Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam zamontowany zawór zwrotny - ale tylko dla potrzeb CWU - jednak nie wydaje mi się aby grawitacja potrafiła go podnieść bo sprężyna dociskowa jest dość mocna. Koszt mosiężnego zaworu to kilkanaście złotych tak więc kupuj zamontuj i się pochwal czy przepuszcza czy też nie.

Tak też uczynię :) Chociaż zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa. Otóż sterownik Sztokera posiada funkcję płynnej regulacji pracy pompy (a może nawet obydwu pomp), którą to funkcję mam włączoną, gdyż uważam ją za bardziej cywilizowaną od zwykłego on/off. Co wtedy z zaworem zwrotnym? Jak zareaguje kiedy sterownik dojdzie do wniosku, że napędzi pompę w 15% jej mocy? Czy sterownik będzie musiał korygować opór zaworu zwrotnego?

Tak też uczynię :) Chociaż zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa. Otóż sterownik Sztokera posiada funkcję płynnej regulacji pracy pompy (a może nawet obydwu pomp), którą to funkcję mam włączoną, gdyż uważam ją za bardziej cywilizowaną od zwykłego on/off. Co wtedy z zaworem zwrotnym? Jak zareaguje kiedy sterownik dojdzie do wniosku, że napędzi pompę w 15% jej mocy? Czy sterownik będzie musiał korygować opór zaworu zwrotnego?

Jak korzystasz z obu wyjść tj. obu pomp, to modulowana jest tylko pompa C.O.

Obniżana jest jej wydajność, gdy masz wyższa nastawę CWU a niższą C.O.

Z płynnej modulacji pompy korzystamy, gdy zastosowane są tradycyjne pompy, jak masz energooszczędną np. typu Grundfoss Alpha2 czy Leszno Maxima, to powinno się przełączyć na pracę skokową.

Możliwe jest włączenie podglądu modulacji pompy c.o. wykorzystując menu kodowe :)

Gość Rostko13

Witam Wszystkich

Od niedawna jestem na tym forum.

Czytam rożne wątki na temat kotłów, ponieważ wysoka cena oleju opałowego wreszcie zmusiła mnie na poważny krok czyli na wymianę mojego olejaka.

Nie będę się rozpisywał ile to godzin spędziłem, żeby wreszcie wybrać ten (moim zdaniem) najlepszy dla mnie kocioł. No i decyzja padła na SZTOKERA 25. W przyszłym tygodniu mają mi go przywieźć do domu, a w następnym powinien już pracować.

Oczywiście chętnie będę dzielił się swoimi spostrzeżeniami na temat pracy kotła, spalania itp.

Pozdrawiam Rostko 13

Edytowane przez Rostko13

Witam.

Od dłuższego czasu obserwuje wątek i nie wiem jaki kocioł mam wybrać. W pierwszej wersji mał być piec żeliwny Reco Mix za ok 12tys. Przy wyborze kierowałem się żywotnością pieca. Wiadomo żeliwny dłużej wytrzyma. Ale po przeczytaniu tylu pozytywnych opini na temat Sztokera nie wiem, który mam wybrać. Może mi ktoś doradzi. Powierzchnia do ogrzania 150m2 ocieplony podłoga, ściany 20cm styropian, dach 25 wełna, okna trzyszybowe.

Jarecki 79 możesz podesłać mi na priv cenę kotła SZTOKER 25 KW.

Przestaw kopiec, najlepiej zadzwoń jutro do Komiz, przypuszczam,że masz serwisowe nastawy, pisałeś, że dobrałeś go na 250m2, to też podaj, jak będziesz jutro dzwonił

[email protected]

kom.: 517 540 830

p.Artur też ma Sztokera u siebie w domu, także będzie Ci umiał doradzić.

Edytowane przez Jarecki79

Dzięki Jarecki - jak zwykle niezawodny.

Wybrałeś moc na totalnym styku, dla mnie ten kocioł jest super na 120-170m2, przy 200m2 nowego budownictwa jeszcze bym sie odważył,ale na 250m2 to raczej domu naprawdę extra docieplonego.

On u Ciebie będzie gonił na styku, na pierwszych badaniach wydusili z niego 27kW, ale to już wymaga stosowania dobrych paliw. Nie odważyłbym się go polecać na taką powierzchnię. Zobaczymy co Ci jutro komiz doradzi.

Oryginalny de Dietrich... Nic więcej na nim nie pisze.

Nic mi to nie mówi, wiem,że ma to być urządzenie beznapięciowe działające na zasadzie styk zwarty/rozwarty

Wiem,że można podłączyć m.in. Eurostera 2000, PT-21, Eurostera 3000, takie podłączałem i z takimi działa.

Z innymi to raczej bezpośrednio pytać Elektro-Miz - producenta Cobry

Jarecki

Można dowiedzieć się jaka jest pow.grzewcza kotła dla kotła 25 kw.tj czy np 2 m2

Powiem tak, ale jaja.

Chyba już pytałeś kiedyś o to. Wybrałem się specjalnie sprawdzić na magazyn.

Niestety na tabliczce znamionowej nie ma takiej informacji.

Przejrzałem DTR-kę i niestety to samo.

Tak na moje oko to niema więcej jak 2,2 do 2,5m2 ale mogę się mylić z tą miarką.

Jarecki

Można dowiedzieć się jaka jest pow.grzewcza kotła dla kotła 25 kw.tj czy np 2 m2

Bo większość producentów podaje np Sekom dla Skam-P,Ogniwo dla Eko itd,a dla Sztokera nie mogę się doczytać

Wyjechałem z okazji zbliżającego się święta, w instrukcji, którą mam na kompie takich danych nie ma.

Sądząc po głębokości paleniska przy górnym deflektorze i innych danych, które pamiętam wychodzi mi między 1,8 a 2,1m2

Zadzwoń do producenta i dopytaj.

Mam problem , ponieważ nie ma możliwości by Sztokera 25 zainstalować u mnie w układzie otwartym (dużo żeby o opisać)jk to zaleca producent.Nie chciałbym stracic gwarancji a i bezpieczeństwo jet wazne .Instalator twierdzi że w układzie zamknietym przy zastosowaniu naczynia przeponowego jest calkowicie bezpiecznie.Mam obawy wiec stad moje pytanie co mam zastosowac by spokojnie spać.