Wlodek_PID 01.12.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Pisałem wczoraj do Włodka_pid czy jest możliwość aby w sofcie manualnym ustawił żeby było widać ile kilo piec spala a nie długość pracy ślimaka ale jeszcze nie odpisał. Jestem ciekaw czy Włodek będzie miał czas to zrobić. Pytanie na sofcie Co v9_S08i Sztoker 25kW 8_25_100_1 , ustawienie mocy na "0" to jaka będzie dawka podawania i co ile sekund i jeśli zrobie na "-10" to jak to będzie wyglądać w parametrach. Zrobię wszystko, o co poprosi Elektro-Miz. Problem polega na tym, że nastaw w sofcie manualnym i tak jest dużo, a dodatkowo są wydrukowane instrukcje. Jak już kiedyś pisałem, będziemy rozwijać przede wszystkim soft automatyczny, zachęcam do spróbowania softu 10m od Neli_32. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willy 01.12.2013 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Napisałem już o tego softa mam go dostać na meila, ale Włodku napisz mi jeśli możesz jak wygląda nastawa na "0" jak to wychodzi z podawaniem i nadmuchami jak zmienię na "-10" i jak zmienię na +10 że bym wiedział jak to rozgryźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 01.12.2013 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Napisałem już o tego softa mam go dostać na meila, ale Włodku napisz mi jeśli możesz jak wygląda nastawa na "0" jak to wychodzi z podawaniem i nadmuchami jak zmienię na "-10" i jak zmienię na +10 że bym wiedział jak to rozgryźć. Niestety, nie mogę podawać żadnych szczegółów pracy algorytmu. Licho nie śpi. Poczytaj sobie tu : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?211590-Sterowanie-wg-W%C5%82odka_PID&p=5838183&viewfull=1#post5838183 Instytut pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willy 01.12.2013 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Zrobię wszystko, o co poprosi Elektro-Miz. Problem polega na tym, że nastaw w sofcie manualnym i tak jest dużo, a dodatkowo są wydrukowane instrukcje. Jak już kiedyś pisałem, będziemy rozwijać przede wszystkim soft automatyczny, zachęcam do spróbowania softu 10m od Neli_32. Napisałem Neli_32 mojego maila ale coś nie doszło jak ktoś ma ten soft o którym mówi Włodek proszę na meila: [email protected] Dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młyno 01.12.2013 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 (edytowane) Panowie, pytanko... Mam problem z dymem w zasobniku. Jak jest pełen to OK, aczkolwiek czuć po otwarciu, jak jest już w połowie to po otwarciu leci dymek.. No i czuć przez to piec.. Co nie ejst porządanym zjawiskiem... Sztoker mini Miał cos ktoś podobnego? Też miałem problem z pojawiającym się dymkiem. Przyczyna była prosta, otóż źle dokręcona klapa (płyta stalowa na zasobniku z ekogroszkiem ) Usunięcie awarii około 15 min. Po uszczelnieniu super. Dalsza obsługa to zasyp i czyszczenie. Posiadam Sztoker 25 sterownik Cobra+ Aligator. Ustawienia Auto. Polecam. Nowy soft pobrałem ze strony producenta wgrałem m-c temu do tej pory bez problemu. Sprzedawca kotła zapytany o cokolwiek zawsze odpowie ,pomoże . Pozdrawiam. Edytowane 1 Grudnia 2013 przez młyno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 01.12.2013 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Napisałem Neli_32 mojego maila ale coś nie doszło jak ktoś ma ten soft o którym mówi Włodek proszę na meila: [email protected] Dzieki. Już wysłałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willy 01.12.2013 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Dzięki już mam zresztą napisałem Ci meila. Mam tylko pytanie aby prawidłowo pokazywało zużycie groszku ustawić tej opcji 13.0? Czy tak jak jest standardowo po wgraniu 10.0? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 01.12.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 willykażdy musi ustawiać podawanie na godzinę pod swój opałmusisz zmierzyć i skorygować ewentualniewszystko zależy od tego czym palisz i jaka jest tego granulacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 01.12.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 no ja wlaśnie kupiłem w castoramie bo tona była za 625 zł (zielony) to jest czeski eko-groszek wypali mi się stary i zasypie 100 kg bo tyle kupilem tylko jest wilgotny i nie wiem jak przełoży się to na spalanie. A ty nim palisz podziel się wiedzą. Post dotyczy pytanie marcin_wach bo coś mi się cytat nie zaznaczył. No własnie nie palę, chciałem się dowiedzieć jak to wygląda, aby ewentualnie na okres letni zakupić... Jak czeski to u mnie tańszy, bo po około 550 tona... miłaem 4 worki i fajnie sie palił. Ktoś tu wspomniał o tym groszku, chciałem znać opinie, na stronie transprot tez w miare tani. Póki co palę ekoretem. Testuję soft automatcyzny od włodka, ale wersję S10k, pierwszy zasyp ok. Ale potem spalanie mi chyba wzrosło... NA 3 workach po 25kg potrafiłem 5-6 dni przetrzyamc przy temp zewnętrznej takiej jak teraz, natomiast od czwartku rano z maks do dziś rana... czyli 3 dni, ten sam zasyp... Nawet popiól był nie taki, a w ustawieniach nic nie grzebałem (o ile w sofcie s można grzebać). Dlatego dziś dla porównania wgrałem v9_a33, ten co miałem w oryginale, chcę go maksymalnie ustawić pod siebie i skorygowac aby mieć porównanie i tu pytanie: - maks i min nadmuch - kiedy korygować, na co w ogóle ma wpływ? Jakie sa optymalne ustawienia? - pauza w podawaniu - obecnie mam 42, co to daje, kiedy korygować i jak korygowac, na co ma wpływ? Co da zmniejszenie, a co da zwiększenie tej wartości? - podawanie - mam na 8, j.w. kiedy korygować, na co zwracać uwagę? - ADC- mam termostaty na grzejnikach z tego co wiem, lepiej wyłączyć jak nie ma stałego odbioru, a może jednak jest sens? - tryb pracy pompy - posiadam elektroniczne wilo, dlatego mam skokowy, ale czy oby na pewno? Co zmienia nowy soft S względem tego S10k? - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pele1710 02.12.2013 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Witam czy mógłby ktoś się odnieś do mojego postu nr 1550 z 78 str jest to dla mnie dość pilne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willy 02.12.2013 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 marcin_wach ego_groszek z Tani Opał nie polecam wypala się ładnie ale idzie go 2 razy tyle a wsypałem suchy bo suszyłem.Ten ekoret co kupujesz ile ma kalorii bo ja chce teraz kupić i nie wiem jak będzie się u mnie palił ale dużo osób sobie go zachwala. Jakie miałeś ustawienia na sofcie s10 że ci wypalił 3 worki w 3 dni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 03.12.2013 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 ekoret ma minimum 26. Kupuje go u lokalnego dystrybutora - on pakuje w swoje worki. Odnosnie ustawień, to w sofcie S nic nie mozna zrobić Miałem moc na 0, jedynie co zmieniałem to strefy (CWU grzanie miedzy 16 a 22, CO w ciągu dnia -2 od zadanej, a miałem 48 stopni), do tego jeszcze pompy wlaczone na skokowo. Teraz od wczoraj mam na sofcie A 8.5 na 52, bez ADC, min moc 3%. Spala się jakby lepiej. Może to wina termostatów na grzejnikach? Podobno gdy nie ma stałego odbioru mocy to ADC działą niekrozystnie,a w sofcie S może jest na stałe? Sprawdzę jak sie będzie wypalał teraz... chociaż mroźniej na dworze i porównanie mniej korzystne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 03.12.2013 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 w sofcie S nie ma opcji ADC nawet utajonejzejdź z mocą w dół jak masz spiekiu mnie na ekorecie chodził na "-25%" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 03.12.2013 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 a coś zminia soft S10m w porównaniu do S10K, który miałem? Przetestuję najpierw do konca ten A, potem testowo wrócę do S i sprawdzę to co napisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rostek1719511232 03.12.2013 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 w sofcie S nie ma opcji ADC nawet utajonej zejdź z mocą w dół jak masz spieki u mnie na ekorecie chodził na "-25%" Widzisz timon, ja teraz palę jakimś ruskiem. Sam go workowałem, był suchy, ale było trochę miału. Niestety na sofcie S szału nie ma, bo jak zjadę z mocą, to dmuchawa tak słabo daje, że opał się nie dopala (zapewne przez miał). Od zeszłego tygodnia wgrałem stary soft A09 i jak ręką odjął, pali się lepiej i wykres bez porównania ładniejszy. Już ktoś tu pisał, albo na poście "Sterowanie wg Włodka_PID", że S-ka sobie z miałem nie radzi bo nadmuch za słaby i 8 sekund podawania to za dużo. Ja też to potwierdzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 03.12.2013 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 może to sygnał dla Włodka aby dodał opcję zmiany opału aby podnieść charakterystykę nadmuchu bez zmiany dawki opału w czasie??? a próbowałeś na tym miale zrobić odwrotnie czyli moc podnieść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rostek1719511232 03.12.2013 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Jak podniesiesz moc to skracasz przerwę... No nie próbowałem, ale raczej to będzie jeszcze gorzej.Zastanawiam się, dlaczego Włodek zdecydował się na (aż) 8 sekund podawania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 03.12.2013 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 A czy 8 sekund to dużo? Inaczej... Ja miałem dla testu (co żałuje) ustawione podawnaie 8 pauza 60... No i mi zgasł Co było nie tak? Zmieniłem podawanie na 8.5 pauze na 50, mam nadzieje ze bedzie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willy 03.12.2013 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Zastanawiam się, dlaczego Włodek zdecydował się na (aż) 8 sekund podawania? Też wydaje mi się że to za długi okres czasu. Potem na popielniku opał sięga deflektora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willy 03.12.2013 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 A czy 8 sekund to dużo? Inaczej... Ja miałem dla testu (co żałuje) ustawione podawnaie 8 pauza 60... No i mi zgasł Co było nie tak? Zmieniłem podawanie na 8.5 pauze na 50, mam nadzieje ze bedzie OK Z tego co wiem nie zmienia się 2 funkcji od razu, bo potem do ładu nie dojdziesz co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts