Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

Też się kiedyś zastanawiałem nad tym... Każdy mi mówił, wow, piec na eko, będziesz mógł przez Internet ogladać... a na pytanie, co oglądać to nikt nie umiał mi odpowiedzieć...

Fajny bajer, ale czy potrzebny? Sterownik powinien być taki, aby reagował w każdej sytuacji... po to są strefy, po to jest pogodynka... No niestety, zasobnika za nas nie załaduje ani tez popiołu nie wybierze...

Ja non stop ustawiam programator 24 godzinny lub tygodniowy ale jak mi się plan dnia zmieni i muszę wcześniej lub później wrócić do domu, to nie mam jak zdalnie zmienić programatora. Może to i bajer ale w niektórych sytuacjach mógłby znacząco ułatwić życie.

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dla posiadaczy sztokera mini z północy Polski polecam ekogroszek Ekobran sam używam i jestem bardzo zadowolony.:cool:

Witam kolego, też pale ekobranek i jestem z niego zadowolony jeśli możesz napisz mi nastawy jakie masz na piecu i czy masz sztokera25;] Oczywiście jesli możesz napisz mi spalanie na dobę żebym miał porównanie.

moje ustawienia to 8 podawanie pauza 40 nadmuch góra 85 dół 5 mam sztokera 15kw a spalam obecnie ok.13 kg na dobę dom ocieplony powierzchnia z garażem 134m2

jaką temperaturę masz na piecu? mam podobny metraż i ustawienia i dwa razy takie spalanie a zima na dobre jeszcze się nie zaczęła...

moje ustawienia to 8 podawanie pauza 40 nadmuch góra 85 dół 5 mam sztokera 15kw a spalam obecnie ok.13 kg na dobę dom ocieplony powierzchnia z garażem 134m2

Ja posiadam ok 110 metrów (plus bojler 150l), nieocieplone... spalanie sztoker Mini to 3 x worki 25 kg na mniej wiecej 4 doby, czyli 18kg na dobe. Posiadam wersję softu S, palę ekoretem

Witam

Planuje wymienić stary kocioł na węgiel (zwykły bez żadnych sterowań).

Proszę zesknijcie na wymiary i rzuty mojej kotłownio/łazienki i powiedzcie czy Sztoker 25 sie tam zmieści i wystarczy dodam ze górna część czopucha może być na wyskokści max 145cm ponieważ na ścianie komina wisi rozdzielacz na wys 150cm od podłogi instalacja CO układ otwarty

dom około 170-180m2 do ogrzania z lat 80-tych NIEOCIEPLONY instalacja na dole starego typ, na piętro rozchodzi się juz z rozdzielacza rurami PEX, w łazience 30mb podłogówki,

instalacja pracuje tylko na jednej pompie CO nie ma pompy na C.W.U co należałoby przerobić w przypadku zakupu Sztokera

zależałoby mi również aby można w nim było robić mieszanke z miałem lub trocinami

jeszcze ważna dodatkowa inforamcja w okresie letnim chciałbym podgrzewać c.w.u bez konieczności napełniania podajnika lecz żeby można było rozpalić tylko drewnem np na ruszcie awaryjny zeby woda sie podgrzała

Dzięki za info i podpowiedzikotłownia wymiary.JPGkotłownia rzut z góry.JPG

no ja wlaśnie kupiłem w castoramie bo tona była za 625 zł (zielony) to jest czeski eko-groszek wypali mi się stary i zasypie 100 kg bo tyle kupilem tylko jest wilgotny i nie wiem jak przełoży się to na spalanie. A ty nim palisz podziel się wiedzą.

Post dotyczy pytanie marcin_wach bo coś mi się cytat nie zaznaczył.

vS.08i ustawienia automatyczne i niemożna ustawić siły nadmuchu

ale mozna skorygować moc nadmuchu zmieniając moc kotła(chyba)

dając na plus sprawisz że wzrośnie moc nadmuchu w całym przedziale

dając na minus moc nadmuchu spada

wykorzystaj ten parametr i powinno się poprawić

nie pamiętam już jednak czy w tej wersji była ta możliwość

jak nie pisz do Włodka podeśle ci nowszą

ja ten soft testowałem w opcji z kontrolą temperatury spalin ale to bylo w zeszłym sezonie w marcu.

ale mozna skorygować moc nadmuchu zmieniając moc kotła(chyba)

dając na plus sprawisz że wzrośnie moc nadmuchu w całym przedziale

dając na minus moc nadmuchu spada...

Masz rację, ale jednocześnie zmieniasz przerwę w podawaniach paliwa, jak dajesz + skracasz, a - wydłużasz.

Masz rację' date=' ale jednocześnie zmieniasz przerwę w podawaniach paliwa, jak dajesz + skracasz, a - wydłużasz.[/quote']

oczywiście ale jednocześnie zmienia się mocniej charakterystyka nadmuchu w górę lub w dół, więc można tym parametrem regulować w dość dużym zakresie

warto spróbować

Pisałem wczoraj do Włodka_pid czy jest możliwość aby w sofcie manualnym ustawił żeby było widać ile kilo piec spala a nie długość pracy ślimaka ale jeszcze nie odpisał. Jestem ciekaw czy Włodek będzie miał czas to zrobić.

Pytanie na sofcie Co v9_S08i Sztoker 25kW 8_25_100_1 , ustawienie mocy na "0" to jaka będzie dawka podawania i co ile sekund i jeśli zrobie na "-10" to jak to będzie wyglądać w parametrach.

Edytowane przez willy

Pisałem wczoraj do Włodka_pid czy jest możliwość aby w sofcie manualnym ustawił żeby było widać ile kilo piec spala a nie długość pracy ślimaka ale jeszcze nie odpisał. Jestem ciekaw czy Włodek będzie miał czas to zrobić.

Pytanie na sofcie Co v9_S08i Sztoker 25kW 8_25_100_1 , ustawienie mocy na "0" to jaka będzie dawka podawania i co ile sekund i jeśli zrobie na "-10" to jak to będzie wyglądać w parametrach.

Wejdź w menu 1982 i w na górze jest odliczany czas do załączenia się podajnika. Wyślij mi swój mail to ci podeślę program

S10m.

TO to ja wiem że czas jest ale jak długo podaje ślimak na "0" mam stać ze stoperem?;] Powinno być to gdzieś określone, a po drugie nie wiem jak pracuje tu dmuchawa jakie są jaj ustawienie na poszczegulnych korekcjach np: "0" to 8 sek podawania co 30 sek i nawiew ustawiony minimum 5 max 100? a jak zmienię na "-10" to jak będzie o tomi chodzi Włodek pewnie wie, tak mi się wydaje. Edytowane przez willy