Natomiast ostatnio zaczął nam się wygaszać w nocy, za każdym razem i nie dopala węgla, pozostają bardzo duże spieki (koks). Nie wiem czy to wina węgla, poprzednio był inny, mniej kaloryczny czy też nieumiejętne ustawienie parametrów pieca. Dom ma powierzchnie 120 m2, podłogówka około 50 m2 ,reszta pomieszczeń grzejniki, temperatura pieca 60, bojler 40, wyświetlacz ( czy jak to się fachowo nazywa ) Cobra. Zainstalowane zostało oprogramowanie ze strony producenta A33. Piec jest w stanie wygasić się nawet w ciągu 3 godzin od jego uruchomienia . Tak było ostatniej nocy. Węgiel bardzo szybko się wypala i nie ma wtedy żaru, który podtrzymuje pracę pieca. Używamy węgla „Pieklorz 1”. Za wszekie rady, bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 21.10.2013 02:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 marcin_wachADC działa dobrze przy stałym odbiorze ciepła- np sterując temperaturą w domu przy wykorzystaniu termostatu pokojowego lub tylko temperatura kotłajak masz termostaty na kaloryferach to bym wyłączył zwłaszcza teraz kiedy dość ciepło na dworze i odbiór mizerny. przyjdą mrozy możesz spróbować włączyć.galikjeśłi nie dopala zmień parametry dla mocy maksymalnej- wydłuż przerwę o 2-3 sekundy na poczatekw trybie podtrzymania zas jeśli się wygasza moze należałoby podnieść moc minimalną o 1% na poczatek zwiększy to częstotliwość przedmuchów i podań opału co powinno zapewnić jego dostatek w palenisku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SiNi 27.10.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Witam. To mój pierwszy post na forum, ale przeglądam je od dłuższego czasu. Ten temat przewałkowałem cały . Mam pytanie, a dokładnie to chciałbym sprawdzić czy dobrze myślę. Zdecydowałem się kocioł Sztoker i szukając informacji wychodzi, że do mojego domu powinienem wziąć wersję 25kw. W tym momencie do ogrzania jest około 120m2 (tak teściowa podała, bo sam nie mogę sprawdzić przebywając za granicą - może być kilkanaście metrów różnicy). Stare budownictwo z oknami plastikowymi (nic ciekawego, ale lepsze niż rozklekotane drewniane). Brak ocieplenia, wentylacja grawitacyjna. W planach mam zamiar wykończyć piętro dorzucając ocieplenie (minimum 15cm styropianu na ściany i wełnę mineralną pod dach - grubość do ustalenia). Chętnie bym przerobił wentylację na mechaniczną - na piętrze bardzo prosto, z parterem będzie ciężko. A więc tak: 1. Teraz grzanie 120m2 - nieocieplone 2. W przyszłości 240m2 - ocieplone. Czy 25kw to dobry wybór? Co do moich planów odnośnie przeróbki domu to mam sporo pytań, ale nie chciałbym pisać tutaj by zaśmiecać temat, więc odezwę się gdzie indziej. Teraz jeszcze jedno pytanie. Otóż bojler z CWU jest wpięty bezpośrednio do CO i chcąc mieć tylko ciepłą wodę trzeba zakręcić wszystkie grzejniki i rozpalać w śmieciuchu na CO. W tym momencie chcę wpiąć się ze sztokerem w tą samą instalację bez żadnych poważniejszych zmian zostawiając śmieciucha na swoim miejscu. Czasem są śmieci, które można palić (papier czy drewno - kilkanaście drzew do wycięcia mam), więc śmieciuch zostanie, tylko wstawię odpowiednie zawory by nie nagrzewać go niepotrzebnie. Komin niestety zostanie użyty ten sam co do śmieciucha . Nie będzie się to gryzło? Palone będzie zawsze w jednym piecu, więc komin chyba problemem nie będzie (sztoker z drugiej strony co śmieciuch). Czy sztoker będzie działał jak mu się nie podepnie CWU? Jeszcze jedno pytanko. Czy można zmienić stronę w którą otwiera się zasobnik? Zastanawiam się czy postawić sztokera z zasobnikiem z tyłu bokiem do ściany (komina), czy może tyłem do komina, a zasobnik po prawej stronie. Pierwsza opcja dla mnie wygodniejsza (mniej zagraci mi piwnicę). Mam nadzieję, że jasno to opisałem. Jak nie to pytać, staram się co wieczór tutaj zaglądać. Dziękuję za wszelką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 27.10.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Witam. To mój pierwszy post na forum, ale przeglądam je od dłuższego czasu. Ten temat przewałkowałem cały . Mam pytanie, a dokładnie to chciałbym sprawdzić czy dobrze myślę. Zdecydowałem się kocioł Sztoker i szukając informacji wychodzi, że do mojego domu powinienem wziąć wersję 25kw. W tym momencie do ogrzania jest około 120m2 (tak teściowa podała, bo sam nie mogę sprawdzić przebywając za granicą - może być kilkanaście metrów różnicy). Stare budownictwo z oknami plastikowymi (nic ciekawego, ale lepsze niż rozklekotane drewniane). Brak ocieplenia, wentylacja grawitacyjna. W planach mam zamiar wykończyć piętro dorzucając ocieplenie (minimum 15cm styropianu na ściany i wełnę mineralną pod dach - grubość do ustalenia). Chętnie bym przerobił wentylację na mechaniczną - na piętrze bardzo prosto, z parterem będzie ciężko. A więc tak: 1. Teraz grzanie 120m2 - nieocieplone 2. W przyszłości 240m2 - ocieplone. Czy 25kw to dobry wybór? Co do moich planów odnośnie przeróbki domu to mam sporo pytań, ale nie chciałbym pisać tutaj by zaśmiecać temat, więc odezwę się gdzie indziej. Teraz jeszcze jedno pytanie. Otóż bojler z CWU jest wpięty bezpośrednio do CO i chcąc mieć tylko ciepłą wodę trzeba zakręcić wszystkie grzejniki i rozpalać w śmieciuchu na CO. W tym momencie chcę wpiąć się ze sztokerem w tą samą instalację bez żadnych poważniejszych zmian zostawiając śmieciucha na swoim miejscu. Czasem są śmieci, które można palić (papier czy drewno - kilkanaście drzew do wycięcia mam), więc śmieciuch zostanie, tylko wstawię odpowiednie zawory by nie nagrzewać go niepotrzebnie. Komin niestety zostanie użyty ten sam co do śmieciucha . Nie będzie się to gryzło? Palone będzie zawsze w jednym piecu, więc komin chyba problemem nie będzie (sztoker z drugiej strony co śmieciuch). Czy sztoker będzie działał jak mu się nie podepnie CWU? Jeszcze jedno pytanko. Czy można zmienić stronę w którą otwiera się zasobnik? Zastanawiam się czy postawić sztokera z zasobnikiem z tyłu bokiem do ściany (komina), czy może tyłem do komina, a zasobnik po prawej stronie. Pierwsza opcja dla mnie wygodniejsza (mniej zagraci mi piwnicę). Mam nadzieję, że jasno to opisałem. Jak nie to pytać, staram się co wieczór tutaj zaglądać. Dziękuję za wszelką pomoc. Obecnie obskoczy to 15kW, po rozbudowie 25. W Sztokerze zasobnik jest za kotłem jednak możesz sobie go obróć żeby mieć podejście z węglem po prawej czy lewej stronie. Nie możesz dać zasobnika z boku kotła jak tradycyjnie jest w podajnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzio77 31.10.2013 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 witam.które oprogramowanie cobry najlepiej sprawdza się w sztokerze mini? dopiero rozpoczynam swoją z nim przygodę, wgrałem najnowszy, ze strony producenta, soft (Cobra_v9_A33_m.bin) ale nie do końca podoba mi się praca pieca. proszę o opinie bardziej doświadczonych użytkowników. pozdrawiam, Zygmunt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 31.10.2013 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Sztoker jest na węgle o niskiej spiekalności. Stosowac można zatem Retopal, Jaret, Jaret Plus czy tzw. czeski ekogroszek Gorzej będzie już przy ekorecie- wymagana wprawa i spalimy go w miare poprawnie przy małym odbiorze ciepła a pieklorza bym zwyczajnie unikał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts