Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

dla mojego zestawu jest ustawione 8/32

nie mam węgla po deflektor

może potrzebna jest korekta dołu nadmuchu aby startował mocniej z dołu?

miał potrzebuje węcej wiatru w całym zakresie

spróbuj na oficjalnym sofcie podnieść dół nadmuchu zamiast góry i jak będzie poprawa podeślij Włodkowi sugestię

nie wiem też czy próbowałeś z klapą na wentylatorze i czy ją posiadasz wogóle

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A czy 8 sekund to dużo? Inaczej... Ja miałem dla testu (co żałuje) ustawione podawnaie 8 pauza 60... No i mi zgasł :) Co było nie tak? Zmieniłem podawanie na 8.5 pauze na 50, mam nadzieje ze bedzie OK

Bo 60 sek. lub 50 sek. jak ustawiłeś to jest wartość dla pełnej mocy kotła czyli jakby pracował na 100% to sztywno będzie załączał podajnik o ten czas nastawiony. Teraz jak on schodzi z mocą to automatycznie od tej nastawy wydłuża sobie przerwę między podawaniami. I tu mogło wyglądać tak, że szedł na niskiej mocy i rzadko podawał paliwo a co za tym idzie mogło zgasnąć.

A czy 8 sekund to dużo? Inaczej... Ja miałem dla testu (co żałuje) ustawione podawnaie 8 pauza 60... No i mi zgasł :) Co było nie tak? Zmieniłem podawanie na 8.5 pauze na 50, mam nadzieje ze bedzie OK

Jak Ci kocioł gaśnie, to musisz przestawić parametr minimalna

moc kotła. Tam ustawiasz podawanie opału w stanie podtrzymania

ognia.

Pauzę i podawanie zmieniaj, gdy coś złego się dzieje w stanie pracy.

Mam ten kocioł drugi sezon i spieki w nim to norma. Panowie z serwisu byli już u mnie 3 razy i nadal bez zmian, podesłali nawet swój ekogroszek... Jak dla mnie ten kocioł to porażka, ręce opadają... Proszę o kontakt osoby, które mają ze sztokerem podobne problemy.

Spieki to cecha paliwa. Spróbuj nowego softu.

Mam ten kocioł drugi sezon i spieki w nim to norma. Panowie z serwisu byli już u mnie 3 razy i nadal bez zmian, podesłali nawet swój ekogroszek... Jak dla mnie ten kocioł to porażka, ręce opadają... Proszę o kontakt osoby, które mają ze sztokerem podobne problemy.

Paliwo, to pół problemu

Druga połowa to konstrukcja palnika, która spiętrza warstwę paliwa i przez to topi popioły tworząc spieki żużlowe.

Paliwo, to pół problemu

Druga połowa to konstrukcja palnika, która spiętrza warstwę paliwa i przez to topi popioły tworząc spieki żużlowe.

Zgadzam się z Twoją teorią. Też zauważyłem, że nowa dawka paliwa zamiast spychać żar w stronę popielnika, nasypuje się na niego i wtedy robią się spieki. Każdy może sobie to sprawdzić przechodząc na ręczny tryb. Wystarczy załadować palenisko groszkiem włączając ślimak na kilkanaście (kilkadziesiąt) sekund i zostawić tak bez podawania nowego paliwa, z dmuchawą ustawioną na np 40%. Obserwujcie co kilka minut jak pięknie wypala się groszek, gdy podajnik nie daje nowej porcji. U mnie wypali się wtedy idealnie...

czyli najlepszym sterownikiem jest człowiek :) a kupiłęm sobie piecyk z podajnikiem, aby nie spędzać romantycznych wieczorów przy świetle żaru wypalanego miału :)

Czyli co mozna zrobić? Wydłużyć pauze w podawaniu? Czy skrócić czas podawania? Ja mam taki objaw że mi ładnie żar do popilenika zrzuca... Dziś właczyłem rano ADC, zobaczę popołudniu...

O czasach podawania i przerwy było już nieraz pisane, poszukaj postów.

Sam pokombinuj dla swojego opału jak będzie lepiej. Zmniejsz dawkę paliwa na 5s i spróbuj ustawić przerwę np. 25s. Odczekaj kilka godzin i oceń. Pochwal się spostrzeżeniami.

A nie prościej spytać kolegę Włodka_PID?

Próbowałaś "czechem" palić? Ja mam co prawda rynnę (APPS-R) i w Skampie, ale w Sztokerze to w sumie też taka jakby rynna jest.

Na dobrym groszku u mnie produkcja żużla odchodziła pełną parą. Czech ładnie się wypala i zsuwa do popielnika. Nadmuch na słabej dmuchawce RV13 - 60-65%

Do Sztokera, ale zreszta do palnika mała ekoenergia to retopal, jaret, jaret plus

Przy ekorecie moga być cyrki a przy pieklorzu cyrki prawie pewne. Można się bawić, jeżeli jest zapas mocy, bo spokojnie to idzie wypalić, ale jak trzeba podawać, to już kiszka

Cieżko jednak co kilka stron powtarzać to samo o paliwie.

Na liście zalecanych eko do Sztokera nie widzę Kazimierza a właśnie trochę kupiłem na próbę i nie wiem czy mam się martwić?

Z Pieklorzem cyrki w zeszłym sezonie przechodziłem i potwierdzam .

Retopal generuje u mnie ogromne ilości popiołu , popielnik ledwo starcza na dwa dni przy spalaniu ok 17-18 kg na dobę , chyba że tak ma być.