czp01 20.10.2011 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 dokładnie taki zawór http://kotly.com/product_info.php?products_id=1099&topSsid=7f0240d18caaba99f96398e9fcae2416 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gieś 20.10.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Ja mam zamontowany zawór zwrotny - ale tylko dla potrzeb CWU - jednak nie wydaje mi się aby grawitacja potrafiła go podnieść bo sprężyna dociskowa jest dość mocna. Koszt mosiężnego zaworu to kilkanaście złotych tak więc kupuj zamontuj i się pochwal czy przepuszcza czy też nie. Tak też uczynię Chociaż zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa. Otóż sterownik Sztokera posiada funkcję płynnej regulacji pracy pompy (a może nawet obydwu pomp), którą to funkcję mam włączoną, gdyż uważam ją za bardziej cywilizowaną od zwykłego on/off. Co wtedy z zaworem zwrotnym? Jak zareaguje kiedy sterownik dojdzie do wniosku, że napędzi pompę w 15% jej mocy? Czy sterownik będzie musiał korygować opór zaworu zwrotnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.10.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Tak też uczynię Chociaż zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa. Otóż sterownik Sztokera posiada funkcję płynnej regulacji pracy pompy (a może nawet obydwu pomp), którą to funkcję mam włączoną, gdyż uważam ją za bardziej cywilizowaną od zwykłego on/off. Co wtedy z zaworem zwrotnym? Jak zareaguje kiedy sterownik dojdzie do wniosku, że napędzi pompę w 15% jej mocy? Czy sterownik będzie musiał korygować opór zaworu zwrotnego? Jak korzystasz z obu wyjść tj. obu pomp, to modulowana jest tylko pompa C.O. Obniżana jest jej wydajność, gdy masz wyższa nastawę CWU a niższą C.O. Z płynnej modulacji pompy korzystamy, gdy zastosowane są tradycyjne pompy, jak masz energooszczędną np. typu Grundfoss Alpha2 czy Leszno Maxima, to powinno się przełączyć na pracę skokową. Możliwe jest włączenie podglądu modulacji pompy c.o. wykorzystując menu kodowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilkus 21.10.2011 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Bodajże od min. 80 do 250 m. kw. jeśli się nie mylę a optymalna to ok 150 m. kw. Chodziło mi o powierzchnię kotła,a nie domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 22.10.2011 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 (edytowane) Witam WszystkichOd niedawna jestem na tym forum. Czytam rożne wątki na temat kotłów, ponieważ wysoka cena oleju opałowego wreszcie zmusiła mnie na poważny krok czyli na wymianę mojego olejaka.Nie będę się rozpisywał ile to godzin spędziłem, żeby wreszcie wybrać ten (moim zdaniem) najlepszy dla mnie kocioł. No i decyzja padła na SZTOKERA 25. W przyszłym tygodniu mają mi go przywieźć do domu, a w następnym powinien już pracować.Oczywiście chętnie będę dzielił się swoimi spostrzeżeniami na temat pracy kotła, spalania itp.Pozdrawiam Rostko 13 Edytowane 22 Października 2011 przez Rostko13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 22.10.2011 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 SUMO, jaki w końcu kocioł kupiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dogii 24.10.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Witam. Od dłuższego czasu obserwuje wątek i nie wiem jaki kocioł mam wybrać. W pierwszej wersji mał być piec żeliwny Reco Mix za ok 12tys. Przy wyborze kierowałem się żywotnością pieca. Wiadomo żeliwny dłużej wytrzyma. Ale po przeczytaniu tylu pozytywnych opini na temat Sztokera nie wiem, który mam wybrać. Może mi ktoś doradzi. Powierzchnia do ogrzania 150m2 ocieplony podłoga, ściany 20cm styropian, dach 25 wełna, okna trzyszybowe. Jarecki 79 możesz podesłać mi na priv cenę kotła SZTOKER 25 KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.10.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Mogę, zaraz na priva napiszę. Moim zdaniem ten kocioł pasuje na metraż od 120 do 160/170m2 idealnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gieś 24.10.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Czy moglibyście wstawić zdjęcie popiołu ze Sztokera? Mam wrażenie, że mój popiół nie jest ok - sporo go i jest dużo szlaki. Tutaj zdjęcie mojego http://www.mojalbum.com.pl/Zdjecie-EAPXGFFL-D.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.10.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 (edytowane) Przestaw kopiec, najlepiej zadzwoń jutro do Komiz, przypuszczam,że masz serwisowe nastawy, pisałeś, że dobrałeś go na 250m2, to też podaj, jak będziesz jutro dzwonił [email protected] kom.: 517 540 830 p.Artur też ma Sztokera u siebie w domu, także będzie Ci umiał doradzić. Edytowane 24 Października 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gieś 24.10.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Dzięki Jarecki - jak zwykle niezawodny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.10.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Dzięki Jarecki - jak zwykle niezawodny. Wybrałeś moc na totalnym styku, dla mnie ten kocioł jest super na 120-170m2, przy 200m2 nowego budownictwa jeszcze bym sie odważył,ale na 250m2 to raczej domu naprawdę extra docieplonego. On u Ciebie będzie gonił na styku, na pierwszych badaniach wydusili z niego 27kW, ale to już wymaga stosowania dobrych paliw. Nie odważyłbym się go polecać na taką powierzchnię. Zobaczymy co Ci jutro komiz doradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 25.10.2011 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Zastanawiam się, czy sterownik pokojowy od kotła olejowego będzie działał z cobrą przy sztokerze??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 25.10.2011 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Zastanawiam się, czy sterownik pokojowy od kotła olejowego będzie działał z cobrą przy sztokerze??? Jaki masz ten pokojowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 25.10.2011 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Oryginalny de Dietrich... Nic więcej na nim nie pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 25.10.2011 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Oryginalny de Dietrich... Nic więcej na nim nie pisze. Nic mi to nie mówi, wiem,że ma to być urządzenie beznapięciowe działające na zasadzie styk zwarty/rozwarty Wiem,że można podłączyć m.in. Eurostera 2000, PT-21, Eurostera 3000, takie podłączałem i z takimi działa. Z innymi to raczej bezpośrednio pytać Elektro-Miz - producenta Cobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilkus 29.10.2011 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 JareckiMożna dowiedzieć się jaka jest pow.grzewcza kotła dla kotła 25 kw.tj czy np 2 m2Bo większość producentów podaje np Sekom dla Skam-P,Ogniwo dla Eko itd,a dla Sztokera nie mogę się doczytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.10.2011 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 Jarecki Można dowiedzieć się jaka jest pow.grzewcza kotła dla kotła 25 kw.tj czy np 2 m2 Powiem tak, ale jaja. Chyba już pytałeś kiedyś o to. Wybrałem się specjalnie sprawdzić na magazyn. Niestety na tabliczce znamionowej nie ma takiej informacji. Przejrzałem DTR-kę i niestety to samo. Tak na moje oko to niema więcej jak 2,2 do 2,5m2 ale mogę się mylić z tą miarką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.10.2011 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 Jarecki Można dowiedzieć się jaka jest pow.grzewcza kotła dla kotła 25 kw.tj czy np 2 m2 Bo większość producentów podaje np Sekom dla Skam-P,Ogniwo dla Eko itd,a dla Sztokera nie mogę się doczytać Wyjechałem z okazji zbliżającego się święta, w instrukcji, którą mam na kompie takich danych nie ma. Sądząc po głębokości paleniska przy górnym deflektorze i innych danych, które pamiętam wychodzi mi między 1,8 a 2,1m2 Zadzwoń do producenta i dopytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechu_KR 31.10.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Mam problem , ponieważ nie ma możliwości by Sztokera 25 zainstalować u mnie w układzie otwartym (dużo żeby o opisać)jk to zaleca producent.Nie chciałbym stracic gwarancji a i bezpieczeństwo jet wazne .Instalator twierdzi że w układzie zamknietym przy zastosowaniu naczynia przeponowego jest calkowicie bezpiecznie.Mam obawy wiec stad moje pytanie co mam zastosowac by spokojnie spać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts