Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sztoker jest na węgle o niskiej spiekalności.

Stosowac można zatem Retopal, Jaret, Jaret Plus czy tzw. czeski ekogroszek

Gorzej będzie już przy ekorecie- wymagana wprawa i spalimy go w miare poprawnie przy małym odbiorze ciepła a pieklorza bym zwyczajnie unikał.

CZy tzn, że ekoret nie jest w ogóle polecany? Zakupiłem na próbę 3 worki i spalił się ładnie, teraz domówiłem nie dawno koljenych 80.... Trochę mnie wystraszyłeś teraz:/

CZy tzn, że ekoret nie jest w ogóle polecany? Zakupiłem na próbę 3 worki i spalił się ładnie, teraz domówiłem nie dawno koljenych 80.... Trochę mnie wystraszyłeś teraz:/

Kompletnie to nie polecam do sztokera pieklorza

a ekoret zależy od dostawy, jak kupiłes na próbe i było ok, to powinno byc dobrze

PRZEKŁADNIA CZYLI MOTOREDUKTOR ŚLIMAKOWY

Witam. Od kilku dni piszczy przekładnia podajnika czyli fachowo motoreduktor ślimakowy. Zajrzałem do instrukcji dostarczonej z piecem - producent przekładni pisze, że jest bezobsługowa, że raz na trzy lata trzeba wymienić olej, kontrolować na bieżąco pracę i w przypadku hałasu wymienić uszkodzoną część np. łożysko. Przerabialiście temat? Macie pomysł jak się do tego zabrać?

Witam- Zdecydowałeś się na Sztokera - Twoja sprawa ! Mam podobną powierzchnię i mam zamontowany Sztoker 35 ,a poprzedniej zimy okresami musiał chodzić na max ! W sumie jestem z niego niestety b. niezadowolony- np.- rozpalanie, częste i fatalne czyszczenie,sprawność,itd ! W reklamie jest wszystko super !

Kompletnie to nie polecam do sztokera pieklorza

a ekoret zależy od dostawy, jak kupiłes na próbe i było ok, to powinno byc dobrze

Z pieklorzem miałem doświadczenie przez 1 sezon - dość*dużo pozostałości.... Pali się świetnie bo to 'stary' węgiel wysokooenergetyczny, trzeba tylko wydłużyć czas podawania - przy -15 st. C miałem ok 54-60 sek. czas podawania ok 7,5 - 8. Oczywiście maksymalny nadmuch - musisz zejść do 52% inaczej zamiast popiołu zrobisz odlew paleniska ;) ale ogólnie - po przejściu na Kazimierza Juliusza - niebo :) o wiele mniej pozozstałości pali się inaczej częściej podaje się mniejsze porcje.

podjedź do zielonego sklepu budowlanego i za 740 zł/tone masz ruska od ręki. 100 w kieszeni... :yes:

Witam,

ja i mój kolega palimy węglem z zielonego marketu już od dwóch lat w sztokerach 25 i jest ok.

Z mojego doświadczenia wynika, że w sztokerze lepiej pali się węgiel o mniejszych ziarnach (dobniejszy) o średniej kaloryczności 23-25.

Jak nasypałem na próbę 31 to nie było różnicy w spalaniu i co najważniejsze oba pracuja na sofcie automatycznym co też jest najlepszym rozwiązaniem.

Pozdrawiam

Mam taką zagwozdkę i nie wiem jak się z nią uporać. Mój sztoker 25 ma ustawione 50C na CO i CW. Obieg pompy CO jest ciągły. Termostat pokojowy podłączony z ustawieniem 0 / -7, tzn. przy włączonym termostacie grzeje na 50C, przy wyłączonym schodzi do 43C. I tu się zaczyna moja zagwozdka. Otóż gdy piec próbuje zejść na te 43C przy wyłączonym termostacie, to również obniża się temp CW i przy 48C zaczyna pracować pompa CW i nie pozwala na zejście w granicę temp zadanej CO, tylko grzeje znowu na 50C. Da się to jakoś rozwiązać?

Dodam, że nie mam zaworu trójdrożnego. Nie chciałbym obniżać temp CW, bo coś tam słyszałem o jakichś bakteriach poniżej 50C itp.

Edytowane przez eresz
drobna literówka

eresz, jak przy schodzeniu temp. C.O. niżej obniża ci się też CWU, to masz coś skopane w instalacji....

np. brak zaworu zwrotnego.....

C.O. wyciąga Ci przy schodzeniu niżej temp. z bojlera- trzeba to poprawić....

No właśnie coś takiego blokującego chyba trzeba zamontować, jak zawór zwrotny...

Z drugiej strony stratą ciepła to nie jest bo temp. CW idzie chwilowo na CO, ale wkurza mnie taka zależność...