dziubek23 18.11.2013 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Panowie, pytanko... Mam problem z dymem w zasobniku. Jak jest pełen to OK, aczkolwiek czuć po otwarciu, jak jest już w połowie to po otwarciu leci dymek.. No i czuć przez to piec.. Co nie ejst porządanym zjawiskiem... Sztoker mini Miał cos ktoś podobnego? To jest normalne w każdym piecu z podajnikiem nie ma się czym przejmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K_o_s_a 18.11.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 To jest normalne w każdym piecu z podajnikiem nie ma się czym przejmować. Ja tak mam jak długo nie czyszcze:) Sztoker 25 łatwo się czyści a ja i tak nie robię tego zbyt często raz na 1-1,5 miesiąca. A Wy jak często częścicie swoje kotły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 18.11.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Na pewno? Trochę to dziwne... dym w palenisku też jest, nie zawsze ale jest... Może kiepski ciąg kominowy? Na wyłączonyma ADC jakie dać ustawienia? Dziś trochę oszalał tak jakby wypchnął cały popielnik niespalonego groszku... Dziwne...:)Peweni miał powód, he he Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 18.11.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 A jak czyścicie? Wygaszacie piec? Przewody kominowe jak często? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eresz 18.11.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Panowie, pytanko... Mam problem z dymem w zasobniku. Jak jest pełen to OK, aczkolwiek czuć po otwarciu, jak jest już w połowie to po otwarciu leci dymek.. No i czuć przez to piec.. Co nie ejst porządanym zjawiskiem... Sztoker mini Miał cos ktoś podobnego? Ja tak miałem w zeszłym sezonie jak sypałem węgiel z worka. W tym roku mam węgiel luzem i dymu nie ma nawet przy pustym zasobniku (widać już ślimak). Wywnioskowałem, że to wina wilgotnego węgla, w worku zawsze się trochę skropli, nawet mi się skraplała para na ściankach zasobnika. W tym roku suchutki węgiel leżący luzem i ani dymu, ani skraplania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 19.11.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Panowie, popiół mam coraz gorszy i stało się to z dnia na dzień... Jedyne co zmieniłem to temperaturę (w porywach jest 53 stopnie), przedtem miałem 48. Groszek ciągle ten sam, jest niedopalony i jest go dużo...Niby spalił mi w ciągu jednej doby trochę ponad pół worka (widze po zasobniku) ale popiół jest do kitu... Próbowałem z ADC i bez... bez zmian. Co może mieć wpływ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rostek1719511232 19.11.2013 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Jak długo masz sztokera? Czyściłeś komorę pod paleniskiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 19.11.2013 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Panowie, popiół mam coraz gorszy i stało się to z dnia na dzień... Jedyne co zmieniłem to temperaturę (w porywach jest 53 stopnie), przedtem miałem 48. Groszek ciągle ten sam, jest niedopalony i jest go dużo... Niby spalił mi w ciągu jednej doby trochę ponad pół worka (widze po zasobniku) ale popiół jest do kitu... Próbowałem z ADC i bez... bez zmian. Co może mieć wpływ? Można obniżyć nadmuch i podawanie opału. Ale może spróbuj softu -S? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 20.11.2013 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Jak długo masz sztokera? Czyściłeś komorę pod paleniskiem? Sztokera mam od sierpnia, ale używam go w pełni od października. Czyściłem go tylko z sadzy. A o jaką komorę Tobie chodzi? O tą pomiędzy paleniskiem a wnęką na szufladę? Bo tam moza jakoś odkręcić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 20.11.2013 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Można obniżyć nadmuch i podawanie opału. Ale może spróbuj softu -S? Obecnie mam ustawienia 8 na 40, nadmuch min 8 maks 75. Jak można jeszcze ustawić? Co to za soft -S? Do sztokera mini? A tak poza tym potrzebny jest kabel usb drukarkowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 20.11.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Obecnie mam ustawienia 8 na 40, nadmuch min 8 maks 75. Jak można jeszcze ustawić? Co to za soft -S? Do sztokera mini? A tak poza tym potrzebny jest kabel usb drukarkowy? Tak, potrzebny jest kabel drukarkowy. Soft -S to automat, nie ma nastaw nadmuchu i podawania. Podaj swój mail na priv, to Ci wyślę. Poczytaj mój wątek "Sterowanie wg. Włodka_PID". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 20.11.2013 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 CZy będę musiał jakieś korekty dawać odnośnie ekoretu? Bo może tu tkwi przyczyna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 20.11.2013 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 CZy będę musiał jakieś korekty dawać odnośnie ekoretu? Bo może tu tkwi przyczyna... Nie. Soft -S jest automatyczny, użytkownik nie ingeruje w proces spalania. Do dyspozycji masz tylko jedną nastawę - "korekcja mocy palnika" W przypadku, gdy palnik nie spala opału (opał się spieka, lub jak w przypadku antracytu - spala się bardzo powoli), należy obniżyć moc palnika korzystając z tej jednej nastawy. Nic więcej nie możesz zmienić - nie ma żadnego tajnego menu kodowego i tak dalej. Do podtrzymania ognia służy nastawa minimalna moc kotła, podobnie jak w programie A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 21.11.2013 03:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 marcinja jadę cały czas na ekoreciemam obniżoną moc i przymkniętą prześłonę to jedyne czego było trzeba aby było przyzwoicieniestety jak juz pisali na watku RANKING PALIWA...... koledzy już w zeszlym sezonie ekoret się skiepścił i coraz bardziej spiekanie będzie zatem ideału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rostek1719511232 21.11.2013 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Sztokera mam od sierpnia, ale używam go w pełni od października. Czyściłem go tylko z sadzy. A o jaką komorę Tobie chodzi? O tą pomiędzy paleniskiem a wnęką na szufladę? Bo tam moza jakoś odkręcić? Tak o tą. Ale jeśli palisz od października to nie ma sensu tam zaglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 22.11.2013 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 No niestety miało sens Cała komora zawalona pyłem, dmuchawa nie dawała rady i dlatego nie przepalał groszku... Nie wiem, popełniłem prawdopodobnie 2 błędy: - mieszałem z miałem - z tąd ten syf - spaliłem papier (wydruki, które nie chciałem do kosza wrzucać), może one zasyfiły...), nie było tego dużo, ale może... Poswieciłem pół godziny i wyczyściłem go całego, dokładnie w środę. Wszystkie możliwe komory z sadzy i róznego syfu. Nawe sobie nie wyobrażacie Panowie co iaiłem w popielniku, niespalony groszek, pewnie przez to, że dmuchawa go nie "dopalała"... Połowę zbiornika poszło w jedną dobę. No i dym! Masakra. Żona wróciła z pracy a w domu smród... Przez smród i syf władowałem kupę kasy w remont, a tu powtórka... Od tego momentu spala groszek jak marzenie... Ale... chcę przetestować jeszcze soft od Włodka. Mam już go, dziś to zrobię, bo wczoraj nie było jak. Nie wiem czy to normalne, że tak mi sie zawalił piec, z sadzy w komorach staram się czesto "wygarniać", czyściłem porządnie jakieś 3 tyg temu (w sesnie wygaszenie, drapanie, ale ni rozkręcanie "dolotu" i "wylotu"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonczek159 22.11.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 No niestety miało sens Cała komora zawalona pyłem, dmuchawa nie dawała rady i dlatego nie przepalał groszku... Nie wiem, popełniłem prawdopodobnie 2 błędy: - mieszałem z miałem - z tąd ten syf - spaliłem papier (wydruki, które nie chciałem do kosza wrzucać), może one zasyfiły...), nie było tego dużo, ale może... Poswieciłem pół godziny i wyczyściłem go całego, dokładnie w środę. Wszystkie możliwe komory z sadzy i róznego syfu. Nawe sobie nie wyobrażacie Panowie co iaiłem w popielniku, niespalony groszek, pewnie przez to, że dmuchawa go nie "dopalała"... Połowę zbiornika poszło w jedną dobę. No i dym! Masakra. Żona wróciła z pracy a w domu smród... Przez smród i syf władowałem kupę kasy w remont, a tu powtórka... Od tego momentu spala groszek jak marzenie... Ale... chcę przetestować jeszcze soft od Włodka. Mam już go, dziś to zrobię, bo wczoraj nie było jak. Nie wiem czy to normalne, że tak mi sie zawalił piec, z sadzy w komorach staram się czesto "wygarniać", czyściłem porządnie jakieś 3 tyg temu (w sesnie wygaszenie, drapanie, ale ni rozkręcanie "dolotu" i "wylotu"). Marcin czytam wasz wontek i dziwi mnie ten dym w zasypie, musisz mieć zawalony komin. Ja mam ten piec od 1,5 roku i nigdy dymku w kotłowni u mnie nie było . komin 200 mm. Nie radze kombinować z opałem to pozorne oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 22.11.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 No dym się pojawił nagle... Po czysczeniu zero dymu Ale piec tak się zawalił, że do komina to mu bliżej przez okno było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-sztoker25 23.11.2013 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Witam,Czy ktoś wie coś na temat ewentualnego pojawienia się modułu internetowego do Cobry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 24.11.2013 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Też się kiedyś zastanawiałem nad tym... Każdy mi mówił, wow, piec na eko, będziesz mógł przez Internet ogladać... a na pytanie, co oglądać to nikt nie umiał mi odpowiedzieć...Fajny bajer, ale czy potrzebny? Sterownik powinien być taki, aby reagował w każdej sytuacji... po to są strefy, po to jest pogodynka... No niestety, zasobnika za nas nie załaduje ani tez popiołu nie wybierze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts