timon120777 03.12.2013 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 dla mojego zestawu jest ustawione 8/32nie mam węgla po deflektormoże potrzebna jest korekta dołu nadmuchu aby startował mocniej z dołu?miał potrzebuje węcej wiatru w całym zakresiespróbuj na oficjalnym sofcie podnieść dół nadmuchu zamiast góry i jak będzie poprawa podeślij Włodkowi sugestięnie wiem też czy próbowałeś z klapą na wentylatorze i czy ją posiadasz wogóle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nela_32 03.12.2013 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 A czy 8 sekund to dużo? Inaczej... Ja miałem dla testu (co żałuje) ustawione podawnaie 8 pauza 60... No i mi zgasł Co było nie tak? Zmieniłem podawanie na 8.5 pauze na 50, mam nadzieje ze bedzie OK Bo 60 sek. lub 50 sek. jak ustawiłeś to jest wartość dla pełnej mocy kotła czyli jakby pracował na 100% to sztywno będzie załączał podajnik o ten czas nastawiony. Teraz jak on schodzi z mocą to automatycznie od tej nastawy wydłuża sobie przerwę między podawaniami. I tu mogło wyglądać tak, że szedł na niskiej mocy i rzadko podawał paliwo a co za tym idzie mogło zgasnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 03.12.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Ale uważacie, że lepiej dawać krótsze podawanie, czy wydłużać przerwę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nela_32 03.12.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Jak już chcesz coś zmieniać to tylko jeden parametr. Ja ci powiem tak, u mnie działa poprawnie na nastawach 8/25, dm. 100/15 i tak pracowałkocioł na różnych węglach ale od jakiegoś czasu jadę na S-ce i nic nie zmieniam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 03.12.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Dorzucam fotki paleniska: Jak się robią spieki, to co zmieniać? Tak zachwalałem ekoret.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willy 03.12.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Aparat z Biedronki? ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 03.12.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 (edytowane) No prawie Lumia 920 he he, ale zdjęcie przeslane mailem z tel do kompa Tu w oryginale, niewiele lepiej Włąsnie zauwazyłem jak mi ładnie żar do popielnika spadł... Edytowane 3 Grudnia 2013 przez marcin_wach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 03.12.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 A czy 8 sekund to dużo? Inaczej... Ja miałem dla testu (co żałuje) ustawione podawnaie 8 pauza 60... No i mi zgasł Co było nie tak? Zmieniłem podawanie na 8.5 pauze na 50, mam nadzieje ze bedzie OK Jak Ci kocioł gaśnie, to musisz przestawić parametr minimalna moc kotła. Tam ustawiasz podawanie opału w stanie podtrzymania ognia. Pauzę i podawanie zmieniaj, gdy coś złego się dzieje w stanie pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabela7722 03.12.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Mam ten kocioł drugi sezon i spieki w nim to norma. Panowie z serwisu byli już u mnie 3 razy i nadal bez zmian, podesłali nawet swój ekogroszek... Jak dla mnie ten kocioł to porażka, ręce opadają... Proszę o kontakt osoby, które mają ze sztokerem podobne problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 03.12.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Mam ten kocioł drugi sezon i spieki w nim to norma. Panowie z serwisu byli już u mnie 3 razy i nadal bez zmian, podesłali nawet swój ekogroszek... Jak dla mnie ten kocioł to porażka, ręce opadają... Proszę o kontakt osoby, które mają ze sztokerem podobne problemy. Spieki to cecha paliwa. Spróbuj nowego softu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 03.12.2013 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Mam ten kocioł drugi sezon i spieki w nim to norma. Panowie z serwisu byli już u mnie 3 razy i nadal bez zmian, podesłali nawet swój ekogroszek... Jak dla mnie ten kocioł to porażka, ręce opadają... Proszę o kontakt osoby, które mają ze sztokerem podobne problemy. Paliwo, to pół problemu Druga połowa to konstrukcja palnika, która spiętrza warstwę paliwa i przez to topi popioły tworząc spieki żużlowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rostek1719511232 04.12.2013 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Paliwo, to pół problemu Druga połowa to konstrukcja palnika, która spiętrza warstwę paliwa i przez to topi popioły tworząc spieki żużlowe. Zgadzam się z Twoją teorią. Też zauważyłem, że nowa dawka paliwa zamiast spychać żar w stronę popielnika, nasypuje się na niego i wtedy robią się spieki. Każdy może sobie to sprawdzić przechodząc na ręczny tryb. Wystarczy załadować palenisko groszkiem włączając ślimak na kilkanaście (kilkadziesiąt) sekund i zostawić tak bez podawania nowego paliwa, z dmuchawą ustawioną na np 40%. Obserwujcie co kilka minut jak pięknie wypala się groszek, gdy podajnik nie daje nowej porcji. U mnie wypali się wtedy idealnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 04.12.2013 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 czyli najlepszym sterownikiem jest człowiek a kupiłęm sobie piecyk z podajnikiem, aby nie spędzać romantycznych wieczorów przy świetle żaru wypalanego miału Czyli co mozna zrobić? Wydłużyć pauze w podawaniu? Czy skrócić czas podawania? Ja mam taki objaw że mi ładnie żar do popilenika zrzuca... Dziś właczyłem rano ADC, zobaczę popołudniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rostek1719511232 04.12.2013 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 O czasach podawania i przerwy było już nieraz pisane, poszukaj postów.Sam pokombinuj dla swojego opału jak będzie lepiej. Zmniejsz dawkę paliwa na 5s i spróbuj ustawić przerwę np. 25s. Odczekaj kilka godzin i oceń. Pochwal się spostrzeżeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 04.12.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 O czasach podawania i przerwy było już nieraz pisane, poszukaj postów. Sam pokombinuj dla swojego opału jak będzie lepiej. Zmniejsz dawkę paliwa na 5s i spróbuj ustawić przerwę np. 25s. Odczekaj kilka godzin i oceń. Pochwal się spostrzeżeniami. A nie prościej spytać kolegę Włodka_PID? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 04.12.2013 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Mam ten kocioł drugi sezon i spieki w nim to norma. Panowie z serwisu byli już u mnie 3 razy i nadal bez zmian, podesłali nawet swój ekogroszek... Jak dla mnie ten kocioł to porażka, ręce opadają... Proszę o kontakt osoby, które mają ze sztokerem podobne problemy. Próbowałaś "czechem" palić? Ja mam co prawda rynnę (APPS-R) i w Skampie, ale w Sztokerze to w sumie też taka jakby rynna jest. Na dobrym groszku u mnie produkcja żużla odchodziła pełną parą. Czech ładnie się wypala i zsuwa do popielnika. Nadmuch na słabej dmuchawce RV13 - 60-65% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabela7722 04.12.2013 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Paliliśmy już każdym ekogroszkiem, od najtańszego "czecha" do najdroższego. Największym problemem nie jest to, jak wygląda popiół, ale to, że piec nie potrafi osiągnąć zadanej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.12.2013 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Do Sztokera, ale zreszta do palnika mała ekoenergia to retopal, jaret, jaret plusPrzy ekorecie moga być cyrki a przy pieklorzu cyrki prawie pewne. Można się bawić, jeżeli jest zapas mocy, bo spokojnie to idzie wypalić, ale jak trzeba podawać, to już kiszka Cieżko jednak co kilka stron powtarzać to samo o paliwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASSAR 04.12.2013 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Na liście zalecanych eko do Sztokera nie widzę Kazimierza a właśnie trochę kupiłem na próbę i nie wiem czy mam się martwić?Z Pieklorzem cyrki w zeszłym sezonie przechodziłem i potwierdzam .Retopal generuje u mnie ogromne ilości popiołu , popielnik ledwo starcza na dwa dni przy spalaniu ok 17-18 kg na dobę , chyba że tak ma być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 04.12.2013 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 A nie prościej spytać kolegę Włodka_PID? Drogi Jacku, Jak zwykle kręcisz. Najprościej zapytać Zawijana. On ma ogromne doświadczenie z nastawami, bo .... .... w jego sterowniku nastaw jest bez liku .... A u Włodka_PID nie ma nastaw, więc nie ma co pytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts