Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

Pisałem wczoraj do Włodka_pid czy jest możliwość aby w sofcie manualnym ustawił żeby było widać ile kilo piec spala a nie długość pracy ślimaka ale jeszcze nie odpisał. Jestem ciekaw czy Włodek będzie miał czas to zrobić.

Pytanie na sofcie Co v9_S08i Sztoker 25kW 8_25_100_1 , ustawienie mocy na "0" to jaka będzie dawka podawania i co ile sekund i jeśli zrobie na "-10" to jak to będzie wyglądać w parametrach.

Zrobię wszystko, o co poprosi Elektro-Miz. Problem polega

na tym, że nastaw w sofcie manualnym i tak jest dużo, a dodatkowo

są wydrukowane instrukcje.

Jak już kiedyś pisałem, będziemy rozwijać przede wszystkim soft

automatyczny, zachęcam do spróbowania softu 10m od Neli_32.

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Napisałem już o tego softa mam go dostać na meila, ale Włodku napisz mi jeśli możesz jak wygląda nastawa na "0" jak to wychodzi z podawaniem i nadmuchami jak zmienię na "-10" i jak zmienię na +10 że bym wiedział jak to rozgryźć.

Niestety, nie mogę podawać żadnych szczegółów pracy

algorytmu. Licho nie śpi.

Poczytaj sobie tu :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?211590-Sterowanie-wg-W%C5%82odka_PID&p=5838183&viewfull=1#post5838183

Instytut pracuje.

Zrobię wszystko, o co poprosi Elektro-Miz. Problem polega

na tym, że nastaw w sofcie manualnym i tak jest dużo, a dodatkowo

są wydrukowane instrukcje.

Jak już kiedyś pisałem, będziemy rozwijać przede wszystkim soft

automatyczny, zachęcam do spróbowania softu 10m od Neli_32.

Napisałem Neli_32 mojego maila ale coś nie doszło jak ktoś ma ten soft o którym mówi Włodek proszę na meila: [email protected]

Dzieki.

Panowie, pytanko... Mam problem z dymem w zasobniku. Jak jest pełen to OK, aczkolwiek czuć po otwarciu, jak jest już w połowie to po otwarciu leci dymek.. No i czuć przez to piec.. Co nie ejst porządanym zjawiskiem...

Sztoker mini

Miał cos ktoś podobnego?

Też miałem problem z pojawiającym się dymkiem. Przyczyna była prosta, otóż źle dokręcona klapa (płyta stalowa na zasobniku z ekogroszkiem )

Usunięcie awarii około 15 min. Po uszczelnieniu super. Dalsza obsługa to zasyp i czyszczenie. Posiadam Sztoker 25 sterownik Cobra+ Aligator.

Ustawienia Auto. Polecam. Nowy soft pobrałem ze strony producenta wgrałem m-c temu do tej pory bez problemu. Sprzedawca kotła zapytany o cokolwiek zawsze odpowie ,pomoże . Pozdrawiam.

Edytowane przez młyno

no ja wlaśnie kupiłem w castoramie bo tona była za 625 zł (zielony) to jest czeski eko-groszek wypali mi się stary i zasypie 100 kg bo tyle kupilem tylko jest wilgotny i nie wiem jak przełoży się to na spalanie. A ty nim palisz podziel się wiedzą.

Post dotyczy pytanie marcin_wach bo coś mi się cytat nie zaznaczył.

No własnie nie palę, chciałem się dowiedzieć jak to wygląda, aby ewentualnie na okres letni zakupić... Jak czeski to u mnie tańszy, bo po około 550 tona... miłaem 4 worki i fajnie sie palił.

Ktoś tu wspomniał o tym groszku, chciałem znać opinie, na stronie transprot tez w miare tani.

Póki co palę ekoretem. Testuję soft automatcyzny od włodka, ale wersję S10k, pierwszy zasyp ok. Ale potem spalanie mi chyba wzrosło... NA 3 workach po 25kg potrafiłem 5-6 dni przetrzyamc przy temp zewnętrznej takiej jak teraz, natomiast od czwartku rano z maks do dziś rana... czyli 3 dni, ten sam zasyp... Nawet popiól był nie taki, a w ustawieniach nic nie grzebałem (o ile w sofcie s można grzebać).

Dlatego dziś dla porównania wgrałem v9_a33, ten co miałem w oryginale, chcę go maksymalnie ustawić pod siebie i skorygowac aby mieć porównanie i tu pytanie:

- maks i min nadmuch - kiedy korygować, na co w ogóle ma wpływ? Jakie sa optymalne ustawienia?

- pauza w podawaniu - obecnie mam 42, co to daje, kiedy korygować i jak korygowac, na co ma wpływ? Co da zmniejszenie, a co da zwiększenie tej wartości?

- podawanie - mam na 8, j.w. kiedy korygować, na co zwracać uwagę?

- ADC- mam termostaty na grzejnikach z tego co wiem, lepiej wyłączyć jak nie ma stałego odbioru, a może jednak jest sens?

- tryb pracy pompy - posiadam elektroniczne wilo, dlatego mam skokowy, ale czy oby na pewno?

Co zmienia nowy soft S względem tego S10k?

-

marcin_wach ego_groszek z Tani Opał nie polecam wypala się ładnie ale idzie go 2 razy tyle a wsypałem suchy bo suszyłem.Ten ekoret co kupujesz ile ma kalorii bo ja chce teraz kupić i nie wiem jak będzie się u mnie palił ale dużo osób sobie go zachwala. Jakie miałeś ustawienia na sofcie s10 że ci wypalił 3 worki w 3 dni?

ekoret ma minimum 26. Kupuje go u lokalnego dystrybutora - on pakuje w swoje worki.

Odnosnie ustawień, to w sofcie S nic nie mozna zrobić :) Miałem moc na 0, jedynie co zmieniałem to strefy (CWU grzanie miedzy 16 a 22, CO w ciągu dnia -2 od zadanej, a miałem 48 stopni), do tego jeszcze pompy wlaczone na skokowo.

Teraz od wczoraj mam na sofcie A 8.5 na 52, bez ADC, min moc 3%. Spala się jakby lepiej. Może to wina termostatów na grzejnikach? Podobno gdy nie ma stałego odbioru mocy to ADC działą niekrozystnie,a w sofcie S może jest na stałe? Sprawdzę jak sie będzie wypalał teraz... chociaż mroźniej na dworze i porównanie mniej korzystne

w sofcie S nie ma opcji ADC nawet utajonej

zejdź z mocą w dół jak masz spieki

u mnie na ekorecie chodził na "-25%"

Widzisz timon, ja teraz palę jakimś ruskiem. Sam go workowałem, był suchy, ale było trochę miału. Niestety na sofcie S szału nie ma, bo jak zjadę z mocą, to dmuchawa tak słabo daje, że opał się nie dopala (zapewne przez miał). Od zeszłego tygodnia wgrałem stary soft A09 i jak ręką odjął, pali się lepiej i wykres bez porównania ładniejszy.

Już ktoś tu pisał, albo na poście "Sterowanie wg Włodka_PID", że S-ka sobie z miałem nie radzi bo nadmuch za słaby i 8 sekund podawania to za dużo. Ja też to potwierdzam.

A czy 8 sekund to dużo? Inaczej... Ja miałem dla testu (co żałuje) ustawione podawnaie 8 pauza 60... No i mi zgasł :) Co było nie tak? Zmieniłem podawanie na 8.5 pauze na 50, mam nadzieje ze bedzie OK

Z tego co wiem nie zmienia się 2 funkcji od razu, bo potem do ładu nie dojdziesz co i jak.