zabka77 31.10.2013 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Dla posiadaczy sztokera mini z północy Polski polecam ekogroszek Ekobran sam używam i jestem bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echelon 31.10.2013 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Dla posiadaczy sztokera mini z północy Polski polecam ekogroszek Ekobran sam używam i jestem bardzo zadowolony. podjedź do zielonego sklepu budowlanego i za 740 zł/tone masz ruska od ręki. 100 w kieszeni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 01.11.2013 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Sztoker jest na węgle o niskiej spiekalności. Stosowac można zatem Retopal, Jaret, Jaret Plus czy tzw. czeski ekogroszek Gorzej będzie już przy ekorecie- wymagana wprawa i spalimy go w miare poprawnie przy małym odbiorze ciepła a pieklorza bym zwyczajnie unikał. CZy tzn, że ekoret nie jest w ogóle polecany? Zakupiłem na próbę 3 worki i spalił się ładnie, teraz domówiłem nie dawno koljenych 80.... Trochę mnie wystraszyłeś teraz:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.11.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 CZy tzn, że ekoret nie jest w ogóle polecany? Zakupiłem na próbę 3 worki i spalił się ładnie, teraz domówiłem nie dawno koljenych 80.... Trochę mnie wystraszyłeś teraz:/ Kompletnie to nie polecam do sztokera pieklorza a ekoret zależy od dostawy, jak kupiłes na próbe i było ok, to powinno byc dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 01.11.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 No kupiłem u lokalnego dystrybutora WESOŁEK, który sam pakuje w worki, póki co zadowolony jestem, wróciłem jednak do spalania miału mieszając go z eko, bo mi trochę zostało... Najgorszy to popiół po miale:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gieś 02.11.2013 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 PRZEKŁADNIA CZYLI MOTOREDUKTOR ŚLIMAKOWYWitam. Od kilku dni piszczy przekładnia podajnika czyli fachowo motoreduktor ślimakowy. Zajrzałem do instrukcji dostarczonej z piecem - producent przekładni pisze, że jest bezobsługowa, że raz na trzy lata trzeba wymienić olej, kontrolować na bieżąco pracę i w przypadku hałasu wymienić uszkodzoną część np. łożysko. Przerabialiście temat? Macie pomysł jak się do tego zabrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Felix 296 04.11.2013 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Witam- Zdecydowałeś się na Sztokera - Twoja sprawa ! Mam podobną powierzchnię i mam zamontowany Sztoker 35 ,a poprzedniej zimy okresami musiał chodzić na max ! W sumie jestem z niego niestety b. niezadowolony- np.- rozpalanie, częste i fatalne czyszczenie,sprawność,itd ! W reklamie jest wszystko super ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacaNom 04.11.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Ile powierzchni ma twój dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Felix 296 06.11.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Tak jak SiNi ok.240 - czytaj 27.10.2013. Pozdrawiam K.F. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antur_82 07.11.2013 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Kompletnie to nie polecam do sztokera pieklorza a ekoret zależy od dostawy, jak kupiłes na próbe i było ok, to powinno byc dobrze Z pieklorzem miałem doświadczenie przez 1 sezon - dość*dużo pozostałości.... Pali się świetnie bo to 'stary' węgiel wysokooenergetyczny, trzeba tylko wydłużyć czas podawania - przy -15 st. C miałem ok 54-60 sek. czas podawania ok 7,5 - 8. Oczywiście maksymalny nadmuch - musisz zejść do 52% inaczej zamiast popiołu zrobisz odlew paleniska ale ogólnie - po przejściu na Kazimierza Juliusza - niebo o wiele mniej pozozstałości pali się inaczej częściej podaje się mniejsze porcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.11.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Gieś i jak tam, coś skorzystałeś z tego, co pisałem?Załatwiony temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K_o_s_a 09.11.2013 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 podjedź do zielonego sklepu budowlanego i za 740 zł/tone masz ruska od ręki. 100 w kieszeni... Witam, ja i mój kolega palimy węglem z zielonego marketu już od dwóch lat w sztokerach 25 i jest ok. Z mojego doświadczenia wynika, że w sztokerze lepiej pali się węgiel o mniejszych ziarnach (dobniejszy) o średniej kaloryczności 23-25. Jak nasypałem na próbę 31 to nie było różnicy w spalaniu i co najważniejsze oba pracuja na sofcie automatycznym co też jest najlepszym rozwiązaniem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emanuel d 09.11.2013 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 witam mozecie mi Panstwo pomoc mam problem za sztokerem 25 chodzi o to ze bardzo duzo mi pali eko groszku 782 251 231 bardzo prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eresz 11.11.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 (edytowane) Mam taką zagwozdkę i nie wiem jak się z nią uporać. Mój sztoker 25 ma ustawione 50C na CO i CW. Obieg pompy CO jest ciągły. Termostat pokojowy podłączony z ustawieniem 0 / -7, tzn. przy włączonym termostacie grzeje na 50C, przy wyłączonym schodzi do 43C. I tu się zaczyna moja zagwozdka. Otóż gdy piec próbuje zejść na te 43C przy wyłączonym termostacie, to również obniża się temp CW i przy 48C zaczyna pracować pompa CW i nie pozwala na zejście w granicę temp zadanej CO, tylko grzeje znowu na 50C. Da się to jakoś rozwiązać? Dodam, że nie mam zaworu trójdrożnego. Nie chciałbym obniżać temp CW, bo coś tam słyszałem o jakichś bakteriach poniżej 50C itp. Edytowane 12 Listopada 2013 przez eresz drobna literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eresz 13.11.2013 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 No nic, wstępnie zwiększyłem histerezę pompy CW z 2 na 8, co spowodowało, że pompa CW nie przeszkadza w zejściu do 43C, ale jednak jest to obniżenie temp. CW. a te cholerne legionelle mi chodzą po głowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.11.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 eresz, jak przy schodzeniu temp. C.O. niżej obniża ci się też CWU, to masz coś skopane w instalacji....np. brak zaworu zwrotnego.....C.O. wyciąga Ci przy schodzeniu niżej temp. z bojlera- trzeba to poprawić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rostek1719511232 13.11.2013 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 ... a te cholerne legionelle mi chodzą po głowie... Dlatego powinno brać się zimną wodę do celów spożywczych i po kłopocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacaNom 13.11.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Tak jak SiNi ok.240 - czytaj 27.10.2013. Pozdrawiam K.F. Za wielki kocioł kupiłeś. 25 kW by spokojnie wystarczył. Jeśli zaś chata ocieplona to i 15 kW by wystarczyło. Nie ma co zrzucać winy na kocioł jeśli jest źle dobrany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eresz 15.11.2013 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 eresz, jak przy schodzeniu temp. C.O. niżej obniża ci się też CWU, to masz coś skopane w instalacji.... np. brak zaworu zwrotnego..... C.O. wyciąga Ci przy schodzeniu niżej temp. z bojlera- trzeba to poprawić.... No właśnie coś takiego blokującego chyba trzeba zamontować, jak zawór zwrotny... Z drugiej strony stratą ciepła to nie jest bo temp. CW idzie chwilowo na CO, ale wkurza mnie taka zależność... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 18.11.2013 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Panowie, pytanko... Mam problem z dymem w zasobniku. Jak jest pełen to OK, aczkolwiek czuć po otwarciu, jak jest już w połowie to po otwarciu leci dymek.. No i czuć przez to piec.. Co nie ejst porządanym zjawiskiem...Sztoker mini Miał cos ktoś podobnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts